Bilgisayarınız İle İlgili Önemli Bilgileri Buradan Paylaşın

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
Merhaba Arkadaşlar Bilgisayarınız İçin Gerekli Bilgileri Buradan Yazacağım sizlerde Bildiğiniz pratik Şeyleri Bu Başlık Altından PAylaşabilirsiniz.



ANA BAŞLIKLAR (içindekiler) :

Bilgisayar Donanımı Konuları:
Alt Başlıklar:
Anakart nedir?
Bilgisayar nedir?
Bilgisayar parçaları nelerdir?
CD sürücü nedir?
Disket sürücü nedir?
Dizüstü bilgisayar alırken
DVD sürücü nedir?
Ekran kartı nedir?
Güç kaynağı nedir?
İkinci el bilgisayar alırken
İşlemci nedir?
Kasa nedir?
RAM nedir?
Sabit sürücü nedir?
Toplama bilgisayar alırken

Bilgisayar Yazılımı Konuları:
Alt Başlıklar:
Bilgisayar virüsü nedir?
Casus yazılım (spyware) nedir?
Güvenlik duvarı (firewall) nedir?
İşletim sistemi nedir?
Solucan (worm) nedir?
Yazılım nedir?


İnternet Kavramları Konuları
Alt Başlıklar:
Barındırma (hosting) nedir?
FTP nedir?
http nedir?
https nedir?
İnternet nedir?
IP nedir?
Tarayıcı nedir?
URL nedir?

(PC) Ev Elektroniği Konuları
Alt başlıklar:
CRT monitör nedir?
LCD monitör nedir?


***BİLGİSAYAR DONANIMI KONULARI:***




Anakart nedir?

Anakart nedir? Her ne kadar genellikle bilgisayara özgü bir parça olarak da bilinse, anakartlar televizyonlardan bilgisayarlara kadar bir yelpazede değişik elektronik cihazlarda bulunmaktadır. Basit bir şekilde ifade edecek olursak, anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığınızda çalışan yazılım olan BIOS'u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine "takılır" (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi).
Anakartlar arasında ne farklar vardır? : Piyasada değişik marka ve türlerde pek çok anakart vardır, peki doğru anakartı nasıl seçeceksiniz? Değişik anakartlar değişik parçaları değişik şekillerde desteklemektedirler. Bu nedenle, kuracağınız sistemin genel gereksinimlerini belirlemeniz, doğru anakartı seçebilmeniz için önemlidir.
Anakartınızı seçerken : Her şeyden önce, alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakartı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz. Sıradaki soru, anakartınızın ne tür işlemcileri destekleyeceğidir. Intel ve AMD, en büyük iki işlemci üreticisidir ve ürettikleri işlemciler fiziksel olarak farklı yapılara sahip olduklarından, birini destekleyen bir anakartın, diğerini desteklemesi mümkün değildir. Buna ek olarak, her anakart da bir işlemci üreticisinin ürettiği her işlemciyi destekleyemez, o yüzden gereksinim duyduğunuz işlemciyle çalışabilecek bir anakart seçmelisiniz. Düşünmeniz gereken diğer bir etken, ne kadar RAM kullanmak isteyeceğinizdir. Anakartınızı alırken, bugün gereksinim duyacağınız RAM miktarının iki katını destekleyen bir anakart seçmeniz uygun olacaktır. Bu sayede gelecekte anakartınızı değiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapma şansınız olur. Anakartı seçerken dikkat edeceğiniz bir diğer etken ekran kartıdır. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla ilgilenmeyecekseniz, anakartla bütünleşik bir ekran kartı sizin için yeterli olabilir ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın almanız daha uygun olabilir. Bu durumda, seçeceğiniz anakartın bu ekran kartını destekleyip desteklemeyeceğini kontrol edin (örneğin, ekran kartlarının daha çok takıldıkları slot olan AGP slotu var mı?).
Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.

Bilgisayar nedir?

Bilgisayar nedir sorusuna çeşitli şekillerde cevap verilebilir:
Bilgisayar nedir? Bilginin saklanması ve işlenmesi işlemlerini gerçekleştirebilecek elektronik bir aygıttır.
Bilgisayar nedir? Verileri saklayabilen ve işleyebilen; komutlarla yönlendirilebilen elektronik bir aygıttır. Bilgisayar, donanım ve yazılımıyla birlikte bir anlam ifade eder ve değişik büyüklüklerde ve kurulumlarda olabilir.
Daha uzun bir "Bilgisayar nedir?" ise şöyle olabilir: Bilgisayar, insanın yapamayacağı şeyleri yapabilen bir aygıt değildir. Bilgisayar temel olarak, insan eliyle yapılması çok uzun sürebilecek, ya da insan eliyle yapılırsa işlem hatası yapma riski yüksek olacak olan işlemlerde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bilgisayar sayısal ya da mantıksal olarak ortaya konabilen ifadelerden yola çıkarak hesaplamalar yapabilen bir aygıt veya makinedir. Bilgisayarlar basit ve iyi tanımlanmış görevleri yerine getiren parçalardan oluşurlar. Bu parçaların birbirleri ile iletişim içerisinde çalışmaları ile veriler işlenebilir. Eğer bir bilgisayar, yazılımlar aracılığıyla doğru bir şekilde yapılandırılmışsa, uygun bir veri verildiğinde bu veriyi işleyerek bir çözüm üretebilir ya da çözüme giden yolda insanların işini kolaylaştırabilir.
Türkiye'de bilgisayar teorisi, tasarımı ve uygulamaları üzerine çalışan ana eğitim kurumları Bilgisayar Mühendisliği bölümleridir.

Bilgisayar parçaları nelerdir?

Anakart: Anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığınızda çalışan yazılım olan BIOS'u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine "takılır" (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi). Ayrıntılı bilgi için anakart ile ilgili bölümü inceleyebilirsiniz.

RAM: RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. Ayrıntılı bilgi için RAM ile ilgili bölümü inceleyebilirsiniz.

Kasa: Bilgisayar kasasını bilgisayarın kabuğu ve iskeleti olarak düşünebiliriz. Kasa, içerideki parçaları dışardan gelen etkilere karşı koruduğu için kabuğa, içine yerleştirilen parçalara destek olduğu ve onlar için askı görevi gördüğü için isketelete benzetilebilir.

Güç kaynağı: Güç kaynağı, prizden elektriği alıp onu bilgisayarınızın değişik parçaları için gereksinim duydukları değişik gerilimlere ayarlayan parçadır.

İşlemci: İşlemci, ya da MİB (Merkezi İşlem Birimi) (ingilizce adı CPU - Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebileceğimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapan parçadır.

Sabit sürücü: Sabit sürücü, bilgisayarınızdaki bilgileri bilgisayarınız çalışmıyorken (bilgisayar elektriğe bağlı değilken ya da kapalıyken) sağlıklı bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür.

Disket sürücü: Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD'ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır.

CD sürücü: Bir CD sürücü, CD'ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir CD sürücü, CD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir kırmızı lazer kullanır.

DVD sürücü: DVD sürücü, DVD'ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir DVD sürücü, DVD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir mavi lazer kullanır.

Ekran kartı: Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, CRT monitörler, LCD monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere dönüştüren bilgisayar parçasıdır.

CD Sürücü nedir?

CD nedir? CD, "Compact Disc" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. CD'ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şekilde depolanabildikleri standart bir ortamdırlar. Lazer tabanlı bir okuyucu tarafından okunabilirler. CD'ler teyplerden daha hızlı ve daha doğru bilgi depolaması yapabilirler. Daha hızlıdırlar, çünkü CD üzerindeki her ize veriler ardışık olarak yazılsalar da izler doğrudan erişilebilir durumdadırlar. Bu izlere herhangi bir sıraya bağlı olmaksızın erişibileceği anlamına gelir. Daha doğrudur, çünkü veri CD'lere ikili kodlama sistemiyle yazılır, oysa teyplerde veri analog biçime dönüştürülmelidir. Ayrıca teyplerdeki "tıslama" CD'lerde yoktur.
CD sürücü nedir? : CD sürücü, CD'ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir CD sürücü, CD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir kırmızı lazer kullanır.
Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.

Disket sürücü nedir?

Disket nedir? Disketler ince ve esnek bir manyetik veri depolama ortamıdırlar ve genellikle kare ya da dikdörtgen bir plastik muhafaza içine yerleştirilmişlerdir.
Disket sürücü: Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD'ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır. Bununla birlikte beklenmedik durumlarda kullanılabilecek bir veri aktarım biçim olduğu için bilgisayarınızda bulunması uygundur.
Son söz: Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.

Dizüstü bilgisayar alırken

Dizüstü bilgisayar nedir? Dizüstü bilgisayar, sürekli hareket halinde olan ve bu hareketi esnasında bilgisayara ihtiyaç duyan, daha çok iş insanları ve öğrenciler için üretilmiş bir bilgisayar türüdür. Günümüzde genellikle 2-4 kg. ağırlığında ve şarj edilebilen pilleri sayesinde birkaç saate kadar elektrik bağlantısı olmadan da çalışabilmektedirler.
Dizüstü bilgisayar mı, laptop bilgisayar mı, notebook bilgisayar mı, taşınabilir bilgisayar mı? Aslında bunların hepsi aynı kavramı anlatan sözcükler. Türkçe olan dizüstü bilgisayar ifadesini kullanmak en uygunu.
Dizüstü bilgisayar mı, masaüstü bilgisayar mı? Aynı özelliklere sahip masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar arasında genellikle kayda değer bir fiyat farkı vardır. Dizüstü bilgisayarlar aynı işlemleri, daha hafif, daha az elektrik tüketen ve hacim olarak daha küçük parçalarla yaptıkları için masaüstü bilgisayarlardan daha pahalıdırlar. Eğer bilgisayara gereksinim duyduğunuz zamanlarda yeriniz sabitse, dizüstü bilgisayar almanız uygun olmayabilir. Ancak günlük yaşantınız bir koşuşturmaca içinde oradan oraya gitmekle geçiyorsa ve bu sırada bilgisayarda yapmanız gereken şeyler oluyorsa, dizüstü bilgisayar tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyim? Bilgisayarlar söz konusu olduğunda, bilgisayar alırken göz önünde tutacağınız bütün etkenleri burada sıralama olasılığı yoktur. Farklı ihtiyaçlar nedeniyle farklı modeller göz önüne alınabilir. Biz bu sayfada size bir ilk fikir vermesi açısından en önemli dizüstü bilgisayar özelliklerini ele alacağız.
Ağırlık. Daha önce hiç dizüstü bilgisayar kullanmadıysanız, yarım ya da bir kiloluk bir ağırlık farkının zaman zaman ne kadar önemli olabileceğini tam olarak fark edemeyebilirsiniz. Özellikle yoğun günlerde, ya da bir yerden yere yürüyerek gitmek durumunda kaldığınız günlerde, ağırlık ciddi bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle bütçeniz el verdiği ölçüde hafif bir modeli tercih etmeye çalışın.
Pil ömrü. Dizüstü bilgisayarlar hem elektriğe bağlanarak çalıştırılabilirler, hem de içlerindeki şarj edilebilir pil sayesinde birkaç saate kadar bir elektrik kaynağına bağlanmadan da çalıştırılabilirler. Çalışmalarınız esnasında pille çalışmanızı gerektirecek en yüksek süreleri tespit edebilirseniz, gereksinimize uygun pil ömrü olan bir model tercih etme şansınız olur. Pil ömrünün uzaması maliyeti arttıran bir faktördür, ve ihtiyacınızdan daha uzun pil ömrüne sahip bir dizüstü bilgisayarla bütçenizi sıkıştırmak istemeyebilirsiniz.
Sabit sürücü boyutu. Çalışmalarınız esnasında ne büyüklükte bir sabit sürücünün size yeteceğini kestirebilirseniz, gereğinden büyük bir sabit sürücü alarak bütçenizi sıkıştırmaktan kaçınabilirsiniz. Sabit sürücü büyüklüğü, dizüstü bilgisayarda maliyet yaratan başlıca unsurlardandır.
Ekran boyu. Ne büyüklükte bir ekranın sizin için iyi bir çalışma ortamı olacağını mutlaka düşünün. Eğer ekran rahat çalışmanıza olanak verecek kadar büyük olmazsa, dizüstü bilgisayar yatırımınız boşa gidebilir, bu nedenle bu nokta üzerine düşünmeniz çok önemlidir.
Başka? Başkası dizüstü bilgisayar satıcılarında
Dizüstü bilgisayar satıcılarına gereksinimlerinizden bahsederseniz, sizin için uygun bir model belirlenmesine yardım edeceklerdir.

DVD sürücü nedir?

DVD nedir? DVD, "Digital Versatile Disc" (Sayısal Esnek Disk) ya da "Digital Video Disc" (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Dış görünüşü ve boyutları nedeniyle CD'den pek farklı görünmeyen DVD'ler, üzerlerinde uygulanan teknoloji ve farklı veri saklama biçimleriyle bir CD'den yaklaşık 7 kat daha fazla bilgi saklayabilirler.
DVD sürücü nedir? : DVD sürücü, DVD'ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir DVD sürücü, DVD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir mavi lazer kullanır.
Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.

Ekran kartı nedir?

