Dünya ve Türkiye’de Tıbbi İstihbarat Faaliyetleri

Menrva

Üye
1 Nis 2020
152
3
Tıbbi istihbarat kökleri çok eski olan istihbarattır. Çinlilerin Göktürklere gönderdiği ajanların hekimler olduğu tarihte bilinir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da tıbbi tehdidin önemi daha çok anlaşılmış; ABD başta olarak birçok ülke tıbbi istihbarat birimi kurmuştur. (ABD 1941’de temelini atmıştır. CIA bünyesinde Tıbbi İstihbarat bölümü, günümüzde ise Ulusal Tıbbi İstihbarat Merkezi “NCMI” kurulup, bünyesinde virüsolog, epidemiyolog, toksikolog, eczacı, tıp doktorları, askeri doktorlar, veteriner ve diğer uzmanlıkları çalıştırmaktadır).

NN4L9c.jpg


Tıbbi istihbaratı anlamak için öncelikle bilgi istihbaratı, stratejik istihbarat, taktik istihbaratı, bilimsel ve teknik istihbaratı bilmek gereklidir.

709GCI.png


Tıbbi İstihbarat Nedir?

Tıbbi İstihbarat tanımlarına bakacak olursak, daha çok askeri operasyonlar için kullanılan bir istihbarat olduğunu anlamaktayız.
*Özdağ tıbbi istihbaratı; Yabancı kaynaklardan rakip ordular hakkında toplanan tıp, biyoloji, çevre bilimi hakkında ki bilgiler ve savaş alanları ile ilgili toplanan askeri stratejide işe yarayacak bilgiler olarak ele almıştır.

3Q8STc.jpg


ABD/ NCMI tanımı; Gıdadan, hayvandan, göçmenden ve ADB’ye dönen askerden oluşacak potansiyel tıbbi tehditi değerlendirip, erken uyarı sistemi ile tehdidi tespit etmek olarak ele alır.
Bazı tanımlarda ise karşı tarafı güçsüz kılmak, ekonomini ve ülke güvenliğini bozmak için tıbbı operasyonlar yapmak olarak ele alınmıştır.

Ele alınan kilit noktalar:

AdcG2e.gif


Tıbbi istihbarat tıbbi alandan çok istihbarat fonksiyonu olarak ele alınmaktadır.
Stratejik, taktik ve operasyonel kullanıcılara uygun olması ve karar mercilerinin geleceği öngörüp doğru politika belirlemesi için gereklidir.
İstihbaratın tam yapılabilmesi için eksiksiz şekilde toplanma, değerlendirme, analiz ve yorumlanması gerekmektedir.

AdcG2e.gif


DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TIBBI İSTİHBARAT FAALİYETLERİ

QPO5Qx.jpg


NCMI 1950’den 1970 ‘e kadar kimyasalların insan üzerindeki denenmesinde Amerikan Ordusu ile iş birlikteliği yapmıştır. Ford Detrick ve Maryland da bulunan Edgewood Arsenal araştırma laboratuarları (ABD Ordusu Biyolojik Araştırma Merkezi SOD) bu iş birliği için kurulmuştur.
1952 de SOD atmosfere biyolojik madde yayma sistemini denemiş ve bu konuda CIA ‘e destek vermiştir.
Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) Birleşik Devletler bünyesinde Mayıs 1992 belgesini Gizli ilan edip birçok araştırmalarını içerisinde barındırmaktadır.

9IGdTx.png


Türkiye’de 26 Mart 1975’de “Biyolojik ve toksin yapısındaki silahların imali, geliştirilmesi ve depolanmasını yasaklayan ve imhasını söz konusu eden konvansiyon” kapsamında biyolojik silahın üretilmesine karşı çıktığına dair anlaşma imzalamıştır.

9IGdTx.png



189GJ0.jpg


Kısaca ele alacak olursam;
• Usame Bin Ladin’in ölümüyle başlayabiliriz; Obama talimatı ile CIA da çalışan Pakistanlı doktor Sahte bir aşı kampanyası başlatmış, Usame Bin Ladin ve ailesinin DNA örneklerini CIA’e iletmiştir.
• Sovyet ise Moskova’ya giden Mao’nun dışkı örneğinden sağlık ve karakter analizi yaptı.
• CIA biyografik istihbaratı kullanarak birçok analizde bulunmakta; konuşmalar sırasında hal ve hareketlerinden bir çok sağlık analizleri yaptıklarını açıklamaktadırlar.

9IGdTx.png


Sonuç olarak;
Günümüzde ortaya çıkan ve hiç görülmeyen hastalıklar tesadüf olarak ele alınmamalıdır. Tıbbi tehditlerin kişisel, topluluk ve devletler tarafından bilerek ya da bilmeyerek kullanılmaya müsait oluşturulan unsurlar olarak görmeyi ihmal etmemeliyiz. Ve bunlar insan hayatında çok fazla tahribata yol açacağı ve önlemlerinin alınması gerekliliğinin bilincinde olmalıyız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

BÖKE

Yaşayan Forum Efsanesi
20 Ağu 2016
8,754
411
Bir nefeslik sıhhatin, sağlığın önemini en güzel, Kanuni Sultan Süleyman,yazdığı bir şiirinde şöyle dile getirir

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.”

emeğine sağlık..
 

Menrva

Üye
1 Nis 2020
152
3
ᑕᕮᗰ ΛDΓİΛП;9099573' Alıntı:
Bir nefeslik sıhhatin, sağlığın önemini en güzel, Kanuni Sultan Süleyman,yazdığı bir şiirinde şöyle dile getirir

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.”

emeğine sağlık..

Teşekkür ederim hocam
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.