CPU Hızında son noktaya mı ulaştık ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OptimumTr

Katılımcı Üye
8 Eyl 2016
747
1
Teşkilat
Bildiğiniz gibi CPU, bilgisayarın beyni niteliğindeki en önemli bileşeni. CPU hakkında son dönemde en çok konuşulan şey ise yavaş yavaş hızının son noktasına geldiğimiz. Peki ya bu ne kadar doğru ?

o0m4Oo.jpg


İşlemcinin hızını sadece cpu saat hızı belirlemez. 3.5 ghz'lik işlemcinin birim zamanda yapabileceği işlem sayısı sadece cpu saat hızına bağlı değildir.


asıl soru cmos teknolojisi nereye kadar gidebilecek ? yarın öbür gün (2 yıl içinde) cmos 5nm teknolojisine geçilecek, geçildiğinde her transistörün genişliği yaklaşık 5-10 civarı atomik küp ( silisyum'un kararlı kristal yapısı tanesi yaklaşık 0.5 nm ) boyutuna inecek, biraz daha inmeye çalıştığında (tek atomlu transistör mü olacak tabi inemeyecek) channel length modulation başa çıkılamayacak seviyeye gelecek. kısacası 5nm için bi frekans üst sınırı var. bu sınırı geçemezsin transistör bazında. transistörün üzerinden elektron ilerliyor, elektronun 5nm üzerinden ilerleme hızı birim limiti koyuyor. biraz daha var bu limite fakat sorun devre büyüdükçe mesafelerin artması ve tüm işlemcinin çalışma frekansının sınırlanması, ısınmanın artması..

zaDoqY.jpg


Hız bitti denemez biraz daha ilerleyecek fakat boyut olarak bu teknolojinin sonuna geldik. yer tasarrufu için 3 boyutlu finfet'ler var. henüz 3. boyutta hareket edebiliyoruz, tabi bu işlemcinin daha düşük saat hızlarında daha çok işlem yapabilmesini, paralel processing'i desteklemekte. daha çok transistör demek tek saat darbesinde daha çok işlem yapabilir demek oluyor.
Ya da çözüm quantum işlemciler..




Bu konu Ekşi Şeyler'den alınarak özenle kısaltılmıştır.
Bkz: Ekşi Şeyler
 
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.