Ekran kartı nedir? Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, CRT monitörler, LCD monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere dönüştüren bilgisayar parçasıdır.
Bütünleşik ekran kartı nedir? Bütünleşik ekran kartı, ekran kartının anakart üreticisi tarafından anakartla bütünleşik olarak üretilmesidir. Bu durumda ekran kartı genellikle kötü 3 boyutlu görüntü performansı ortaya koyar ve ihtiyaç duyduğu hafıza yükünü sistem hafızası (RAM) içerisinden alarak, sistemin kullandığı hafıza miktarını azaltır.
Ayrı olarak üretilen ekran kartları: Özellikle işlemci teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak 3 boyutlu oyunların daha çok geliştirilmeye başlanması ile, yüksek performanslı ekran kartlarına olan gereksinim de artmaya başladı. Kendi hafıza birimine (RAM) ve kendi işlemcisine, ve bazı durumlarda kendisine ait ayrı bir fana sahip olan ekran kartları üretilmeye başlandı. Günümüzde, oyun oynamak ya da mimarlık ve mühendislik projelerinde ihtiyaç duyulan çizimleri gerçekleştirmek için, ayrı bir ekran kartı almak, yüksek performans için genellikle daha uygun olmaktadır.

Güç kaynağı nedir?

Güç kaynağı nedir? Güç kaynağı, prizden elektriği alıp onu bilgisayarınızın değişik parçaları için gereksinim duydukları değişik gerilimlere ayarlayan parçadır.
Güç kaynağını alırken neye dikkat etmeliyim? Bilgisayarınız için gerekli parçaları aldığınız yere, onları çalıştırmak için ne kadarlık bir güç kaynağının uygun olacağını da sorun. Eğer bilgisayarınızla beraber yazıcı, tarayıcı gibi çevre birimleri de kullanacaksanız, bunları da satıcınıza belirtin. Ve gelecekte de başka çevre birimleri kullanma olasılığınızı da göz önünde tutarak, satıcınızın size önerdiğinin de üzerinde güçte bir güç kaynağı satın alın.
İkinci el bilgisayar alırken
İkinci el bilgisayar nedir? İkinci el bilgisayar, daha önce başka biri tarafından belirli bir süre kullanılmış, bu nedenle parçalarının sağlamlığı ve güncel teknolojiye uyumluluğu şüpheli olan bilgisayarlardır.
İkinci el bilgisayar almak uygun mudur? Masaüstü bilgisayar parça fiyatları 10 yıl önce olduğu kadar pahalı değildir. Bu nedenle günümüzde bir bilgisayarı yeni parçalarla toplamak eskiden olduğu kadar pahalı değildir. Ancak bazı durumlarda eski teknolojiye sahip bilgisayarlar da yeterince iş gördüğünden, fiyat olarak cazip olan ikinci el bilgisayarlar satın alınabilir. Ancak yine de parçaların yıpranmış ve yeni teknolojilere uyumsuz olabileceği unutulmamalıdır.
İkinci el bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyim? Bilgisayarlar söz konusu olduğunda, bilgisayar alırken göz önünde tutacağınız bütün etkenleri burada sıralama olasılığı yoktur. Farklı ihtiyaçlar nedeniyle farklı modeller göz önüne alınabilir. Biz bu sayfada size bir ilk fikir vermesi açısından ikinci el bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken genel özellikleri ele alacağız.
İşlemci. Satın almayı planladığınız ikinci el bilgisayarın işlemcisi size yetecek mi?
Anakart. Anakart ne tip işlemci ve RAM'leri destekliyor? Gelecekte işlemciyi değiştirmek ya da RAM eklemek isterseniz teknolojisi buna uygun mu? Ekran kartı takabileceğiniz AGP slotuna sahip mi?
Sabit sürücü. Sabit sürücünün büyüklüğü nedir? Hızı ne kadar? Çalışırken gürültü yapıyor mu? Hasarlı kısımları var mı?
RAM. RAM'in büyüklüğü ne kadar? RAM'in modeli/hızı ne?
Ekran kartı. Anakartla bütünleşik mi? Ayrı bir ekran kartı mı var? Sizin Gereksinimlerinizi karşılayabilecek bir ekran kartı mı?
Disket/CD/DVD sürücüleri. Hangi sürücüler var? Gereksinimlerinizi karşılamaya yetecekler mi?

İşlemci nedir?

İşlemci nedir? İşlemci, ya da MİB (Merkezi İşlem Birimi) (ingilizce adı CPU - Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebileceğimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapan parçadır.
Ne tür bir işlemci seçmeliyim? Seçeceğiniz işlemcinin modeli ve hızı (saniyede gerçekleştirebildiği işlem sayısı), bilgisayarınızla ne tür bir çalışma yapacağınızla ilgilidir. Özellikle grafik kalitesi yüksek oyun ya da mimarlık ve mühendislik programları, bu yüksek kaliteli grafikleri ortaya çıkarmak için yüksek işlemci kapasitesine ihtiyaç duymaktadırlar. İşlemcinizi seçmeden önce yapacağınız en doğru şey, bilgisayarını sizin kullanacağınız amaçla kullandığını düşündüğünüz arkadaşlarınızın işlemcilerinin performanslarından memnun olup olmadıklarını araştırmaktır. Sizin için en sağlıklı bilgiyi ortaya koyacak olan bu tür bir tecrübedir.

Kasa nedir?

Kasa nedir? Bilgisayar kasasını bilgisayarın kabuğu ve iskeleti olarak düşünebiliriz. Kasa, içerideki parçaları dışardan gelen etkilere karşı koruduğu için kabuğa, içine yerleştirilen parçalara destek olduğu ve onlar için askı görevi gördüğü için isketelete benzetilebilir.
Kasa alırken neye dikkat etmeliyim? İyi bir kasa, hem bilgisayarınızın mevcut parçalarını rahatlıkla içinde barındırabilecek bir kasa olmalıdır, hem de orta vadede bilgisayarınıza ekleyeceğiniz başka parçalar için yere sahip olmalıdır (fazladan bir sabit sürücü, CD yazıcı, DVD sürücü gibi).

RAM nedir?

RAM nedir? RAM, "Random Access Memory" (Rasgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak işlemcinin RAM'deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür.
Ne kadar RAM'e ihtiyacım var? RAM ne kadar çok olursa o kadar yüksek performans elde edersiniz. Ancak genel bir prensip olarak, çalıştırmayı planladığınız programların minimum gereksinimlerinin 2 katını satın almak yoluna gidebilirsiniz. Çünkü programlarda belirtilen minimum RAM gereksinimleri, programı en düşük ayarlarla ve en düşük performansla çalıştıracağınız durum için düşünülmüşlerdir. Eğer bilgisayarınızda hızlı çalışmak istiyorsanız, RAM'e yatırım yapmalısınız.
RAM neden bu kadar önemli? Daha önce de belirttiğimiz üzere, bilgisayarın herhangi bir anda meşgul olduğu programlarla ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşması önemlidir. RAM miktarı ne kadar çok olursa, işlemci kullandığı bilgilerin o kadar fazla bir miktarını RAM'e yazabilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın performansını arttırır.

Sabit sürücü nedir?

Sabit sürücü nedir? Sabit sürücü, bilgisayarınızdaki bilgileri bilgisayarınız çalışmıyorken (bilgisayar elektriğe bağlı değilken ya da kapalıyken) sağlıklı bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür. Bilgisayarın herhangi bir anda gereksinim duyduğu bilgiler geçici olarak RAM'e yazılıp oradan okunurken, diğer bilgiler sabit sürücüde tutulurlar.
Sabit sürücünün RAM'den ne farkı vardır?RAM'ler bilgiye erişim hızı açısından sabit sürücüden çok daha hızlıdır, ancak maliyetleri de o kadar fazladır. Sabit sürücüler, uzun süre saklamak istediğimiz bilgiler ve bilgisayarın kapalı olduğu anlarda bilgilerin saklanması için kullanılırlar, verilere erişim hızı RAM'e göre oldukça düşüktür, buna bağlı olarak da RAM'den çok daha ucuzdurlar. Sabit sürücü ile RAM arasındaki temel fark buradadır.
Sabit sürücüyü ne büyüklükte seçmeliyim?Sabit sürücü gereksiniminizi belirlerken, işletim sisteminin, kullanacağınız programların, bilgisayarınızda bulundurmayı istediğiniz mp3 ve video dosyalarının ne kadar yer kaplayacaklarını kestirmeniz uygun olacaktır. Buradan hareketle bir kestirme yaptıktan sonra, gelecekte başka gereksinimler de ortaya çıkabileceğini düşünerek, kestirdiğiniz miktarın yüzde 25'i ya da 50'si kadar daha büyük olan bir sabit sürücüyü tercih edebilirsiniz.


Toplama bilgisayar alırken

Toplama bilgisayar nedir? Herhangi bir bilgisayar üretici marka tarafından size sunulan hazır bilgisayar seçenekleri sizin beklentilerinizi karşılamayabilir. Bu durumda, parçaların özelliklerini ve markalarını tek tek seçerek, istediğiniz özelliklere sahip bir bilgisayarı elde edebilirsiniz. Bu şekilde, bilgisayarınızın parçalarının teknik bilgi sahibi bir kişi tarafından monte edilmesi ile ortaya çıkan bilgisayarlar "toplama bilgisayar" olarak adlandırılırlar.
Toplama bilgisayar almak daha iyi midir? Bu sorunun bir cevabı yoktur. Eğer markalı olarak satılan ve sizin gereksinimlerinizi karşılayabilecek bir bilgisayar varsa, servis olanakları daha hızlı ve yaygın olabileceği için onu tercih edebilirsiniz. Ancak, markalı olarak satılan hazır bilgisayar modelleri, her zaman gereksinimlere tam karşılık verememektedir, bu durumlarda toplama bilgisayar edinme yoluna gitmek daha uygun olabilir.
Toplatacağınız bilgisayardan ne bekliyorsunuz? Toplama bilgisayar macerasına girişmeden önce ilk yapmanız gereken, bilgisayara neden gereksinim duyduğunuzu ve bilgisayarınızın ne tür programları çalıştırmasını istediğinizi net bir şekilde ortaya koyun. Sadece internete girmek için kullanılacak, sadece oyun amaçlı kullanılacak, mühendislik ve mimarlıkta kullanılan çizim programlarını çalıştıracak ya da sadece ofis programlarını çalıştıracak bilgisayarlar birbirlerinden çok farklı donanımlara ihtiyaç duyarlar. Doğru parçaları satın alabilmek için, ilk yapmanız gereken bilgisayarınızla ne tür işlemler yapacağınızı tespit etmektir.
Arkadaşlarınızla konuşun. Sizle aynı gereksinimlerden ötürü bilgisayar aldığını düşündüğünüz arkadaşlarınızla konuşun. Onların tecrübelerinden faydalanın. Belki sizin aklınıza gelmeyen, ya da onların bilgisayar alma süreçleri esnasında öğrendikleri şeyleri size aktarma şansları olur.
Güvenilir parça satıcıları bulun. Mümkünse birden fazla, güvenilir parça satıcısı bulun. Bu satıcılara, bilgisayarınızda yapacağınız işlemleri anlatın ve bunlar için size önerebilecekleri parçaları sorun. (Örneğin: "Ben "x" oyununu çalıştırabilecek bir bilgisayar istiyorum, ekran kartı olarak ne önerirsiniz?" gibi) Size önerdikleri parçaların modellerini ve fiyatlarını ayrı birer kağıda yazın. Birden fazla satıcı ile görüşmeniz durumunda, hem hangi parçaların daha uygun olduğu konusunda bilgi sahibi olursunuz, hem de parçaların fiyatları arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
Bilgisayarın parçaları nelerdir? Bilgisayar parçaları bölümünde, bilgisayarlarda en çok kullanılan parçalar hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Bilgisayarı sizin için toplayacaklar mı? Parçaları satın alacağınız satıcının parçaları sizin için monte edip etmeyeceğini, edecekse bunun için bir bedel talep edip etmeyeceğini öğrenin.

Lütfen Teşekkürü Esirgemeyin Bende PAylaştıklarınızdan İşime yarayanlar için sizlere Teşekkür edeceğim;)
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0

***BİLGİSAYAR YAZILIMI KONULARI:**


Bilgisayar virüsü nedir?

Bilgisayar virüsü nedir? Bilgisayar virüsü, her şeyden önce bir yazılımdır. Virüs olarak adlandırılmasının sebebi, kötü niyetli kişiler tarafından doğrudan sizin bilgisayarınıza ya da sizin bilgisayarınız üzerinden başka insanların bilgisayarlarına zarar verecek şekilde üretilmiş olmalarıdır.
İnsanlar neden virüs yazılımı yazarlar? Suçun diğer şekillerinde de olduğu gibi, virüs yazan kişilerin de farklı güdüleri olabilir. İşten atılan bir bilgisayar mühendisi intikam amacıyla bir virüs yazabilir ya da sadece ünlü olmak isteyen bir insan pek çok bilgisayarı etkileyecek bir virüs yazıp onunla dikkat çekmeye çalışabilir.
Bilgisayar virüsleri nasıl bulaşırlar? Bilgisayar virüsleri yazılım oldukları için, bir şekilde bilgisayarınıza kopyalanmalıdırlar. İnternete bağlı olmayan, hiçbir disket, CD, DVD ya da başka bir bilgi depolayan parça kullanılmayan bir bilgisayara virüs bulaşamaz. Ancak bilgisayarınıza herhangi bir şekilde virüslü bir yazılım kopyalarsanız, bilgisayarınız çalıştıkça o kendini sizin dosyalarınıza da bulaştıracaktır.
Bilgisayarıma virüs bulaştığını nasıl anlayabilirim? Bilgisayarınızda alışık olduğunuzun dışında şeyler olmaya başlarsa, programlar kendi kendine açılıp kapanmaya başladılarsa, bilgisayarınız kendi kendine kapanıp yeniden açılıyorsa bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.
Bilgisayarıma virüs bulaşmasını nasıl engelleyebilirim? Bilgisayarınıza antivirüs yazılımı kurarak ve yeni virüslere karşı geliştirilen yeni güncellemeleri hızlı bir şekilde edinmek için bu yazılımı düzenli olarak güncelleyerek bilgisayar virüslerinin büyük kısmına karşı kendinizi koruyabilirsiniz, ancak %100 bir koruma mümkün değildir.
Bilgisayarıma virüs bulaşırsa ne yapmalıyım? Bilgisayarınıza antivirüs yazılımı kurarak ya da daha önceden kurmuş olduğunuz antivirüs yazılımı ile virüs kontrolü yapabilirsiniz. Antivirüs yazılımı bulduğu virüsleri temizleyebilir ya da o dosyaları karantinaya alabilir. Ancak her virüs temizlenemeyebilir, bazı durumlarda virüsten kurtulmak için sabit sürücünüzü yeniden biçimlendirmeniz (formatlamanız) gerekebilir.

