ECS Black Series GF8200A Anakart (İncelemesi)

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
ECS, anakart dünyasının tanınan ve köklü markalarından biri. Firma gerçekten çok sayıda anakart üretip satan, sektörün büyük üreticilerinden birisi. Öte yandan, ECS markası basında sık yer alan bir marka değil, çünkü firma bütün üretim kapasitesini giriş düzeyi ve orta düzey ürünlere odaklamış, genelde orta düzeyin üzerinde hiç bir ürüne imza atmayan bir pazarlama stratejisine sahip. Dolayısıyla, ECS'nin ürettiği anakartlar genelde sistem üreticiler tarafından tercih ediliyor ve donanım meraklılarının görüş alanına girmiyorlar.
Gelgelelim, ECS bu "ucuz anakartların markası" imajını kırmak için büyük bir istek içinde. Daha önce bu yönde adımlar atan ve hayli üst düzey bir kaç anakart üreten firma, bu çabalarının arkasını getirememişti. Firma şimdi yeniden bir atağa kalkıyor ve "Black Series" adını verdikleri bir dizi anakartla, anakart pazarında orta düzeyin üstüne adım atmaya ve akıllara yerleşmiş ECS imajını yıkmaya çalışıyor. Bugün inceleyeceğimiz anakart da firmanın bu Black Series ürün ailesinden, AMD işlemciler yönelik bir anakart: ECS Black Series GF8200A.
ecs-gf8200a-genel1.jpg

ECS GF8200A, sitemizin bugünkü konuğu
NVIDIA GeForce 8200 Yonga Seti
grad_bar.gif

GeForce 8200, NVIDIA'nın AMD işlemciler için tek yongadan ibaret yonga seti geleneğini sürdüren bir yonga. Ürün aslında MCP78S kodunu taşıyor, ama GeForce 8200 adıyla pazarlanıyor. Bu yonga seti, firmanın daha önceki GeForce 6 ve 7 mimarili yonga setlerinden sonra, DirectX 10 destekli güncel mimariye sahip ürünü durumunda.​
NVIDIA, dahili grafik işlemcisi taşıyan yonga setlerini nForce ya da "nForce430 with GeForce 6100" gibi isimlerle etiketlemeyi bıraktı ve dahili grafik içeren yonga setleri artık direkt olarak GeForce olarak etiketleniyor. Yani bundan sonra her gördüğünüz GeForce ibaresi altında bir ekran kartı olmayabilir, bizden söylemesi.
Tahmin edeceğiniz üzere, GeForce 8200 giriş ve orta sınıfı hedefleyen bir ürün, dolayısıyla üst düzey yonga setlerine görülen özelliklere ve genişleme olanağına sahip değil. Örneğin, yonga seti sadece 1 adet PCI Express x16 yuvası destekliyor, dolayısıyla çift ekran kartlı SLI kurulumları söz konusu değil. Bununla birlikte, yonga setinin HyperTranspost 3.0 desteği, DDR2-1066'ya kadar bellek desteği, 6 SATA bağlantısı ve 12 USB 2.0 bağlantı noktası, günümüz şartları için yeterli bir bilgisayar kurmak için bütünüyle uygun. Üstelik, tüm bu özelliklerin tek bir yonga içinde sunulması, anakart üreticilerine de basit ve ucuz anakart tasarımları yapma olanağı sunuyor. Kısacası, çok iddialı olmayan bir sistem ya da bir HTPC (Home Theater PC) için, GeForce 8200 oldukça yeterli bir ürün.
  • Hybrid SLI: Hybrid Power ve GeForce Boost
GeForce 8200 ile birlikte gelen bir kavram ve bunun da iki alt teknolojisi var. Kavram, Hybrid SLI adını taşıyor ve anakart üzerindeki yonga setine dahil gelen grafik işlemcisiyle, anakarta sonradan takacağınız ekran kartının işlemcisinin çeşitli şekilllerde işbirliği yapmasını tanımıyor. Bu "çeşitli şekiller" ise şu şekilde sıralanmakta:
ecs-gf8200a-hibrid.jpg

