Bir web sunucusu kuralım / web server kurulumu

folklorcu08

Kıdemli Üye
7 Tem 2009
2,447
0
Daha BeLLi DeğiL
Web tasarımı ile uğraşıyor iseniz veya web tasarımını öğrenmek istiyor iseniz, kendi bilgisayarınızda bir web sunucu kurulu olmalıdır. Bu yaptığınız tasarımları en kolay ve hızlı şekilde test etmenin yoludur. Bu nedenle piyasada bulunan çok sayıda sunucudan birini bilgisayarınıza kurmalısınız. Çok sayıda seçenek olsada hem bedava ve hemde en çok kullanılan apache web server iyi bir tercih olacaktır. Bu yazımızda sizlere en kolay bir şekilde bir web sunucuyu bilgisayarımıza nasıl yükleyeceğimizi anlatacağız. Bu yazımızda windows üzerine sunucu kurma işlemini anlatıyoruz. Diğer işletim sistemleri farklı şekilde olabilir.
Web sunucusu kurmak için bir sunucu yazılımına ihtiyaç var, ama sadece bir web server işimizi görmeyecektir. En azından bir veritabanı sunucusu, bir ftp sunucu, bir mail sunucusu ve diğer yardımcı programlar gerekli olacaktır. Biz işin en kolaya kaçan yolunu bulmaya gayret ettik.
Öncelikle web sever olarak apache, veritabanı sunucusu olarak mysql tercihlerimiz arasında oldu, ayrıca php desteği bizim için önemli idi, bir de phpmyadmin mysql i en kolay şekilde kullanmak için ihtiyaçlarımız arasında idi. Biz tüm bunları ayrı ayrı yüklemek yerine
XAMPP hazır kurulum programını tercih ettik. XAMPP ücretsiz bir hazır kurulum programı ve bir paket halinde bu sunucu ve programların kurulumunu yapabiliyor. Öncelikle XAMPP ın son sürümünü web sitesinden indirin. Biz bu yazıyı yazarken XAMPP 1.5.3a sürümü yayınlanmıştı. Xampp farklı sistemler için de sümleri mevcuttur, solaris, linux, macos x gibi.
Xampp ın windows için bir setup / kurulum dosyası olarak ve bir de zip olarak edinebilirsiniz. Biz kurulum dosyasını tercih ettik, hem daha kolay bir kurulum sağlaması ve hemde daha az yer kaplaması açısından. Bu sürüm içerisinde şu programlar bulunmakta :
Apache , MySQL , PHP , Openssl , PHPMyAdmin , XAMPP Control Panel , Webalizer , FileZilla, SQLite , ADODB , Zend Optimizer.
Şimdi kuruluma geçelim setup dosyasına çift tıklayın. Güvenlik uyarısını ÇALIŞTIR a tıklayarak geçin. Kurulum dilini seçin, ben Türkçe yi seçtim ve devam düğmesine tıklayın.
Yeni pencerede programı nereye kuracağınız belirtilir bunu eğer bir ihtiyaç yok ise aynen bırakın. Ama gerek görüyor iseniz programı herhangi başka bir yere kurabilirsiniz. Bu çalışmasını etkilemez. Artık KUR düğmesine tıklayarak kurulumu başlatınız. Bu bilgisayarınıza göre değişken bir süre alacaktır. Kurulum bittiğinde BİTİR düğmesine tıklayın. Artık kurulum tamamlandı.
Şimdi bir kaç küçük ayar yapılması gerekecek. Bitir düğmesine tıkladığınızda bir uyarı kutusu ekrana gelecek Install XAMPP servers ( Apache, MySQL or FileZilla FTP ) as service? Bunun anlamı Apache, MySQL ve FileZilla FTP nin bir servis olarak kurulup kurulmamasını sormak. Eğer EVET derseniz bir servis olarak kurulacaklar ve bilgisayar her açıldığında otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. HAYIR derseniz ihtiyacınız olduğunda bu programları kendiniz başlatabilirsiniz.
Ve şimdi Congratulations! The installation was successfull! Start the XAMPP Control Panel now? mesajını alacaksınız. Bunun anlamı kurulumu başarı ile bitirdiğiniz ve XAMPP yönetim panaleinin başlamasını isteyip istemediğinizdir. Evet deyin ve XAMPP yönetim paneli açılsın.
Yönetim panelinden bazı ayarları yapabilirsiniz. Mesela sunucuları başlatabilir veya durdurabilirsiniz. Eğer servis olarak kurmadı iseniz Apache ve MySQL i başlatın. FileZilla bir FTP sunucusu ve Mercury ise mail serverdir.
Tarayıcınızı açın ve
cPanel® adresine gidin. Burası sizin sunucunuzun giriş sayfasıdır. Kendi sunucunuza cPanel® adresinden ulaşabilirsiniz. Burada görülecek dosyalar/sayfalar normal kurulumda C:\Program Files\xampp\htdocs klasöründedir. Xampp web kontrol paneline ulaşmak için, http://localhost/xampp/ adresine gidebilirsiniz. Bu adreste phpmyadmin en çok işinize yarayacak sayadır.
htdocs klasörü sizin web klasörünüzdür. Açılış sayfası index.html veya index.php olmalıdır. Eğer farklı projeler ile uğraşacak iseniz bu klasör içerisinde yeni klasörler oluşturabilirsiniz. Mesela bir foto almüm için htdocs klasörü içerisindt foto klasörü oluşturun ve ona ulaşmak için
http://localhost/foto/ adresini kullanın.
Şimdilik bu kadar. Çalışmalarınızda başarılar dileği ile.
 

esasmet@lci

Yeni üye
29 Eki 2009
10
0
yada benimkide bir öneri bunların yanında dreamweawer programını kullanarakta bu işleri yapabilir paylaşımları çok güzel ellerine sağlık kardeş
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.