CyanogenMod takımı TouchPad üzerinde Android çalıştırmayı başardı

MühüR

Kıdemli Üye
31 Ağu 2009
2,769
0
hp-touchpad-android-600x476.png



HP’nin büyük umutlarla piyasaya sürdüğü webOS işletim sistemi yüklü TouchPad tablet modeli şok bir kararla webOS cihaz üretim faaliyetlerinin durdurulduğunun açıklanmasının ardından müşterilerini büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştı.

9.7 inç 1024 x 768 piksel kapasitif çoklu dokunmatik ekran, 1.2GHz çift çekirdekli Snapdragon işlemci, 512MB RAM, 16GB/32GB kapasite, 802.11b/g/n WiFi, Bluetooth 2.1+EDR ve A-GPS (3G modeli) özellikleri sunan TouchPad, 89$-149$ fiyat seviyesine çekilmiş ve kısa sürede tükenmişti.

TouchPad modelinin daha çok geleceği olan bir işletim sistemi üzerinde çalışmasını amaç edinen HackNMod geliştirici grubu bir yarışma başlatmış ve TouchPad üzerinde Android işletim sisteminin stabil olarak çalışmasını sağlayacak olana 2000$ ödül vaad etmişti.

Duyurunun ardından başlayan çalışmalarda CyanogenMod ekibi beklendiği gibi TouchPad'e Android sürümünü ilk yüklemeyi başaran ekip oldu. Ekip bir duyuru yaparak CyanogenMod 7 yazılımının alfa sürümünü TouchPad'e yüklediklerini açıkladı ve bir de video yayınladı.

CyanogenMod ekibi Android yüklü telefonların işletim sistemlerini ROM adı verilen kişisel işletim sistemi paketi haline getirerek özel uygulamalarla diğer benzer telefonlara yüklenmesine olanak tanıyor. Android dünyasında çok popüler hale gelen CyanogenMod ekibinin kurucusu bilindiği gibi Samsung Mobile'da yazılım mühendisi olarak çalışmaya başlamıştı.

TouchPad üzerinde çalışan ROM Android 2.3 sürümünü içeriyor. ROM içerisinde tablet için düzenlemeler, depolama kısmının yönetimi için fonksiyonlar ve 2D donanım hızlandırma desteği sunuyor.

Ekibin sonraki hedefi tablet üzerinde çoklu işletim sistemi çalıştırabilmek. Ayrıca farklı tabletlerin de yardımına koşacaklarını belirtiyor.

İşin ilginç tarafı ise CyanogenMod ekibi vaad edilen 2000$'lık ödülü kabul etmedi. Ekip işin doğru yapılmış olmasının kendileri için yeterli olduğunu belirtiyor.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.