AutoIt Hakkında :
Autoit 1999 Yılından Bu Yana 15 Yıldır Geliştirilen, Ücretsiz Ve Basit Bir Programlama Dilidir. Autoit'i Kullanarak Gui Oluşturabilir, Pencereleri Ve Işlemleri Yönetebilir, Fare Ve Klavyeyi Simula Eden Programlar Yazabilir Ve Daha Birçok Şey Yapabilirsiniz. İlk Sürümlerinde Windows'un Otomasyonu Amaçlanmış Olasada Autoit Şuanda Gelişerek Windows Üzerinde Her Şeyi Yapabileceğiniz Bir Dil Haline Gelmiştir. Autoit Ile Yazılan Programlar Çalışmak Için Ek Bir Program Ya Da Kütüphane Gerektirmezler. En Son Çıkan Sürüm 3.3.12.0'dır.
AutoIt'in Özellikleri :
AutoIt basit olmasına karşın son derece yetenekli bir dildir. AutoIt ile yapabilecekleriniz:
Windows'un API ve servislerini kullanabilirsiniz.
Kullanıcı hesabı denetimi (UAC) ile çalışabilirsiniz
GUI oluşturabilirsiniz
x64 ve x86 tabanlı programlar geliştirebilirsiniz.
Fare ve klavye simulasyonu yapabilir, bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz.
Diğer pencereleri yönetebilirsiniz
Detaylı yardım dosyası ve yardımsever forumu ile bir sorunla karşılaştığınızda kolayca çözebilirsiniz.
Kurulum:
AutoIt'in Final Sürümünü Buradan İndirebilirsiniz : kendi sitesidir
www.autoitscript.com/cgi-bin/getfile.pl?autoit3/autoit-v3-setup.exe
Setup İndikten Sonra Çalıştıralım.
Karşımıza Şöyle Bir Ekren Gelicek :
Next Butonuna Tıklayıp İlerliyelim.
Ondan Sonra Karşınıza Şöyle Bir Ekran Gelicek :
I Agree Butonuna Tıklayıp Devam Edelim.
Ondan Sonra Şu Şekilde Bir Ekran Gelicek :
Burada Size Script'e Tıklanınca Ne Yapılsın Onu Soruyor.
Run The Script'i Seçerseniz Script'e Çift Tıklanınca Script Direk Çalışır.
Edit The Script'i Seçerseniz Script'e Çift Tıklanınca Script'i ScITE Aracılığı İle Düzenlersiniz.
Seçimimizi Yaptıktan Sonra Next Butonuna Tıklıyoruz.
Bu Seferde Karşınıza Şöyle Bir Ekran Geliyor :
Burada Size AutoIt Script'in Örnek Çalışmaların Ve UDF'lerin Bilgisayarınıza Yüklenip Veya Yüklenmiyeceğini Soruyor.
UDF Nedir Derseniz : User Defined Functions (UDF) Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar Topluluğudur.
UDF'ler AutoIt Dili Ve Fonksiyonlarıyla Hazırlanır Ama Hazır Fonksiyonların Yapabileceklerinden Daha Fazla Olanak Sunarlar.
Seçimlerimizi Yaptıktan Sonra Next Butonuna Tıklayıp Devam Ediyoruz..
Ve Böyle Bir Ekran Daha Geliyor :
Burada AutoIt'i Nereye Yüklemek İstediğinizi Soruyor. İstediğinz Bölümü Seçip Install Butonuna Tıklıyoruz.
Ve Yüklenmesini Bekliyoruz :
Ve Son Olarakta Bu Gelen Ekranda Finish Butonuna Tıklıyoruz :
