Dil öğrenirken göz ardı edilen...

Lioness377

Üye
22 Ağu 2017
87
0
Istanbul
İngilizce öğrenirken sadece dinleyin.

İngilizce neden ülkemiz ve öğrencilerimiz için bu kadar büyük bir travma haline gelmiş?
Toplum olarak bizim Türkçemiz İngilizceye çok mu uzak? Veya bizim milletimizde dil öğrenme kabiliyeti yok mu? Eğitim mi yetersiz kalıyor?

Toplum olarak maalesef insanların hata yapmalarına izin vermeyiz. Yanlış bir şey söyleyen hemen ayıplanır ve alay edilmeye maruz kalır. En büyük sıkıntımız da aslında bu. Bir şey öğrenmeye başlarken kendinize hata yapma hakkını tanıyın.
Bebeklerin ilk gelişen organlarından birisi duyu organıdır. Doğumdan bir kaç ay öncesinden annelerinin sesini duymaya başlarlar. Annelerinin konuştuğu dilin fonetiğini doğduklarında ayırt edebilirler. Yaklaşık bir, bir buçuk sene sonrada yavaş yavaş konuşmaya başlarlar. Bu ilk etapta kelimeler halinde olur ve daha sonra cümlelere dönüşür. Konuştuklarında sürekli gramer hataları ve zaman zaman da harfleri telafuz ederken sıkıntı yaşarlar.

Peki bir bebek sürekli duyduğu bir dili en az bir senede öğrenirken siz bunu bir kaç ayda haftalık bir kaç saat ders ile başarabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?

Öncelikle bir dili neden öğrenmek istediğinizi belirleyin ve sonrasında bunu sevmeye çalışın. Futbol seviyorsanız o ülkenin takımlarına bakın, rock müziğini seviyorsanız o dildeki şarkıları dinleyin, sanat ile uğraşıyorsanız o ülkenin ressamlarını araştırın.

Sonrasındaki en önemli etken (çoğu zaman unutulan ve göz ardı edilen) o dilin ses harmonisine alışın. Sadece konuşmalar dinleyin, bu podcast şeklinde olur, radyo programı olur, bir TED konuşması olur. Bir dili hiç bilmiyorsanız bile zamanla kelimeleri ayırt etmeye başlayacaksınız. Tekrarlanan kelimelerin anlamlarını öğreneceksiniz ve bu dile karşı bir hissiyat oluşacak. O hissiyatı yakaladığınızda zaten artık önünüz sonuna kadar açık…

Kelimeleri telafuz ederken ağızdaki dilin pozisyonunu gözlemleyin. Mesela İngilizcedeki “th” fonemi alveolar olarak adlandırılır ve dilin ucunun ön dişlerin alt kısmına değerek çıkar. Halk arasında bilinen peltek S’dir. Peki bu fonemin çıkışı bu kadar kolay ilken neden bizim milletimiz ve öğretmenlerimiz itina ile ‘dı’ şeklinde bunu telafuz eder, inanın anlamakta güçlük çektiğim bir muamma.

Türk ağız yapısı İngilizcenin tüm fonemlerini çıkarabilecek yapıya sahip. Arapça o zor harfleri çıkaran birisi İngilizceyi şivesiz konuşabilir. Konuşmaz orası ayrı bir konu.


Tl;dr
İngilizce öğrenmeye başlarken öncelikle kulağınız dolsun ve sonrasında hecelerin ağızdaki çıkış yerlerini öğrenmeye gayret gösterin.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.