Boş Zamanları En İyi Şekilde Değerlendirme Yolları

ali0254

Katılımcı Üye
3 Haz 2013
711
0
Boş Zamanları En İyi Şekilde Değerlendirme Yolları

Merhaba arkadaşlar boş zamanlari en iyi sekilde nasil degerlendirebilecegimiz konusuna geçmeden önce zaman ve bos zaman kavramalarina tanima gerekliligi vardir. Zaman: Insan yasaminin yerine göre uzun veya kisa süreli, tekrari olanaksiz, baslanici ve sonu belli, saatle ölçülebilen bir bölümüdür. Bos Zaman: Bireyin hem kendisi hem de baskalari için bütün zorunluluklardan veya baglantilardan kurtuldugu ve kendi istegiyle seçecegi bir faaliyetle ugrasacagi zamandir.

Boş zaman degerlendirme esasinda, her yasta insanin önemli bir sorunudur demek mümkündür. Bunun nedeni kisilerin bos zamanlarinda hem vücutlarini hem de zihinlerini dinlendirecek ve bireye doyum saglayacak faaliyetleri tam olarak bilememelerinden kaynaklanmaktadir. Bos zaman degerlendirme bireyden bireye, toplumdan topluma degismektedir.

Her birey bos zaman degerlendirme biçiminin nasil olacagina kendisi karar verir. Ancak verilen her kararda kisinin çevresinin etkili oldugu da bir gerçektir. Bireylerin bos zamanlarini degerlendirme yollari ailelerinden ve çevrelerinden ögrendikleri ile biçim alir diyebiliriz. Bos zamanlarin degerlendirilmesi gerekliligi ve gerçekligi günümüzde var olan bir durumdur. Ancak burada önemli olan bos zamanlari degerlendirmek degil bos zamanlari etkili ve verimli olarak degerlendirebilmenin yollarini bilmektir. Bugün herkes bos zamanlarini degerlendirebilir.

Ancak her bireyin bunu etkili ve verimli bir biçimde yaptigini söylemek mümkün degildir. Olayi daha da açacak olursak: Birey bos zamanini degerlendirirken yani; istedigi bir ugrasi ile zevk ve doyum saglamak amaci ile bos olan zamanini geçirirken herhangi bir faaliyetle bu maksatla ugrasirken; toplumsal ödevlerini yerine getirdikten sonra özgür iradesi ile giristigi dinlenme, eglenme, bilgi ve becerilerini gelistirme, toplum yasamina gönüllü olarak katilma gibi bir dizi ugrasilardir diyebiliriz.

Bos Zamanlarin Degerlendirilmesinin Özellikleri:

- Birey bu faaliyetlere kendisi arzuladığı için katılır. Bunu kendisi seçer, başkasının zorlaması değildir. Gönüllülük esastır.

- Bu eylemelere katılmak bireye ani ve direkt olarak doyum sağlar.

- Bireysel, grupla beraber, örgütlü veya örgütsüz bir biçimde olabilir. Esnektir. Sayısız biçimlerde bulunabilir.

- Evrensel olarak uygulanır ve aranır.

- Ciddi ve amaçladır. Bireye göre bir anlamı, değeri vardır ve kendisi için bir amaçtır.

- Boş zamanı değerlendirme, genellikle bir çeşit faaliyeti gerektirir. Örneğin; fiziksel, zihinsel, toplumsal veya duygusal olabilir.

- Boş zaman değerlendirme ikincil ürünlere sahiptir. Yani birey hem boş zamanı değerlendirir hem de fiziksel, toplumsal gelişme, sağlıklılık vs. gibi kişiliklerine mâl olan özellikler kazanır.

Boş Zamanların Değerlendirilebileceği Bazı Faaliyetler:

1. Kitap okumak.

2. Gazete, dergi vb. güncel yayınları okumak.

3. Ev işleri ile uğraşmak, bazı tamiratlar, evin bakımı, ebeveynlere yardım vb. .

4. Radyo ve TV izlemek.

5. Spor faaliyetleri ile uğraşmak.

6. Tiyatro ve sinemaya gitmek.

7. Temiz havası olan yerlerde kır gezileri, yürüyüşler yapmak.

8. Sanatsal faaliyetlerle uğraşmak (resim yapmak vb.)

9. Zeka oyunları oynamak. Bunların dışında bireyin tercihlerine, kişilik özelliklerine göre değişebilecek; bireyi geliştirecek ve rahatlamasını sağlayacak faaliyetlerde boş zamanları değerlendirmek için uygun faaliyetler olarak sayılabilir.

Alıntıdır.Bilgilendirme amaçlı paylaşılmıştır.Teşekkürler.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.