Autoit 1999 Yılından Bu Yana 15 Yıldır Geliştirilen, Ücretsiz Ve Basit Bir Programlama Dilidir. Autoit'i Kullanarak Gui Oluşturabilir, Pencereleri Ve Işlemleri Yönetebilir, Fare Ve Klavyeyi Simula Eden Programlar Yazabilir Ve Daha Birçok Şey Yapabilirsiniz. İlk Sürümlerinde Windows'un Otomasyonu Amaçlanmış Olasada Autoit Şuanda Gelişerek Windows Üzerinde Her Şeyi Yapabileceğiniz Bir Dil Haline Gelmiştir. Autoit Ile Yazılan Programlar Çalışmak Için Ek Bir Program Ya Da Kütüphane Gerektirmezler. En Son Çıkan Sürüm 3.3.12.0'dır.
AutoIt'in Özellikleri :
AutoIt basit olmasına karşın son derece yetenekli bir dildir. AutoIt ile yapabilecekleriniz:
Windows'un API ve servislerini kullanabilirsiniz.
Kullanıcı hesabı denetimi (UAC) ile çalışabilirsiniz
GUI oluşturabilirsiniz
x64 ve x86 tabanlı programlar geliştirebilirsiniz.
Fare ve klavye simulasyonu yapabilir, bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz.
Diğer pencereleri yönetebilirsiniz
Detaylı yardım dosyası ve yardımsever forumu ile bir sorunla karşılaştığınızda kolayca çözebilirsiniz.
Kurulum:
AutoIt'in Final Sürümünü Buradan İndirebilirsiniz : kendi sitesidir
www.autoitscript.com/cgi-bin/getfile.pl?autoit3/autoit-v3-setup.exe
Setup İndikten Sonra Çalıştıralım.
Karşımıza Şöyle Bir Ekren Gelicek :
Next Butonuna Tıklayıp İlerliyelim.
Ondan Sonra Karşınıza Şöyle Bir Ekran Gelicek :
I Agree Butonuna Tıklayıp Devam Edelim.
Ondan Sonra Şu Şekilde Bir Ekran Gelicek :
Burada Size Script'e Tıklanınca Ne Yapılsın Onu Soruyor.
Run The Script'i Seçerseniz Script'e Çift Tıklanınca Script Direk Çalışır.
Edit The Script'i Seçerseniz Script'e Çift Tıklanınca Script'i ScITE Aracılığı İle Düzenlersiniz.
Seçimimizi Yaptıktan Sonra Next Butonuna Tıklıyoruz.
Bu Seferde Karşınıza Şöyle Bir Ekran Geliyor :
Burada Size AutoIt Script'in Örnek Çalışmaların Ve UDF'lerin Bilgisayarınıza Yüklenip Veya Yüklenmiyeceğini Soruyor.
UDF Nedir Derseniz : User Defined Functions (UDF) Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar Topluluğudur.
UDF'ler AutoIt Dili Ve Fonksiyonlarıyla Hazırlanır Ama Hazır Fonksiyonların Yapabileceklerinden Daha Fazla Olanak Sunarlar.
Seçimlerimizi Yaptıktan Sonra Next Butonuna Tıklayıp Devam Ediyoruz..
Ve Böyle Bir Ekran Daha Geliyor :
Burada AutoIt'i Nereye Yüklemek İstediğinizi Soruyor. İstediğinz Bölümü Seçip Install Butonuna Tıklıyoruz.
Ve Yüklenmesini Bekliyoruz :
Ve Son Olarakta Bu Gelen Ekranda Finish Butonuna Tıklıyoruz :
SciTE4AutoIt3
SciTE4AutoIt3 Nedir Ne Yapar ?
Autoit Kod Editörüne Otomatik Tamamlama, Açıklama Gibi Ek Özellikler Ekler.
Compile Ederken Dosyanın Özellikler Bilgisini Değiştirmeyi, Kodların Temizlenmesi Gibi Seçenekler Sağlar.
Bunlara Ek Olarak Scite'a Koda Isminde Bir Gui Tasarlayıcı Ekler.
İndirme Linki
rjinal sitesi
https://www.autoitscript.com/cgi-bin/getfile.pl?../autoit3/scite/download/SciTE4AutoIt3.exe
Kurulumu :
Eklentimizi İndirdikten Sonra Çalıştıralım.
Şu Ekran Gelicek :

