Donanım Bilgisayarımdaki donmaları nasıl gideririm?

adige58

Üye
18 Mar 2017
152
1
AÇIK DENİZ

Elimde bu bilgisayardan var, normalde oyunları oynarken fps çok düşük olmuyor ama ani donmalar oluyor.Bilgisayarı aldıktan 1 2 ay sonra temiz format attım belki de bilgisayarı ilk aldığım halinde fazla gereksiz uygulama vardır diye fakat yine de donmalar devam ediyor bazı arkadaşlarım ssd önerdi bir de buraya sormak istedim acaba nasıl düzeltebilirim?​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hayalet18

Kıdemli Üye
3 Şub 2015
2,327
2
ERMENISTAN
Cevap: lenovo ideapad 320 i5-8250u 8gb

adige58
oyunları harici ekran kartı ile çalıştır, bide son sürüm kur driverleri arkada gereksiz uygulamaları kapat performans ayarları yap, gerekirse msi afterburner ile bak oyun işlemci ekran kartı fan rpm ısınma vb durumuna, işlemci
Intel Core i7-8565U işlemci cıkıyorsa bunu tak, ve ram 8 gb daha ekle toplam 16 gb olsun, bide ssd ekle yeter sana
 

Suskun

Kıdemli Üye
23 Ocak 2012
2,766
680
Germany
Merhaba,
Bilgisayarın donması bir çok nedenlerden olabilir. Bilgisayarınızı masaüstü bilgisayar varsayarak Sorununuzun ilk etapta sistemsel yada donanımsal sorun olup olmadığını anlamak gerekir. Sistemsel sorunu en son çare olarak format ile halledebilirsiniz.

İyi Forumlar.
 

SinyorProfesorS

Kıdemli Üye
3 Nis 2020
2,265
288
Londra
Merhaba değerli üye bknz


1. Antivürüsler
Bilgisayarınızda birden fazla antivirüs kurulu olması veya kalitesiz antivirüs programının bilgisayarınızda yüklü olması donmalara sebep olabilir. Antivürüs programları bazen başka bir program kurduğunuzda onunla birlikte kurulabilir. Özellikle kalitesiz olanlar. Virüs koruma, sistem taramalarını ve diğer görevleri yapmak için sistem belleğinizin büyük kısmını kullanır, bu nedenle iki antivirüs sistemi tamamen kitler. Bunun için yapmanız gereken ilk şey, program ekle kaldır‘dan birden fazla antivürüs programı olup olmadığını kontrol edin. Antivürüs programında bilgisayarınızın özelliklerine göre kaliteli bir antivürüs programı kullanmayı tercih edin. Birden fazla virüsten koruma yazılımı kullanmak, bilgisayarınızı daha iyi korumanıza yardımcı olmaz.

2. Bozuk Driverlar
Driverlar, her zaman bilgisayarınız tarafından donanım aygıtları ve işletim sistemi ile iletişim kurmak için kullanılmaktadır. Zaman zaman virüslerden dolayı driverlar bozulabilmekte ve bu nedenle sorunlar yaşanabilmektedir. Bilgisayarınızın dondurulmasını ve diğer sorunlardan kaçınmak için, bunların her zaman güncelleştirildiğinden emin olun. Kötü sürücüleri kontrol etmenize ve sizin için güncellemenize yardımcı olabilecek çeşitli yazılımlar vardır.

3.Çalışan Program
Bilgisayarınızdaki her programın çalışması için dahili ve donanım kaynakları gerekir. Aynı anda çok fazla program çalıştırırsanız, CPU gücü ve RAM (bellek) gibi donanım kaynaklarınız çok çabuk tüketilecek ve bilgisayarınızda gecikmeye veya donmaya sebep olur. Bilgisayarınızın donmasını önlemek için yalnızca ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları kullanın. Kullanmadığınız programları kapatın. Yapmanız gereken en önemli işlerden biri de arka plan çalışan programları kapatmak



olacaktır. Arka plan çalışan programları kapatmak bilgisayar performansını arttırır.
4. Isınma
Aşırı sıcaklık, bilgisayarınızın donması için bir başka nedendir. Bilgisayarınız başlangıçta alışılmadık bir ses ya da yüksek ses çıkarıyorsa, bunlar bilgisayarınızın aşırı ısınma işaretleridir. Dizüstü bilgisayarlarda dizüstü soğutucu kullanmak iyi bir alternatiftir. Masaüstü bilgisayarlarda ısınma sorununu halletmek için en önemli işlerin başında bilgisayar kasa temizliği ve CPU (işlemci) termal macunun yenilenmesi olacaktır.

5. BIOS Ayarlarını Sıfırlama
BIOS’u varsayılan olarak sıfırlamak donma sorununuzu çözebilir. Bunu ana karttan CMOS’u kaldırarak ve birkaç dakika sonra tekrar yerine taktığınızda BİOS ayarları sıfırlanacaktır. Bu bilmeyen kişiler için riskli bir işlemdir. BİOS ayarlarından anlamıyorsanız çok yaklaşmayın.

6. Hatalar içeren programlar
Maalesef, kötü yazılmış eklentiler veya uygulamalarla karşılaşabilirsiniz. Yüklediğiniz son uygulamayı veya uzantıyı hatırlayabiliyor musunuz? Öyleyse, o uygulamayı veya uzantıyı kaldırmaya çalışarak sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Hatırlayamıyorsanız, biraz temizlik yapın ve artık kullanmadığınız programları kaldırın. Gerekirse bilgisayarınıza sistem geri yükleme yapın.