Casus yazılım (spyware) nedir?

Casus yazılım nedir? Casus yazılımlar, genellikle başka bir program kurulurken, sizin de onayınızla bilgisayarınıza kurulan ve kurulduktan sonra sizin internetteki gezme alışkanlıklarınızla ilgili bilgi toplayan ve bu bilgileri internet üzerinden kötü niyetli kişilere iletebilen yazılımlardır.
Casus yazılım bana zarar verebilir mi? Casus yazılımların büyük çoğunluğu size doğrudan zarar vermezler, sadece sizin internet kullanma alışkanlığınız ve girdiğiniz siteler gibi bilgileri ticari amaçlarla kullanırlar. Ancak bazı daha kötü niyetli kişiler casus yazılımlar yoluyla e-posta adresinizin - gibi bazı özel bilgileri de elde edebilirler.
Casus yazılımlar bilgisayarıma nasıl kuruluyorlar? Hemen her yazılımın kurulumu esnasında size bir lisans anlaşması sunulur ve siz de bunu onaylarsınız. Genelde pek okunmayan bu lisans anlaşmalarını dikkatli bir şekilde inceleyecek olursanız, internetten bedava dağıtılan pek çok yazılımı kullanmak için bilgisayarınıza casus yazılımların kurulmasını da kabul etmek zorunda olduğunuzu görebilirsiniz.
Bilgisayarıma casus yazılım kurulduğunu nasıl anlayabilirim? Eğer çeşitli programlarda bazı ayarlarınızın sizin isteğiniz dışında değiştiğini fark ettiyseniz ve bu ayarları değiştiremiyorsanız, tarayıcınızda yüklediğinizi hatırlamadığınız bileşenler (araç çubukları gibi) görüyorsanız ve bilgisayarınızın daha ağır çalıştığını düşünüyorsanız, bilgisayarınıza casus yazılımlar kurulmuş olabilir.
Casus yazılımlardan nasıl kurtulabilirim? Piyasada casus yazılımları temizlemek için çeşitli yazılımlar bulunmaktadır. Bunlardan biri Lavasoft Ad Aware yazılımıdır, bu yazılımı kurmak ve yönergeleri izlemek yoluyla casus yazılımların pek çoğundan kurtulabilirsiniz.
Casus yazılımlardan nasıl korunabilirim? İşletim sisteminizle ilgili güncellemeleri düzenli olarak yapın, tarayıcınızın güvenlik güncellemelerini düzenli olarak yapın, güvenlik duvarı kullanın ve kurduğunuz yazılımların lisans sözleşmelerinde satır aralarındaki oyunlara dikkat edin. Bunları yaparsanız casus yazılımların bilgisayarınıza kurulmasının önüne büyük ölçüde geçebilirsiniz.

Güvenlik duvarı (firewall) nedir?

Güvenlik duvarı (firewall) nedir? Güvenlik duvarı, internet üzerinden sizin bilginiz ve isteğiniz dışında bilgisayarınıza erişilmesini engellemek üzere kullanılan bir yazılım ya da donanım olabilir. Ev kullanıcıları için kullanılan güvenlik duvarları genellikle yazılımdan ibaretken, büyük kurumlar ve ağlar donanım temelli güvenlik duvarları da kullanarak, güvenlik için bir katman daha oluşturmaktadırlar.
Güvenlik duvarı nasıl çalışır? Güvenlik duvarı temel olarak bilgisayarızın "kapısında" oturan bir güvenlik görevlisine benzer. Kimlerin ya da hangi yazılımların bilgisayarınıza giriş yapabileceklerini sıkı sıkı denetler. Güvenlik duvarları genellikle başlangıçta bilgisayarınızın internet bağlantısı da dahil bütün giriş çıkışı engeller, siz yazılımları kullandıkça, size hangi yazılımlara ne kadar erişim hakkı vereceğini sorar.

İşletim sistemi nedir?

İşletim sistemi nedir? İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. Diğer yazılımlara genel olarak "uygulama" yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, işletim sistemi tarafından sağlanan temel uygulama parçacıklarını çeşitli şekillerde kullanarak değişik gereksinimlere cevap vermektedirler. Sade bir ifadeyle, işletim sistemini alfabeye benzetebiliriz. Uygulama yazılımları da işletim sisteminin ortaya koyduğu bu alfabeyle yazılan kitapçıklar, kitaplar ve ansiklopediler olarak düşünülebilir.
İşletim sistemleri arasında ne fark vardır? Farklı işletim sistemleri farklı kullanıcılara ve farklı gereksinimlere hitap ederler. Bir nükleer reaktörün kontrolünde kullanılan bilgisayarlardan beklenenler ile 13 yaşında bir ******n evinde kullanacağı bilgisayardan beklenenler çok farklıdır. Ev kullanıcıları için görsel kullanıcı arayüzü daha gelişmiş işletim sistemleri geliştirilirken, iş ile ilgili gereksinimleri karşılamak üzere tasarlanan işletim sistemlerinde sistem kaynaklarını görsel estetik ile harcamak yerine metin temelli arayüzler kullanılarak bilgisayarların işlem gücünün yüksek düzeyde korunması hedef alınmıştır.

Solucan (worm) nedir?

Solucan (worm) nedir? Solucan denen yazılımlar aslında virüslerin belli karakteristikler gösteren bir alt sınıfıdır. Solucan denilen yazılımlar bulaştıkları bilgisayarda hızlı bir şekilde kopyalarını oluştururlar ve başka bilgisayarlara ve kullanıcılara da kendilerini göndermeye çalışırlar. Solucanlar, örneğin adres defterinizdeki herkese sizden habersiz bir şekilde kendilerini gönderebilir.
Solucanlar ne gibi bir tehlike oluşturur? Solucanlar sizin bilgisayarınızı yavaşlattıkları ve kendilerini bulaştırmak için internet bağlantınızı kullandıkları için size zarar verdikleri gibi, e-posta yoluyla bulaşmaya çalıştıklarında e-posta sisteminin tamamına çok büyük bir yük getirmekte ve toplumun tamamına zarar vermektedirler. İçinde solucan olduğu belli olan ve okunmadan silinen e-postaları silmek için harcanan vakit bile, toplum için önemli bir kayıptır.

Yazılım nedir?

Yazılım nedir? Bilgisayarınızdaki fiziksel tüm unsurlar donanım adını alırken, geri kalan her şey yazılım olarak nitelendirilir. Sade bir ifadeyle, yazılım donanıma "nasıl davranacağını" ve hangi işlemleri yapacağını anlatır. Kelime işlemci programlar, bilgisayarınız açıldığında CD sürücünüzü, sabit sürücüleri, RAM'i tanıyan BIOS; işletim sistemi, web tarayıcınız, virüslerin kendileri, antivirüs programları hep birer yazılımdırlar.
Her yazılım her bilgisayarda çalışır mı? Bilgisayarda hangi işletim sistemi kurulu olduğundan bağımsız şekilde çalışabilen yazılımlar üretebilse de, pek çok yazılım tek bir işletim sisteminde çalışacak şekilde üretilir. Ayrıca her yazılımın çalışmak için gereksinim duydupu farklı donanım özellikleri olabilir ve bu donanıma sahip olmayan bilgisayarlarda bu yazılımı çalıştırmak mümkün olmayabilir.

***İNTERNET KAVRAMLARI KONULARI***








Barındırma (hosting) nedir?

Barındırma (hosting) nedir? Web sayfaları internet bağlantısına gerek olmayan herhangi bir bilgisayarda yayına hazır hale getirilebilir. Ancak bir web sitesinin yayın yapabilmesi için, sabit IP numarasına sahip bir sunucu üzerinden internete açılmalıdır. Bu sayede web sitesine girmek isteyen kullanıcılar, bu sunucuya bağlanarak web sitesini oluşturan dosyaları kendi bilgisayarlarına kopyalamak yoluyla web sitesini görüntülemiş olurlar. Barındırma (hosting) hizmeti, bu yayını yapan sunucular için gereken teknik ve fiziksel altyapının oluşturulmasıdır.

FTP nedir?

FTP nedir? FTP, "File Transfer Protocol" (Dosya Transferi Protokolü) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. FTP, internete bağlı iki bilgisayar arasında dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolüdür. Geçmişte, FTP yapmak için görsel arayüzlü programlar henüz geliştirilmemişti. Bu nedenle FTP yapmak için, metin temelli bir program aracılığı ile, komutları metin olarak ayrıntılı bir şekilde yazmak gerekiyordu, bu nedenle FTP yapmak zahmetli bir işti. Ancak günümüzde internetin yaygınlaşması ve daha insanın FTP yapmaya ihtiyaç duymasıyla birlikte, görsel arayüz kullanan FTP programları da pek çok firma tarafından geliştirilmeye başlandı ve FTP yapmak ezbere bilinmesi gereken onlarca komuttan oluşan bir yük olmaktan çıktı.

http nedir?

http nedir? http, "Hyper Text Transfer Protocol" (Hiper Metin Transferi Protokolü) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir. Bir web sitesine bağlanmaya çalıştığınızda, siz adresin başına bunu yazmasanız da tarayıcınız bunu otomatik olarak ekler, çünkü sunuculardan web sitelerine ait bilgileri indirebilmeniz için, "http" protokolü ile bir istekte bulunmanız gerekmektedir. Adreslerin başına eklenen "http", sunucuya web sitesi ile ilgili bilgileri size "http" kuralları çerçevesinde iletmesi komutunu verir ve iletişim başlar.

https nedir?

https nedir? http, "Hyper Text Transfer Protocol Secure" (Hiper Metin Transferi Protokolü - Güvenli) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin "başkaları tarafından" okunamayacak şekilde nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir. Özellikle internet üzerinden yürütülen bankacılık işlemleri için banka siteleriyle bağlantı kurulduğunda ya da kredi kartıyla ödeme yapılan sistemlerde kredi kartı bilgileriniz doğrulanırken, tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında "http" yerine "https" yazdığını görürsünüz. Başında "https" yazılan adreslerle bağlantı kurduğunuzda, bilgiler sadece karşı taraf ve sizin tarafınızdan okunabilecek şekilde şifrelenir. http ile yapılan bilgi alışverişinde ise bir şifreleme yoktur, başka kişiler de sizin aldığınız ve verdiğiniz bilgilere ulaşabilir. https, bilgi güvenliği gereken zamanlarda uygulanan bir güvenli iletişim protokolüdür.

İnternet nedir?

İnternet nedir? İnternet, bilgisayarların kablolarla ya da telefon hatlarıyla birbirine bağlandığı, dev bir iletişim ağıdır. Telefon hatları üzerinden iletişim kurulabildiği için de dünyanın en yaygın ağıdır. İnternet sağladığı kolay, ucuz, güvenli ve hızlı iletişim olanakları sayesinde; insanların birbirleriyle haberleşmelerini kolaylaştırdığı gibi, uluslararası bilgi akışını da inanılmaz bir seviyeye taşımıştır.

IP numarası ve alan adı nedir?

IP numarası nedir? İnternet Protokol numarasıdır.
IP numarası ve alan adı ne işe yarar? Herhangi bir bilgisayar internete bağlandığı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir numara alır (örneğin 111.xxx.122.4) ve bu numara o bilgisayarın IP numarası olur.
Bunun yanında internete sürekli bağlı olan her bilgisayarında bir IP numarası vardır (162.178.xxx.24 gibi). Bu numaraları akılda tutmak ve herhangi bir anda yazmak zor olduğundan, alan adı (domain name) sistemi adını verdiğimiz bir isimlendirmeye oluşturulmuştur. Herhangi bir bilgisayara (ve o bilgisayar üzerinde yayınlanan web sitelerine) bağlanmak için karmaşık IP numaralarını akılda tutmak yerine, hatırlanması ve yazılması kolay alan adları kullanılmaktadır

İnternet adreslerinde görülen kısaltmalar ne anlama gelir?
gov: Hükümet kurumları (ingilizce "government" kelimesinden)
edu: Eğitim kurumları (ingilizce "education" kelimesinden)
org: Ticari olmayan kuruluşlar (ingilizce "organization" kelimesinden)
com: Ticari kuruluşlar (ingilizce "company" kelimesinden)
mil: Askeri kurumlar (ingilizce "military" kelimesinden)
net: Servis sunucular (ingilizce "network" kelimesinden)
ac: Akademik kuruluşlar (ingilizce "academic" kelimesinden)
int: Uluslararası kuruluşlar (ingilizce "international" kelimesinden)
ftp: FTP arşiv sitesi (ingilizce "File Transfer Protocol"den)
www: World Wide Web (bazen bunun yerine "web" de kullanılabilir)
gov.tr: Türk hükümet kurumları
edu.tr: Türk eğitim kurumları
org.tr: Türkiye'deki ticari olmayan kuruluşlar
com.tr: Türkiye'deki ticari kuruluşlar
mil.tr: Türkiye'deki askeri kuruluşlar
net.tr: Türkiye'deki servis sunucular
gen.tr: Herhangi bir şarta ve kısıtlamaya bağlı olmayan alan adları
nom.tr: Kişisel alan adlarıdır, sadece o ismin sahibi olan kişi alabilir

Tarayıcı nedir?

