Docker Nedir ? Neden Docker ? Docker Komutları Nelerdir ?

Winston Bey

Katılımcı Üye
16 Şub 2021
357
2
Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere "Docker Nedir ? Neden Docker ? Docker Komutları Nelerdir ?" adlı konumu göstereceğim. Hemen konuya geçelim.

YHOrwJ.gif


Docker Nedir ?

- Son yıllarımızda eğer Bilişim Teknolojisinin içerisindeyseniz Docker adlı Konteyner Platformu kulağınıza gelmiştir. Docker ve Konteynerlar, yazılım geliştirme açısında büyük bir çağ açan yoldur. Docker yazılım geliştirme ekiplerinin her tarafta uygulama oluşturup programlama ve güvenli hale getiren teknolojilerden bir tanesidir.



Neden Docker ?

Docker, yazılımda profesyonelleşmiş bir uygulama olduğu için ve yazılımla alakalı birçok seçenek sunduğu için daha çok tercih edilmektedir.



Bu popülerliğin sebebi de vardır elbet. Birçok sıralaması vardır ama ben size 2 tane vereceğim;

1- Kullanımın kolay olması onu popüler kılan özelliklerden bir tanesidir. Dockerin temel bilgilerini, konteynerların nasıl açıldığını, düzenlendiğini öğrenmek çok kolaydır. Docker açık kodlar kullandığı için sadece Windows/Linux/Mac gibi işletim sistemleri ve HyperV desteklenmesi gerekmektedir. Kullanım kolaylığı sayesinde Docker'i kolay öğrenebilirsiniz.

2- Docker'in yazılım tanımlı ağları desteklemesi onu popüler kılan özelliklerdendir. CLI ve Engine, operatörlerin yönlendiriciye dokunup kendi bulduğunuz ve konteynerler için bulup yalıtabildiğiniz ağları kullanmanızı sağlıyor. Geliştiriciler ve operatörler gelişmiş ağlara sahiptir ve sistemler tasarlayabilir. Dosyaların içinde bulunan zararlı, zararsız bütün ağları tanımlar. Buda güvenlik avantajlarından biridir.


Docker Komutları Nelerdir ?

Arkadaşlar birçok Docker komutları vardır. Bu Docker komutlarının azını vereceğim size. Siz araştırıp gerisini getirebilirsiniz :)

1- docker images
Lokal registery’de mevcut bulunan Image’ları listeler

2- docker ps
Halihazırda çalışmakta olan Container’ları listeler

3- docker ps -a
Docker Daemon üzerindeki bütün Container’ları listeler

4- docker ps -aq
Docker Daemon üzerindeki bütün Container’ların ID’lerini listeler

5- Docker pull <repository_name>/<image_name>:<image_tag>
Belirtilen Image’ı lokal registry’ye indirir. Örnek: docker pull gsengun/jmeter3.0:1.7

6- docker top <container_id>
İlgili Container’da top komutunu çalıştırarak çıktısını gösterir

7- docker run -it <image_id|image_name> CMD
Verilen Image’dan terminal’i attach ederek bir Container oluşturur

8- docker pause <container_id>
İlgili Container’ı duraklatır

9- docker stop <container_id>
İlgili Container’ı durdurur

10- docker start <container_id>
İlgili Container’ı durdurulmuşsa tekrar başlatır

11- docker rm <container_id>
İlgili Container’ı kaldırır fakat ilişkili Volume’lara dokunmaz

12 -docker rm -v <container_id>
İlgili Container’ı ilişkili Volume’lar ile birlikte kaldırır.




Arkadaşlar konumuz bu kadardı. Benim verdiğim bilgileri yetiştirip kendinizde bir şeyler öğrenerek sürekli geliştirin. Sonunda sizde profesyonel seviyeye ulaşabileceksiniz. İyi forumlar :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.