Merhaba arkadaşlar bendeniz plugass bugün sizlere C++'da ilk dersi veriyorum
bu giriş dersi olarak çok basit çünkü bunu yapabileceğinizi düşünüyorum.
İlk Olarak CodeBlock'u kendi official sitesinden " codeblocks-16.01mingw-setup.exe " adlı dosyayı indiriyoruz .
Kurulumu basit ve kolay olduğu için anlatma gereği duymadım.
Programı açalım, Bizi böyle bir ekran karşılıyor

File > New < Empty File diyoruz.
Açılan dosya Untitled1 adıyla gelmiş olacak . Hemen " CTRL + S " Tuşları ile Kaydedelim .
Dosyamızın Kayıt tipi : C/C++ olmak zorunda
Dosya adına main diyoruz ve sonuna .cpp eklemeyi unutmuyoruz.
Ve kodlamaya başlıyabiliriz artık :yaho1
------------------------------------------------------------
İlk Olarak yazdıklarımı yazın hepsinin anlamını teker teker açıklayacağım

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#include komutu içermek yani dahil etmek anlamına gelmektedir.
Yanına yazdığımız küçüktür ve büyüktürün arasına yazdığımız şeyler ise kütüphanelerdir.
Örneğin <iostream> kütüphanesi bu bir kütüphanedir . <math.h> kütüphanesi ise matematik işlemleriyle ilgili çalışmalar yapacak isek bize gerekli olan kütüphanenin adıdır.
using komutu kullanmak demektir. Biz ekrana yazı yazdırabilmek ve girilen veriyi kullanmak için
cout ve cin ' e ihtiyaç duyarız. Şu kelimeleri duymuşsunuzdur
out ve in
bunların anlamları out = dışarı in = içeri demektir.
cout dışarıya veri verir , cin ise dışarıdan veri alır. Bu bukadar basittir.
cout ve cin kullanmak için tek yapmanız gereken
using std::cout; yazarak cout'u kullanabilirsiniz.
using std::cin; yazarak da cin'i kullanabilirsiniz.
yazdığınız kodun sonuna mutlaka ve mutlaka " ; " eklemelisiniz yoksa ÇALIŞMAZ!
Gereken açıklamayı yaptığımı düşünüyorum ve diğerlerine geçiyorum ,
int main ne demektir. Bunu açıklayalım ilk olarak int = tam sayı demektir. İnteger'in kısaltmasıdır int fonksiyonumuzun tam sayı döndüreceğini gösterir. Ve main ise fonksiyonumuzun ismidir.
cout 'da oklar dışarı doğrudur ve cin'de ise oklar içeri doğrudur. Bu bir kuraldır kafamdan uydurmuyorum. Böyle yazarak ekrana Hello World yazısını çıkarttık! Ben geleneği devam ettirmek için hello world olarak örnek bir yazı yazdım , siz oraya farklı birşeyde yazabilirsiniz.
burda ise anlatılmak istenen fonksiyonu sonlandırması , bitirmesidir. Şimdilik bilmeniz gerekenler bunlardır :RpS_thumbsup:
2.derse gitmek için tıkla
bu giriş dersi olarak çok basit çünkü bunu yapabileceğinizi düşünüyorum.
İlk Olarak CodeBlock'u kendi official sitesinden " codeblocks-16.01mingw-setup.exe " adlı dosyayı indiriyoruz .
Kod:
http://www.codeblocks.org/downloads/binaries
Programı açalım, Bizi böyle bir ekran karşılıyor

File > New < Empty File diyoruz.
Açılan dosya Untitled1 adıyla gelmiş olacak . Hemen " CTRL + S " Tuşları ile Kaydedelim .
Dosyamızın Kayıt tipi : C/C++ olmak zorunda
Dosya adına main diyoruz ve sonuna .cpp eklemeyi unutmuyoruz.
Ve kodlamaya başlıyabiliriz artık :yaho1
------------------------------------------------------------
İlk Olarak yazdıklarımı yazın hepsinin anlamını teker teker açıklayacağım

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#include komutu içermek yani dahil etmek anlamına gelmektedir.
Yanına yazdığımız küçüktür ve büyüktürün arasına yazdığımız şeyler ise kütüphanelerdir.
Örneğin <iostream> kütüphanesi bu bir kütüphanedir . <math.h> kütüphanesi ise matematik işlemleriyle ilgili çalışmalar yapacak isek bize gerekli olan kütüphanenin adıdır.
using komutu kullanmak demektir. Biz ekrana yazı yazdırabilmek ve girilen veriyi kullanmak için
cout ve cin ' e ihtiyaç duyarız. Şu kelimeleri duymuşsunuzdur
out ve in
cout dışarıya veri verir , cin ise dışarıdan veri alır. Bu bukadar basittir.
cout ve cin kullanmak için tek yapmanız gereken
using std::cout; yazarak cout'u kullanabilirsiniz.
using std::cin; yazarak da cin'i kullanabilirsiniz.
yazdığınız kodun sonuna mutlaka ve mutlaka " ; " eklemelisiniz yoksa ÇALIŞMAZ!
Gereken açıklamayı yaptığımı düşünüyorum ve diğerlerine geçiyorum ,
int main ne demektir. Bunu açıklayalım ilk olarak int = tam sayı demektir. İnteger'in kısaltmasıdır int fonksiyonumuzun tam sayı döndüreceğini gösterir. Ve main ise fonksiyonumuzun ismidir.
cout 'da oklar dışarı doğrudur ve cin'de ise oklar içeri doğrudur. Bu bir kuraldır kafamdan uydurmuyorum. Böyle yazarak ekrana Hello World yazısını çıkarttık! Ben geleneği devam ettirmek için hello world olarak örnek bir yazı yazdım , siz oraya farklı birşeyde yazabilirsiniz.
Kod:
[COLOR="Lime"]cout << "Hello World";[/COLOR]
Kod:
[COLOR="Lime"]return 0;[/COLOR]
2.derse gitmek için tıkla
Son düzenleme: