Peki bu ayrım ne zaman oldu? Onun hikayesini de ben anlatayım.
Bir zamanlar, 4chan'da canı sıkılan trolün teki, deep web'in daha da derinlerinde çok illegal işlerin, şeytan ayinlerinin olduğunu, bunlara özel bir modemle erişilebildiğini, vs vs. anlattı. Bazı enayiler buna inandılar.
Reddit de dahil olmak üzere bir çok ortamda troller bunu devam ettirdiler. Hatta aniden deep web "layer"lara bölündü. Efsane büyüdükçe büyüdü. Sosyal medyada çok gördüğümüz şekilde enayilerin gaza gelip yayması sebebi ile bir çok insan da buna inandı.
Bazı insanlar, mesela ben neredeyse 10 yıldır, bunun neden saçma olduğunu anlattık.
Silk Road ve Silk Road II mesela en çok bilinen illegal servislerdi, 18+ unsurları saymazsak... Neydiler? TOR üstünden SOCKS5 proxy ile yayın yapan deep web servisleri. Farklı bir şey değil.
Bir hidden service açmak kolaydır. Açtıktan sonra aniden orada illegal işler yapmaya başladığımda sitenin yapısı, mahiyeti değişmez. Mesela kedi resimleri paylaştığım bir deep web servisine aniden 3-4 gore videosu yüklersem sitem aniden gökten gelen bir yıldırımla çarpılıp kararmaz, dark web olmaz.
Neden bu kadar şiddetli itiraz ediyorum? Buradaki yeni gelen gençlerin aklını gereksiz yere SAÇMALIKLARLA bulandırmaya hiç gerek yok.
Deep web, dark web, ne isim verirseniz verin, tek bir protokoldür, tek bir networktür.
Yok her şeye popomuzdan isim uyduracaksak, önceden verdiğim örnek gibi 18+ http sitelerine bundan sonra "gıpçıknet" diyelim. Saçma mı? Deep/dark ayrımından saçma değil.