Dreamweaver Dersleri

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
Arayüz ve kullanım
Dreamwaver'ı en verimli biçimde kullanabilmek için öncelikle arayüz konusunda bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Bu anlamda en çok işimize yarayacağını zannettiğimiz başlıca kısımlar şunlardır:
dw_work_area.gif
Toolbar: Buradan sayfayı yaparken kullancağınız arayüzü seçebilirsiniz. Show Code View diyerek kodları inceleyebilir yada 'ben koddan anlamam kardeşim' derseniz Design View'i kullanabilirsiniz. Odamı olmadı o zaman Show Code and Design View diyerek aynı zamanda hem görüp hemde kodlamanız mümkün. Title kutucuğuna Sitenizin adını yazmanız yeterli olacaktır. Preview/debug in Browser Diyerek sayfanızın Web Tarayıcınızda nası bişeye benzediğini görebilirsiniz. References Buttonu size sıkıştığınız anlarda ingilizce olarak kısa ipuçları vermeye yarar. View Option Butoonu ile kenarlara cetvel yerleştirebilir (Rulers), Klavuz çizgileri görüntüleyebilir (Grid), devreye sokabilir (Vusual Aids) Basit yardımcıları devreye sokabilirsiniz.
toolbar.gif
Objects panel: Bu pencere yardımıyla sitenize çeşitli mataryeller ekleyebilirsiniz. Örnek olarak Table, resim, layer, rollover resim ekleme gibi işlemleri bu kısımdan yapabilirsiniz. Üst kısmındaki ufak oka tıklayarak deişik mataryel gurplarını görüntüleyebilirsiniz. (Characters, Common, Forms, Frames, Head, Invısıbles, Special)
image_pi_adventure.gif
Property Inspector: Bu pencere sayfamıza eklediğimiz her türlü dökümanın genel özelliklerini değiştirmemize ve yönetmemize yarar. Örnek olarak insert ettiğiniz bir resimin sağa mı yoksa sola mı hizalanması gerektiği veya bir table ın background renginden borderına kadar tüm özelliklerini değiştirmek için bu penceriyi kullanabilirsiniz. İşlerinizi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için çok kullanışlı bir araçtır.
statusbar.gif
Document Window: Burası sizin arenanız. Sayfayı buraya yapıyorsunuz anlıyacağınız. Macromedia Dreamweaver WYSWYG (What You See What You Get/Ne Görürsen Onu Alırsın) mantığına dayanan bir program olduğu için bu alan bizim için çok önemli.
Floating Panel: bu pencere ise sayfa ile ilgili ince ayarların yapıldığı kısımdır. Adından da anlaşılacağı üzere, değişken bir paneldir. Yani aktif duruma getirdiğiniz özelliklerle ilgili ayarlar bu panel üzerinde sıra ile değişir. CSS styles, Fames, vs....


page_title.gif
Text, Link ve Biçimlendirme
Sayfanın en sade ve en önemli kısımlarından biri olan Textler bilinmesi gereken en temel konuların başında gelir. Sayfanızdaki text ve linklerin renklerinin uyum içinde olması ziyaretçileri hem hoşnut eder hemde sayfanızın kolay anlaşılır bir biçimde olmasını sağlar.
propinsp_cells.gif
Textleri biçimlendirmek için:
- Yazdığınız paragraf yada kelimeyi seçili durumua getiriniz.
- Ayarların büyük bir kısmını Propery Inaspector üzerinden yapabiliriz. Bunun için özellikle bunun üzerinde yoğunlaşmamız mantıklı olacaktır.
- Seçtiğiniz yazının büyüklüğü 'size', onun solundaki yazi tipi 'Font Familiy', sağındaki font rengi 'Font color', üzerine tıklandığında açılacak olan URL 'Link', ne tarafa hizalanacağını belirten 'Align' Buttonları, Alt alta uzayan satırların listemi 'List' yoksa sıralanmış 1 2 3 şekline giden açıklamalar şekline olacağı 'Ordered' ayarları, İçerden yada dışardan başlamasını sağlayan 'text 'Outdent', 'text Indent' ayarları, textin kalın olmasını sağlayacak 'bold', eğik olmasını sağlayacak 'italic' en çok işimize yarayanlarıdır.
- Daha çok ayarı değştirmek ve texti biçimlendirmek için 'Text' menüsünü kullanabilrsiniz.


Non Breaking Space (Ekstra Boşluk)
Dreamweaver'da ve diğer HTLM editörlerinin çoğunda extra boşluk bırakmak genelde problem yaşanan bir aktivitedir. Dreamweaver'da bu problemi aşmak için basit bir klavye kısayolunu kullanmamız mümkün. Extra boşluk bırakmak için:
- Extra boşluk bırakmak istediğiniz metin alanına farenin sol tırnağıyla tıklayınız
- İster CTRL+Shift+Space (boşluk) tuş kombinasyonuyla, ister insert/Special Characters/Non Breaking Space menüsü ile extra boşluğunuzu bırakabilirsiniz. odamı olmadı; Property İnspector üzerinden Special Characters grubundan İnsert Non Breaking Space
objectchar_nonbrk.gif
butonuna tıklayarak aynı işlevi yerine getirebilirsiniz.
- Bu yöntemlerden birini kullanarak istediğiniz kadar extra boşluk bırakabilirsiniz.

Line Break (Bir Alt Satıra Geçmek)
Dreamweaver'da yeni bir paragrafa başlamak için Enter tuşuna basmamız yeterli. Fakat bir alt satıra geçmek istediğimiz zaman daha farklı bir yol izlemek zorundayız. Bir alt satıra geçmek için:
- Bir alt satıra geçmek istediğiniz metin alanına farenin sol tırnağıyla tıklayınız.
- Shift+Enter tuş kombinasyonuyla veya İnsert/Special Characters/Line Break menüsü ile bir alt satıra geçebilirsiniz Property İnspector üzerinde Special Characters grubundaki İnsert Line Break
objectchar_linebrk.gif
butonu ile de aynı sonuca ulaşabilirsiniz.
- Burada dikkat edilmesi gereken; bırakılan Line Breaklerde geçilen her alt satır yine Line Break bıraktığınız paragrafa bağlı bir alt satır yaratır. Yani bıraktığınız her Line Breakde geçtiğiniz her alt satır yine bağlı olduğu paragrafın özelliklerini taşır.

Object Panel ve kullanımı
Object Panel Dreamweaver'ın en önemli bileşenlerinden biridir. Bu panel sayesinde Tablelar, imageler, rollover imageler, fırmlar, özel karakterler... gibi bi çok elementi sayfanıza dahil edebilirsiniz.
objectpanel2.gif
 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
Object Paneldeki başlıca buttonlar ve görevleri şöyle sıralanabilir:


Characters


Forms
Invisibles
objectchar_copyrt.gif
Insert Copyright (©)
objectform_form.gif
Insert Form
objectinv_anchor.gif
Insert Named Anchor

objectchar_emdash.gif
Insert Em-Dash (—)
objectform_text.gif
Insert Text Field
objectinv_script.gif
Insert Script

objectchar_euro.gif
Insert Euro (€)
objectform_but.gif
Insert Button
objectinv_comment.gif
Insert Content

objectchar_pound.gif
Insert Poud (£)
objectform_check.gif
Insert Checkbox
 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
Special
objectchar_reg.gif
Insert Registered Tradernark (®)
objectform_radio.gif
Insert Radio Button
objectspec_applet.gif
Insert Applet

objectchar_rquote.gif
Insert Quote (“”)
objectform_list.gif
Insert List Menü
objectspec_plugin.gif
Insert Plug-in

objectchar_trademk.gif
Insert Tradermark (™)
objectform_file.gif
Insert File Field
objectspec_activex.gif
Insert ActiveX

objectchar_linebrk.gif
Insert Line Break (Shift+Enter)
objectform_image.gif
Insert Image Field
objectchar_nonbrk.gif
Insert Non Breaking Space
objectform_field.gif
Insert Hidden Field
objectchar_other.gif
Insert Other Crackter
objectform_jump.gif
Insert Jump Menü
 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
Commons


