Merhaba sizlere Network'u anlatmak için bu konuyu hazırladım. Anlatımı basit ve kısa tuttum. Bir sonraki derste çok fazla detaylı anlatacağım. İyi Okumalar....
Ethernet
İnternette, dizilirde, filmlerde gördüğünüz o rengarenk kablolardır. Onlar Ethernet kablolarıdır. Ethernet daha uygun bir dilde anlatırsak bir İletişim Protokulüdür. Bizler en çok Ethernet teknolojisinin LAN bağlantısını kullanırız.
Baseband Network
Tek bant kullanımına izin veren iletişim/haberleşme protokolüdür. Sadece bir cihaz haber/bilgi gönderebilir.Örnek vericek olursak alışveriş sırası gibi Herkes ödeme yapabilmek için sırasını beklemek zorndadır. Sıra kişiye gelince kasa sadece ona ayrılmış olur. Ve diğer sıradaki kişiler, kasada ki kişinin işlemi bitene kadar beklemek zorundadır.
Broadband Network
Baseband ın terstidir. Tek bant değil geniş banttır. Bu teknolojiyi hayatımızda en çok fiber ve uydu olarak görmekteyiz. Aynı anda yüzlerce uygulama çalıştırmasından ötürü çok fazla tercih edilir. İnternette izlediğiniz/dinlediğiniz videolar ahâ bunun sayesinde olur.
Brodcast adresi
Ağ üzerindeki tüm kullanıcılara gönderilen paketlere verilen isimdir. Eğer bir veriyi tüm kullanıcılar görecekse bu özellik kullanılır.(örn.: DHCP)
CSSMA/CD
Bu bir kontrolcüdür diyebiliriz. Ben ilk başta mayın eşşeği gibi bir şey sanmıştım ama değilmiş değilmiş. Meğersem bu özellik birden çok kullanıcının olduğu veri taşıma ortamlarında, göndericinin veriyi göndermeden önce trafik olup olmadığını kontrol eden iletişim kuralıymış. Eğer aynı veri iletim yolu iki veya daha fazla kişi tarafından kullanılınca veriler çarpışarak bozuluyor. Bu çarpışma olayını da Collision deniyor.
MAC Adresi
Kısaca cihazınızın kimliği diyebiliriz. Bu kimlik taaa fabrikada verilir. Çok öncelerde bu kimlikler değiştirilemiyordu ancak şimdi bunu manipüle eden programlar mevcut.
CRC
Bir veri gönderirken, gönderdiğimiz verinin bit leri mevcuttur. CRC o gönderilen verinin bit iyle matematiksel işlem yapar. Bu sonucu karşıya bildirir. Aynı matematiksel işlemi karşı taraf ta yapar. Sonuç aynıysa veri iletişimi başarılıdır. Sonuç aynı değilse, alıcı taraf tekrar verinin gönderilmesini ister.
KABLO OLAYLARI
Birkaç terim anlatıp geçeceğim
Kablo tipleri şu şekilde:
10Base5: Tip baseband şeklinde. 10Mbit hızı var. Kalın kablodur. Kalın Ethernet denir
10Base2: Tip baseband şeklindedir. 10Mbit hızı vardır. Ucuzdur. İnce Ethernet denir.
10BaseF: Tip baseband şeklinde. 10Mbit hızı var. Fiber koblodur. Bu F harfinden anlaşılır.
10BaseT: Tip baseband şeklinde. 10Mbit hızı var. Twist pair kablodur. En çok bu kullanılır.
10Broad36: tip broadband şeklinde. 10Mbir hızı var. (Dandik bişe)
Kablo hakkında bu kadar bilgi yeter. Şimdi asıl mevzumuza gelelim..
TOPOLOJİ
Network altyapısı oluşturulurken Topoloji ye başvurulur. Topoloji koblolama biçimini belirler.
Üç çeşittirler: Bus, Ring, Star
Tüm aygıtlar birinden diğerine olacak şekilde bağlanmıştır. Sistem de bulunan taşıyıcı, sinyal veri iletişimini sağlar.
Her terminale ayrı kablo çekilir. Daha sonra bu kabloların uçları, hub adı verilen cihaza takılır. Kablolardan birinde oluşan problem, sadece o kablo üzerindeki tek terminali etkiler. Günümüzde en sık tercih edilen kablolama tipidir. Twisted Pair kablo kullanılır.
Bu tip topolojide tek bir hat tüm terminalleri dolaşır. Ucuz ve kurulumu kolay bir çözümdür. Ancak tek kablo dolaştığı için herhangi bir yerde bir sıkıntı olursa tüm sistem çöker.
Kablo olaylarına devam edip sizi sıkmak istemiyorum. Devamını diğer derste anlatırım.
Şimdi gelelim Protokollere
Şimdi size anlatacağım protokoller internetin yapı taşlarıdır. Bunlar olmaz ise internet/iletişim olmaz. Bu protokollerden de kısa kısa bahsedelim.
TCP
İleteşim protokoludur. İletişimin yapı taşıdır.
IP
İnternetteki size özel kimliktir. İnternet sağlayınıcınız (DHCP) tarafından verilir.
STMP(Simple Mail Transport Protocol)
Adından da anlaşılacağı üzere e-postalar bu protokolü izlerler.
SNMP(Simple Network Management Protokol)
Ağ içinde bulunan yönlendirici, anahtar ve HUB gibi cihazların yönetimi için kullanılır.
TELNET
Uzaktan bağlantı yapıldığı zaman bu protokol kullanılır.
FTP (File Transfer Protocol)
Bilgisayar arası aktarım yapmak için kullanılır.
FSP(File Send Protocol)
FTP gibi aktarım yapmak için kullanılır. Farkı, aktarım yaparken aktarım yarıda kesilirse tekrar kaldığı terden devam edebiliyor.
NNTP (Netwok News Transpor Protocol)
USENET postalama hizmetinin kullanımını sağlar.
Konumuzun sonuna geldik. Bir sonraki dersimiz de daha detaylı bir biçimde ele alacağız.