Ekonomik Dizüstü: Acer Aspire 5715z (İnceleme)

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Bu incelemeyi hazırlayana kadar, son zamanlarda ne kadar çok ACER kelimesini kullandığımızı farketmemiştik. Üstüne üstlük, çevremizde laptop arayanların da bu markayı çokca telaffuz etmelerine de dikkat etmemiştik. Bunun nedeni, laptop alanlar için şu dönemde fiyat / performans eğrisinde oldukça iyi bir yerde olmaları olsa gerek. İşte bu yazıda, "Fiyatı mümkün olduğunca az tutarken acaba performanslı dizüstü sistem oluşturulabilir mi?" sorusuna cevap arayacağız... Şaka yapıyoruz tabiki, ne kadar ekmek o kadar köfte değişi hala doğruluğunu koruyor.
acer-5715z-genel.jpg

Genel Bakış
grad_bar.gif

İncelediğimiz Acer 5715z'nin özelliklerini bir tablo ile hızlıca özetleyelim.​
Acer 5715Z Dizüstü BilgisayarBoyutlar ve ağırlık366 x 42.6 x 274 mm / 2.80kg
acer-5715z-ufak.jpg
İşlemciIntel Core Duo T2330, 1,6 GHz Yonga setiIntel GM965Grafik işlemcisi ve belleğiIntel GMA X3100 (Dahili)Bellek tipi ve miktarı1 GB DDR2-667 bellek (1x1 GB) - Maks. 2 GBEkran boyutu ve çözünürlük 15,4" LCD TFT ekran, 1280x800 piksel çözünürlükSabit diskSATA 80GB 5400rpmOptik sürücüDVD+RW DL yazıcıSesSistem üzerinde sterero ses sistemiModem56K ITU V.92 data/faks modemKablosuz ağWireless 802.11b/gKablolu ağFast ethernet,Wake-on-LAN readyUSB bağlantıları3 adet USB 2.0Firewire bağlantısı---Kızılötesi (IrDA) bağlantı---Bluetooth bağlantı---Web kameraAcer CrystalEye 1.3 MegapikselKart okuyucu---PCMCIA slotuExpress CardVGA çıkış / TV çıkışAnalog VGA / S-VideoDiğer bağlantılarKulaklık, mikrofon, kilit bağlama noktasıKlavyeTürkçe Q KlavyePil4000mAh Li-Ion pilİşletim sistemiMS Windows Vista Home Premimum
Tablodan da görebileceğiniz gibi 15.4" boyutlarındaki Acer 5715z modeli, oldukça standart özelliklere sahip. Fiyatı ile ilgi çekmeye çalıştığı hemen anlaşılıyor.
Fiziksel Özellikler
grad_bar.gif

Acer’ın laptopları hangi model olursa olsun, sundukları fiyat/performans oranlarına tamamen zıt, oldukça iddiasız bir dış görünüşleri var. Şahsen bu yapı hoşumuza gitse de, topluluktan sıyrılmaya çalışanları, kapağın üstündeki ince piyano siyah tabaka keser mi, pek sanmıyoruz.
acer-5715z-tepe1.jpg

Sadelik diye buna denir
acer-5715z-alt.jpg

Sistemin alt kısmı
Dizüstünün altına baktığımızda hemen havalandırma kanalları dikkatimizi çekiyor. Alt tarafta bulunan altı havalandırma kanalı sistemin soğutulmasıyla görevli. Pilin, böyle bir sistemden beklediğimiz gibi, kasa dışına taşmaması da sevindirici. Yalnız bu demek değil ki ekranı tamamiyle arka tarafa doğru 180 derece açabiliyorsunuz. Pil ile ilgili bir diğer nokta da, pil üzerinde herhangi bir ayak olmaması. Böylece pilsiz kullanımda laptop dengesiz bir hale gelmiyor. Altı adet plastik kaymayan ayak sayesinde 5715z masa üstünde gayet sağlam duruyor.
acer-5715z-alt2.jpg

Evet dayanamadık yine soyduk!
5715z'nin altına bakmışken oradan devam edelim. Altı adet vidayı sökersek, Acer’ın iç yapısına hakim olacak kadar bilgiye ulaşabiliyoruz ve yukarıda gördüğünüz manzara sizi karşılıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi sistemde değiştirebileceğiniz parçalar RAM ve sabit diskten ibaret. Sabit disk yukardaki resimde sol alt köşede, iki adet RAM slotu ise HDD'nin hemen sağında yer alıyor. Sabit diske ulaşmak için iki vidayı sökmeniz yeterli gelirken, RAM'lere ulaşmak için altı vida birden sökmeniz gerekiyor. Açıkçası bu altı vidanın sökülüp, koruyucu kapağın yerinde çıkartılması oldukça zahmetli bir iş. Kapağı tutan tırnaklardan birini kırmanız halinde canınız fena halde sıkılabilir, aman sökerken dikkatli olun.
acer-5715z-hdd.jpg
acer-5715z-hdd2.jpg

