doktor gibi mühendislik

eufrates

Katılımcı Üye
3 Ağu 2011
664
0
ankara
Gerek bilgisayarmuhendisleri.com gerek diğer sitelerde genellikle bilgisayar mühendisi ve doktorluk arasında hangisinde daha çok para alırız işsiz kalmayız türü tartışmalar çok yapılıyor. Bu yazımız bu tartışmalara farklı bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor.

Bazen görüyorum tıp kazanamadım keşke kazansaydım diya ağlayanlar sızlayanlar çok... Genelde bu tür ağlama sızlama içinde bulunanlar dünyadan haberi olmayan çevresinin gazıyla hareket eden ve araştırma yapmayanlar.

Bir kere doktor olmamak için en önemli sebep tıp fakultelerinin süresi. Tam süresinde bitirdiğinizi varsaysak bile 6+1 yıl okuyacak ve para kazanamayacaksınız. üstelik tıp okumak çok pahalı yani sürekli para kaybedeceksiniz. Bilgisayar mühendisliğini zamanında bitiremeseniz bile iş bulabilir para kazanabilirsiniz. Üstelik öğrenciyken bile çalışıp para kazanabilirsiniz. Üstelik tıp fakültesini okumak oldukça pahalı. Bilgisayar mühendisliğini okumak çok ucuz. Bilg. Mühendisliğini bitirmek içib sadece 1 bilgisayar size yeter. Ayrıca Tıp fakültesini bitirince hemen doktor olamıyorsunuz. Sınava gireceksiniz belki pratisyen olrak üç beş kuruşa geçinmek zorunda kalacaksınız.

Sevgili okurlar, maksadım herkes bilg. mühendisi yapmak değil. Ama sadece para kazanma amacı ya da işsiz kalırmıyım korkusuyla meslek seçerseniz mutsuz olacağınız kesindir. Doktor olamayı da mühendis olamayı da düşünüyorsanız mesleğinizi severek yapın, para pul için meslek seçmeyin. Yeterince çalışırsanız tüm mesleklerde çok iyi paralar kazanabilirsiniz. Memur zihniyetiyle çalışmayı düşünmekten bir an önce vazgeçin. Üretim odaklı, ortaya birşey çıkarabilme gayretli bir çalışma içine girin ve buna göre bir meslek seçin. Yani doktor oluyorsanız hedefleriniz olsun, araştrıma geliştirme yapabilecek dalları seçin, hastalıklara çare bulabilirmiyim, daha yeni ilaçlar bulunmasına önayak olabilirmiyim mantığıyla hareket edin. Aynı şekilde bilgisayar mühendisi olmak istiyorsanız, ortaya birşeyler koymak için bu mesleği seçin. Mesela milyonlarca kullanıcısı olan web siteleri yapın, yazılım geliştirmede yenilikler yapmaya çalışın, cep telefonları için kimsenin yapmadığı uygulamaları geliştirmeye çalışın. Yani üretici olun, üretim odaklı çalışmalarda bulunun.

Genelde tüm bölümlerde olmakla beraber bilgisayar mühendisliğinin ilk sınıfında öğrencilerden bir çoğunda bu mesleği yapabilir miyim diye kuşkuya kapılanlar oluyor, tekrar sınava girip tıp kazanmak isteyenler çıkıyor. Motivasyonunu kaybetmiş arkadaşlara söyleyeceğim şey Mühendisliği TIP FAKÜLTESİNDE okuyor gibi okumaları. Tıp okuyor gibi yaparsanız başarı garanti. Yani bu ne demek:

1. ÇOK ÇALIŞIN
Tıp fakültesindeki öğrenciler gece gündüz ders çalışırlar. Sürekli kalın kalın kitaplar okurlar. Bir bilgisayar öğrencisi de tıp okuyor gibi düzinelerce kitap bitirmeli. Hiç bir mühendislik öğrencisi bir tıp öğrencisi kadar ders çalışmamıştır. Zaten mühendislik öğrencileri de tıp öğrencileri kadar çalışsalar ülkemizde inanılmaz buluşlara imzalar atılır.

2. ŞİKAYETİ BIRAKIN
Tıp fakültesinde okuyanlar sadece çok çalışmaktan şikayet ederler ama çalışmayı da bırakmazlar. Bizim bazı avanak mühendislik öğrencileri tam tersini yaparlar, hem çalışmazlar hem de sürekli şikayet ederler.

