Çektiğiniz Fotoğrafların Kirli Donları // Exif

KoyuAdam

Kadim Üye
5 Şub 2012
5,873
14
Evet arkadaşlar bu konuda bahsedeceğim şey çoğu kişi tarafından umursanmayacak olsa da aslında pek mühim bir şey. Tabi ki de bu ufak istisnaların büyük farklar yaratacağını bilen tayfa için geçerli.

Gelelim konumuza... Burada bahsedeceğimiz şey exif; fotoğraflarınızda fotoğrafın çekildiği saat, tarih konum, cihaz bilgisi , mahalla ,cadde, sokak vs. gibi bilgilerinizi saklıyor. Yani fotomuzun nüfus cüzdanı gibi bir şey bu exif.

Gel gelelim bizim burada anlatacağımız şey bunu nasıl ortaya çıkaracağımız.

Kali ile başlayalım;
masaüstümüzde fotografdosyamis.jpeg mevcut exiftool ile ortaya çıkaralım.

Kod:
[COLOR="Lime"]cd Desktop
exiftool fotografdosyamis.jpeg[/COLOR]

Komutlarını usulca girerseniz fotomuzun exifi varsa bir kirli don gibi ortaya çıkar mesela ;

863Screenshotfrom2015-06-220615018cd59.png


Peki diyeceksiniz windows kullanıcısıyım ben bilader ne anlarım linuxdan. Cevaben şöyle bir url önereceğim bununla da kontrol edebilirsiniz. Resminizi upload edip kontrol edin.

Exif Control


Dikkat: Her resmin exifi yoktur. Bazı resimlerde çıkaramazsanız şaşırmayın. Genelde akıllı telefonlarda çekilen resimlerde rastlanıyor.

Nasıl temizleneceğine gelicek olursak....

Windows için;

ExifCleaner
 

musileno

Kadim Üye
20 Tem 2007
5,774
3
Veya kameraya konum bilgisi izni vermezsiniz :)

regex.info/exif.cgi

Bu da online sorgu sitesi.
 

'toprak

Uzman üye
22 Nis 2010
1,538
1
guzel paylasim...eline saglik kardesim..aslinda ileri sevide bilgi toplamada yardimci olur.
 

KoyuAdam

Kadim Üye
5 Şub 2012
5,873
14
Valla genel bilinen bir şey bu benzer olabilir. Resmi google'a exif tool yazarak hazır ekledim. Belki o yüzden benziyordur.
 

The Madman

Katılımcı Üye
22 May 2014
491
0
34
GNU/Linux kullananlar MAT ile EXIF bilgileri ile birlikte tüm m e t adata yi silebilirler herhangi bir fotografin tavsiye ederim.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.