Bitcoin'in Tarihsel Arka Planı

vongoethe

Katılımcı Üye
7 Haz 2016
448
0
ANTARTİKA
Bitcoin, dijital para ekonomisini oluşturan kavramlar bütünüdür. Bitcoin bir sanal ödeme yöntemidir. Diğer para birimlerinden bir farkı yoktur ama bu şekilde kabul görmese de bir dijital para birimi denilebilir. Ayrıca sanal paranın bir örneği olan Bitcoin ilk kripto para birimidir. En fazla kullanılan sanal para Bitcoin’in çalışma prensibi kriptografi (şifreleme) yöntemine dayanır. Bitcoin’de para transferi hiçbir merkezi otorite tarafından yapılmamakla beraber merkezi otorite tarafından takip de edilememektedir. Para transfer işlemi, merkezi bir sunucu olmadan bilgisayar sistemleri arasında dosya paylaşımına dayanmaktadır. Bu prensibin adı denkler arası/eşitler arası (peer to peer) elektronik para transferidir. Bitcoin herhangi bir gerçek para birimine bağlı olmayıp arz ve talebe göre kuru değişmektedir. Ayrıca Mt. Gox, Bitstamp ve BTCN gibi platformlarda gerçek paranın ve Bitcoin’in birbiri ile değişimi yapılabilmektedir.Bitcoin kullanabilmek için açık kaynak yazılımına ihtiyaç vardır. Yazılımlar dizüstü bilgisayarı ve akıllı cep telefonları dâhil geniş bir yelpazedeki işlemcilerde çalışırlar. Satın alınan Bitcoin’ler dijital cüzdanda saklanır. Yalnız kullanıcıların anti virüs programını bulundurması ve gerekli yedekleme işlemini yapması gerekir. Dijital imza zincirinden oluşan Bitcoin’i kullanabilmek için sahibi bir açık anahtar ve bir de özel anahtar dosyasına sahip olmalıdır. Eğer bu dosya silinirse otomatikman Bitcoin’lerde kaybedilmiş olur.

Bitcoin sisteminde transfer yapabilmek için alıcının göndericiye açık anahtarını göndermesi gerekir. Gönderici alıcının açık anahtarını imzalayarak dijital olarak transfer yapar. Böylece yapılan her transfer kodun bir parçasını oluşturur. Yani Bitcoin öyle bir kodlama ile depo edilir ki sadece sahibi kullanabilir. Tüm transferler Bitcoin sisteminde kodlanmış bir şekilde mevcut olup tarafların kimliği gizlidir. Bitcoin sisteminde zaman damgası kullanılarak kopyalanması ve birden fazla kullanımı engellenmiştir. Her bir zaman damgası bir önceki zaman damgasını içererek sıralamalı bir zincir oluşturmaktadır. Yeni işlem yapıldığında ağ bunu doğrulamak zorundadır. İşte bu işlemleri doğrulayan sistemlere miners (madenciler) denir. Mining (madencilik) karmaşık matematiksel formüllerin bilgisayar gücü ile çözülmesi sürecinin adıdır. Bu da yeni Bitcoin üretmenin tek yoludur. Böylece güvenlik açısından da son derece uygundur. Çünkü bir dolandırıcı başkasının Bitcoin’lerini çalmaktansa kendisi Bitcoin üreterek daha fazla elde eder.
Bitcoin ağı, toplam 21.000.000 Bitcoin üretilebilecek şekilde tasarlanmıştır. 1 Aralık 2016 tarihinde, toplam 16.018.575 Bitcoin üretilmiştir. 2140 yılına kadar 4.981.425 Bitcoin ise madenciler tarafından yapılacak olan yeni blok üretimlerine karşılık, madencilere verilerek, Bitcoin arzı yapılacaktır. Bitcoin üretimi giderek zorlaştığı ve üretim miktarı azalarak devam ettiği için, Bitcoin için deflasyonist bir trend eğilimi beklemek mümkündür. Bitcoin arzının azalmasına karşılık, Bitcoin’e olan talebin artması durumunda, para biriminin değer artışı devam edecektir.

Bitcoin Kullanımının Avantajları Ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bitcoin ile imza atmaya, herhangi bir kartı okutmaya, pin kodu girmeye gerek olmadan ödeme yapılabilmesi büyük bir kolaylıktır. Ödeme yapabilmek için tek gerekli olan Bitcoin dijital cüzdan uygulamasındaki kodu telefon ekranına getirmek ve taratmaktır. Bitcoin kullanıcıları dijital cüzdanı korumak için gerekli prosedüre uyarsa kullandığı yüksek seviye kriptografi ile Bitcoin son derece güvenlidir. Bitcoin sisteminde zaman ve yer kısıtlılığı yoktur. Ayrıca herhangi bir bankanın işleme dahil olmasına ve ücret tahsil edilmesine gerek yoktur. Sadece işleminizin öncelikli ve hızlı olmasını isterseniz ücret ödersiniz. Bitcoin ile ödemede anonim kalınabilmesi için gerekli prosedüre uyulması gerekir. Çünkü transfer işlemleri aleni gerçekleşmekte ve ağda sürekli bulunmaktadır. Yani bir Bitcoin adresine ait transferler görülebilmektedir. Ancak o adresin sahibinin kimlik bilgileri gizlidir. Bu nedenle bir Bitcoin adresinin bir defa kullanılması önerilmektedir.