Frames
objectcommonimage.gif
Insert image
objectfm_left.gif
Insert Left Frame
objectcom_rollimage.gif
Insert Rollover image
objectfm_right.gif
Insert Right Frame
objectcommontable.gif
Insert Table
objectfm_top.gif
Insert Top Frame
objectcommontablular.gif
Insert Tabular data
objectfm_bottom.gif
Insert Botton Frame
objectcommonlayer.gif
Draw Layer
objectfm_topl.gif
Insert Left-Top Corner And Top Frames
objectcommon_nav.gif
Insert Navigator Bar
objectfm_lnestop.gif
Insert Left And Nested Top Frame
objectcommon_hr.gif
Insert Horizontal Rule
objectfm_topnestl.gif
Insert Top And Nested Left Frame
objectcommonemail.gif
Insert E-mail Link
objectfm_split.gif
Split Frame Center
objectcommondate.gif
Insert Date
 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
Tablelarla Çalışmak
Table lar özellikle sayfayının görünümünü koruması açısından çok önemli bileşenlerdir. Örnek olarak bir sayfada yazıları ve dökümanları direk üst üste yerleştimektense, onları yapacağınız table lara basamak basamak yerleştirmek hem işinizi kolaylaştıracak hemde ilerde değiştirilmesi gereken yerleri diğer kısımları bozmadan değiştirmenizi sağlayacaktır.


insert_table_db.gif

Sayfanıza Table eklemek için:
-
Objects paneli üzerinde insert table buttonu
objectcommontable.gif
na tıklamanız yeterli olacaktır.
- Açılan iletişim kutusundan table'ınızla ilgili ayarları yapmanız mümkün. Colons: dikey aşağıya doğru uzanan kolonlardır, Raws: Yatay sıralar, with: Table ın genişliği, Border: Kenar çizgilerinin kalınlığı (eğer bunu 0 olarak girerseniz borderlar görünmez, bu tüm uygulamalar için geçerlidir) Cell Pladding: table'ın hücrelerinin gevşeklik payı, Cell Spacing: Hücreler arası boşlukğun değeri
- Tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra OK butonuna basarak tableınızı insert edebilirsiniz.



table_cellselect.gif

- Table ın herhangi bir hücresini seçerek ve o hücrenin arkafon rengini ve align özelliklerini değiştireilrsiniz. Bunun için seçmek istediğiniz hücrenin içine bir defa tıkladıktan sora içinden bir noktaya sol fare düğmesi ile tıklayıp sürüklemeniz yeterli olcaktır.
- Seçim işlemini yaptıktan sonra Property Inspector üzerinden Gerekli ayarları rahatlıkla yapabilirsiniz. Property Inspector eğer küçük konumda ise daha çok ayarlara erişmek için sağ alt köşesindeki aşağı ok tuşuna bir kez tıklayarak onu genişletmelisiniz.

propinsp_cells.gif

Sayfaya Resim Eklemek

Word Wide Webin en önemli silahlarından biri olan image'ler yani sayfanızdaki resimleri eklemek ve onların ayarlarını yapmak konusunda Dreamweaver size birçok kolaylık sağlıyor. Öncelikle sayfanıza ekleyeceğiniz gif veya Jpeg dosyalarını HTML dosyaları ile aynı dizin altına (aynı dizin altında bir klasör olabilir mesela images klasörü gibi) taşımanız gerekmektedir. Şayet bu işe yeni başlayanların en çok takıldığı noktalardan biri olan sayfayı servera gönderdikten sonra resimlerin görünmemesi resim dosyalarının farklı klasör altında olmasından kaynaklanır.


logo_inserted.gif

Sayfanıza image eklemek için:
- Objects Panel üzerinden insert image
objectcommonimage.gif
butonuna tıklamalısınız.
- Açılan pencereden ekleyeceğiniz dosyayı seçerken yan tarafta preview olarak görmenizde mümkün.
- İşin en önemli noktası: eğer sayfaya eklediğinz resimlerin her yerde (Yani servara gönderdikten sonrada &nbsp
wink.gif
görünmesini istiyorsanız Reletive to ksımını Document olarak girmelisinz. Şayet bunu yaptıktan sonra image in adresinin 'images/resim.gif' şekline olduğuna dikkat ediniz.
- 'select' diğerek resmi sayfanıza dahil edebilirsiniz.


pi_align_image.gif

- Resminiz sayfanıza eklendikten sonra resmin üzerine bir kez tıklayarak onu seçili duruma getirebilirsinz. Böylece Property Inspector üzerinden Resimle ilgili ayarları yapabilirsiniz.
- Resmin hizalanacağı yer, border kalınlığı, resmin boyutu, alt metin (Fare imlecinin resmin üzerine gelince üzerinde çıkan ve resim yüklenmeden önce altta görünen Metin), link ekleme gibi özellikleri buradan yapabilirsiniz.