Bundan sonra sıkça karşılaşacağımız iki logo
Hybrid Power sisteminde, sistem masaüstünde çalışırken ya da beklemedeyken, yonga setine dahili olan grafik işlemcisi kullanılıyor ve harici ekran kartı çalışmıyor. Hatta sistem, gerekli ayarlamaları yaparak ekran kartını bütünüyle kapatıyor, fanını da durduruyor. Diyelim ki GeForce 8200 yonga setli bir sisteminiz var, daha sonra elinize bir 9800GTX ekran kartı geçti ve bu sisteme taktınız. Bu durumda, eğer monitör bağlantısını ekran kartına değil de anakarta yapar ve BIOS'dan anakart üzerindeki grafik işlemcisini kapatmazsanız, Hybrid Power kullanabiliyorsunuz. Siz masaüstünde çalışırken ya da web gezisi yaparken 9800GTX ekran kartınız uyuyor ve hiç enerji tüketmiyor. Ne zaman bir oyun oynayacaksınız, tek tıklamayla 9800GTX'i uyandırıyorsunuz ve kartın tüm gücünü devreye sokuyorsunuz. Bu işlem şu an için otomatik değil, bir tıklama ve 1-2 saniyelik bir bekleme gerektiriyor, ama ileride otomatik hale geleceği belirtiliyor. Ekran kartının tamamiyle kapatılabilmesi için tasarımında bir iki değişiklik gerektiren Hybrid Power şu an için 9800GTX ve 9800GX gibi en son nesil kartlarda destekleniyor, ama ileride tüm GeForce modellerinde desteklenecek.
ecs-gf8200a-hibrid2.jpg

Düşük grafik işi gerektiren işlerde dahili işlemci işi yüklenip, ekran kartını bütünüyla kapatıyor
GeForce Boost, güç tasarrufu sağlamaya değil de performans arttırmaya yönelik bir teknoloji. Bu sistemde, GeForce 8200 yonga setli anakartınıza GeForce 8400GS ya da 8500GT gibi giriş düzeyi bir ekran kartı takarsanız, anakart üzerindeki grafik çekirdeğiyle harici ekran kartınız güçlerini birleştirip, SLI modunda çalışıyorlar. Yani anakartınıza ucuz bir ekran kartı ekleyerek, normalde o ucuz karttan alacağınız performansın biraz daha üstünü elde ediyorsunuz. Buradaki artık, normal SLI kurulumlarındaki gibi %80-100 civarında değil, ama %40-50 oranında bir artış söz konusu. Bu konuda performans testlerimizi yazımızın ilgili bölümünde bulacaksınız.
Genel Bakış
grad_bar.gif

İncelemeye başlamadan önce, anakartın tüm genel özelliklerini, bir tabloda listeleyelim:​
ECS Black Series GF8200AAnakart formatı ve boyutlarıATX, 22 cm x 30,5 cm
ecs-gf8200a-mini.jpg
Yonga setiNVIDIA GeForce 8200İşlemci soketiSocket AM2+İşlemci desteğiAMD Athlon 64, Athlon X2 - Phenomİşlemci veriyolu hızıHyperTransport 3Bellek erişimi ve slot sayısıÇift kanal bellek erişimi - 4 bellek slotuBellek tipi ve hızıDDR2 400 - 533 - 667 - 800 - 1066En fazla bellek kapasitesi32 GBPCI Express slot sayısı1 x PCIe x16, 2 x PCIe x1AGP slotu---PCI Slot sayısı3 (PCI 2.3 standartında)USB 2.0 port sayısı12 adet (6 tanesi anakart arka paneline monte)Ethernet portları1 adet Realtek Gigabit ethernet (RTL8111B)Serial ATA port sayısı6 adet, Serial ATA II ve NCQ destekli
RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 ve RAID 5 destekleniyorEk SATA kontrolcü---Paralel ATA (IDE) port sayısı1 adet UltraATA-133 bağlantısıEk IDE kontrolcü---Disket sürücü portu1 adet, 2.88MB destekliFirewire port sayısı---Ses desteğiIDT 92HD206 yongasıyla HD Audio temelli 7.1 kanal ses
SP/DIF dijital ses çıkışı var, kasa ön panel bağlantısı var.Donanım izleme yongasıITEFan bağlantı noktası4 adet, 2 tanesi donanım tarafından izleniyor, işlemci fanında hız kontrolü varTakip edilen sıcaklıklarİşlemci çekirdeği ve sistem sıcaklığıDiğer bağlantılarAnalog VGA, HDMI, eSATA bağlantıları
PS/2 klavye ve fare bağlantıları
Anakart üzerinde seri port ve IrDA portuBIOSAward BIOS
Fiziksel Özellikler
grad_bar.gif