7. Malware
Kötü amaçlı yazılım her türlü probleme neden olabilir ve donma olasılığı vardır. ESET veya BitDefender gibi iyi ve güvenilir bir antivirüs oluşturarak kolayca kötü amaçlı yazılımları önleyebilirsiniz. Kötü niyetli yazılımlar bir şekilde bilgisayarınıza bulaşmasını sağlamış olup olmadığını görmek için eksiksiz taramayı çalıştırın. Bilgisayarınızdan Malware yazılımlardan kurtulun.
 

Profesör

Kadim Üye
10 Nis 2020
5,088
1,608
-Türkistan-
Merhaba değerli üye,

Bilgisayarınızda arka planda çalışıyor olabilen uygulamaları kapatınız.Gereksiz programlardan kurtulunuz.İyi bir antivirüs programı ile taratıp sorunları çözünüz.Büyük ihtimal düzelecektir.
 

Eronmay

Moderasyon Ekibi Direktörü
18 Tem 2016
4,302
1,097
Türkiye Cumhuriyeti
Merhaba, ssd almanızda fayda vardır. Harici olarak anti virus programı kurun, ekran kartı driverlerinizi güncel tutun. CCleander gibi programlarla bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaları temizleyin.
 

real Pars

Katılımcı Üye
28 Nis 2020
661
211
Anadolu
Bilgisayarın Donma Nedenleri:
1. İşlemci fanının işlemciyi soğutamaması,
2. Bios ayarlarındaki bozukluk,
3. Donanım çakışması,
4. Bilgisayardaki virüs,
5. Donanımın işletim sistemini kaldıramaması,
6. Overclock ayar problemi,
7. Anakart arızası,
8. Ekran kartı fanı deforme olduğu ve tozlandığı için yeterli devirde dönemediğinden gerekli soğutmayı sağlayamaması.
Çözüm Yolları Nelerdir:
1. İşlemcinin hangi sıcaklıklarda oluğunu yardımcı bir programla kontrol ediniz. Normal sıcaklık değerleri 40 - 50 °C arasıdır.
2. Bios ayarlarının değiştirilmemiş olduğunuzdan emin olun.
Şekil 1- İşlemci ve Fanı Isı Ayarı:


3. Herhangi bir donanım çakışması söz konusu ise ilgili donanımı pasif hale getirin.

4. Bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir virüs programı kullanınız.

5. Sisteminiz kaldırmıyor olabilir. Örnek; ram yetersizliği işlemci kasması gibi arka planda çalışan gereksiz programları sonlandırın.

6. Overclock yapılmış ise gereğinden fazla hız aşımı donmaya sebep olabilir tekrar fabrika ayarlarına geri dönüş yapın.
Şekil 2- Defaults (Fabrika ayarları):


7. Donanımların son sürücülerini (driver) bulup güncelleyiniz.

8. CPU işlemci fanını kontrol ediniz. İşlemci ile arasında boşluk oynama var mıdır ve fanın alüminyum ****l gövdesini kontrol ediniz aşırı ısınma varsa fan ile işlemci arasına özel ısı geçirgen jel sürünüz eğer düzelmezse fanı değiştiriniz.
Şekil 3- İşlemci ve Fanı:


9. Anakart kuzey ve güney köprülerini (chiplerini) kontrol ediniz. Aşırı ısınma ve kondansatörlerde şekil bozukluğu varsa (şişme gibi) anakartı değiştiriniz.
Şekil 4- Kuzey ve Güney Köprüleri (chipleri):

10. Sistemde bir çakışma olabilir. Ya da bilgisayara virüs girmiştir. Şöyle ki, bazı virüsler bütün sistem kaynaklarını kullanıp bilgisayarın donmasını sağlayabiliyor. Anti virüs programı yoksa kurup tarama yapınız.
11. Windows görev yöneticisini kontrol ediniz, garibinize giden ve çalışan bir program var mı? Varsa eğer bu programın görevini sonlandırınız. (CTRL + ALT + DELETE)
Şekil 5- Windows Görev Yöneticisi Ayarı:

12. Çok fazla oyun yüklüyse bunlardan da virüs varsa donma yapar. Oynanmayan oyunları silip oynayacağınızı kurunuz ve bilgisayara boşuna yük yapmayınız. Kurduğunuz oyunları da sil komutu ile değil de Uninstall komutu ile kaldırınız.

13. Ekran kartı fanı da yeterli soğutamıyor olabilir. İmkânınız varsa bir hava tutup temizlemek varsa yağ spreyi kullanmak,
Şekil 6- Ekran Kartı Fanları:


14. Birden fazla ram bellek varsa tek tek çıkarıp deneyiniz. Ram belleklerden biri arızalanmış olabilir.
Şekil 7- Ram Bellekler:

15. Eğer Bilgisayarımız Notebook bilgisayar ise kullandığımız zemin hava almasına müsait değilse hava alacak bir yerde kullanmamız gerekir. Pc bilgisayar masaüstü ise arkadaki Power Suply hizasına gelen kısım kapalı alana denk gelmemesi gerekir masaya sıfır olmaması gerekir. Ya da Bilgisayar masası gözünde ise ya kapağı açık tutulacak ya da arka kısmı açılacak.
16. Kısacası hem donanımdan hem de yazılımdan olabilir. Her ikisini de iyicene kontrol ediniz.
 

EX

Deneyimli Moderatör
29 Mar 2020
1,912
1,250
Önerim ssd almanız. Onun dışında ekran kartı driverlerinizi güncel tutun ve işinize yaramayan dosyaları temizleyin.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.