Rollover Image Kullanımı
Imagelere biraz hareket biraz da eğlence ve gösteriş kazandırmak için rollover image çok kullanılan bir yöntemdir. Mause ile üzreine gidildiğinde farklı bir resimin çıkması olayı rollover image olarak adlandırılır. Dreamweaver her konuda olduğu olduğu gibi bu konuda da bize çok yardımcı olmakta ve elinden geleni yapmaktadır. Bu işe başlamadan önce normal resimle fareyle üzerine gidildiğinde çıkacak olan resimlerin önceden hazırlanması gereklidir.

insert_rollover.gif

Rollover Image eklemek için:
- Object Panel üzerindeki insert Rollover image
objectcom_rollimage.gif
buttonuna tıklamalısınız.
- Açılacak olan pencerede sizden sıraylaResim dosyaları belirlemenizi ve buttonun url'sinin ne olacağını soracaktır.
Image name: bu kısma Buttonun görevi ile ilgili herhangi birşey yazabilirsiniz.
Orginal Image: adından da anlaşaılacağı gibi sayfa yüklendiğinde görünecek olan sabit dosyayı belirtmektedir. Browse diyerek resim dosyasını seçebilirsiniz.
Rollover Image: Bu ise mause imleci ile üzerine gidildiğinde çıkcak olan olan resim dosyasını belirtmektedir. Aynı şekilde bunuda belirleyebilirsiniz.
When Clicked Go To URL: bu ise buttonun URL sini yani bağlanacal olan linki belirtmektedir.
- Tüm bu ayarları yaptıktan sonra OK tuşuna tıklayarak Rollover Buttonu'nuzu kullanabilirsiniz.

CSS Styles Eğer Sayfanızdaki metinlerin yanlızca sizin yaptığınız şekillendirme ölçüsünde kalmasını ve sonradan browserlar tarafından görünümün tecavüze uğramamasını istiyorsanız CSS styles kullanmalısınız. CSS Styles sadece sayfanın formunu korumak açısından önemli değildir. Eğer sayfada çok metin varsa ve bunların bazıları kendi aralarında gruplaşabiliyorsa (örneğin başlıklar, normal açıklama textleri, ve küçük açıklama textleri vs vs) bunları tek tek biçimlendirmek yerine önceden hazırlanan bir CSS Styles dökümanı ile biçimlendirmek daha mantıklı olacaktır.
Bu anlamda, bir defaya mahsus olarak hazırlayacağınız bir style'i defalarca farklı yerlerde kullanabilrsiniz.

css_1.gif

 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
CSS Styles eklemek için:
- Windows/CSS Styles penceresini eğer aktif değilse aktif duruma getiriniz.
- Bir Floating Panel açılacaktır. Bu panel üzerinden CSS style'leri yönetebilir yeni style'lar ekleyebilirsiniz. Yeni bir style eklemek için: Panelin sağ üst köşesindeki ok tuşuna bir defa tıklayınız.
- Açılan menüden New Style diyoruz. Karşımıza çıkan kutucukta Style'ın adını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Alttaki seçeneklerden style'in türünü belirleyebilirsiniz. Biz bu kısma hiç dokunmacağız, en alttaki seçenekte ise yeni bir css dosyası oluşturacağımızı belirterek (NEW STYLE SHEET FILE) OK buttonuna tıklıyoruz.


css_2.gif
- İlk oluşturulan CSS style'de Dreamweaver bizden bir tane css style belgesi oluşturmamızı isteyecektir. Bu dosyanın adını verdikten sonra (örnek: html dosyaları ile aynı klasör altına styleler.css olarak kaydedebilirsiniz) save diyebilirsiniz.
- Şimdi karşımıza çıkacak olan pencereden style'imizin özelliklerini belirteceğiz. Biz sadece genel özellikleri belirtip noktalıyacağız. Siz daha sonra isterseniz tüm özellikleri değiştirip (bgcolor, font color, underline, puntolar arası genişlik, satırlar arası genişlik vs vs) farklı kombinasyonlar yaratabilirsiniz. Buradan Font boyutunu, family kısmını ve diğer ayarları kendinize göre seçtikten sonra OK diyebilirsiniz. artık sayfanızda bir css style eklediniz ve css styles dosyası (stles sheet) attach etmiş olduk.


css_4.gif
- Eğer bu styler.css dosyasını hazırladığınız diğer sayfalarda da kullanmak isterseniz; CSS Styles panelinden Sağ üst köşedeki ok işaretine tılayarak Attach Style Sheet demelisniz. Bundan sonra dosyayı belirleyip ekleyebilirsiniz.