Next Butonuna Tıklayıp Devam Ediyoruz.
Bu Ekran Gelicek :

I Agree Butonuna Tıklayıp Devam Ediyoruz.
Ve Son Olarakta Bu Ekran Gelicek Ve Finish Butonuna Tıklıyoruz.

Ve Eklentimiz Yüklenmiş Oluyor..
SciTE4AutoIt3 Eklentisini Yüklerken SciTE Kapalı Olması Gerekir Yoska Yüklemede Hata Alırsınız..
Au3 Dosyası Oluşturma :
Arkadaşlar Au3 Dosyası Oluşturmanın Birçok Yolu Var. Ben Sizlere Birkaçını Göstereceğim.
1) Editör Üzerinden Au3 Dosyası Oluşturma :
İlk Başta Editörü Açıp Yeni Sekmesine Tıklıyorz Ve Karşımıza Tertemiz Bir Sayfa Çıkıyor Şöyle :

Kodumuzu Yazıcaksak Yazıyoruz Veya Boş Olarak Ordaki Disket Resmine Tıklıyorz Şöyle :

Veya Diğer Bir Yöntem Yukardaki Sekmelerden File Sekmesine Tıklıyorz Ve Oradan Save Bölümüne Tıklıyoruz :

Ondan Sonra Bize Dosyayı Nereye Kaydedeceğimizi Soruyor İstediğimiz Konumu Seçip Kaydet Diyoruz :

Dosyamız Kayıt Oldu :

2) Sağ Tık İle Au3 Dosyası Oluşturma :
Masaüstüne Veya Herhangi Bir Klasöre Sağ Tıklıyoruz Ve Yeni Menüsünden AutoIt v3 Script'i Seçiyoruz Şu Şekilde :

Kayıt Ettiğimiz Dosyayı Düzenlemek İçin İse Oluşturduğumuz Dosyaya Sağ Tıklayıp Edit Script Veya Open Script Diyoruz Şu Şekilde :

Ondan Sonra İstediğimiz Kodu Yazıp Tekrardan Kayıt Ediyoruz.
Scripti Derleme (Compile Etme)
Scripti Derlemenin Büssürü Yolu Vardır. Sizlere Birkaçını Göstereceğim.
1) Editör Üzerinden Derleme :
Editör Üzerinden CTRL + F7 Kısayolunu Kullanarak Scriptimizi Derliyebiliriz. Oluşan Exe Dosyası Scriptinizin Olduğu Konuma Oluşur.
Diğer Bir Yolu İse Editör Üzerinden Yukardaki Menüden Tools Oradan Compile Bölümüne Tıklarsanız Scriptinizi Derlemiş Olursunuz Şu Şekilde :

2) Scripte Sağ Tıklayarak Derleme :
Scriptimizi Diğer Bir Yöntemle Derlemek İçin İlk Başta Au3 Dosyamıza Sağ Tıklıyoruz Oradan Compile Script(x64) Veya Compile Script(x86) Yı Seçiyoruz.
x64 Olarak Derlerseniz Oluşturduğunuz Exe Sadece 64 Bit Makinalarda Çalışır. Ama x86 Olarak Derlerseniz Hem 32 Bit Hemde 64 Bit Makinalarda Çalışır.

Scripti Derlemeden Çalıştırma
Scriptimizi Derlemeden 3 Şekilde Çalıştırabiliriz.
1) F5 Kısayolu İle Çalıştırmak :
Editörümüzün İçinde F5 Tuşuna Basarak Scriptimizi Çalıştırabiliriz.
2) Editörde Yukardaki Tools Menüsünden "Go"'ya Tıklıyarak Çalıştırabiliriz.

3) Scriptimize Sağ Tıklıyarak Run Script Diyerek Çalıştırabiliriz.

Değişkenler :
Değişken Bizim Verilerimizi (Sayı Olabilir Yazı Olabilir Veya Başka Tür Veriler) Bunları Hafızada Tutan Yardımcımızdır Diyebiliriz.
Değişkenler AutoIt'de "$" Karakteri İle Başlar Ve Ondan Sonra Türkçe Karakterler Olmadan (İ,Ğ,Ü,Ö,Ç,Ş,ı) İle İstediğimiz Birşeyi Yazarak Bir Veriye Değişken Atamış Oluruz.
Örnek :
$tarih = "1.11.2014"$saat = "00.56"Bu Değişkenlerimizi Tüm Scriptimizde Kullanabiliriz Misal Çok Uzun Bir Veriniz Var Diyelim Ve Bu Veriyi Birden Çok Yerde Kullanıcaksınız Diyelim O Zaman Değişkenler Yardımınıza Koşuyor.
Değişkenlerimizi Örnek Olarak Kullanalım :
MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$tarih)MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$saat)
2 Tane Değişkeni Birleştirmek İçin İse "&" Karakterini, Alt Satıra Geçmek İçin "@CRLF" Macrosunu Kullanırız Örnek :
MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Tarih : " & $tarih & @CRLF & "Saat : " & $saat)
Değişkenlerle İşlemler :
Değişkenler İle İşlemlerde Toplama, Çıkarma, Bölme, Çarpma Gibi İşlemler Yapabiliriz Örnek :
$sayi = 10$sayi = $sayi / 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi = $sayi + 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi = $sayi - 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi = $sayi * 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

