Öncelikle Herkese Merhabalar Bugün İçerisinde Soru - Şık Barındıran Farklı Bir CTF'ye Bakacağız Bu CTF Bir Malware Analiz Türüne Giriyor.
Difficulty = Zor
İlk Baştan Bize Bir Malware Verilmiş Bunu Temel Dinamik Analiz İle Raporunu Çıkartacağız.
Malware .exe Uzantılı Adı Biraz Karışık Bir Sayı Darcığından Oluşmakta .
İlk Soru Malware Arkaplanda Çalışıyormu - Çalışıyor İse İşlem Adı ? =
Malware'ı Direk Çalıştırdığımda REGSVCS.EXE Server Dosyası Üzerinden İşlem Olarak Çalışmakta
Cevap = RegSvcs.exe
Görev Yöneticisindende Zaten Kolay Bir Şekilde Tespit Edebiliyoruz
Tam Olarak Tespit Etmek İçin İşlemi Sonlandırıyorum .
Saat 23.14
Şimdi Yeninden Malwareı Çalıştırıyorum
Evet Gördüğünüz Gibi Yine Aynı İşlem Geldi
Başladığı Saatt'e 23.15
2.Soru Server Dosyasının Cpu Kullanım Oranı ? =
İncelediğimiz Zaman 0-1 Arası Olduğunu Görüyoruz
Cevap = 0-1
3.Soru RegSvcs.Exe Başka Bir İşlemi Başlatıyormu ? =
Belli Bir Zaman Geçtikten Sonra Gördüğünüz Gibi schtask.exe İşlemini Başlattı
İncelediğimiz Zaman Roamin Klasöründe Bulunduğunu Ve Başlangıç İşlemlerine Kendini svchost.exe Olarak Eklemekte Svchost Bir Windows İşlemi Fakat Bu Malware Aldatmaca Üzerine Kurulu .
Yine Bir Belirli Zaman İçerisinde Farklı 4 Tane İşlem Sistemde Çalışmaya Başlıyor 2 Tanesi CMD.exe Nin Farklı Yolları
Aynı Şekilde Direk Olarak Zaten Thread Paketlenen İşlemlerdede schtas.exe Yi Görebiliriz RegSvcs.exe Nin Değerlerini İncelediğimiz Zaman
Cevap = Evet - Startup Özelliğide Var
4.Soru RegSvcs.exe Her Hangi Bir Dosya Dropluyormu ? =
Direk Olarak Bu Kısmı Manuel Bir Şekilde Tespit Ettim Temp Uzantısına TXT Dropluyor
Cevap = Evet
------------------------------------------------------------------------------------
Diğer Sistem Üzerindeki Etkileri ? =
Malware Kendisini Sürekli Böyle Bir Çalışma Paneli Olarak Açıyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Temp Klasörüne Bir Çok Dosya Droplanıyor Bunların Çoğu TXT - Log Dosyası
Gördüğünüz Gibi Log Kayıtlarını Tutmuş Bir Kısmı
Log Dosyaları Harici Farklı Adlarda Klasörlerde Droplanmış.
B Diskinde Bulunan Tüm Klasörler Bu Şekilde .exe İle Şifrelenmiş Girildiği Anda Az Önce Bahsettiğim Çalışma Paneli Üzerinden RegSvcs.exe Çalışıyor Buda Bulaştığı Sistemde Kalma Süresini Uzatıyor
Bu Analizin Sonucunda Gördüğümüz Gibi Bu Bir Rat(Backdoor)