Bilgisayardan Silinen Veriler Hakkında

ICHIDH

Uzman üye
25 Eyl 2013
1,531
3
Erzurum
Bilgisayardan Silinen Veriler

Veri silinmesi durumu bende her zaman için büyük bir soru işareti olmuştur, nedeni ise bir şeyin yok olma durumunun pek mümkün olmaması.
Bundan dolayı silinen veriler hakkında geçte olsa biraz araştırma yapmak ve öğrendiklerimi de sizlere aktarmak istedim.



giphy.gif


Başlarda ki düşüncem dosyaların silinmediğiydi , yani şöyle ki sildiğimiz veri aslında silinmeyip harddiskimizin uzak bir köşesinde sıkıştırılarak saklanıyor ve kurtarma programları aracılığı ile o verilere kolaylıkla ulaşabiliyorduk. Tabi bu çok saçma bir düşünceydi eğer böyle bir şey mümkün olsa winrarın görevini winrardan milyon kat daha iyi bir şekilde silme işlemi yapardı .

Daha sonraki düşüncem şu şekilde oldu, harddisk satıcıları, herkesten gizli bir şekilde harddisklerin içerisine sadece silinen dosyaların aktarıldığı gizli bir depolama alanı koyuyor.Aslında bu ilk fikirdan çok daha saçmaydı çünkü adamlar neden ek depolama alanını herkesten gizli ve ücretsiz şekilde sunsun ve o depolama alanı da dolunca verilerimizi nasıl silebilirdik ki :ehiste .

Ama öğrendim ki işler şu şekilde yürüyormuş. Veriyi sildiğimiz zaman yada onu sildiğimizi zannettiğimiz zaman aslında sadece dosyanın bulunduğuna dair bilgi siliniyor , datası harddiskte gözüküyor ancak üzerine yeni dosyaların yazdırılmasının mümkün olabilmesi için kullanılabilir alan şeklinde görünüyor.

Fotoğrafta foto.jpg ve Ders Programı.xls adlı iki dosyanın harddiskteki halini görüyoruz



CKRy2B.png




Hemen aşağıda ise foto.jpg dosyasının silinme işleminden sonraki halini görüyoruz



3SbMOA.png


Yani bu demek oluyor ki biz veriyi sildiğimiz zaman verimiz orada kalıyor fakat üzerine yeni veriler aktarabiliyoruz , bu verilerin tekrardan getirmenin mümkün olduğunu zaten biliyoruz ama silinen veri üzerine fazla yazdırma işlemi yapmak eski veriyi kurtarmayı zorlaştırıyor.Betimlemeye çalışırsam yüksek bir apartmanı örnek gösterebilirim, her silme işlemi yaptığınızda bir üst kata taşındığınızı ve sildiğiniz verinin sadece zemin katta depolandığını hayal edin , 20. - 25. silme işleminden sonra ilk veriyi almak için hep zemin kata inmeniz gerekirdi bu da işinizi epey bir zorlaştırırdı haliyle.




Veriyi geri dönderilemeyecek şekilde silmek mümkün müdür?

Bunca şeyi öğrendikten sonra aklımda yeni bir soru işareti oluştu. Peki böyle bir şey mümkün müdür diye arattıktan sonra bulduğum "Gutmann Metodu" oldu. Bu metodda verinin üzerine 35 defa yazdırma ve silme işlemi yapılıyor nedeni ise verinin geri alınmaması için disk sürücüsü üzerindeki fiziksel izleri yok etmek. Beni pek tatmin eden bir yöntem değil açıkçası , eğer bir gün verilerime ulaşımı engellemek istesem gutmann metodu yerine harddiskimi parçalamayı tercih ederdim :yardimsever

Umarım yararlı bir konu olmuştur elimden geldiğince bu konuda sizleri aydınlatmak istedim iyi forumlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: Umk
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.