Tarayıcı nedir? İnternette yer alan belgelerin yazıldığı bilgisayar dilini deşifre edip; sizin bu belgeleri monitörünüzde yazılar, resimler ve benzeri belgeler olarak görmenizi sağlayan aracı programlardır. Donanım açısından mükemmel bir bilgisayarınız ve mükemmel bir internet erişiminiz olsa bile, internet belgelerini sizin anlayabileceğiniz hale getiren tarayıcılar olmadan internetten faydalanamazsınız. İnternet tarayıcılarının başlıca ikisi Mozilla Firefox ve Internet Explorer'dır. Bunlar, kullanımı ücretsiz olan programlar olup, yeni alınan hemen her bilgisayarda kurulurlar.

URL nedir?

URL nedir? URL, "Uniform Resource Locator" (Özgün Kaynak Adresi) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İnternet yoluyla insanların kullanımına sunulmuş olan her metnin, resmin ya da belgenin kendine ait ve tek olan bir adresi vardır ve buna URL (Özgün Kaynak Adresi) adı verilir.
***(PC) EV ELEKTRONİĞİ:***







CRT monitör nedir?

CRT monitör nedir? CRT monitör, ismini televizyonların da en hayati parçası olan ve Türkçe'de "tüp" olarak nitelendirilen parçadan alır. Bu parçanın İngilizce adı "cathode ray tube" (katot ışını tübü) şeklindedir, CRT de bu kelimelerin baş harflerinden gelir. Temel olarak, elektronların tüp boyunca yüksek hızda fırlatılmaları ve bunun sonucunda ışık oluşması ilkesiyle çalışırlar.
CRT monitörlerin diğer monitörlerden ne farkı vardır? Plazma TV ve LCD monitör gibi rakipleriyle karşılaştırıldığında CRT monitörler, çalışma ilkelerinin bir sonucu olarak daha fazla yer kaplarlar ve daha ağırdırlar. Buna ek olarak güç tüketimleri de Plazma TV ve LCD monitör benzerlerinden daha fazladır. Ancak özellikle oyun oynayan kişiler, daha yüksek görüntü kalitesi için hala CRT monitörleri tercih etmektedirler.

LCD monitör nedir?

LCD monitör nedir? LCD monitör, ismini İngilizce adı olan "Liquid Crystal Display" (sıvı kristal ekran) kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. LCD ekranlar en yalın ifadeyle iki cam levha arasına sıkıştırılmış sıvı kristal örgüsüdür. LCD ekranın arka kısmında bir ışık kaynağı vardır, görüntü bu ışık kaynağından yayılan ışığın, iki cam levha arasında sıkışmış olan sıvı kristal örgüsünden geçerken değişik renklere bürünmesiyle elde edilir.
LCD monitörlerin diğer monitörlerden ne farkı vardır? LCD ekranlar için avantaj olarak nitelendirilebilecek olan özellikler şunlardır:
• Plazma TV'ler çok incedirler, bu nedenle geleneksel CRT televüzyonların ya da monitörlerin kullanılamayacağı yerlere takılabilirler.
• Renk üretimleri mükemmeldir.
• Renk kontrastı iyidir, ancak mükemmel değildir.
• Fosfor temelli bir teknolojiye sahip olmadıkları için, aynı rengin aynı noktada uzun süre kalmasının yaratacağı problemler LCD ekranlarda görülmez.
Plazma TV için dezavantaj olarak nitelendirilebilecek olan özellikler ise şunlardır:
• Ekran alanı başına en yüksek maliyetli görüntüleme seçeneğidir.
• Karanlık sahnelerde detayları CRT televizyonlar ya da monitörler kadar iyi veremeyebilirler
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
Generalim Çoğu kişi 10-15 saatini bilgisayar basında geçiriyor Onlar için Faydalı egzesizler vb seyleride Burada paylaşacağım bu yüzden Oldukça faydalı olabilir
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
Uzmanlar sürekli bilgisayar başında çalışanların sağlıklarını korumak için bazı
kurallara uymaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Çağatay Güler,
gün boyunca bilgisayarda çalışanlara sık sık mola vermeleri,
zaman zaman duruş biçimlerini değiştirmeleri uyarısında bulunuyor.

İşte bilgisayarda çalışırken unutmamamız gerekenler:

-Gün boyunca aynı işi ve hareketleri yapacak biçimde çalışmayın.

-Her 30 dakikada bir 10-30 saniyelik aralar verin. Her 2 saatte bir monitörden
5 dakikalığına ayrılın. Ara verdiğinizde yerinizden kalkarak yürüyün.

-Mümkün olduğunca tuşlama sayısını düşürün. (Kısa yolları kullanın)

-Çalışma alanınızı uygun duruşta çalışabilecek biçimde düzenleyin.

-Zaman zaman duruş biçiminizi değiştirin.

-Sandalye alırken kol, bel ve sırt desteği olmasına; beş tekerlekli olmasına ve
kolay ayarlanabilmesine dikkat edin.

-Gerektiğinde kol, el bileği, el ayası destekleri kullanın.

-Destekler keskin kenarlı ve sert değil; yuvarlak kenarlı ve yumuşak olmalıdır.

-Herhangi bir kas ya da ekleminiz ağrıdığında bunların çalışma biçiminizle
ilgili olup olmadığını araştırın.

-Otururken belinizin içbükey kıvrımının düzleşmemesine ya da kaybolmamasına dikkat edin.

-Boynunuzu düz veya hafif öne eğik tutun. Boyun ve omuzlar gevşek, rahat olmalıdır.
Kollar serbest biçimde sarkmalıdır.

-Otururken gövde ve bacak arası açı 90 'den, baldır ve bacak arası açı 60 'den büyük olmalıdır.

-Otururken veya ayakta dengeli duruş biçimini koruyun.

-Klavyeyle çalışırken kolların zemine kabaca paralel olmasını sağlayın. El bileklerini düz tutun.

-Aşağı, yukarı veya sağa sola bükülmüş durumda çalışmayın.

-Yazma aralarında kollarınızı kol desteği üzerinde dinlendirin.

-Sandalyenizi yana çevirdiğinizde klavyenin yüksekliği dirseğiniz hizasında olmalıdır.

-Her iki ayak yere veya ayak desteğine tam basıyor olmalıdır.

-Ağırlığın bütünüyle dağılmış olmasını sağlayın, sandalye ve sırt desteğine tam olarak oturun.

-Hafif geriye doğru eğimli ve bacaklar birbiriyle paralel olacak şekilde oturun.

-Diz ve bacaklarınız çalışma masasının altına rahat girebilmelidir.

-Eğer öne doğru oturuyorsanız, gövde ve bacaklar arası açı 90 'den büyük olmalıdır.

-Monitör, kaynak belge gibi sık bakılan nesneler görüş çizgisinde veya daha aşağıda olmalıdır.

-Ekran ve belgeler gözden eşit uzaklıkta olmalıdır.

-Ara sıra ufka ya da uzaktaki nesnelere bakarak gözlerinizi dinlendirin.

-Rahat bir görme için ellerinizi yumruk yaparak monitöre uzatın, monitör bu uzaklıkta olmalıdır.

-Yılda bir kez gözlerinizi muayene ettirin.

-Monitör kapalıyken elbisenizin monitöre yansımasına bakarak parlama olup olmadığını kontrol edin.
Parlama kaynağını ortadan kaldırın veya monitörün yerini değiştirin.

-Çalışmaya başlamadan önce ve çalışırken ara sıra gerinin.

-Düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin.

-Çevresel stres kaynaklarını (sıcaklık, ışık, gürültü gibi) azaltın.
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
Notebook bakım ve kullanımı...
1-Pil kullanımı

“Yeni” bilgisayarlarda 12-24 saat şarj etmenize gerek yok. Batarya %100 şarj olunca enerji akışını kesiyor. Bataryayı canlı tutun (%5 in altına inmesin) ama devamlı şarjda kullanmayın. Çalışırken söküp takmayın (hem pile hemde cihaza zarar verir)


2-Bilgisayar temizliği

Cihazı temizlerken özel temizlik setleri kullanın. Sıvıyı beze püskürtün ve fazla abartmayın.(klavye, lcd ve devrelere sızabilir. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın!)


3-Cihazınıza sıvı döküldüğünde

Notebook unuza sıvı dökülürse cihazı ters çevirin lcd açık bir şekilde pili ve şarj cihazını cıkarın. Saç kurutma makinesini max açıp cihazı eritmeyin! Uzun süre beklerseniz kuruduktan sonra çalışabilir. Light cola için! Normal cola zor temizlenir. Olur da çalışmazsa, bana getirmeyin, sevisine ***ürün)


4-Dizüstü bilgisayarın taşınması

Notebook unuzu çantada taşırken bilgisayarın olduğu göze şarj cihazı vs. sert cisimler koymayın. Çantasız vaziyette köşeleri ve kapıları geçerken sinyal verin. Dikkatli dönün. Ucuz ve kalitesiz çanta kullanmayın. Çantayı koltukta unutup üzerine oturmayın!


5-Dizüstü bilgisayarın açık bırakılması

Notebook unuzu çantada çalışır vaziyette uyku modunda bırakarak taşımayın.( aşırı ısınma sonucu cihaz zarar görebilir.)


6-Dizüstü bilgisayarın çalıştırılacağı zemin

Notebook unuzu yumuşak yüzeylerde çalıştırmayın (yatak ,halı ,koltuk vs. cihazın hava kanallarını tıkar) Mümkünse sağlam duracak şekilde altına bir yükseklik koyun veya stand kullanın.


7-Elektrik bağlantısı

Şarj cihazınızı taktığınız pirizlere cok dikkat edin sıkı oturmayan kıvılcım atan prizler elektronik cihazlara zarar verir. Garantisi varsa ve dönene kadar beklerim diyorsanız sorun değil. Devam edin!!!


8-Teknik servis seçimi

Şirketin bilgi işlem sorumlusundan sadece danışmanlık hizmeti alabilirsiniz çünkü o “yetkili” servis değildir ayrıca sizin özel bilgisayarınız için maaş almaz. cihazlarınız donanımı tam olan yerlere tamir ettirin. Geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir.
 

NeoXo7

Katılımcı Üye
17 Tem 2012
930
0
System.Info
Generalim Çoğu kişi 10-15 saatini bilgisayar basında geçiriyor Onlar için Faydalı egzesizler vb seyleride Burada paylaşacağım bu yüzden Oldukça faydalı olabilir

Paylastıgın Konudaki Bilgiler Daha Önceden Paylasılan Bilgilermi ? Arastır .

Yardım Merkezine Neden Açıyorsun Ne Alakası Var Yardım Merkeziyle Açıyorsun ?
///

Alıntı Yaptıgını Neden Belirtmiyorsun
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
daha önce bazıları paylaşılmış ancak Bunları tek çatı altında toplamak kalabalığı azaltır ayrıca Alıntı yazmam gerektiğini bilmiyordum Bundan sonra Yazacağım Bu konular genelde Yardım merkezinde açıyorlar Bende buraya girenler tekrar konu açmasınlar diye burada birleştirdim kusurum var ise affola Ancak ben sadece diğer arkadaşlarıma yardımcı olmak istemiştim O yuzden Sabitlensin İstedim Eğer İstemiyorsanız kaldırabilirsiniz benım amacım yardımcı olmak
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
bilgisayarinizda olabilecek 93 problem ve cözümleri


SORU VE CEVAPLARI

1-) A) CMOS CHECK SOME ERROR ?
B ) LOW BATTERY FAİLLER ?

CEVAP : A) Setup pili zayıflamış ve bitmiştir. Yenisi takılmalı ve “ DEFALT “ayarları yapılarak : sürücü A ve sürücü C ayarları dedect yapılarak F10 save yapılarak işlem bitirilir.

2-) A) FLOPY DİSK FAİLLER ( 40 ) ?
B) FLOPY DİSK FAİLLER ( 03) ?

CEVAP : A) ELEKTRİK KABLOSU TAKILMAMIŞ OLABİLİR. Data kablosu ters takılmış olabilir. On board ise makina setuptan iptal edilmiştir. İptal söz konusu ise setuptan ENABLE durumuna getirilşir. Ayrıca yukarıdaki mesajlar geldiğinde FDD arızalı olabilir.
B ) Setuptan DISABLE yapılmıştır. ( Setup bölümünde anlatılacaktır. )

3-) POWER SUPLEY FANI 1-2 DAKİKA ÇALIŞIP DURUYOR ?