Bu İşlemleri Altarnatif Olarak Şu Şekildede Yapabilirz :
$sayi = 10$sayi /= 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi += 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi -= 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi *= 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

Burada $sayi = $sayi / 2 Yerine $sayi /= 2 Kullandım Buda Ayı İşemi Yapıyor.
Bir Değişkene Birşey Eklemek İçin İse "&" Karakterini Kullanırız. Örnek :
$bilgi = "By"$bilgi = $bilgi & "Scrappy"MsgBox(64,"Bilgi",$bilgi)

Bu Kodun Yeirne Altarnetif Olarak Şöylede Olabilir :
$bilgi = "By"$bilgi &= "Scrappy"MsgBox(64,"Bilgi",$bilgi)

Gene Aynı Sonuç Çıkacaktır.
Fonksiyonlar :
Fonksiyonlar Bizim Verdiğimiz Görevleri Yapar Diyebiliriz. Fonksiyonun İsmini Tanımlarken Gene Türkçe Karakter (İ,Ğ,Ü,Ö,Ç,Ş,ı) Ve Noktalama İşareti Olmadan Yazılır.
Ve "Func" Fonksiyonun İsmi Ve "EndFunc" İle Fonksiyonumuzu Tanımlarız. Örnek :
Func _messageshow() Msgbox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Merhaba Kod Evreni!")EndFuncBu Şekilde "_messageshow()" Diye Kodlarımızda Eklersek _messageshow() Fonksiyonunu Çağırmış Oluruz. Ve Fonksiyona Verdiğimiz Görev Gerçekleşir. Ben Burada Fonksiyona Mesaj Kutusu
Oluşturması İçin Görev Verdim :
Fonksiyonlarımızı Kodları Kısaltmak İçinde Kullanabiliriz. Örnek Olarak Biz 4 Adet İşlem Yaptırıcaz Diyelim Ama Bu İşlemlerin 2 Si Aynı
Hepsine Farklı Farklı Kodlar Yazmak Yerine Aynı İşlemler İçin 1 Fonksiyon Yazarım Ve Kod Fazlalığından Kurtulmuş Örnek :
Burada Çıkış Yaptırma İşlemimiz Aynı Ben 2 Satırada MsgBox Ve Exit Komutunu Yazmak Yerine Bir Fonksiyon Yazdım Ve 2 Yerdede Kullandım Bu Sadece Bir Örnek.
Fonksiyonlarda Değişken Kullanmak :
Fonksiyonlarda Çağırdığımız Görevlere Değişken Atıyabiliriz İşlemler Ona Göre Gerçekleşir. Örnek Olarak :
Func _messageshow($title,$text) MsgBox(64,$title,$text)EndFuncBen Burdaki Fonksiyonu Şu Şekilde Çağırdığım Zaman Şöyle Gözükecektir :
_messageshow("Kod Evreni - By Scrappy","Fonksiyonda Değişken Kullanma")
Döngüler
AutoIt'te Toplam 3 Adet Döngü Vardır :
1) While - WEnd Döngüsü :
2) For - Next Döngüsü :
3) Do - Until Döngüsü :
Bu Döngü Belirli Bir Şart Koşulmadığı Sürece Sonsuza Kadar Döner.
Genelde While'ın Yanında "1" Görürsünüz Yani Ona Bir Koşul Koşulmamış Ancak ExitLoop Fonksiyonu İle Çıkılabilir Döngüden Örnek :
While 1 If MsgBox(36,"Soru?","Döngüden Çıkılsın mı?") = 6 Then ExitLoopWEndMsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngüden Çıkıldı!")
Burada MsgBox İle Sorulan Soruya Evet Demesseniz Döngüden Çıkmaz Sürekli Sonsuza Kadar Döner. Anca Evet Derseniz Çıkar.