3. OKUL BİTTİKTEN SONRA DA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİN
Doktorları bilirsiniz, sürekli eğitimlere, konferanslara katılırlar. Bizim bilgisayar mühendisleri de gezmeyi tozmayı çok severler, paintball, gokart gibi aktivitelere katılırlar. Konferanslara bırakın konuşmacı olarak katılmayı dinleyici olaarak bile katılmazlar. Hadi bilgisayar mühendisi sanal takılsın desek yine de internetteki bilgisayar ile ilgili oluşumlara bile katılmazlar.

4. YENİLİKLERİ TAKİP EDİN
Mesela beyin cerrahı oldunuz ve yeni bir amaliyat tekniğini çıktığını duysanız gidip öğrenirsiniz. Göz amaliyatı için yeni bir cihaz çıksa öğrenmek zorunda kalırsınız. Bir Prof. Dr. bile yani 60 yaşında adam bile yeni teknikler öğreniyor kendini geliştiriyor. Ama ülkemizdeki bilgisayar mühendisleri nedense bunu yapmıyor. Yeni bir programlama dili çıktığında, yeni versiyon bir program yayınlandığında hiiiiç araştıma ihtiyacı bile duymuyorlar. Çünkü işyerinden kimse onlara birşey söylemeyince araştırma gereği bile duymuyorlar. Birilerinin size birşey söylemesini beklemekten bıkmadınız mı halen. Kendi başınıza harekete geçin. Ülkemizde tek bir dili bilen ömür boyu bildiği programlama dili ile devam ediyor. Yeni bir dil öğreneyim demiyor. İlla süper kullanması gerekmiyor, bir bak bakalım neler var... yok arkadaş yok... yan gelip yatıyorlar. Sevgili okurlar yan gelip yatan birilerinin hiçbir şeyden şikayet etmeye hakkı yok. Siz siz olun çıkan ürünleri daha beta aşamasındayken hatta daha önce bile indirip kurun, inceleyin... hatta firmalar email atıp yeni özellikler eklemelerini isteyin. ürün pazara çıktığında da ürünü biliyor olun. Mesela SQL Server'un son sürümü ile yetinmeyin bir sonraki sürümünü patlak da olsa alıp kurun deneyin. Eğer deneyemiyorsanız bile dökümanlarını okuyun, getirdiği yenilikleri ve farkları okuyun. Biraz bilgi sahibi olun. Aynı şekilde IPhone ya da IPad satın alan bilgisayar mühendisleri görüyorum boş boş kullanıyorlar... Sevgili okurlar bu tür ürünleri hava atmak için almak yerine bunlar için uygulama geliştirmek amacıyla alın. Iphone için , ipad icin uygulamalar geliştirin. Aynı şekilde kendi cep telefonunuzda java destekli program yazmaya çalışın. Boş boş durmayın, biraz üretim odaklı olun.

5. EK İŞLER YAPIN
Eskiden doktorları bilirsiniz, hem hastanede hem de kendi muaynehanelerine çalışırlardı. Yeni gelen yasalarla bunlar yasaklandı. Ama bizim yazımız için güzel bir örnek oluşturuyor. Bir iş yerinde çalışıyorsanız bile dışarıya işler yapmaya çalışın, bunu illa çok para kazanmak için yapmayın, hem kendinizi geliştirmiş olursunuz hem de dışarıya yaptığınız çalışmalarda edindiğiniz knowhow'ı mevcut çalıştığınız işler de de kullanma şansına sahip olursunuz. Bilgisayar mühendislerinin maaşları yüksek olduğu için bir çok ufak işveren dışarında iş yaptırmayı seçebiliyor. Şansınızı deneyin.

Arkadaşlar sanıyor ki, bilgisayar mühendiğini beceremeyen biri gidip tıp fakültesini çok güzel becerebilir. Çalışmayan biri ister oxfortda okusun ister hacettepe tıpta okusun yine beceremez. bir an önce bu yanılgıdan kurtulun. Olay sadece sizde ve sizin çalışma azminizde.

Yani kısaca bir tıp fakültesi öğrencisi ya da mezun bir doktor gibi çok çalışırsanız inanın çok güzel işler başaracaksınız.

Durmak yok çalışmaya devam...

alıntılar için kaynak: Bilgisayar Mühendisliği
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.