CEVAP : 1-) Boart üzerinde kısa devre var olabilir.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) HDD yi başka bir makinada çaliştiriniz.
4-) Yukarıdakilerden sonuç alınamazsa Makinenin elektriğini kesiniz. Power sapley boart elektrik kablosunu çıkarıp bütün kartları çıkarınız 5-6 dakika bekleyiniz. ( Power sapley üzerindeki elektriği 0 la tekrar ve makine çalışacaktıri. )

4-) POWER SAPLEYDEN SES GELİYOR FAKAT BİLGİSAYAR CALIŞMIYOR ?

CEVAP : Power sapley fan arızalıdır. Yenisi takılmalıdır. Değiştirilmediği taktirde power sapley ısınır ve fazla enerji torak üzerine atamaz ve power sapley yanabilir. Makinede kısa devre oluşabilir.

5-) INSERT SİSTEM DISK ERROR ?

CEVAP : C sürücüsünün sistem arızalanmıştır. A:/SYS C: ( enter. Sistem aktarıldı ) İşlemyapılarak yeni sistem transfer edilmeli ve bilgisayar kapatılıp açılmalıdır.
6-) INSERT SİSTEM DİSK BOOT FAİLLER ?

CEVAP : Makinenin BOOT bozulmuştur.
1-) A dan açılmalı , system aktarılmalıdır.
2-) Fdisk/MBR yapılmalıdır.
3-) Disk sağlam ise ( C sürücüsü ) yardımcı programlar çalıştırılmalıdır. NDD gibi.
4-) Sonuç alınamazsa F disk yapılmalı ve format atılmalıdır.

7-) HDD FAİLLER 80 ?

CEVAP : 1-) Data kablosu ters takılmış olabilir.
2-) Kablo çıkmış olabilir.
3-) Jumper. Siwiç : diski farklı tanımlatılmış olabilir. ( 2 disk gibi )
4-) setuptan doğru tanımlanmamış olbilir.

:cool: MOUSE EKRANDA KUM SAATİ GELİYOR ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : 1-) Mouse doğru tanımlanmamıştır. ( Doğru tanıtılıp driveri yüklenecek ve kullandığınız mouse tanımlayınız .)
2-) Board üzerinde COM 1COM2 kablosu çıkmış olabilir.
3-) Stuptan dısable ( kapatılmış olabilir ) yapılmış oabilşir.
4-) COM 1 COM 2 kablosu arızalı olabilir.
5-) IRQ çakışması olabilir. Çakışma var ise IRQ adreslerine bakılarak adresleri değiştirilmelidir. ( Kaynaklar menüsünden )
6-) COM 2içinde aynı işlem geçerlidir. COM1=2F8 gibi COM2= 3F S gibi bu adresler istenirse IRQ adreslerden değiştirilebilir.

9-) BİOS BİLGİLERİNDE SERİAL(s) VE PARALEL(s) ADRESLERİ NONE OLARAK GÖRÜNÜYORSA ?

CEVAP : Setuptan serial ve paralel adresleri kapatılmıştır. Açıldığında adresler görüleçektir.

10-) MAKİNENİN HER ŞEYİ NORMAL ÇALIŞIYOR FAKAT GÖRÜNTÜ GELMİYOR ?

CEVAP : 1-) Makinede kısa devre olabilir. Çözmek için ekran kartını çıkartınız ve takınız.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) topraklamada bir sorun olabilir. ( toprakta+ 0.5 volt olmalıdır )
4-) Ekran kablosunun da sorun olabilir. Kablo ters takılmaya zorlanmış ve kablo içindeki uçlar kısa devre yapmış olabilir.
5-) POWER sapley voltajını ölç 12v-+5v durumlarını görmek zorundasınız. Görülmüyorsa power sapley arızalanmıştır.

11-) 3KISA BEEP SES VERİP GÖRÜNTÜ YOK İSE ?

CEVAP : 1-) Ekran kartı çıkmış olabilir.
2-) Ekran kartını slot yuvasına iyice yerleştir .
3-) Ekran kartında arıza olabilir.







12-) 8 VEYA 3 BEEP SES VERİYORSA ?

CEVAP : 1-) Ramler takılmamış olabilir.
2-) Ramler uyumsuz olabilir. ( 70 ns -60 ns ) aynı olmasına dikkat edilmelidir. Windows içinde güvenli çalışmak için .
3-) Ramler ters takılmaya zorlanmiş olunabilir.
4-) Ram banklarında kısa devre oluşturulmuş olabilir.
5-) Bu durum var ise görüntü alınmaya bilir .Kısa devre ortadan kaldırılarak makine çalışabilir.
6-) 486 tabanlı makinelerde paridesiz ( düz ) ram takılmalı ( edo ram çalışmaz )
7-) Pentiummakinelerde ise düz ram da çalışır edo ram de. Güvenli çalışmak içinde EDORAM tercıh edilmelidir.

13-) KLAVYE ÇALIŞMIYOR VEYA 5-10 DAKIKA ÇALIŞIP KITLENIYORSA ?

CEVAP : 1-) 486 tabanlı bilgisayarlarda win 95 klavyeleri sorun çıkartır. ( Genelde 486 tabanlı klavye terçıh edilmelidir. )
2-) Klavye arızalı ise kitlenme olur. ( Küçük uçlu ise klavye geçiş yerinde uçları kısa devre olabilir.)
3-) Klavye ye sıvı maddeler dökülmüş olabilir.
4-) Klavye ye tuşlar arasina igne ,cimbiz teli vb maddeler aralarina düşerek tuşlari kisa devre yapmiş olabilir.

14-) KLAVYEDE BAZI TUŞLAR YAZMIYORSA ?

CEVAP : Klavye sökülerek alkollü bir pamuk ile temizlenmadlidir.

15-) MONİTÖRE GÖRÜNTÜ GELMİYORSA, ISIĞI KIRMIZIYAYAKIN ŞEKİLDE YANIYORSA?

CEVAP : 1-) Data kablosu kontrol edilmelidir.
2-) Elektrik kablosu kontrol edilmelidir.
3-) Elektrik hattının topraklaması kontrol edilmelidir. UPS den alınan elektrik normal olup olmadığı ölçülmelidir.

16-) 1-)EKRANDA ORDA DA BETAZ NOKTA VAR, KOKU VAR İSE ?
2-) EKRANDA ORTA KISIMDA İNCE BEYAZ ÇİZGİ VAR İSE ?
3-) EKRANDA SAG VE SOL KISIMLARINDA KIRMIZI RENK VEYA RENKLERDAĞILMIŞ DURUMDA İSE ?
4-) EKRANDA ÇOK TİTREME VAR İSE ?
5-) EKRANDA HİÇ GÖRÜNTÜ YOKİSE ?

CEVAP : 1-) Ekran güç katı yanmıştır, servisinde tamir ettirilmelidir.
2-) Ekran güç katında arıza var , servisinde tamir ettirilmelidir. Eğer bu durumlar mevcut ise ekrana uzun süre elektrik verilmemelidir. Cihazın daha fazla hasar görmemesi için.
3-) Ekranın yanlarında manyetik alan olavilir kuvvetli hoparlör veya 2. Bir ekran olabbilir.
4-) Ekaran istenilen çözünürlüğü desteklemiyor olabilir veya elektrik hattının normal olup olmadığına bakılmalıdır.
5-) Ayarların siwiçlerine bakılır. Ayarların siwiçleri arızalanmış olabilir.
6-) ekran sigortası atmıştır.





17-) NETWORK KARTI TAKILACAK İSE ?

CEVAP : Önce kartınızın jumper ayarlarının manuel mi, yoksa Auto mu olduguna bakarız. Manuel ise istenilen IRQ adresine göre jumper ayarlarını yapmalı ve win 95 içinde ondan sonra ayarlamaları yapmalıyız. PLAK&PLAY ise win 95 otomatik olarak IRQ sonu ayarlar. Yeni donanım ekle ile kart özelligi görülebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta IRQ adresi ( kaynaklardan ) değiştirilmelidir.

BAZI IRQ DURUMLARI:

IRQ-ADRES 399 EZ,EN200,
RALTELK C TİPİ ( 9IRQ-ADRES 240 )
QUARK-PROL110 gibi

1:cool: CD SÜRÜCÜ DOS ORTAMINDA GÖRÜLMÜYORSA?

CEVAP : 1-) Driver disketi yüklenilmelidir.
2-) Setuptan auto ( HDD gibi düşünülüp ) ayari yapilmalidir. CD sürücüsünün jumper ayari yapilarak HDD ile çakişmasi önlendikten sonra çaliştirilmalidir.
3-) Win 95 ortamında çalışmıyorsa yeni donanım ekle işleminden CD sürücüsü tanımlanmalıdır.

19-) SES KARTI ÇALIŞMIYORISE

CEVAP : Driver disketeyüklenmelidir. IRQ çakışması var ise kaldırılmalı ve yeni donanım ekle işleminden kart tanımlanması yapılabilir.

20-) HOPARLÖRDEN SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : CD sürücüsü ile sesakrtı arasındaki ince ses kablosu takılmalıdır.

21-) SCSI HDD LERDE UNİX ORTAMINI DA ÇALIŞTIRILACAK İSE SCSI FORMAT ATILARAK SİSTEM HAZIRLANMALIDIR.

22-) BİR ADET IDE HDD, BİR ADET SCSI HDD İKİSİ BİRDEN ÇALIŞTIRILACAK İSE NE YAPMALIDIR ?

CEVAP : 1-) Önce IDE HDD tanımlanır C sürücüsü, Aynı zamanda jumperi C olarak ayarlanır.
2-) Sonra SCSI HDD D sürücüsü olarak gösterilir.

23-) SCSI BACKUP ÜNİTESİ, SCSI CD SÜRÜCÜSÜ VE SCSI HDD HEPSİ BİRDEN TANITILACAKİSE NASİL YOL İZLENMELİDİR?

CEVAP : 1-) HDDjumper konfigrasyonu C tanımlanmalıdır.
2-) Backup jumper konfigrasyonu tanımlanmalıdır.
3-) CD sürücü jumper konfigrasyonu tanımlanır.

24-) PASWORD SETUP BİLİNMİYORSA?

CEVAP : SETUP pili kısa devre yaparak açılabilir. SETUP pili çıkartılabilir. SETUP bilgileri unutturularak pasword kırılabilir. ( Daha önceki değisiklikler silindiği için makine açmayabilir.) HDD tekrar tanımlanmalı ve değişiklikler kaydedılerek işlem devam attirilmelidir.



25-) SESLİ HATA MESAJLARI :

CEVAP :

İŞARET ANLAMI

SES YOK ELEKTRİKYOK
SÜREKLİ SES GÜÇ KAYNAĞI ARIZALI
BİR ÇOK KISA BİP SESİ ANA KART ARIZALI
1 UZUN RAM ARIZALI
1 UZUN 1 KISA ARIZALI ANA KART VEYA ROM-BASIC
1 UZUN 2 KISA VİDEO KARTARIZASI VEYA DIP ANAHTARI
( xt )
1 UZUN 3 KISA VEGA KARTI ARIZALI
2 UZUN 1 KISA MONİTÖR BAGDAŞTIRICISININ
SENKRONİZASYONU
2 KISA EŞLIK ( PARITY ) HATASI ( HATALI BELLEK
SAGLAMA .) TOPLAMI
3 KISA BELLEĞİN İLK 64K SINDA HATA
4 KISA SÜRE ÖLÇER ( TİMER ) VEYA SAYICA
( COUNTER ) ARIZALI
5 KISA İŞLEMCIHATASI VEYA VİDEO RAM
6 KISA KLAVYEİŞLEMCISINDE HATA
7 KISA SANAL ( VİRTUAL ) İŞLEMCİ KİPİ AYARLI
(AT )
8 KISA VİDEO RAM a HATALI YAZMA
9 KISA HATALI ROM BIOS SAĞLAMA TOPLAMALI

26-) BIOS VE SETUP İŞLEMLERİ

RAM PCI/ISA BIOS
CMOS SETUP UTILITY
AWARD SOFTWARE,INC

STANDART CMOS SETUP PASSWRD SETTİNG
** BIOS FEATURES SETUP ** IDE HDD AUTO DETECTION
CHIPSET FEATURES SETUP SAVE & EXIT SETUP
POWER MANAGEMENT SETUP EWIT WITHOUT SEWİNG
PCI CONFIGURATION SETUP
** LOAD BIOS DEFAULTS
** LOAD SETUP DEFAULTS


** BIOS FEATURES SETUP :

VİRÜS WARNİNG : BOOT sektör virüslerine karşı sabit diski korur. Bu secenek sabit diskin boot sektörüne herhangibir kayıt yapılmasına izin vermez. ENABLE olnası önerilir.

CPU INTERNAL CAHCHE : Bu seçenek yardımıyla ,mikroişlemcinin dahili önbelleğinin kulanılıp/kullanılmayacığına karar verilir. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

EXTERNAL CACHE : Ana kart üzerinde bulunan harici ön belleği kullanıma açar yada kapatır. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT SEGUANCE : Sistem açılışında önçelik sırasının hangi sürücüde olacağını belirler. A,C; Açılış önceligi A sürücüsüne verildi. Bir açılş disketi takılı ise sistem A sürücüsünde açacaktır. C,A; Açılış önceliği C sürücüsünden açacaktır. A,C seçeneği önerilir.

SWAP FLOPPY DRİVE: Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT UP FLOPPY SEEK : Bu secenek DISABLE olmalıdır ki sistem testi daha az zamanda olacaktır. Hem disket sürücüsünden motor sesi duyulmamış olur.