Buda Bir Diğer Örnek :
$i = 1While $i <= 10 TrayTip("Kod Evreni - By Scrappy","$i Değişkeni = " & $i,5,1) $i = $i + 1 Sleep(1000)WEndMsgBox(64,"Bilgi","$i Değişkeni 10 Oldu!")
$i Değişkeni 10 Olunca Döngüden Çıkar.

2) For - Next Döngüsü :
Bu Döngü Sadece Verilen 2 Sayı Arasında Döner Yani 1 Den 10'a Kadar Dön Dedik 10 Kere Dönüp Çıkar Örnek :
For $i = 1 To 10 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngü " & $i & " Kere Döndü.")NextMsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngü 10 Kere Döndü Ve Bitti.")

Bu Döngüden Verilen Sayıları Kaçarlı Atlıyacağını Step Fonksiyonu İle Belirleriz. Örnek
For $i = 1 To 10 Step 2 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$i)Next
Bu Örnekte MsgBox'ta Şöyle Gözükecektir :
1,3,5,7,9
Ben 1'den 10'a Kadar Dedim Ama 9 Oldu En Sonu Çünkü 2 Şerli Saymasını Söyledim 1 Den 2 Şerli 10'a Kadar Sayınca Gördüğünüz Sonuç Çıkıyor.
For - Next Döngüsünde Geride Saydırabilirsiniz Ama Şöyle Yapılması Yanlıştır :
For $i = 10 To 1 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$i)Next
Bu Şekilde Yaparsanız Çalışmayacaktır. Ve Bu Kesinlikle Yanlıştır!
Geri Doğru Saydırırken Step Fonksiyonu Ve Kaçar Kaçar Düşeceğini Belirlemeliyiz Yani Şöyle :
For $i = 10 To 1 Step -1 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$i)Next
Fark Ettiyseniz Step 1 Değilde Step -1 Yaptım Çünkü Geri Geri Saydırdığım İçin. Eğer 2'şer 2'şer Geri Saydırsaydım Step -2 Yapıcaktım.
3) Do - Until Döngüsü :
Bu Döngüde Until'e Verdiğiniz Görev Gerçekleşene Kadar Döngü Döner Örnek :
$run = Run("notepad.exe")Do Sleep(100)Until Not ProcessExists($run)MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Not Defteri Kapatıldı!")
Ben Bu Örnekte Şöyle Dedim Not Defterini Çalıştır. Ve Untile Şöyle Görev Veridm Her Döngüde Not Defterinin Açık Olup Olmadığını
Kontrol Et Eğer Açık Değilse Çık Döngüden. Yani Not Defteri Açık Olduğu Sürece Döngü Dönüyor.

Farklı Bir Örnek Daha :
Do $msg = MsgBox(36,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngüden Çıkılsın mı?")Until $msg = 6
Bu Örnekte İse Gene Mesajdan Gelen Cevapa Evet Denilirse Döngüden Çıkmasını Söyledim. Döngü İçerisinde Sürekli Mesaj Sorduruyor
Ve Her Döngü Sonu MsgBox'tan Gelen Cevabı Kontrol Ediyor Eğer Evet Cevabı Geldiyse Döngüden Çıkıyor.

