Bilinen ilk Mac fidye yazılımı ortaya çıktı

VITALLION

Özel Üye
12 Nis 2013
10,988
30
27
19820_R1_B3.jpg


Fidye yazılımları, güvenliğiyle ve stabilliğiyle ön plana çıkan Mac bilgisayarlara bulaştı.
Apple ürünlerin, kullanılan işletim sistemlerinin yazılımlara verdiği sınırlı erişimlerinden dolayı kolay kolay virüs almadığını hemen hepimiz biliyoruz. Yazılımlar ve uygulamalar, Windows ve Android'e göre daha dar bir alana erişebiliyorlar. Fakat yine de ara ara gerek iOS için gerekse OS X için virüs - trojan haberleriyle karşılaşabiliyoruz; Windows ve Android'in yanında devede kulak kalsa bile.

Açık kaynaklı Mac BitTorrent istemcisi Transmission isimli yazılımın son sürümünün içerisine KeRanger isimli bir fidye yazılımı yerleştirildi. Bu fidye yazılımı, kurulduktan 3 gün sonra bilgisayardaki belgeleri şifreliyor ve BitCoin gibi bir dijital para birimi ödemesi yapılmadıkça açılmıyor. Bu durumun farkedilmesinin ardından Transmission hemen yeni sürüme güncellendi ve KeRanger'ı kodlarından sildi.. Açık kaynaklı Transmission yazılımına eklenen kodun yetkililerce dikkatli kontrol edilmediği konuşulurken böylece fidye yazılımları Apple cihazlara da sızmış oldu.

Bakalım gelecek günlerde farklı vakalarla karşılaşacak mıyız...
Yazar : Rusen Gobel
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.