ECS, "ekonomik anakartların markası" imajını kırmak için oluşturduğu Black Series konseptinde ilk olarak anakart rengini doğru yakalamış ve anakartın baskılı devre kartını (PCB) bütünüyle siyah üretmiş. Sonuçta bu eninde sonunda bir renktir, anakartın performansı ya da kalitesi açısından hiç bir şey ifade etmez, ama bizce siyah PCB her üründe güzel duruyor. ECS ayrıca bu siyah PCB'nin üzerini, farklı renklerde genişleme yuvaları ve bağlantı noktalarıyla donatmış. Genel olarak ECS GF8200A, iyi üretilmiş ve kaliteli bir anakart izlenimi bırakıyor, görüntü konusunda ECS sınıfı geçmiş durumda.

Anakartın genel görünüşü... Fotoğrafı büyütmek için tıklayınız
Normalde GeForce 8200 yonga setini her zaman microATX anakartlarda görüyoruz ama, ECS bu yonga setiyle ATX bir anakart üretmeyi seçmiş. Açıkçası, ECS'nin bu anakartı nasıl konumlandırdığını, nasıl bir kullanım senaryosu düşündüğünü anlamak zor. Yonga seti temel olarak HTPC'ler hedef alınarak üretilmiş bir ürün ve bu yonga setiyle ATX anakart yapmak çok da mantıklı bir iş değil.
Anakartın genel yapısına baktığımızda, parçaların yerleşimlerini genelde olumlu buluyoruz. Güç bağlantıları doğru yerlerde, IDE ve SATA bağlantıları doğru konumlarda. Konumunu beğenmediğimiz tek bağlantı disket sürücü bağlantısı. Anakartın en altındaki bu bağlantı, eğer sisteminize bir disket sürücü takacaksanız tüm kablo toparlama planlarınızı alt üst edecektir. Gerçi, güncel bir sistemde disket sürücüye gerek olduğu da tartışılır. PC Speaker bağlantısının yerini de biraz garip bulduk ama önemli bir sorun değil.
ecs-gf8200a-detay1.jpg
ecs-gf8200a-detay2.jpg

Ana güç bağlantısı ve yardımcı güç bağlantısının konumları, iyi denebilecek noktalarda
İşlemci soketinin çevresindeki boşluk, büyük boy soğutucuları takmaya olanak verecek şekilde. Bellek yuvalarıyla PCI Express x16 yuvası arasındaki boşluk gayet iyi, sisteme ekran kartı takılıyken bellekleri sorunsuz söküp takabilirsiniz. İşlemcinin kullandığı gerilimi ve akımı sağlayan regülatör devresi pek gelişmiş bir tasarıma sahip değil, eğer yanılmıyorsak 4 fazlı ve oldukça basitleştirilmiş bir regülatör söz konusu. Güç regülatörüne özel soğutma uygulanmamış. Regülatör katında katı kapasitörler kullanılmış ama anakartın diğer kapasitörleri bildik elektrolitik kondansatörler.
Genişleme yuvalarına bakarsak, tek bir PCI Express 2.0 x16 yuvasının yanında 2 adet PCI Express x1, 3 adet de PCI slotu görüyoruz. Bizce bu dağılım, orta halli bir PC için yeterli olacaktır.
Anakartın üzerinde 4 adet fan bağlantısı var. Bunlardan birisi işlemci soğutucusuna özel ve 4 pinli, diğerleri 3 pinli yapıdalar. Her ne kadar BIOS'dan sadece 2 tanesinin hızı izlenebilse de bu 4 fan bağlantısı, ECS'ye yine bir artı puan kazandırıyor. Ayrıca, anakart üzerinde reset ve power düğmeleri micro-switch olarak bulunuyor. Bu özellikle bizler gibi anakartı tezgah üzerinde test edenler için olumlu bir özellik. Yalnız, anakartın üzerinde hiç bir LED yok, dolayısıyla güç kaynağını anakarta bağladığınızda, karta güç gelip gelmediğini anlayamıyorsunuz.
ecs-gf8200a-detay3.jpg
ecs-gf8200a-detay4.jpg