Dizüstü için sabit disk diyince akla Hitachi geliyor
Bahsettiğimiz iki vidayı sökerek sistemin sabit diskine ulaşıyoruz. Burdan sonra sabit diski çıkarmak için yapmanız gereken tek şey fotoğrafta gördüğünüz şeffaf plastik parçaya asılarak sabit diskin dizüstü ile olan bağlantılarını koparmak. Acer bu modelde sabit disk olarak Hitachi firmasına ait olan 80GB kapasiteli, 5400rpm dönüş hızına sahip Serial ATA arabirimli bir sabit disk kullanmış. 120GB hacmindeki sabit disklerin sistemin toplam maliyetini oran bazında fazla artıracağından, bu seçimi makul buluyoruz.
acer-5715z-ram.jpg

Hynix yine karşımızda
Acer'ın 5715z modeli kendi içerisinde de farklı özelliklerde bulunabiliyor. Bu farklılıklardan biri de RAM konusu. Bizim İncelediğimiz örnekte bir adet 1GB DDR2-667 Hynix RAM vardı. Ancak sizin alacağınız 5715z modelinde İki adet 512MB bulunabilir. Bu da hafızayı 2GB'a çıkarmak istediğiniz zaman önce elinizdeki RAM'leri satmak zorunda kalacaksınız demek. Zira sistemde sadece iki hafıza slotu bulunuyor. Tabi bizim incelediğimiz örnek için böyle bir sorun yok. Tek yapmanız gereken 1GB'lık 1 RAM modülü daha alıp eskisinin yanına eklemek.
acer-5715z-on1.jpg

Bu paneli malesef tek elle açamayacaksınız
Sistemin ön kısmına baktığımızda sol tarafta mikrofon ve hoparlör girişlerini görüyoruz. Biraz elimizin altında olması ve Logitech Alto gibi laptop standlarına çok uygun olmaması problem olabilir. Ekran kilidi ana gövde üzerinde bulunuyor. Yani bu dizüstünün ekranını artistik bir şekilde tek elle açmanız mümkün değil. İllaki iki elinizi birden kullanmanız gerekiyor.
acer-5715z-sag.jpg

Sistemin sağ kısmı
Sistemin sağ tarafında baktığımızda bir adet USB 2.0 girişi, DVD yazıcımızı ve artık emektar diyebileceğimiz fax/modem girişini görüyoruz. Artık çoğumuz masaüstü bilgisayarlarımızı modem alma ihtiyacı duymuyoruz. Ancak dizüstü söz konusu olduğunda modem olması önemli bir özellik. Zira gittiğiniz her yerde kablosuz internet bağlantısı olmayabiliyor.
acer-5715z-sol.jpg

Sistemin sol kısmı
Sol tarafta bizleri iki adet USB 2.0 girişi, Kensington kilit girişi, RJ-45 ethernet girişi, S-Video çıkışı, VGA çıkışı ve ExpressCard girişi karşılıyor. Açıkçası VGA konusunda dizüstü üreticilerinin neden bu kadar ısrarcı olduğunu anlamak pek mümkün değil. Ekran kartlarına baktığımızda artık çoğu ekran kartı sadece DVI çıkışı ile beraber geliyor. Ancak üzerinde DVI çıkışı olan dizüstü bilgisayar görünce "oleeey DVI çıkışı var" diye seviniyoruz. Çoğu insanın dizüstü bilgisayarlarını LCD monitörlerine bağlayarak kullandığını düşünürsek DVI çıkışı gerçekten önemli bir ayrıntı. Umarız kısa sürede üreticiler bu inatlarından vazgeçerler. Açıkçası VGA konusunda dizüstü üreticilerinin bu kadar ısrarcı olmalarının tek nedeni, sunumlar için kullanılan projektörler olsa gerek. Ufak bir DVI-VGA adaptör ile çözülebilecek bir detayı es geçmek gerçekten ilginç.
Peki arka kısıma ne kaldı derseniz, cevabımız hiçbirşey olacak. Arka tarafta sadece fan havalandırma çıkışı bulunuyor. Fanın arkaya bakıyor olması güzel. Elimize kolumuza üflenecek sıcak havaya, hele de yaklaşan yaz günlerinde, en ufak ihtiyacımız yok.
acer-5715z-klavye.jpg