QUİK POWER ON SELF TEST : ENABLE olmalıdır.

BOOT UP NUMLOCK STATUS : Sistem acılısında sayısal tuşların çalışması istendiğinde bu seçenek ON olmalıdır. İstenmiyorsa OFF seçilir.

BOOT UP SYSTEM SPEED : Sistem açılışının hızlı olması ayarlar HİGH olmalıdır.

VİDEO ROM SHADROW : ENABLE olmallıdır.

** LOAD SETUP DEFAULT: Bu seçanek setup değerlerini ilk hale getirir. Genellikle , setup ayarlarıyla içinde çıkılmayacak kadar oynandıgı durumlarda kullanılır.

LOAD SETUP DEFAULT ( Y/N ) ? Y

** IDD HDD AUT O DEDECTİON : Sisteme baglanan IDD had DİSK değerlerinin otomatik olarak BIOS tarafından yazılması sağlanır.

27-) BIOS HATA MESAJLARI ?

CEVAP : BIOS bir sorunla karşilaştigi zaman kullaniciya bunu duzeltmesi gerektiginde söyleyecektir. Bunu ya beep sesiyle yada ekranda bir hata mesajiyla gösterecektir. Mesajin altinda ise devam et ya da hatayi göz ardi et anlamina gelen PREESS FI TO CONTINIUE mesaji görüntülenecektir. hatayi düzeltmek için DEL tuşuna basip BIOS a girmenizi isteyecektir.

TEK UZUN İKİ KISA : Bıosun video dan aldığı bilgileri ekranayansıtamadığını gösterir. Grafikkartını degiştirin.
Ana kart ile grafik kartı arasında bir uyum sorunu olabilir.

TEK KISA ( ******* FAİLURE ) Ana kart üzerinede bulunan bellek tazeleme devresinde sorun var.

CMOS BATTERY HAS FAİLED : CMOS pilinin ömrü azalmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir .

CMOS BATTER HAS FAİLED : CMOS un bozulduğunu gösterir. Bu hatayı pilin zayıflamasında da verebilir. Pili kontrol edin gerekirse değistirin.

DİSK BOOT FAİLURE,INSERT SYSTEM DİSTK AND PRESS ENTER : Bu hata sabit diski olmayan bir bilgisayarda ise A sürücüsünü bir sistem disketi takıp "ENTER " tuşuna basın.

DİSKETTE RDİVERS OR TYPES MİSMATCH ERROR-RUN SETUP : Sisteme bağlı olan disket sürücü CMOS ta tanımlı olandan farklıdır. Setup a girip sürücünün tipini dogru olarak tanımlayın.

KEYBOARD ERROR OR NO KEYBOARD PRESENT : Klavyeyi görmüyor. Klavyenin dogru olarak baglandıgını ve açılrkenbir tuşa sürekli basılmadığından emin olun.

C: DRİVE ERROR/ D: DRİVE ERROR : Sabit diski görmüyor.Sabit diski kablo baglantılarını ve ara birimini gözden geçin. Gerekirsebaşka bir arabirim ve sabit disk kablosu ile deneyin .Sabit disk üzerindeki jımper ayarlarını kontrol edin. Eğer sabit dikte sorun yoksa ana kartı değişmeniz gerekebilir.

FDD CONTROLLER FAİLURE : Disket sürücü kontrol devresinde yani IDE kontrolcüsünde poroblem olabilir. Yada disket sürücüsünde bir problem vardır. Başka bir bilgisayarda deneyin.

KEYBOARD IS LOCKET…UNLOCK II :Klavye kullanma kapalı durumda. Bilgi sayar ön panelinde bulunan KEYLOCK anahtarını açık duruma getirin.

KB/INTERFACE ERROR : Klavye bozuk ya da ana kart üzerindeki klavye BIOS unda problem var. Başka bir klavye deneyin.

C: DİRİVE FAİLURE / D: DİRİVE FAİLURE : Sabit disk bir problem oalbilir gözden geçirin. Kablo bağlantısı hatalı olabilir.

CACHE MEMORYBAD, DO NOT ENABLE CACHE : Ana kart takılı ön bellek bozulmuş yada anakartlar uyumlu değildir. Ön

CMOS TİME & DATE NOT SET : CMOS ta tarih ve zaman değerleri ayarlı değil. Yada değişmiş .

CMOS BATTERY STATE LOW: CMOS pili bitmiş yada kisa devre olmuştur. Ana kartin tutan vidalari gözden geçirin .Gerekirse pili degiştirin.

CMOS MEMORY SİZE MİSMATCH: Sisteme yeni bellek eklenmiş. Yada sistemden bellek çıkarılmış. CMOS setupa girip kaydederek cıkın.

INVALİD BOOD DİSKETTE : A sürücüsüne takılı disket açılış disketi değil. Içinde işletim sistemine sit,açılış dosyaları bulunan bir disket takın yada bu diskete sistem transferi yapın.

2:cool: PC LERDEKİ KABLOLARIN ORTAK RENK DEĞERLERİ NELERDİR ?

CEVAP :
KIRMIZI +5VDC POWERGOOD: Güç kaynagından gelen
SİYAH TOPRAK/ŞASE voltajın iyi oldugunu gösteren sinyal. Güç
SARI +12VDC kaynagından gelen kabloların, sabit disk,
MAVİ -12VDC disket sürücü ve panele baglanması gerekir.
BEYAZ - 5VDC
TURUNCU POWERGOOD

PC MONTAJI SONRASINDAKİ OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

29-) PC HOPARLÖRÜNDEN KESİK ARALIKLARLA KALIN BİR BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : 1-) RAM bellektakılı değildir.
2-) RAM belleklerde bozukluk olabilir.
3-) RAM bellek yuvaya oturmamıştır.
4-) RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edin. Sonuç degişmesse RAM ları değiştirmeyi deneyin.




30-) 88 KEZ BEEP SESİ GELİYOR. 1 UZUN 2 KISA BEEP SESİ GELİYOR. 5KISA BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : Bu hataların üçü de grafik kartı ile ilgilidir. Ana kartlar grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir. Bu uyşmazlık genellikle video RAM dan kaynaklanır.

31-) 6 KEZ BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP: KLAVYE İŞLEMCİSİNDE PROBLEM OLABİLİR. BAŞKA BİR KLAVYE DENEYİ




32-) PARİT ERROR (at hex … ) ( HEX; HATAYA YOL AÇAN BELLEK BİRİMİNİN 16LI ADREDİDİR )
SYSHALTED MESAJI VERİYORSA ?

CEVAP : Bellek okuma hatası olabilir. Üzerinde parity ( eşlik biti ) olmayan bir RAM modül kullanılıyor olabilirsiniz. Bu durumda , BIOS setupta MEMORY PARİT ERROR CHECK seçeneği açık (enable ) olabilir. Bu seçeneğikapalı ( disabled ) durumagetirin.

33-) İKİ SABİT DİSK BĞLI SİSTEM BEKLEMEYE BAŞLIYOR VE ARDINDAN CİRİVE ERROR YADA D: DRİVE ERROR HATA MESAJI VERİYOR?

CEVAP: Büyük olasılıkla sabit disk durum jumper lerinde bir yanlışlık vardır. Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemi gidermenin yolu çogunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa , bu iki disk arasında bir problem var demaktir.

34-) BİLGİSAYAR HİÇBİR KOMUTA CEVAPVERMİYOR. SES VE GÖRÜNTÜ YOK.?

CEVAP : 1-) Sabit diske gelen bilgi kablosu ters takılmıştır. Ya da sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre olabilir. Kabloları gözden geçirin .
2-) Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir. Vidaları gözden geçirin,
3-) Sabit disk bozuk olabilir.

35-) HİÇBİR ŞEKİLDE İKİ DİSK BAGLANAMIYOR ?

CEVAP : İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir. Ana karttan gelen kabloda problem olabilir. Ya da ana kart ikinci diski desteklemiyordur. Başka bir kablo deneyin.

36-) MİSSİNG OPERATİNGN SYSTEM HATASI VERİYOR ?

CEVAP : Sabit disk paremetreleri BIOS setupa yanlış girilmiştir. Ya da bu sabit disk baska bir bilgisayarda farklı CMOS degerleriyle formatlanmamıştır. A: sürücüsünden açıp sabit diske sistem transveri yapılır.

37-) NO FİXED DİSKS PRESENT HATASI VERİTOR ?

CEVAP : FDISK komutu kullanıldı. Sistem sabit diski tanımıyor. BIOS setup ve kablo baglantılarını gözden geçirin.



3:cool: BİLGİSAYAR SORUNSUZ AÇIYOR ANCAK DOS YÜKLEME ANANINDA BİRDEN RESETLENİYOR ?

CEVAP : Ana kart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarininda eksiklik olabilir. Örnegin 3V luk bir mikro işlemciyi 5V ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarini ana kartin kullanici kilkavuzundan düzeltin.

39-) CMOS SETUP AYARLARINI YAPTIKTAN SONRA SAKLAYIP ÇIKIYORUZ. ANCAK BİLGİSAYARI KAPATIP ACTIGIMIZDA BU AYARLARIN SİLİNDİGİ GÖRÜLÜYOR ?

CEVAP : Ana kart üzerindeki CMOS pilinde problem vardır. Pil bozulmuş olabilir. Ya da CMOS devresinde bir problem olabilir. Öncelikle pili değiştirmeyi deneyin. Bir çok ana kart üzerinde CMOS u sıfırlamak için bir jumper vardır. Bu jumper yanlış konumda olabilir. pil uçları kasa içinde bir yere temas ederek kısa devre yapabilir. Ana kartın durumunu gözden geçirin.

40-) ÖN PANELDEKİ IŞIKLAR YANIYOR. SABİT DİSKİN MOTORU ÇALIŞIYOR. GÜÇ KAYNAĞI FANI ÇALIŞIYOR. BUNLARA RAGMEN EKRAN KARANLIK İSE ?

CEVAP : Ğüç kaynagından ana kartta voltaj gelmiyor olabilir. Bağlantı uçlarını çıkararak vltaj degerlerini ölçün. Voltaj değerleri normal ise ;
Bilgisayara bağlı bir aygıt veya kart ana kartla uyumlu olmaya bilir ya da bozuk olduğundan bilğisayarın çalışmasını engelliyor olabilir.
Mikro işlemci ayarlari yanliş yapilmiş olabilir.
Ana kart bozuk olabilir.

41-) ĞÜÇ KAYNAGINDAN ÇOK İNCE BİR CIZ SESİ GELİYOR FAN BİR AN DÖNÜP DURUYOR ?

CEVAP : Ana kartın kasaya oturdugu noktalarda bir kısa devre vardır. Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış olabilir.

42-) SİSTAMEDE KISA DEVRE VAR ?

CEVAP : 1-) Ana karta gelen güç kablolarını çıkarın
2-) Sabit disk ve disketsürücü güç kablolarını çıkarın.
3-) Sabit disk ve disketsürücüye IDE kontrolcüsümden gelen bilgi kablolarını cıkarın.
4-) Grafik kartını cıkarın.
Bu adımları her denediginizde bilgisayarı yeniden açın. Sorunun çözüldügü adımda durun

43-) DİSKET SÜRÜCÜ IŞIGI DEVAMLI YANIYOR.?

CEVAP : 1-) Disk sürücü bilgi kablosu ters ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden geçirin. Bilgi kablosunun kıvrılmış ucu herzaman A sürücüsüne baglıdır.
2-) Kablo disket sürücüye doğru takılmış IDE konturolcüsüne yanlış takılmış olabilir. Kablonun çizgili tarafının IDE konturolcüsüne 1 NOLU PİNE gelmesine dikkat edin.

44-) DİSKET SÜRÜCÜDİSKETİ OKUMUYOR YA DA HATALI OKUYOR ?

CEVAP :1-) Disket sürücü BIOS setupa yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44 yerine 720 tanımlanmış olabilir. BIOS setupa bakın.
2-) Disket sürücü kablosu arızalı olabilir. Başka bir kablo deneyın.
3-) Ana kart disket disket sürücü arabirimi bozuk olabilir. Kontroledin.
4-) disket bozuk ya da formatsız olabilir. Başka bir makinada deneyin.


45-) BİLGİSAYAR ÇOK AĞIR ÇALIŞIYOR İSE ?

CEVAP : Mikro işlemcinin hizi ana kartin saat hizina uygun olmayabilir.Ana kartin kullanici kilavuzunu gözden geçirin.

46-) BİLGİSAYARIN "C/> " DURUMUNDA İKEN ÇALIŞIYOR ( kitleniyor ) NUMLOCK TUŞU MUNLOKIŞIGININ DURUMUNU DEGİŞTİRMİYOR ?

CEVAP : Böyle durumlarda genellikle bilğisayarınre setlenmesi gerekir.Sorun CMOS ayarlarında olabilir. CMOS setupa girerek LOAD BIOS DEFAULTS seçenegi işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil degildir. Bunu soruna sabit disk üzerindeki bozuk bir sektör de neden olabilir.

CD ROM İLE İLGİLİ OLMASI SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

47-) "INFERFACE BOARD OR CD ROM DİRİVE İS NOT READ"
"INSURE THAT DİRİVE POWER İS ON AND DİRİVE CABLES CORRECTLY ATTACHED" BORT OR ETRY ?
"IF CD ROM DİRİVE İS NOT READY PLASET OR TURN ON " BORT OR ETRY ?