Soğutucu bakır izlenimi verse de, aslında aluminyumdan imal edilmiş. Disket sürücü bağlantının yeriyse çok olumsuz.
ecs-gf8200a-detay5.jpg
ecs-gf8200a-detay6.jpg

Genişleme yuvalarının yer ve dizilişleri uygun. Anakarta entegre ufak düğmelerse
bu fiyat düzeyi için çok hoş bir sürpriz

Anakartın kullandığı yonga setinin tek bir yongadan ibaret olduğunu belirtmiştik. ECS, bu yonganın soğutulmasını genişçe bir soğutucuyla halletmiş, fan kullanılmamış. Soğutucu bakır renginde olsa da aslında aluminyumdan mamül. Soğutucunun yüksek olmayan profili, takılabilecek ekran kartı vs. ekipmana takılmasını engelliyor.
ECS, anakartı ek kontrolcülerle doldurmamayı tercih etmiş ve GeForce 8200 yonga setinin kendi getirdiği bağlantı olanaklarını değerlendirmiş. Bunun sonucunda, anakart üzerinde 6 adet SATA portu görüyoruz, tüm portlar SATA 3Gbit/sn aktarım hızı destekliyor, yalnız 6 porttan iki tanesi sadece AHCI / RAID modunda aktif olacak şekilde düzenlenmiş. Geleneksel IDE cihazları içinse tek bir port var. Ayrıca, anakartın arka panelinde eSATA için tek bir port da var. Yalnız bu ek bir port değil, yani bunu kullanabilmek için anakart üzerindeki 6 bağlantıdan birini boş bırakmalısınız.
Yonga setinin desteklediği toplam 12 USB bağlantı noktasının 6 tanesi anakartın arka panelinde kullanıma hazır. Diğer 6 bağlantıysa anakart üzerinde "header" tabir edilen pinler halinde bekliyor. Yalnız, bu pinleri kullanmak için gerekli parça kutudan çıkmıyor. Kasanızın ön panelinde 2 ya da 4 USB bağlantısı varsa, o bağlantıları bu başlıklara takabilrsiniz ama 6 bağlantıyı da kullanabilmek için piyasadan parça aramanız gerekecek.
ECS GF8200A'nın dış dünya ile bağlantısını Realtek'in RTL8111B gigabit ethernet kontrolcüsü sağlıyor. Kontrolcü, sisteme PCI Express veriyolu üzerinden bağlı. Ses konusundaysa ECS değişik bir uygulamaya gitmiş ve daha önce rastlamadığımız, IDT üretimi bir yongayla ( 92HD206) ses sistemini kurmuş. Sistem sonuçta HD Audio temelli ve 7.1 kanal ses destekli, dolayısıyla hangi CODEC yongasının kullanıldığı çok da önemli değil, ama tabii kullanılan yonga ses kalitesini etkiliyor. Biz IDT 92HD206 ile elde edilen ses kalitesini yeterli bulduk ama özel bir yönü olduğu da söylenemez.
Son olarak, gelelim anakartın arka panelindeki yapılanmaya. Burada geleneksel PS/2 klavye-fare portlarının yanında bir analog VGA, bir de HDMI çıkışı buluyoruz. DVI bağlantılı monitörü olanlar bir HDMI - DVI dönüştürücü edinmek zorundalar. Öte yandan, HDMI bağlantısının ses de aktardığını belirtelim, dolayısıyla sistemi, HDTV destekli televizyonunuza tek bir ince kabloyla bağlayabileceksiniz.
ecs-gf8200a-backpane.jpg

Arka panel bağlantıları
Arka paneli incelemeye devam edersek, toplam 6 USB 2.0 bağlantı noktası, eSATA bağlantısı ve ağ bağlantısı gördüğümüz diğer bağlantı noktaları. Ayrıca, 7.1 kanal ses çıkışı ve ses girişleri için gerekli olan 6 ses bağlantı noktası da anakartın arkasında yer alıyor. Kasanızın ön paneli için ses bağlantısıysa anakart üzerinde mevcut.
Bir sonraki sayfada BIOS, kutu içeriği ve performansı gözden geçiriyoruz...​
 

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
BIOS ve Overclocking
grad_bar.gif

ECS, anakartı gerekli tüm temel işlevleri sağlayan bir BIOS ile donatmış. Biz incelediğimizde anakartın en son BIOS'u 27 Mayıs 2008 tarihinde yayınlanmıştı, dolayısıyla anakartı çok güncel bir BIOS sürümüyle incelediğimizi söyleyebiliriz.
Açıkçası, anakartın BIOS'u konusunda çok olumlu konuşmak zor. Öncelikle, BIOS bizce dağınık tasarlanmış, HyperTransport hız ayarıyla diğer hız ayarlarının ayrı sayfalarda olmasını biz başka türlü tanımlayamıyoruz. Ayrıca, BIOS'da HT ve işlemci çarpan ayarlarının olmaması, anakartın overclock potansiyelini tek vuruşta kısıtlıyor, işlemci gerilim ayarının olmamasıysa overclock olasılığını neredeyse sıfıra indiriyor.
ecs-gf8200a-bios1.jpg
ecs-gf8200a-bios2.jpg

İşlemci ve overclock ayarlarının yapıldığı ana ekran ve donanım izleme ekranı
ecs-gf8200a-bios3.jpg
ecs-gf8200a-bios4.jpg

HyperTransport hızı ayarı ve bellek gerilim ayarları
Açıkçası BIOS'daki overclock için kullanılacak ayarlar konusunda ECS'nin ne düşündüğünü anlamak zor. İşlemci gerilimi gibi en önemli ayar sağlanmamış, ama bellek geriliminde 2.40 Volt gibi yüksek bir düzeye kadar çıkma olanağı sağlanmış. Aslında biz anakartı kutusundan çıkarttığımızda üzerinde yüklü gelen eski BIOS'da işlemci gerilim ayarı vardı, biz en son sürümü yükleyince bu ayar kayboldu. Bellek erişim parametrlerinde bayağı bir ayar sağlanmış, ama Command Rate ayarı yok. Ayrıca testler boyunca bizi çok tedirgin eden bir durum, anakartın kullandığımız Phenom X3 8750 işlemcinin çalışma gerilimini tam belirleyememesi ve oldukça yüksek gerilim uygulaması oldu. Dolayısıyla, BIOS tam yerine oturmamış izlenimi veriyor. Tabii şunu belirtelim, bir sonraki BIOS sürümünde bu şikayet ettiğimiz eksiklikler giderilebilir, bilemiyoruz.​
ECS Black Series GF8200A - BIOS Ayar Olanaklarıİşlemci saat hızı200 - 600 MHz arası, 1 MHz adımlarlaCPU gerilimi (Vcore)---CPU çarpan değeri---HyperTransport hızı100 - 2000 MHz arasıHyperTransport gerilimi1,2 - 1,35 Volt arası, 0,05 Volt adımlarla ayarlanıyorBellek gerilimi (VDIMM)1,90 - 2,40 Volt arası, 0.07 adımlarla ayarlanıyorBellek hızları400, 533, 667, 800, 1066 MHzBellek erişim parametreleriTemel parametreler ayarlanabiliyorYonga seti gerilimi1,13 - 1,24 Vot arası, 0,04 Volt adımlarla ayarlanıyorPCI Express veriyolu hızı---PCI / AGP veriyolu hızı---BIOS'da sıcaklık ölçümüVar, işlemci ve sistem sıcaklıklarıBIOS'da fan hızı ölçümüVar, işlemci ve sistem fanlarıFan hızı kontrolüİşlemci fanı için varBIOS'da gerilim ölçümüVar, sadece sistemdeki önemli + gerilimlerDiğer özelliklerBIOS'daki açılış logosunu değiştirme aracı
BIOS'da görüp beğendiğimiz ayarlar arasında boot cihazlarının pratik seçimi, HDMI üzerinden ses aktarımının açılıp kapatılabilmesi, dahili grafik işlemcinin kullanacağı belleğin 32-512 MB arasında seçilebilmesi gibi ayarlar var. Bununla birlikte, AMD işlemcilerin NX bit özelliğini kapatabilme, sanallaştırma desteğini kapatabilme, aktif çekirdek sayısını sınırlama gibi özelliklerin hiç birini bulamadık.
Kutu İçeriği - Yazılımlar
grad_bar.gif