SciTE4AutoIt3 Nedir Ne Yapar ?
Autoit Kod Editörüne Otomatik Tamamlama, Açıklama Gibi Ek Özellikler Ekler.
Compile Ederken Dosyanın Özellikler Bilgisini Değiştirmeyi, Kodların Temizlenmesi Gibi Seçenekler Sağlar.
Bunlara Ek Olarak Scite'a Koda Isminde Bir Gui Tasarlayıcı Ekler.
İndirme Linki
https://www.autoitscript.com/cgi-bin/getfile.pl?../autoit3/scite/download/SciTE4AutoIt3.exe
Kurulumu :
Eklentimizi İndirdikten Sonra Çalıştıralım.
Şu Ekran Gelicek :
Next Butonuna Tıklayıp Devam Ediyoruz.
Bu Ekran Gelicek :
I Agree Butonuna Tıklayıp Devam Ediyoruz.
Ve Son Olarakta Bu Ekran Gelicek Ve Finish Butonuna Tıklıyoruz.
Ve Eklentimiz Yüklenmiş Oluyor..
SciTE4AutoIt3 Eklentisini Yüklerken SciTE Kapalı Olması Gerekir Yoska Yüklemede Hata Alırsınız..
Au3 Dosyası Oluşturma :
Arkadaşlar Au3 Dosyası Oluşturmanın Birçok Yolu Var. Ben Sizlere Birkaçını Göstereceğim.
1) Editör Üzerinden Au3 Dosyası Oluşturma :
İlk Başta Editörü Açıp Yeni Sekmesine Tıklıyorz Ve Karşımıza Tertemiz Bir Sayfa Çıkıyor Şöyle :
Kodumuzu Yazıcaksak Yazıyoruz Veya Boş Olarak Ordaki Disket Resmine Tıklıyorz Şöyle :
Veya Diğer Bir Yöntem Yukardaki Sekmelerden File Sekmesine Tıklıyorz Ve Oradan Save Bölümüne Tıklıyoruz :
Ondan Sonra Bize Dosyayı Nereye Kaydedeceğimizi Soruyor İstediğimiz Konumu Seçip Kaydet Diyoruz :
Dosyamız Kayıt Oldu :
2) Sağ Tık İle Au3 Dosyası Oluşturma :
Masaüstüne Veya Herhangi Bir Klasöre Sağ Tıklıyoruz Ve Yeni Menüsünden AutoIt v3 Script'i Seçiyoruz Şu Şekilde :
Kayıt Ettiğimiz Dosyayı Düzenlemek İçin İse Oluşturduğumuz Dosyaya Sağ Tıklayıp Edit Script Veya Open Script Diyoruz Şu Şekilde :
Ondan Sonra İstediğimiz Kodu Yazıp Tekrardan Kayıt Ediyoruz.
Scripti Derleme (Compile Etme)
Scripti Derlemenin Büssürü Yolu Vardır. Sizlere Birkaçını Göstereceğim.
1) Editör Üzerinden Derleme :
Editör Üzerinden CTRL + F7 Kısayolunu Kullanarak Scriptimizi Derliyebiliriz. Oluşan Exe Dosyası Scriptinizin Olduğu Konuma Oluşur.
Diğer Bir Yolu İse Editör Üzerinden Yukardaki Menüden Tools Oradan Compile Bölümüne Tıklarsanız Scriptinizi Derlemiş Olursunuz Şu Şekilde :
2) Scripte Sağ Tıklayarak Derleme :
Scriptimizi Diğer Bir Yöntemle Derlemek İçin İlk Başta Au3 Dosyamıza Sağ Tıklıyoruz Oradan Compile Script(x64) Veya Compile Script(x86) Yı Seçiyoruz.
x64 Olarak Derlerseniz Oluşturduğunuz Exe Sadece 64 Bit Makinalarda Çalışır. Ama x86 Olarak Derlerseniz Hem 32 Bit Hemde 64 Bit Makinalarda Çalışır.
Scripti Derlemeden Çalıştırma
Scriptimizi Derlemeden 3 Şekilde Çalıştırabiliriz.
1) F5 Kısayolu İle Çalıştırmak :
Editörümüzün İçinde F5 Tuşuna Basarak Scriptimizi Çalıştırabiliriz.
2) Editörde Yukardaki Tools Menüsünden "Go"'ya Tıklıyarak Çalıştırabiliriz.
3) Scriptimize Sağ Tıklıyarak Run Script Diyerek Çalıştırabiliriz.
Değişkenler :
Değişken Bizim Verilerimizi (Sayı Olabilir Yazı Olabilir Veya Başka Tür Veriler) Bunları Hafızada Tutan Yardımcımızdır Diyebiliriz.
Değişkenler AutoIt'de "$" Karakteri İle Başlar Ve Ondan Sonra Türkçe Karakterler Olmadan (İ,Ğ,Ü,Ö,Ç,Ş,ı) İle İstediğimiz Birşeyi Yazarak Bir Veriye Değişken Atamış Oluruz.
Örnek :
$tarih = "1.11.2014"$saat = "00.56"Bu Değişkenlerimizi Tüm Scriptimizde Kullanabiliriz Misal Çok Uzun Bir Veriniz Var Diyelim Ve Bu Veriyi Birden Çok Yerde Kullanıcaksınız Diyelim O Zaman Değişkenler Yardımınıza Koşuyor.
Değişkenlerimizi Örnek Olarak Kullanalım :
MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$tarih)MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$saat)
2 Tane Değişkeni Birleştirmek İçin İse "&" Karakterini, Alt Satıra Geçmek İçin "@CRLF" Macrosunu Kullanırız Örnek :
MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Tarih : " & $tarih & @CRLF & "Saat : " & $saat)
Değişkenlerle İşlemler :
Değişkenler İle İşlemlerde Toplama, Çıkarma, Bölme, Çarpma Gibi İşlemler Yapabiliriz Örnek :
$sayi = 10$sayi = $sayi / 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi = $sayi + 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi = $sayi - 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi = $sayi * 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