CEVAP : 1-) /P değeri varolan bellek adresınden farklı bir adres kullanılıyor. CD-ROM sürücülerindegörülen bu hata arabirim kartlarının hanği adrese ayarlı olduklarını gösteren /P adresi ile ilgilidir.
2-) Arabirim üzerindeki bellek adresini belirleyenjumperlere bakın. 40 tekki veri kablosu takılmamış ya da tam oturmamış olabilir. Bu kabloyu gözden geçirin. Gerekirse yenisi ile değiştirin.
3-) Güç kaynagından gelen power kablosunu gözden geçirin.

4:cool: DEVİCE DİRİVER NOT FOUND: MSC000"
NO VAİLD CD ROM DEVİCE DRİVERS SELECTED

CEVAP : CD ROM sürücü drive yüklenmedigi için MSCDEX.EXE yüklenemiyor. Bu nedenle sisteme herhangi bir CD ROM sürücü tanımlı degil. CONFİG SYS dosyalarında bulunan CD ROM XXXX.SYS adlı aygıt sürücüsünü gözden geçirin. /P değeri yanlış tanımlandıgı için veya kabloların birinde meydana gelen bir problenden dolayı CD ROM bulunamıyor.

49-) INVALİDDİVE SPECATİON

CEVAP : MSCDEX.EXE yüklenemiyor. Yukarıda sayıları nedenler dışında MSCDEX.EXE pırogramından önce bir başka proğramından önce bir başka proğram yüklenmekte ve MSCDEX.EXE yüklenmesine engel oluyor MSCDEX.EXE satırını daha yukarılara atın.

50-)" CDR103:NOT READY ERROR READİNG DRİVE D"Ü
" ABORT, RETY,FAİL ?

CEVAP: 1-) Disk okunamıyor. Kablo problemi olabilir. Başka bir CD okutmayı deneyin. hata devam ediyorsa kablo bağlantılarını gözden geçirin.
2-) CD ROM sürücüde bir sorun olabilir. Diskin oturduğu mekanizma yada lazet okuyucuda bir sorun meydana gelmiştir. Sürücüyü aldığınız firma ile bağlantı kurun.






51-) ERROR CODE: MSCDOOO MSCDEX NOT LOAD. PLASE LOAD MSCDEX BEFORE STSRTİNGİ THİS PROGRAM ."?

CEVAP : CD ROM sürücü ile ilgili bir program çalıştırıldı ya da çalıştırılıyor. Ancak MSCDEX.EXE program yüklendigi için bu proğram çalıştırılamıyor. MSCDEX.EXE nin doğru yüklenip yüklenmediğini gözden geçirin.

MODEM İLE İLGİLİ İLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

52-) MODEM HİÇBİR YANIT VERMİYOR.?

CEVAP : Dahili modem yuvaya oturmamış olabilir. kontrol edin. IRQ ayarları yanlış olabilir, kontrol edin. Aynı COM portu kullanan başka bir cihaz olabilir. Örneğin ana kartın üzerinde COM ‘ yi kapatmadıgınız halde modem COM 2 ye ayarlanmış olabilir. Harici modemin seri kablo bağlantısını kontrol edin. Bunlar denedigi halde sorun çözülmediyse modem bozuk olabilir.

53-) MODEM ÇALIŞIYOR FAXS ÇALIŞMITOR ?

CEVAP : Fax poroğramından faksın tipi yanlış belirtilmiş olabilir. Ana kart ile fax ile fax modem kartı arasında uyumsuzluk vardır. Başka marka deneyin.

54-)KULLANIRKEN BAĞLANTI KESILIYOR ?

CEVAP : 1-) IRQ poroblemi var. Kontrol edin.
2-) Hatta sorun var. Kablolara bakın.

55-) NO DIALTONE MESAJI GELİYOR ?

CEVAP : Hatta arama tonu yok. Kabloları kontrol edin. Eğer telefonda çevir sesi varsa ve bu mesaj veriyorsa modemi aldığınız firmaya arayın.

56-) CONNECTION LOST MESAJINI VERİYOR ?

CEVAP : Hattlarınızda görültü ve parazit var. Türk telokomu arayın.

57-) YAVAŞ ÇALIŞIYOR ?

CEVAP : Modem modeli programda yanlış şeçilmiş ya da bazı özellikleri kullanım dışı birakılmış olabilir. Ayrıca modem hızını protokollerle sağlanan hıza ayarları unutmayın. ÖRnegin 33600 modemınız 115200 olarak görülmelidir.

5:cool: NO CARRIER MESAJINI VERİYOR. ?

CEVAP : Aranan numara ile bağlantı kurulamıyor. Başka bir numarayı çevirin. Hata devam ediyorsa modemde problem olabilir. Kablo kablo bağlantısı ve modem ayarlarına bakın.

59-) BUSY MESAJINI VERİYOR ?

CEVAP : Aranan numara meşkuldür. Daha sonra arayin.





PRİNTER İLE İLĞİLİ SORUNLAR
NOKTA VURUŞLLU ( DOT MATRIX ) YAZICILARA AIT OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERI ?

60-) MÜREKKEB DAGILMASI ?

CEVAP : Kafa ayarı yakın olabilir. Kafa ayarkolunu daha ğeri (+) konumuna alın.
61-) BASKI SİLİK ÇIKIYOR ?

CEVAP : Kafa ayarı yanlış olabilir. Kafa ayarkolu ile gerekli ayarı yapın. şerit mürekkebi azalmış olabilir. şeriti değiştirin.

62-) KAFA HARAKET EDİYOR FAKAT BASMIYOR ?

CEVAP : Şerit hatali takilmiş olabilir. Şeriti çikarip yeniden takin. Kafa ayari hatali olabilir Kafa ayar kolu ile gerkli ayari yapin.

63-) YAZICIDAHİÇ HAREKET YOK VW HİÇBİR GÖSTERGE YANMIYOR ?

CEVAP : Yazıcıya elektirik gelmiyor olabilir. Elektırık baglantısı ve açma/kapama nahtarını kontrol edin.

64-) YAZICI NORMAL GÖRÜYOR FAKAT YAZMIYOR ?

CEVAP : Yazıcı ONLINE durumda olamaya bilir.ONLINE tuşuna basın. Ara bağlantı kablosu hatalı olabilir. Bağlantı kablosunu kontrol edin.

65-) AFA HAREKET ETMİYOR BÜTÜN GÖSTERGELER YANIP SÖNÜYOR ?

CEVAP : Kafa ısınmış ya da sıkış olabilir. YAzıcıyı kapatarak sogumaya birakım. kafayı sıkıştıran toz kir varsa temizleyin. Sıkışmış kagıt varsa çıkarın.

66-) YAZICI YANLIŞ KARAKTER BASIYOR ?

CEVAP : Emülasyon hatalı ya da yazıcı bilgisayara doğru tanımlanmamış olabilir. Kulalanılan proğramdan yazıcı tanımına bakın.

67-) HATALI KARAKTER SET İ BASILMIYOR ?

CEVAP : Hatalı karakter seti seçilşmiş olabilir. Dogru karakter seti kullanılan pogramından yada yazıcı kontrol panelinden şeçilmiştir.

6:cool: TEK KAĞIT YÜKLEMESİ YAPILAMIYOR ?

CEVAP : CSF (Otamatik kağıt yükleyici ) geçerli olabilir. CSF yazıcı setupından ( kontrol panelinden) kapatın.

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR ( EPSON,CANON V.B )

69-) BASKI ÇOK SİLİK ÇIKIYOR ?

CEVAP : Mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Ya da uzun süre beklemeden dolayi kartuş agzindaki mürekkep kurumuştur. kartuşu kontrol edin.

70-) KARTUŞ DOLU ANCAK BASKI YAPMIYOR ?

CEVAP : Kartuşun mürekkep cunda mürekkep ucunda murekkep kurumasi ya da kirlenme olabilir. Yazici programi icinden clean seçenegini çaliştirin.

71-) BASKI LEKELİ ÇOKIYOR ?

CEVAP : Kartuşun mürekkep ucunda ya da kartuş beşiginde çatlama vardir. Bu yüzden mürekkep sizdiriyordur. kontrol edin

72-) YAZICI BASKI YAPMIYOR ?

CEVAP : Kullanılan yazılımdan yazıcı tanımı yanlış yapılmış olabilir. kontrol edin paralel yazıcı kablosunu gözden geçirin mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Kartuşu yenileyin.

73-) BASKI KAĞIDIN DIŞINA TAŞIYOR ?

CEVAP : Kullandıgınız yazılımdan sayfa boyutlarını ayarlayın.

74-) KARIŞIK ASCII KARAKTERLER BASIYOR ?

CEVAP : Kullanılan programdan yanlış yazıcı modeli seçilmiş olabilir. Yazıcı ayarlarına kontrol edin. Paralel yazıcı kablosunda problem olabilir.

75-) YAZILIMDA SEÇİLENLER DISINDA KARAKTER BASIYOR ?

CEVAP : Yazılımdan seçtiginiz font yazıcı ile uyumlu olamaya bilir. Yazıcı ile uyumlu bir ton kullanın

76-) KONTROL PANALİNDEKİ TÜM IŞIKLAR YANIYOR VE YAZICI ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : Yazıcıyı kapatın açın problem devam ediyorsa paralel yazıcı kablosunu değiştirmeyi deneyin.

77-) COK KOYU BASIYOR. ?

CEVAP : Program içinde Quality metodunu değiştirin.

7:cool: KAĞIT ALMIYOR ?

CEVAP : Kağıt tablasını kontrol edin . Kağıt almamekanizmasında problem olabilir. Yazıcının kullanım kulavuzundan yararlanarak kontrol edin.

LAZER YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR

79-) BASKI SOLUK ÇOKIYOR ?

CEVAP : Toner kartuşunda toner azalmiş olabilir. toneri yeniden dagitmak için kartuşu hafifce sallayin veya kartuşu degiştirin.


80-) LEKELİ BASKI VERİYOR ?

CEVAP : 1-) Yazıcının temızlige ihtiyacı olabilir.
2-) Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Örnegin parlak işiga maruz kalmiş olabilir. bakim prosedürleri baski kalitesini iyileştiremezse yenisini takin.

81-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?

CEVAP : Işiga duyarli tambur zara görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige ihtiyaci olabilir.

82-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?

CEVAP : Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige ihtiyaci olabilir.

83-) BASKIDA YATAY ÇİZGİLER BULUNUYOR ?

CEVAP : Işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.Tamburu çikarin ve yeniden yerleştirin.Işiga duyarli tambur arizali olabilir. DEgiştirmayi deneyin.

84-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE SİYAH ÇIKIYOR ?

CEVAP : Toner kartuşu veya işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.

85-) KAĞIDIN YARISI BOŞ ÇIKIYOR ?

CEVAP : Basmak istediginiz sayfa standart yazıcı bellegini aşabilir. Yazıcı bellegini attırın. Basılacak sayfa degerini değiştirin.

86-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE BOŞ ÇIKIYOR ?

CEVAP : Eğer arada boş sayfalar çıkıyosa :
1-) Bastıracağınız sayfa uzunlugunun kullandıgınız kagıt uzunluguna göre dogru şekılde ayarlanmış oldugundan emin olun.
2-) Kağıtları ayırması güç oldugundan dolayı yazıcınızın birkerede iki veya daha fazla sayıda sayfayı besliyor olabilir. Kağıtları kağıt kasesinden çıkarın ve sayfaları ayırmak için keğadın kenarlarını üfleyin.
3-) Yazılımınız fazladan bir kağıt çıkarma komutu gönderiyor olabilir. Yazılımınızım konfiğrasyonu ile ilgili bilgilerini kontrol edin. Eğer bir kelime işlemci proğramı kullanıyorsanız dogru sayfa arası ile zorunlu sayfa arasının birbirine çok yakın olup olmadıgını kontroledin. Bu durum boş bir sayfa cıkarmasına yol açabilir.
Eger sayfaların tümü boş cıkıyorsa toner kartuşunda toner hiç kalmamıştır kartuşun yenisini takın.

YAZICININ ÇALIŞMASI ILE ILGILI SOTUNLAR

87-) YAZILIMDAN BİR VASKI İŞİ GÖNDERDİĞİNİZDE YAZICI TEPKİ VERMİYOR ?

CEVAP : Yazıcının paralel kablo bağlantısı gevşektir. Yazıcı ve bilgisayar üzerindeki bağlantı kontrol edin. Kabloyu bilgisayar vidalarla yazıcıyı da tel kipslerle sabitleyin.

8:cool: SCSI ARABİRİMİNE BİR SABİT DİSK TAKILIOLDUGU HALDE ARTARDABİRÇOK SÜRÜCÜ (D:,E:,F:, ) GÖRMEKTEDİR ?

CEVAP : Sabit disk üzerinde bulunan TERMİNATİNG RESİSTORS jumperını kapatınız.



89-) SABİT DİSKS GÖRDÜGÜ HALDE DİSKET SÜRÜCÜYÜ ĞÖRMÜYOR ?

CEVAP : Hangi arabirimi kullanıcagınıza karar verin Eğer disket sürücüyü scsı olarak kullanackasınız, ana kart üzerinde disket sürücü arabirimini kapatın.BIOS tan sürücü tanımını "none" yapın.

90-)SCSI ARABİRİMİNE İKİ SABİT DİSK TAKILI OLDUGU HALDE SABİT DİSKLERDEN AÇMIYOR ?

CEVAP : Diskler ara sı ID sıralaması yapılmamış olabilir. Kullanıcı kılavuzundan ayarlanarak bu ayarlamaları bu ayarlamaları yapın. Öncelik açmasını istediginiz sabit diski IDO tanımlayın. IDI olarak tanımlayın.

