1.Adım ) *ilk öncelikle Directory sınıfı ile klasör ekleme silme vb işlemler yapıcağımız için using System.IO; kütüphanesini eklememiz gerekecek Bu eklediğimiz Kütüphane sayesinde Direcotry sınıfına erişim sağlayabiliceğiz unutmayınki herşey aslında bir sınıftan türemiştir sınıflarda objectlerden sonuç olarak herşey objectten türemiştir Direcorty komutunu çağırabilmemiz içinde bizim bu sınıfı kütüphanemize eklememiz gerekecektir.
2.Adım ) * Ben ne yapmak istiyorum ? Burda bir kontrol yaparak ilgili klasör aradığım alanda varmı yokmu diye sorucam eğer var ise içerisine bir dosya daha açacağım veya silme işlemi uygulamak istiyorum . ilk öncelikle dosya varmı yokmu diye kontrol yaparak şartlarımı ondan sonra yazıcağım
3.Adım ) * Şartlarımı yazmaya başlıyorum kontroldan gelen değere göre Şimdi mantıken if bloklarımız true ise çalışacağından dolayı Burda Direcory.Exists den bize eğer ilgili klasör c: alanımızda var ise true gelecek ve eğer ilgili klasör benim sistemimde var ise bool cevabım bana burada true olarak gelicek ve yazmış olduğum if bloğunun içerisine girecek
4.Adım ) * Kullanıcımız Burada Bi işlemde yapmamak isteyebilir bunuda düşünerek bir if bir şart daha koşuyoruz şimdi açtığımız if bloğumuzun içerisine bir if bloğu daha açarak yönlendirmeye devam ediyoruz.
5.Adım) * Kullanıcıdan gelen cevaba göre ilerliyoruz şimdi burda kullanıcı Ya Sil Diyecek Yada Kaydet Yada hiçbişey demeyebilir bu seneryodan devam ediyoruz
Kodun son hali ise böyledir
| using System; using System.Collections.Generic; using System.IO; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; |
| string dosyaYol = "c:\\Udemy"; // burada ilk öncelikle arama yapıcağım yeri bi stringin üzerine aldım string dosyaYol2 = "c:\\Udemy\\UdemyV1"; // burada ise eğer aradığım dosya klasörü varsa içerisine bir adet daha açmak için yolunu ayarladım bool kontrol = Directory.Exists(dosyaYol); // burada ise Directory.Exists bana burda bool bir değer döndüğü için bool bir değişkenin üzerine aldım bu değerimi verdiğim dosyaYol değişkenini bunun içerisine peth olarak veriyorum yani arama yapması için |
3.Adım ) * Şartlarımı yazmaya başlıyorum kontroldan gelen değere göre Şimdi mantıken if bloklarımız true ise çalışacağından dolayı Burda Direcory.Exists den bize eğer ilgili klasör c: alanımızda var ise true gelecek ve eğer ilgili klasör benim sistemimde var ise bool cevabım bana burada true olarak gelicek ve yazmış olduğum if bloğunun içerisine girecek
| if (kontrol) { Console.WriteLine("Eklemek İstediğiniz Doysa Sistemde Mevcuttur. "); // burda kullanıcıya sistemde aynı dosyadan olduğunu belirtiyorum Console.Write("Silmek Veya içerisine yeni bir dosya daha oluşturmak istiyormusunuz [E/H] : "); // kullanıcı ile iletişime geçip burda fikrini alıyorum string cevap = Console.ReadLine().ToUpper(); // burada ise kullanıcıdan gelen cevabı stringe çeviriyorum ve şunuda göz ardı etmemek lazım ya kullanıcım bana küçük olarak e girerse bunun için ToUpper() metodunu kullanıyorum girilen değerin ilk harfini büyüğe çevirmeme yardımcı oluyor burda c# büyük küçük harflere duyarlı bir dildir bu yüzden bize burada küçük e gelirse bile yazdığım if bloğundaki şartıma girmiyiceği için kodum çalışmıyıcak burda o yüzden işimi sağlama alıp girilen metini büyük harfe çeviriyorum |
| if (kontrol) { Console.WriteLine("Eklemek İstediğiniz Doysa Sistemde Mevcuttur. "); Console.Write("Silmek Veya içerisine yeni bir dosya daha oluşturmak istiyormusunuz [E/H] : "); string cevap = Console.ReadLine().ToUpper(); if (cevap == "E") { Console.Write("Lütfen Yapmak İstediğiniz İşlemi Seçiniz [Sil/Kaydet] : "); // burdaki kaydetteki amacım c:\\Udemy Klasörümün içerisine bir klasör daha açmak string gelenCevap = Console.ReadLine(); // burda tekrardan kullanıcıdan bir cevap daha alıcağız .. |
| if (gelenCevap == "Sil") { Directory.Delete(dosyaYol, true); // burda Direcoty.Delete komutunu kullanıcaz parantez içerisindeki ilk değer(overload) dosya yolumuzu veriyoruz ardından , virgül koyarak ikinci (overload)umuzu yazıyoruz buda ilgili klasör içerisindeki klasörler silinsinmi diyor buraya true diyerek evet diyoruz. yani kısacası c:\\Udemy ye gidicek burda dosyaYol değişkenimize bu yolu yazmıştık Console.WriteLine("Dosya Silme İşlemi Başarılıdır"); } else if (gelenCevap == "Kaydet") // burda ise else if ile giricez şartımıza çünkü kaydet deme ihtimalide var eğer burda ifimizin dışına alsaydık biz bunu olmazdı else if şu durumda var bide bunu kontrol edip doğru ise bunu çalıştır diyoruz o yüzden else if tanımlıyoruz { Directory.CreateDirectory(dosyaYol2); // burda ise Direcoty.CreateDirectory metodu bize dosya ekleme işlemimize yardımcı oluyor Console.WriteLine(dosyaYol + " " + "Klasörünüzün içerisine " + dosyaYol2 + " " + "Klasörüde Eklenmiştir"); } |
| string dosyaYol = "c:\\Udemy"; string dosyaYol2 = "c:\\Udemy\\UdemyV1"; bool kontrol = Directory.Exists(dosyaYol); if (kontrol) { Console.WriteLine("Eklemek İstediğiniz Doysa Sistemde Mevcuttur. "); Console.Write("Silmek Veya içerisine yeni bir dosya daha oluşturmak istiyormusunuz [E/H] : "); string cevap = Console.ReadLine().ToUpper(); if (cevap == "E") { Console.Write("Lütfen Yapmak İstediğiniz İşlemi Seçiniz [Sil/Kaydet] : "); string gelenCevap = Console.ReadLine(); if (gelenCevap == "Sil") { Directory.Delete(dosyaYol, true); Console.WriteLine("Dosya Silme İşlemi Başarılıdır"); //System.Threading.Thread.Sleep(2000); // sistem beklesin 2 saniye bişey yazmasın //Console.WriteLine("İlgili Alana Yönlendiriliyorsunuz"); } else if (gelenCevap == "Kaydet") { Directory.CreateDirectory(dosyaYol2); Console.WriteLine(dosyaYol + " " + "Klasörünüzün içerisine " + dosyaYol2 + " " + "Klasörüde Eklenmiştir"); } } } |