Bu İşlemleri Altarnatif Olarak Şu Şekildede Yapabilirz :
$sayi = 10$sayi /= 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi += 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi -= 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

$sayi = 10$sayi *= 2MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$sayi)

Burada $sayi = $sayi / 2 Yerine $sayi /= 2 Kullandım Buda Ayı İşemi Yapıyor.
Bir Değişkene Birşey Eklemek İçin İse "&" Karakterini Kullanırız. Örnek :
$bilgi = "By"$bilgi = $bilgi & "Scrappy"MsgBox(64,"Bilgi",$bilgi)

Bu Kodun Yeirne Altarnetif Olarak Şöylede Olabilir :
$bilgi = "By"$bilgi &= "Scrappy"MsgBox(64,"Bilgi",$bilgi)

Gene Aynı Sonuç Çıkacaktır.
Fonksiyonlar :
Fonksiyonlar Bizim Verdiğimiz Görevleri Yapar Diyebiliriz. Fonksiyonun İsmini Tanımlarken Gene Türkçe Karakter (İ,Ğ,Ü,Ö,Ç,Ş,ı) Ve Noktalama İşareti Olmadan Yazılır.
Ve "Func" Fonksiyonun İsmi Ve "EndFunc" İle Fonksiyonumuzu Tanımlarız. Örnek :
Func _messageshow() Msgbox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Merhaba Kod Evreni!")EndFuncBu Şekilde "_messageshow()" Diye Kodlarımızda Eklersek _messageshow() Fonksiyonunu Çağırmış Oluruz. Ve Fonksiyona Verdiğimiz Görev Gerçekleşir. Ben Burada Fonksiyona Mesaj Kutusu
Oluşturması İçin Görev Verdim :
Fonksiyonlarımızı Kodları Kısaltmak İçinde Kullanabiliriz. Örnek Olarak Biz 4 Adet İşlem Yaptırıcaz Diyelim Ama Bu İşlemlerin 2 Si Aynı
Hepsine Farklı Farklı Kodlar Yazmak Yerine Aynı İşlemler İçin 1 Fonksiyon Yazarım Ve Kod Fazlalığından Kurtulmuş Örnek :
Kod:
If şu şöyleyse Then _cik()ElseIf şu şöyle değil ise Then _devam()ElseIf hata gelirse Then _cikEndIfFunc _cik() MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Programdan Çıkılıyor..")ExitEndFuncFunc _devam() MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Programa Devam Ediliyor..")EndFunc
Burada Çıkış Yaptırma İşlemimiz Aynı Ben 2 Satırada MsgBox Ve Exit Komutunu Yazmak Yerine Bir Fonksiyon Yazdım Ve 2 Yerdede Kullandım Bu Sadece Bir Örnek.
Fonksiyonlarda Değişken Kullanmak :
Fonksiyonlarda Çağırdığımız Görevlere Değişken Atıyabiliriz İşlemler Ona Göre Gerçekleşir. Örnek Olarak :
Func _messageshow($title,$text) MsgBox(64,$title,$text)EndFuncBen Burdaki Fonksiyonu Şu Şekilde Çağırdığım Zaman Şöyle Gözükecektir :
_messageshow("Kod Evreni - By Scrappy","Fonksiyonda Değişken Kullanma")
Döngüler
AutoIt'te Toplam 3 Adet Döngü Vardır :
2) For - Next Döngüsü :
3) Do - Until Döngüsü :
Bu Döngü Belirli Bir Şart Koşulmadığı Sürece Sonsuza Kadar Döner.
Genelde While'ın Yanında "1" Görürsünüz Yani Ona Bir Koşul Koşulmamış Ancak ExitLoop Fonksiyonu İle Çıkılabilir Döngüden Örnek :
While 1 If MsgBox(36,"Soru?","Döngüden Çıkılsın mı?") = 6 Then ExitLoopWEndMsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngüden Çıkıldı!")
Burada MsgBox İle Sorulan Soruya Evet Demesseniz Döngüden Çıkmaz Sürekli Sonsuza Kadar Döner. Anca Evet Derseniz Çıkar.