Genelde oldukça sade kutu tasarımları kullanan ECS, bu anakartında gösterişli bir kutu seçmiş. Kutu içeriğininse çok zengin olduğu söylenemez. Hızlı kurulum kılavuzu, kullanım kılavuzu ve sürücü CD'si dışında kutudan iki SATA kablosu, bir IDE kablosu ve anakartın arka bağlantıları için ****l panel çıkıyor. Kutuya disket sürücü kablosu konmamış olması, bu formatın artık öldüğünün bir diğer göstergesi sanıyoruz.
ecs-gf8200a-box.jpg
ecs-gf8200a-box2.jpg

Kutu ve kutudan çıkan içerik
ECS'nin anakartla birlikte sunduğu sürücü CD'si, gerçekten de isminin anlattığı gibi, tam bir sürücü CD'si. CD'de sürücülerden başka bir yazılım yer almıyor, ECS herhangi bir anti virüs ya da DVD oynatıcı vs. CD'ye eklememiş. Genel olarak CD'yi çok iyi düzenlenmemiş bulduk. Ayrıca, diğer önde genel markaların sunduğu otomatik sürücü güncelleme ya da donanım izleme gibi uygulamalar ECS'de eksik. Windows içinden BIOS güncelleme olanağı var, ama bu da aslında ECS'nin bir başarısı değil, BIOS'u geliştiren Award firmasının kendi geliştirdiği bir uygulama.
Performans
grad_bar.gif

ECS GF8200A'yı test etmek için, çok detaylı bir incelemesini geçtiğimiz haftalarda sunduğumuz AMD Phenom X3 8750 işlemcisini kullandık. Bu yonga seti ve anakartın ana amacının dahili grafik işlemcisinin kullanıldığı, oyunların pek de önemli olmadığı senaryolar olduğunu düşündük ve oyun testlerine ağırlık vermedik. Aslına bakarsanız, bu kategori anakartlarda zaten performansın önemli kriter olmadığını bildiğimizden, ECS GF8200A'ya sadece temel bir kaç testi uygulamayı yeterli bulduk.​
DarkHardware Test Sistemi
grad_bar.gif
İşlemciAMD Phenom X3 8750AnakartECS GF8200ABellek:2GB OCZ Reaper PC2-8500 DDR2-1066 bellek, 800MHz @ 4-4-4-15Ekran Kartı:Palit GeForce 8400GSSabit Disk ve Optik Disk:Seagate Barracuda 7200.10 250GB disk, ASUS BC-1250PT Blu-ray sürücü Monitör:Viewsonic VG2230 22" LCDGüç Kaynağı:Silverstone Decathlon DA-850 850 WattSoğutma:Arctic Cooling Freezer 64 Proİşletim Sistemi ve Sürücüler:Windows Vista Ultimate SP1, Forceware v175.16
GeForce Boost sisteminin performans etkisini merak ettiğimiz için, tüm testleri dahili grafik işlemcisiyle, dahili işlemci kapalıyken anakarta GeForce 8400GS takılı olarak ve hem dahili işlemci açık, hem de ekran kartı varken tekrarladık. Bu son saydığımız durum, NVIDIA'nın Hybrid SLI ve GeForce Boost teknolojilerinin aktif olduğu durumdu.
ecs-gf8200a-test0.png

GeForce Boost durumunda sistemde iki ekran kartı gözüküyor
ecs-gf8200a-test1.png

ecs-gf8200a-test6.png

Dahili ekran kartı, harici kart ya da GeForce Boost, rendering ve bellek performansı testlerinde ciddi bir performans farkı yaratmıyor. Tabii dahili grafik işlemcisi bütünüyle kapatıldığında sistemin bellek bant genişliği biraz daha rahatlıyor, çünkü işlemci gibi belleğe erişen grafik işlemcisi aradan çıkartılmış oluyor. Yine de, çift kanal 800MHz bellek kullanıldığında dahili grafik işlemcisinin belleğe etkisi çok fazla değil.
ecs-gf8200a-test5.png

ecs-gf8200a-test4.png

3DMark testlerinden görüldüğü üzere, GeForce 8200'ün kendi dahili grafik çekirdeği hala çok yavaş ve pek öyle oyun falan oynatabilecek bir noktada değil. NVIDIA, dahili grafik işlemcisinin performansı konusunda eskiye göre çok az ilerleyebilmiş. Bununla birlikte, GeForce 8400GS ile 8200 güçlerini birleştirince belirgin bir performans artışı oluyor. Ortaya çıkan toplam performans yine de hiç bir oyun severi tatmin edecek düzeyde değil, ama GeForce Boost sisteminin en azından çalıştığını gösteriyor.
ecs-gf8200a-test2.png