css_styles_panel.gif
NOT: Eğer hazırladığınız bir CSS Style uyguladığınız text in CSS style'de belirlenmiş özelliklerinden birini Property Inspector üzerinden tekrar değiştimeye kalkarsanız, (yani CSS style özelliklerinde büyüklüğü 12 piksel olarak verilmiş bir text'in büyüklüğünü siz tekrar +3 gibi bşey olarak değiştirirseniz) CSS style devre dışı kalacaktır. Fakat şunu belirtelim: CSS style de belirtilmemiş özelliklerden birini değiştitrirseniz herhangi bir aksaklık çıkmayacaktır.


css_5.gif
Rollover Text-linkler CSS stylelerin belkide en çok bilinen özelliklerinden biri olan rollover text-linkler, oldukça çok dile getirilen problemlerden biri. Bu özellik elbette Dreamweaver'da da mevcut. Dreamweaver'da bu işi yapmanın bir çok yolu olduğuda bir gerçek.
Bu özelliği basitleştiren Extension ların yanı sıra <HEAD> tagları arasına ekleyeceğiniz STYLE kodları ile de bu olayı gerçekleştirmek oldukça kolay. Sırayla bir bilinen bu tekniklerin hepsinie bir göz atalım isterseniz.
STYLE Koduyla:
- Sayfanızı Dreamweaver ile açtıktan sonra Code View'a geçerek <HEAD>...</HEAD> tagları arasına şu kodu yerleştirrmelisiniz:

<style type="text/css">
<!--
a:link {text-decoration: none; color: #006600;}
a:active {text-decoration: none; color: #ff0000;}
a:visited {text-decoration: none; color: darkgreen;}
a:hover {text-decoration: underline; color: #339900;}
//-->
</style>

- Daha sonra burada geçen color komutlarının karşısına kendi renklerinizin kodlarını veya ingilizce isimlerini yazarak kendi isteğiniz doğultusunda düzenleyebilirsiniz.
- Bir çok arkadaşın da takıldığı gibi linklerde altçizgi sorununuda bu kod sayesinde halledebiliriz. Örneğin linklerinizde altçizgi olmamasını ama üzerine gidince altçizgi (underline) çıkmasını istiyorsanız, bu kodda olduğu gibi; a:hover komutundaki text-decoration: komutu karşısına underline yazmalısınız.
- Uyguladığınız renkler Dreamweaver da göünmeyecektir ama Browser'ınızla kontrol edip sonuçları değerlendirmeniz mümkün.

NOT: a:link = linklerin rengi
a:active = linke tıklandığı anda çıkan renk
a:visited = ziyaret edilmiş link rengi
a:hover = linkin üzerine gidildiğinde değişen rollover renk
text-decoration komutları ise linklerin altıçizgilimi yoksa çizgisiz mi olması gerektiğini belirten komuttur.

ext_1.gif
 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
On MauseOver: linkin üzerine gelince değişecek renk
On MauseOut: linklerin rengi
Visited Link: ziyaret edilmiş likin rengi.
- Tüm bu ayarları yaptıktan sonra OK diyip extension'ın kodu sayfanıza otomatik olarak eklemesini sağlayabilirsiniz.

ext_2.gif
CSS Style Editörü ile:
Bu yöntem ise biraz önce Extension yardımı ile anlattığımız yöntemin deyim yerindeyse manuel olarak yapılmasıdır.
- CSS style ediötrünü açık deyilse açıyoruz. Windows/CSS Styles veya Shift+F11
- New Style diyoruz ve açılan iletişim kutusundan Type kısmını Use CSS Selector'ü işaretliyoruz.
- Selector ksımında ise yanındaki drop down menüden yaralanarak ekleyeceğimiz style'a göre birinini seçiyoruz.
- OK dedikten sonra açılacak olan pencereden gerekli ayarları yaptıktan sonra tekrar OK diyip Style'ımızı tamamlıyoruz.

css_maker.gif

Bu üç yöntemden biri mutlaka sizi çözüme ulaştıaracaktır.
 

3333

Emektar
27 Ara 2005
3,212
45
Little Town.
limewire bearshare gibi programlardan indirebilirisn yada www.download.com www.download.de gibi sitelerden aratabilirsin.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.