Buda Bir Diğer Örnek :
$i = 1While $i <= 10 TrayTip("Kod Evreni - By Scrappy","$i Değişkeni = " & $i,5,1) $i = $i + 1 Sleep(1000)WEndMsgBox(64,"Bilgi","$i Değişkeni 10 Oldu!")
$i Değişkeni 10 Olunca Döngüden Çıkar.

2) For - Next Döngüsü :
Bu Döngü Sadece Verilen 2 Sayı Arasında Döner Yani 1 Den 10'a Kadar Dön Dedik 10 Kere Dönüp Çıkar Örnek :
For $i = 1 To 10 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngü " & $i & " Kere Döndü.")NextMsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngü 10 Kere Döndü Ve Bitti.")

Bu Döngüden Verilen Sayıları Kaçarlı Atlıyacağını Step Fonksiyonu İle Belirleriz. Örnek
For $i = 1 To 10 Step 2 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$i)Next
Bu Örnekte MsgBox'ta Şöyle Gözükecektir :
1,3,5,7,9
Ben 1'den 10'a Kadar Dedim Ama 9 Oldu En Sonu Çünkü 2 Şerli Saymasını Söyledim 1 Den 2 Şerli 10'a Kadar Sayınca Gördüğünüz Sonuç Çıkıyor.
For - Next Döngüsünde Geride Saydırabilirsiniz Ama Şöyle Yapılması Yanlıştır :
For $i = 10 To 1 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$i)Next
Bu Şekilde Yaparsanız Çalışmayacaktır. Ve Bu Kesinlikle Yanlıştır!
Geri Doğru Saydırırken Step Fonksiyonu Ve Kaçar Kaçar Düşeceğini Belirlemeliyiz Yani Şöyle :
For $i = 10 To 1 Step -1 MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy",$i)Next
Fark Ettiyseniz Step 1 Değilde Step -1 Yaptım Çünkü Geri Geri Saydırdığım İçin. Eğer 2'şer 2'şer Geri Saydırsaydım Step -2 Yapıcaktım.
3) Do - Until Döngüsü :
Bu Döngüde Until'e Verdiğiniz Görev Gerçekleşene Kadar Döngü Döner Örnek :
$run = Run("notepad.exe")Do Sleep(100)Until Not ProcessExists($run)MsgBox(64,"Kod Evreni - By Scrappy","Not Defteri Kapatıldı!")
Ben Bu Örnekte Şöyle Dedim Not Defterini Çalıştır. Ve Untile Şöyle Görev Veridm Her Döngüde Not Defterinin Açık Olup Olmadığını
Kontrol Et Eğer Açık Değilse Çık Döngüden. Yani Not Defteri Açık Olduğu Sürece Döngü Dönüyor.

Farklı Bir Örnek Daha :
Do $msg = MsgBox(36,"Kod Evreni - By Scrappy","Döngüden Çıkılsın mı?")Until $msg = 6
Bu Örnekte İse Gene Mesajdan Gelen Cevapa Evet Denilirse Döngüden Çıkmasını Söyledim. Döngü İçerisinde Sürekli Mesaj Sorduruyor
Ve Her Döngü Sonu MsgBox'tan Gelen Cevabı Kontrol Ediyor Eğer Evet Cevabı Geldiyse Döngüden Çıkıyor.

Son düzenleme: