Özetle, sistemin en zayıf halkası insan.
Mesela bir çalışana "IT departmanıyım, şifrenizi sıfırlamamız lazım" diye e-posta atıyorsun. Adam tıklıyor, bilgilerini giriyor. Bitti. Pentagon'un duvarlarını aşmak yerine kapıyı açan birini buldun.
NASA meselesine gelince o 15 yaşındaki çocuk dahi değildi aslında, yani öyle bir Hollywood dehası falan değil. Sadece sabırlıydı ve NASA'nın kullandığı bir taşeron firmanın sisteminde basit bir açık buldu. Oradan içeri girdi. NASA'nın güçlü olması, onun bağlı olduğu her şeyin güçlü olduğu anlamına gelmiyordu.
0-day açıkları denen bir şey var, bunlar gerçekten tehlikeli. Yazılımda bir hata var ama bunu henüz kimse bilmiyor, üretici de dahil. Bunu bulan hacker bunu karaborsada satıyor devletler de bu açıkları satın alıyor.
Pentagon veya Mossad'ın web sitesini hacklemek ise o kadar da etkileyici değil. Çünkü o siteler ile gerçek operasyonel sistemler fiziksel olarak birbirinden ayrı. Yani pentagon.gov'a girsen bile içeride askeri veri göremezsin. Kritik sistemler internete bağlı bile değil zaten.