Bitcoin ile yapılan transferin geriye dönüşü mümkün değildir. İşte bu nedenle bilinen kişilere transfer yapılması önerilmektedir. Bu sayede fazla ödeme alan kişinin geri ödememe riski azaltılmış olur. Ayrıca Bitcoin sistemi bankaların IBAN numarası ile transfer sisteminde olduğu gibi hatalı yazılmış bir adrese para gönderilmesine izin vermez. Bitcoin kullanıcı sayısı ve kullanım alanları arttıkça, fiyat istikrarsızlığının azalması, beklenmektedir. Her türlü mal, ürün ve parada olduğu gibi, Bitcoin'in değeri talep ve arzının dengelendiği noktada oluşur. Bitcoin'in değeri, coğrafi olarak uygunluğuna, yaygınlığına yatırımcının ona olan güvenine ve gerçek hayatta ödeme aracı olabilmesine bağlıdır. Bitcoin, altın ve forekste olduğu gibi, dalgalı bir piyasada, ana sermayeyi koruyarak kar etmek için, zarar kes (stop loss) ve kârı al (take profit) stratejileri ile işlem yapılabilen bir piyasadır. Bitcoin, fiziki olmamasından dolayı altından çok, kaldıraç kullanılmayan foreks kontratlarına benzetilebilir. Foreks’te 5/24 işlem yapılabilirken, Bitcoin 7/24 kesintisiz işleme hazırdır. Buna karşılık forekste günlük trilyonlarca Amerikan Doları işlem yapılırken, Bitcoin’de ise yaklaşık 200 milyon Amerikan Doları işlem yapılmaktadır.

Bitcoin Piyasasına Bakış

2013 yılına kadar piyasalarda pek etkin olmayan Bitcoin, piyasa değerinin 1 milyar dolara yaklaşmasından ötürü bazı ekonomistlerce “balon” olarak nitelendirildi. Bunun sonucu olarak Nisan 2013 başında, değeri 266 dolardan 50 dolar seviyelerine düşmesine rağmen toparlanarak 100 dolar seviyesine tekrar yükseldi. Haziran 2013'ün son iki haftasında başlayarak değeri 70 dolara düştü. Sonra yeniden değer kazanarak 1 Ekim 2013'te 140 dolara yükseldi. Daha sonrasında değer kazanmaya devam ederek 2018 yılında rekor bir değer artışı gösterdi. 2018'de yani günümüz ocak ayında ise tam 17.319,19 doları görerek şu ana kadar ki en yüksek bitcoin fiyatına yükselmiş oldu.

Sonuç olarak, Bilgisayar algoritmaları ile tasarlanmış dijital ödeme aracı olan Bitcoin’in ise piyasa değeri her geçen gün artırmaktadır. Özellikle son iki yılda Bitcoin’e olan talebin artması finans dünyası, akademi ve medya tarafından Bitcoin’in diğer sanal para birimlerinden ayırarak ilgi odağı haline gelmesini sağlamıştır.Bitcoin’in birden fazla disiplini bir araya getirerek oluşturduğu disiplinler arası işbirliği gibi yeniliklerin ortaya çıkarabileceğini göstermektedir. Merkezi otoriteden, aracılardan bağımsız olması, limitsiz, ucuz maliyetli ve hızlı transfer gibi özelliklere sahip olması sebebiyle kullanıcıların ilgisini her geçen gün daha fazla çekmektedir. Ayrıca günlük fiyat değişimlerindeki fırsatlar spekülatif yatırımcıların dikkati çekerek işlem hacmini artırmayı başarmıştır. Diğer taraftan kullanıcıların gizli kalması nedeniyle yasa dışı işlere imkân sağlaması kötü niyetli odakları da cezbetmektedir. Bitcoin güçlü yönlere sahip olmakla beraber bir takım tehditleri de içinde barındırabilmektedir. Sanal para birimleri için günümüzdeki en büyük engellerden biri ise sağlıklı bir hukuki zeminin bulunmamasıdır. Bir ödeme sistemi açısından sağlıklı bir hukuki zemin, çerçevesi hukuka uygun olarak belirlenmiş özel kanunlarla sınır, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen sözleşmelerden oluşur. Yani sanal para ödeme sisteminde kendine has bir hukuki çerçeve ve ayrıca tarafların hak ve yükümlülüklerini düzenlemeler genel anlamda yoktur ve var olan ülkelerde ise birçok hukuki boşluk mevcuttur.Sanal para birimi sistemlerinde gerçekleştirilen işlemler, doğuracağı sonuçlar, hukuki yaptırımların ve düzenlemelerin olmadığı bir platformda tüm risklere rağmen artarak devam etmektedir.Aynı zamanda bu sistemlerdeki gizlilik bir takım soru işaretleri barındırmaktadır. Örnek olarak tarafların konumlarının belirlenememesi ve yaptırım uygulanamaması nedeniyle devletler ve merkez bankaları ciddi problemlerle karşılaşabilirler. Bitcoin özelinde değerlendirme yapıldığında ise Bitcoin’in özel sunucusunun bulunamaması ve bu sebeple yetkili makamlar tarafından gerekli durumlarda müdahale edebilecekleri herhangi bir sunucu bulunmamaktadır.Hukuksal bir zemini olmayan, spekülasyonlara duyarlılığı çok yüksek olan Bitcoin sistemi, her geçen gün kara para aklama, dolandırıcılık ve diğer suçlar için elverişli bir zemin olduğu görülmektedir. Yatırımcılara kısa vadede yüksek kazançlar elde etme imkânı sağlasa bile uzun dönemde küresel bir kriz hikâyesine dönüşme riskini her zaman taşımaktadır.

Kaynak : btcfrm
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.