SES KARTLARI İLEİLGİLİ OLASI SORUMLAR

91-) SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : 1-) Hoparlörleri ses ses kartınızın doğru çıkılına bağlayıp baglamadığınız kontrol edin.
2-) Varsa,hoparlörlerin üzerindeki ses ayar dügmeleri ve açma/kapama anahtarlarının kontrol edin.
3-) Varsa ,hoparlölrlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerin gözden geçirin.

92-) SES ÇIKIYOR AMA PARAZİT VAR ?

CEVAP : Bu sorun bilgisayarın güç kaynagından kaynaklana bilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey ses kartının sesini kısıp hoparlördeki sesi açmaktır. Güç kaynagınızı bir elektronikçiye ğösterin.

93-) SES KARTI ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : DMA ( Direct memory access ) kanalını ve kesilme ( interrupt ) numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdakı diğer kartlar ile çakışıp çakışmadıgına bakın. Sistem saati IRQ0,ı klavyeIRQ1 i ses çıkışlar IRQ3 ve IRQ 4 ü paralel çıkış IRQ7 yi görüntü kartı IRQ9 veya IRQ10Q u kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ 5 olacaktır. ALINTIDIR
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
Havaların ısınması ile beraber bilgisayarlarımızda performans düşüklükleri ve yeniden başlatmalar yaşanmaya başladı.

Bu konuda bazı önerilerim var :

1. Klima veya benzeri aygıtlar bulunmuyorsa bilgisayarınızın kasası açık dursun. kasa açık durumda iken haftada bir kasa içi temizliği yapmanızda fayda var. Tozlanma normalden daha fazla olacaktır.

2. İşlemcilerin fanlarını ve soğutucularını temizleyin. Mümkünse fanı soğutucudan sökün ve kabloların girdiği bölümdeki etiketi kaldırıp motorun döndüğü bölümü makine yağı ile yağlayın. Pervanenin yatağında daha rahat dönmesini sağlayarak ciddi derecede performans artışı sağlayacaktır. Bu işlem aynı zamanda fanın daha sessiz çalışmasınıda sağlayacaktır.

3. Kasayı kapalı tutmayı tercih ediyorsanız, kasa içerisine hava genellikle ön panele monte edilmiş fan tarafında kasa altından alınacağı için hava girişini rahatlatmak açısından yerden 10 cm kadar yüksekte tutun.

4. Kasayı kapalı tutmayı tercih ediyorsanız kasa içerisindeki sıcak havanın dışarıya atılmasını kolaylaştırmalısınız. Bazı kasalarda güç kaynağı kutusunun altında ve arkasında fanlar bulunur. Eğer güç kaynağı altında fan varsa ve bu fan düzgün çalışıyorsa biraz daha rahatsınız.

Fan yoksa ekstra bir fan alarak bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Bu konuda bilgisayarcınıza veya bir elektronikçiye danışabilirsiniz.

5. Sabit diskiniz yuvasına sıkı bir şekilde oturtulmuşsa bağlantı noktalarını gevşetmekte fayda var.

Sonuç olarak bu önerilerim maliyeti neredeyse olmayan basit kullanım kolaylıklarından oluşmaktadır.

ayrıca bilgisayarınızın işlemci, iç sıcaklık ve sabit disk sıcaklığını gözlemlemenizi tavsiye ederim. Bunun için SpeedFan adlı ücretsiz yazılımı kullanmanızı öneririm. Bu progran sabit diskinizin sağlık durumundan bilgisayarınızda bulunan tüm sıcaklık verilerine kadar size istediğiniz her tülü donanımsal bilgiyi sunacaktır.

bunlar dışında bilgisayarımı başka nasıl soğutabilirim diye düşünüyorsanız ileri düzey soğutma teknikleri :

+ Gaz ile soğutma
+ Sıvı ile soğutma
+ Gaz destekli sıvı ile soğutma
+ Termoelektrik Soğutma
+ Sıvı Azot ile Soğutma
+ Kuru Buz ile Soğutma
ALINTIDIR
 

DiaAqeEzZ

Katılımcı Üye
22 Eyl 2012
645
0
Herşeyden kıymetli olan dizüstü bilgisayarınızın donanımı biraz farklıdır. Tabii ki problemleri de..

Modemim çalışmıyor

Öncelikle telefon hattınızın "çevir sesi" tonunun iyi olduğundan emin olun. Telefon kablosunu modem ile duvardaki hat çıkışı arasına takın. Bundan sonraki adım kullandığınız modemin tipine göre değişecektir. Dizüstüler aşağıdaki modem tiplerinden birisini veya birkaçını kullanıyor olabilirler.

■ Ana kartla entegre modemler. (Dahili modemler)
■ 10/100 Ethernet kartı ile tümleşik modemler. (Harici Modemler) Mini PCI kart yuvasına takılırlar. Bu modemler, dahili modemleri etkisiz hale getirir çünkü RJ-11 kapısı bilgisayarın üzerindedir. Ama Mini PCI kart kolayca çıkartılabilir.
■ PC Kart üzerine kurulu ya da Card Bus yuvasına takılı modemler. Bu kartlar 10BASE-T veya 10/100 Ethernet kapılarını da içerir.
■ USB veya seri yuvalara takılan modemler.

Modem anakarta entegre ise

BIOS ayarlarından modemin aktif olduğuna emin olun. Bazı dizüstülerin Windows tabanlı BIOS ayarlama programı kullandığını unutmayın. (Extended system configuration data - ESCD) temizleme seçeneği varsa bunu mutlaka seçin. Bu tak-çalıştır sürecini baştan başlamaya zorlayarak sistemin yeniden konfigüre edilmesini sağlayacaktır. Herhangi bir çakışma varsa bu aşamada çözülebilir. Eğer modem dahili ise ve siz anakarta bağlı COM (seri) kapıları kullanmıyorsanız seri kapıları kapatarak daha fazla sistem kaynağının açığa çıkmasını sağlayın.
Eğer modeminiz Mini PCI kartınızın bir parçası ise, kaldırıp baştan kurun. Kartın da bağlantısının olduğundan emin olun. Mini PCI kart aynı zamanda 10/100 Ethernet kartıysa, onun da çalıştığından emin olun. Eğer her ikisi birden çalışmıyorsa bilin ki kart çalışmıyor. Başka bir sistemde çalıştığından emin olduğunuz bir kartı takarak kesin bir kanıya varabilirsiniz.

Modeminiz seri veya USB çıkışa takılıysa

Çıkışların kapatılmadığından ve çalışır olduğundan da emin olun. USB çıkışında mouse ya da başka bir cihaz çalışıyorsa modemi de destekliyor demektir. Çoğu harici modem ayrı bir AC güç adaptörü gerektirir. Seri veya USB porta taktıktan sonra, güç adaptörünün de takılı olduğundan emin olun.

Modem sürücülerini kaldırıp baştan kurmayı deneyin. Üreticinin sunduğu en son sürücüleri kullandığınıza emin olun. Eğer modem standart modem olarak tanınıyorsa , satıcısından o modele özel sürücüleri indirin.

Unutmayın ki modemler elektrik dalgalanmalarından çok kolay etkilenirler. Modeminizi korumak için voltaj sabitleyiciler ve sigorta kullanmanızda fayda vardır. Kötü hava koşullarında mutlaka fişini çekin.
Klavyem çalışmıyor 1

Harici bir USB ya da PS/2 klavye takın. Eğer bu çalışırsa, entegre klavye zarar görmüş demektir. Fiziksel bir bağlantı problemi olmasına karşın, kaldırıp baştan kurmayı deneyin.



Bilgisayarın marka ve modeline bağlı olarak klavyeyi söküp takmak zor olabilir. Bunun için üreticinin web sayfasına bakmanızı tavsiye ederiz.
Klavyem çalışmıyor 2
Örnek olarak Google'da "Maintenance and Service" site:Compaq.com gibi bir arama yapabilirsiniz. Eğer bilgisayarınız teknik servisten henüz geldiyse muhtemelen klavye ile anakart arasındaki kablo takılmamış veya zarar görmüş olabilir.

Dikkat !

Entegre klavye ile çalışırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Genellikle kırılabilir ince bir kablo, anakartı ve kalvyeyi bağlar. Bu kablo zarar görürse klavyeniz asla çalışmayacaktır.
Hoparlörümden ses gelmiyor

Hemen sorun var zannetmeyin. Sadece sesi kısmış ve bu konumda unutmuş olabilirsiniz. Sistem sesini, işletim sistemindeki ses ayarını veya programınızın sesini kontrol ettikten sonra bağlantı kablolarının kontrolüne geçin. Eğer işe yaramazsa, dahili ses sitemini baştan konfigüre edin veya ses kartı sürücülerinizi güncelleyin.
Sistem kilitleniyor

Sistemin donması ya da kilitlenip kalması, klasik bir aşırı ısınma belirtisidir. Bu ısınma işlemcide olabileceği gibi, anakart yonga seti, ekran kartı gibi diğer komponentlerde de olabilir.

Eğer sisteminizi yeni aldıysanız sistem yetersiz soğutma ünitesine sahiptir. Ekstra soğutma için yeni donanım yükseltme gerekebilir. Fakat bunları yapmadan önce soğutma sisteminin arızalı olmadığından, kapatılmadığından emin olun.
Sabit disk sorunları var

Çoğu sistem ATA arayüzlü sürücüler kullanır. (IDE de denilebilir). ATA arayüzü, sürücü, entegre kontrol arabirimi, yassı bir veri kablosu, anakarta entegre bir adaptör içerir. Adaptörde arıza olma olasılığı çok düşüktür. Arızalar genelde kablo kaynaklıdır.

Kablonun zarar görmediğinden emin olun, sürücü ve anakart tarafını sök-tak yapın. Cevap vermezse kablonuzu değiştirin. Sorun devam ederse sabit diskinizi değiştirin ve işletim sistemi kurarak sorunun devam edip etmediğini gözlemleyin.

Low-level format

Eğer yeni diskte bir sorun yoksa orijinal diskinizi onarmaya başlayabiliriz. Bunun için onu formatlayıp tekrar kurmak gerekiyor. Low-level format atın veya üreticinin sağladığı yazılımı kullanın. Bu programlar üretici firmanın veya satıcı firmanın web sayfalarından bulunabilir.
Sistem bellek hataları veriyor

Eğer sisteme bir bellek modülü ya da başka parçalar ekler eklemez hatalar başladıysa yaptığınız son değişimi geri alın. Eklenmediyse tüm bellek modüllerini çıkartarak bağlantı yerlerinde oksitlenme durumunu kontrol edin. Uygun bir sıvı kullarak oksitleneden arındırın ve bağlantı yerlerine oksitlenme önleyici bir sıvı sürün.

BIOS'tan bellek ayarlarının düzgün olup olmadığını kontrol edin (genelde ayarlar otomatik olarak yapılıdır). Anakartınıza ait son BIOS güncellemesini yapın.

Bir tanesi hariç tüm bellek slotlarnızı boşaltın. Unutmayın ki bellekler çıkartılabilir değilse mutlaka servis hizmeti almanız gerekecektir. Çıkarttığınız belleklerin yerine sağlam durumda başka bellekler bularak yerleştirin. Arızalı belleği bulana kadar bu işlemi tekrar edin. Bu da sonuç vermiyorsa anakart, güç kaynağı veya başka bileşenlerde sorun var demektir. Son olarak işlemcinizi yerine tekrar oturtun ve güç kaynağınızı test edin.
CD/DVD sürücüm çalışmıyor

Yıllarca kullandığınız dizüstü bilgisayarın bir anda CD/DVD sürücüsünün bozulması hiç de sürpriz karşılanmayacak bir durumdur.

Eğer sürücü çıkartılabilir türden ise yuvasında çıkartın ve baştan takın. Eğer bilgisayar kasasına entgre olarak üretilmişse, sürücünüze ulaşarak anakarta bağlantı kablosunun kontrol edin.

BIOS ayarlarını kontrol edin, bilgisayarınız açılırken ekrana gelen kontrollerde cihazın sistem tarafından bulunup bulunmadığına bakın.

Not:

Eğer CD veya DVD sürücünüz okuyor fakat yazamıyorsa, CD veya DVD yazma yazılımınızın sürücünüzle uyumluluğunu kontrol edin. Gerekirse yazılımı güncelleyin. Windows XP'nin kendi yazılımını kullanıyorsanız bunu engellemek için "Bilgisayarım" ikonundan CD yazma özelliğini kapatabilirsiniz.
USB çalışmıyor

Eğer USB, işletim sisteminiz tarafınan destekleniyorsa (Windows 95 sürüm A ve Windows NT'nin USB desteği yoktur) BIOS ayarlarınızdan USB çıkışlarınızın açık olduğuna emin olun. Sistem elektriğini kullanan harici cihazları sökün. USB kablonuzu çıkartıp yeniden takın. Birçok USB cihaz, sistem elektriği dışında güce ihtiyaç duyar. Gerekirse bunu da kontrol ederek sistemi baştan çalıştırınALINTIDIR Ancak İşinize yaradıysa Teşekkürü esirgemeyin
 

Zandarlord

Yeni üye
29 Eyl 2012
3
0
Teşekkürler Bende yeniyim birkaç eksiğim vardı burdan bakarak öğrendim Lütfen konuyu sabitleyin Buradan sürekli yararlanmak istiyorum
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.