ecs-gf8200a-test3.png

Üstünde konuştuğumuz grafik işlemcilerinin gücü düşünülürse, güncel oyunları yüksek çözünürlük ve detay düzeyinde test etmek ancak hayal olabilecek bir konu. Bu yüzden oyun testlerimizde çözünürlüğü de, detay düzeyini de az tuttuk. İlginçtir ki Company of Heroes, tüm detayları düştüğünde dahili grafikle bile çok tatmin edici sonuçlar verdi, ama GeForce Boost sisteminden tam olarak yararlanamadı. Düşük detay düzeyiyle çalışan Crysis ise GeForce Boost ile belirgin bir performans kazancı elde etti.
Blu-ray Video Oynatma
grad_bar.gif

Anakartımıza Blu-ray sürücümüzü takıp, bir Blu-ray film izlemeye başladığımızda, GF8200A'nın dahili grafik işlemcisinin bu işi oldukça sorunsuz halledebildiğini gözledik. Dahili grafik işlemciyle film izlerken işlemci kullanımı %20 ile %25 arasında değişti. Aynı denemeyi GeForce 8400GS kullanarak yaptığımızda, işlemci kullanımının alt sınırı %15'e kadar indi ama üst sınır yine %25 civarında kaldı. Dolayısıyla, GeForce 8200 yonga seti ve ECS GF8200A, HD video izlemek için kurulacak bir ev sineması bilgisayarında gayet başarılı iş görebilecek bir anakart olduğunu kanıtladı. Dahili grafik işlemcisi video oynatmak için tamamiyle yeterli, ek bir ekran kartına hiç gerek yok.
ecs-gf8200a-bluray.png

Güç Tüketimi
grad_bar.gif

ECS GF8200A'nın çektiği gücü, anakarta ekran kartı takmadan, ekran kartı takarak ve hem dahili grafik işlemci, hem de taktığımız ekran kartını aktif kullanarak (GeForce Boost), yani üç farklı kurulumda ölçtük:
ecs-gf8200a-test-guc.png

Kullandığımız 3 çekirdekli Phenom işlemciye rağmen, sistemin toplam güç tüketimi çok fazla değil, hatta hem dahili grafik işlemci, hem de harici ekran kartını kullandığımız durumda bile 200 Watt'ın çok altında güç değerleri okuduk. Dolayısıyla, eğer sisteme ekran kartı takmayacaksanız, sadece bir HTPC sistemi için 250 Watt bir güç kaynağının bile yeterli olacağını görüyoruz.
Yorumlar
grad_bar.gif

ECS, ileriye doğru adımlar atmış, hatta güzel adımlar atmış, ama gelinmek istenen yere henüz varabilmiş değiller. Firma çok doğru bazı detaylar yakalamış, örneğin kartın görsel tasarımı çok iyi, ayrıca anakarta entegre minik düğmeler gibi detaylar normalde yüzlerce dolarlık anakartlarda rastladığımız özellikler. Anakartın üretim kalitesi de gayet yeterli. Aslına bakarsanız, ECS GF8200A'da donanımdan kaynaklı, kartın kendisinden gelen bir sorun yok, her şey oldukça başarılı. Bizim aklımıza takılanlarsa, BIOS'daki eksiklikler ve anakartın konumlandırılmasındaki yaklaşımı tam çözemememiz. BIOS'daki eksiklikleri zaten detaylıca anlattık, overclock konusundaki eksikler yüzünden anakartın overclock potansiyeli neredeyse sıfır. Diğer konuysa, ev sineması için ideal olacak bir anakartın neden ATX formatında sunulduğunu bizim pek anlayamamamız.
Tekrar özetlersek, ECS GF8200A donanım olarak başarılı ve tatmin edici bir anakart, BIOS'unda yapılacak bir iki iyileştirmeyle de daha da iyi duruma gelebilir. Anakartın sunumu iyi, fiyat olaraksa güncel AMD 780G yonga setli anakartlarla yarışıyor. Her iki yonga setinin aşağı yukarı aynı özellikler sunduğu düşünülürse, seçim biraz sizin kişisel tercihinize kalmakta​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.