Databese nedir ayrıntılı anlatım

BiRkan2

Uzman üye
1 Tem 2007
1,670
49
119
Prison Break
sayin THT üyeler database nedir bilmiyorsunuz tabi ki bilmeyenler vardir dökümanimi sizlere paylasacagim.


ASP.NET ile Database Bağlantısı

1 - Database Nedir ? Ne işe yarar ?

2 - Kaç çeşit Database vardır ?

3- Database işlemlerinde kullanacağımız Sql nedir ? Ne işe yarar ?

4 - ADO nedir ?ADO ile Database'e nasıl bağlatı kurulur ?

4.a- Connection nesnesi nedir ? Ne için kullanılır ?

4.b- Command nesnesi nedir ? Ne için kullanılır ?

4.c- Adapter nesnesi nedir ? Ne için kullanılır ?

4.d- Dataset nesnesi nedir ? Ne için kullanılır ?

4.e- DataReader nesnesi nedir ? Ne için kullanılır ?

5 - Database'den nasıl veri çekilir ?

6 - Database'e nasıl kayıt eklenir ?




1 - Database Nedir ? Ne işe yarar ?

Normal bir windows uygulamasında yada web sayfasın kullanıcıdan gelen bilgileri her hangi bir yere kaydetmezsek eğer program kapandığında girilen bütün bilgilerde hafızadan silinir ve bir daha o bilgilere ulaşamayız. Her seferinde kullanıcı o bilgileri yeniden girmek zorunda kalır. Halbuki bu bilgileri biz bir yerde kaydetsek ve ihtiyacımız olduğunda da tekrardan geri çağırsak ne güzel olur dimi. İşte bu işi yapan, kullanıcıdan gelen bilgiler kaydetmemize yarayan ve onlara tekrardan ulaşarak kullanıcıya göstermemize yarayan yapılara Database denir.

2 - Kaç çeşit Database vardır ?

Dünya genelinde kullanılan bir sürü database vardır. Bunları büyükten küçüğe doğru sıralıcak olursak Oracle, MsSql,Interbase,access,paradox,dbase vs.. diye gitmektedir.

Bu database ler aralarında ikiye ayrılırlar. İlişkişel databaseler ve normal databaseler olarak.

0racle , MsSql,Interbase ilişkisel birer databasedir.İlişkisel databaseler büyük miktardaki bilgileri güvenli bir şekilde tutabilen, hızlı bir şekilde onlara ulaşmamızı sağlayan , bilgi bütünlüğünü koruyan, birden fazla kullanıcının aynı anda bağlanmasını sağlayan yapılardaki veri tabanlarıdır. Büyük uygulamalar için genelde bu tür databaseler kullanılır.

Diğerleride normal databaseler olarak gruplanabilir. Bunlarda da belirli miktarda bir bilgiyi saklayabileceğimiz , aynı anda birden çok kişinin database bağlanmasına imkan vermeyen yada bağlanırsa bile sorun çıkarabilen databaselerdir. Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için idealdirler.

3- Database işlemlerinde kullanacağımız Sql nedir ? Ne işe yarar ?

Databaselerden kayıt getirme,listeleme ,kayıt eklerme ve silme gibi işlemleri kolayca yapmamıza yarayan genel database komutlarına SQL yani yapılsal sorgulama dili denmektedir.

En çok kullanılan SQL komutu SELECT * FROM Tablo_adı dir. Bu SQL cümlesi ile bir tablodaki bütün bilgileri listemiş oluruz. Burda * yıldız yerine o tabloda var olan kolon adlarınıda yazabiliriz. Mesela Ogrenci tablomuzdan sadece öğrenci adı, no ve soyadını çekmek istersek eğer şöyle dememiz yeterlidir.

SELECT OGRENCI_ADI,OGRENCI_SOYADI,OGRENCI_NO FROM OGRENCI

Eğer sadece öğrenci numarası 1111 olan öğrenciye ulaşmak istersek o zaman Sql cümlemizin sonuna WHERE OGRENCI_NO=1111 yazarak sadece o öğrenciye ulaşamış oluruz. Yada WHERE OGRENCI_ADI='Selim' diyerek sadece adı Selim olanlara ulaşabiliriz. Burda örnektede anlaşıldığı gibi hangi kritere göre sınırlama yapacaksak o kolonun adını yazarak eşitliğini bulmaya çalışabiliriz.

Eğer bir tablomuza yeni kayıtlar eklemek istersekte INSERT INTO Tablo_Adı( alanları) VALUES (değerleri) şeklinde bir SQL cümlesi ile yeni kayıtlar ekleyebiliriz. Mesela öğrenci tablomuza yeni bir kayıt elemek için şöyle diyebiliriz.


örnek:


INSERT INTO OGRENCI(OGRENCI_NO,OGRENCI_ADI,OGRENCI_SOYADI) VALUES(1234,'SELIM','GÖKTAŞ') diyebiliriz.

SQL komutları kendi içinde bir sürü özelliği barındırır bütün bunları burda kısa anlatamayız ama en genel kullanım şekli bunlardır. Daha detaylı bilgi için google.com da aramanızı tavsiye ederim. Bu konuyu detaylıca anlatan binlerce site bulabilirsiniz.

4 - ADO nedir ?ADO ile Database'e nasıl bağlatı kurulur ?

ADO active database object yani active database Nesnesi demektir. .NET'te Database işlemleri için kullanacağımız genel yapıdır. ASP sayfalarında Syatem.Data namespace'ini kullanarak Databaselere kolaylıkla ulaşabiliriz.

 

birefsane1

Yeni üye
6 Tem 2008
11
0
YARDIM şifre ile girilien internet sitelerin içindeki bilgileri çeşitli kriterlere göre sorgulayıp excel formatında kayıt amaçlı hangi programla dilini kullanabilirim -iletişim adresi vermek yasak-
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirfeat

Üye
29 Kas 2009
98
0
ne olduğunu ben anlıyorum ama bir türlü yapamadım yapılışını, bir database ye nasıl kayıt yapıldığını ve nerelerde kullanıldığınıda yazmak lazım bilen arkadaşlardan rica ediyorum
 

demeter0777

Yeni üye
23 Şub 2010
2
0
benim acil yardıma ihtiyaçım var isro için olan ibotu csro ya göre ayarlamak istiorum yardım edebilcek ark var mı ?
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.