Merhabalar, az önceki konumda bahsettiğim C++ eğitiminin ilk makalesiyle karşınızdayım. Bu makalemde C++ öğrenmek isteyenler için sıfırdan başlangıç yapacağız.
C++ Temel Eğitimi
C++ Nedir
C++, seksenlerde Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilen ve C dilinin bir genişletmesi olarak tasarlanan, güçlü ve pragmadik bir programlama dilidir. C++'ın avantajları arasında yüksek performans, taşınabilirlik ve geniş kapsamlı kütüphane desteği bulunmaktadır. Bu makalede, C++ dilinin temellerini öğrenmeye başlayacağız.İlk C++ Programımız (Hello World)
C++ programı oluşturmanın en temel yolu, bir .cpp dosyası oluşturarak başlamaktır. Öncelikle bir proje klasörü oluşturun ve ardından içinde main.cpp şeklinde bir dosya oluşturun ve dosyayı istediğiniz bir geliştirme ortamında açın. Ben normalde metin düzenleyicisi ile açıyorum (üstünlük belirtisi
Şimdi file kısmına geliyoruz (Sarı İşaretli), ardından open foldera (Lacivert işaretli) basıyoruz. Fenerbahçeli olduğumu bir kez daha belli edeyim böylece

Şimdi ise klasörümü seçtim.
Ardından main.cpp dosyasını seçtim.
Şimdi kod yazmaya başlayalım. Öncelikle giriş/çıkış işlemi adında bir kavram vardır C++ dilinde. Bu kavramı şöyle açıklayabilirim. Bilgisayara siz bir veri gönderdiğinizde ya da bilgisayar size bir veri gönderdiğiniz kullanılır. Yani her zaman diyebilirim
Giriş çıkış içinse genellikle iostream kullanılır. Hatta iostream C++ dilinin bir kalıbı denebilir. Şunu sorabilirsiniz. Ben bu iostream denen şeyi nasıl kullanacağım? Bunun için #include satırı kullanılır. #include C++ dilinde kütüphane eklemek için kullanılan terimdir. Pythondaki import gibi düşünebilirsiniz. Şimdi iostream ekleyelim. Bu arada şimdi de söyleyeyim geliştiriciler bazen kodlarında // kullanarak kodla alakalı bilgiler verebilirler. // karakterleri ve o satırdaki her şey derleyici tarafından algılanmaz. Yani yorum satırıdır.

Şimdi ise programın başlangıç noktasını eklemeliyiz. Başlangıç noktası aşağıdaki şekilde eklenir.

Eklediğimiz int main() satırını Türkçe olarak şöyle diyebilirim. Programı buradan başlat. Burası programın başladığı yerdir. Buradan itibaren { ekleyeceksiniz ve işlemler için kod yazacaksınız. Şimdi köşeli parantezi de ekleyelim. Zaten bir köşeli parantez ekleyince diğeri de eklenecek ve entera basmanız durumunda uygun bir syntaxta program ayarlamış olacak.

Şimdi ise programın başlatıldığında yapması gerekenleri yapacağız. Biz ne yapacaktık? Hello World uygulaması. Yani ekrana yazı yazdırma komutunu kullanmamız lazım. Bu komut std::cout komutudur. Bu komut ekrana yazı yaz demek. Ardından bir boşluk ve programın ekrana yazdırması gereken şeyi tırnak işaretinde girelim. Ardından çoğu yazılım dilinde nokta anlamına gelen noktalı virgülü kullanacağız. Çoğu yazılım dilinde o işlemin kodunun bittiğini söyleyen işaret noktalı virgüldür. Yani aşağıdaki kodda bilgisayara benim dediğim şeyi ekrana yazdır diyeceğiz.

Normalde Hello World! yazdırılır da ben Arda Guler GOAT olacak. yazdırmayı tercih ettim

return 0 komutu burada program bitti demektir. Şimdi kodumuz hazır. Önce CTRL+S kombinasyonu ile kodunuzu kaydedin. Ardından derlemek için Run sekmesine(sarı sekme) gidin. Eğer EXE olarak kaydetmek istiyorsanız Start Debugging (lacivert sekme) sekmesine, kodu test etmek ancak EXE olarak kaydetmemek istiyorsanız Run Without Debugging sekmesine (beyaz sekme) basın. Ya da gördüğünüz kısayolları kullanabilirsiniz.

Ben lacivert sekmeye bastım. Ardından derleyici seçmeniz gerekiyor. Siz en üsttekini seçin. Ben de öyle yaptım. Bu arada fark ettiniz mi bilmiyorum. İlk başta iostream düzgün bir şekilde ekliydi ama sonraki fotoğraflarda ekli değildi. Fark etmediyseniz bile bundan sonra kod yazarken bu hep aklınıza gelecek. İşte öğretim tekniği adamım
Neyse düzgün kodu derlerken bir terminal açılacak ve debug sonuçlarını gösterecek. 0 koduyla geri dönüş sağlandıysa program başarıyla derlenmiş demektir. Burada isteyenler debug sessionları başlatabilirler. Biz dosyalarda proje klasörümüze gidelim. Göreceğiniz üzere orada bir EXE olacak. Ben Linuxta olduğum için ELF dosyası bulunuyor(bilmeyenler için ELF linuxtaki exedir).

Şimdi ise çalıştırılabilir dosyayı buradan başlatmayı düşünebilirsiniz ancak siz çıktıyı göremeden program kapanacak çünkü biz bilgisayara ekrandaki yazının kalması gerektiğini söylemedik. O yüzden programı terminalden açacağız. Linuxta ELF çalıştırmak için ./ komutu gerekiyor. Windowsta ise exenin ismini direkt yazmanız yeterli.

Gördüğünüz üzere istediğimiz çıktı geldi.
C++ eğitiminin ilk parçası bu şekildeydi. Sonraki eğitim yarın paylaşılacak. Eğitim hakkında talep/önerilerinizi cevaplar kısmında bekliyorum. İyi forumlar.