Aman dikkat kirlenmesin
Peki, kapağı kaldırınca neler var? 15" klavyelere numeric keypad sıkıştırma gayesindekiler kervanınına katılmayan Acer, bilindik çizgisini devam ettirmiş. Tüm iç yüzey açık gri renkli. Hoş bir kontrast ama kolay kirlenebilir. Space ve sağ Alt tuşlarını estetik olarak beğenenler olabilir. Kullanımı ise normalden çok farklı değil. Fn tuşunun mavi olması ve diğer tuş kombinasyonları ile neler yapabildiğinin yine mavi renklerle belirtilmesi oldukça iyi olmuş. Sol Ctrl tuşunun sağında duruyor Fn. Sağ üst köşedeki yeşil tuşumuz, Acer Empowering Technology kısayol tuşu. Aslında yaptığı, Acer'ın sunduğu yazılımlara hızlıca ulaşmanızı sağlamak. "Teknolojiyi kullanamıyorsanız ne işe yarar?" felsefesi sonucunda sekiz tane uygulamaya erişebiliyoruz. Güzel bir imkan.
acer-5715z-ekran.jpg

Kim çıkardı bu parlak ekran sevdasını?
Sıra geldi monitöre. High-Definition kelimesini oldukça sık duyduğumuz şu günlerde açıkçası 1280x800 ekran çözünürlüğü artık yetersiz kalmaya başladı. En azından üreticiler bizlere seçim şansı verse güzel olur. Yurtdışında 15" ekran dediğiniz anda farklı farklı çözünürlük seçenekleriniz varken, ülkemizde malesef 1280x800 çözünürlüğü mahkumsunuz. Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi ekranımız parlak ekranlardan. Kontrast oranını arttırmak adına yapılan bu parlak ekran girişimleri açıkçası bizim göz zevkimizi oldukça bozuyor. Parlak ekranda adam gibi görüntü izleyeceğiz diye karanlıklara çekilmek zorunda bırakılmamız anlamsız. Çözünürlük alternatiflerinin yanında bu parlak-mat seçiminin de bizlere verilmesi en büyük temennilerimizden. Görüş açıları için söyleyebileceğimiz sağ ve sol görüş açılarının gayet iyi olduğu, alttan ve üstten ise zayıf olduğu. Zaten çoğu dizüstünün en büyük sorunu alttan ve üstten bakış açılarında. Son olarak monitörün hemen üstünde, Crystal Eye webcam ve mikrofon var. Videolu chat için optimize edildiği vurgulanmış.
Bir sonraki sayfada kutu içeriği ve diğer detaylara bakıyoruz...​
 

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Kutu İçeriği
grad_bar.gif

5715z'nin kutu içeriği adına çok fazla birşeyi olduğunu söyleyemeyiz. Kutuyu açtığınızda içinden dizüstü bilgisayarınız, şarj adaptörü, batarya, kullanım kılavuzları ve garanti belgeleri çıkıyor. Boşuna kutuyu hırpalamayın, ne kadar uğraşırsanız uğraşın herhangi bir DVD veya CD çıkmayacak kutudan. Acer herhangi bir kurtarma DVD'si vermek yerine herşeyi sabit diskinize kopyalarak maliyeti düşürme yolunu seçmiş. Yani sisteminizi baştan kurmak isterseniz tek ihtiyacınız olan bilgisayarınız CD veya DVD aramanıza gerek yok.
acer-5715z-pil.jpg

Kutudan çıkan AS07B51 model numaralı pil 4000mAh kapasiteye sahip. Bu özelliklerdeki bir dizüstü için gayet yeterli bir kapasiteye sahip.
acer-5715z-sarj.jpg

Mütevazi şarj adaptörümüz
Şarj adaptörü, çok önemsenmese de dizüstüler için oldukça önemli bir detay. Ufak olsun, her yere kolayca taşıyabilelim diye aldığımız dizüstünü tüm parçalarıyla birlikte bir çantaya koyana kadar ne kadar taşınabilir olduğunu anlayamıyoruz. Eminiz ki bu toplanma süreci bütün dizüstü kullanıcılarının sevmediği ve her toplanma anında gözlerinde büyüyen bir olay. Bu toplanma süreci incelediğimiz bu model için de geçerli ama en azından şarj cihazı oldukça küçük, hafif ve fazla ısınmayan türden.
Teknik Özellikler
grad_bar.gif

Acer 5715z modelinde Intel anakart ve işlemci ikilisini tercih etmiş. Anakartta Intel GM965 çipseti kullanılmış.
acer-5715z-cpuz.png
acer-5715z-cpuz3.png

CPU-Z ile elde ettiğimiz işlemci ve hafıza bilgileri
Kullanılan işlemci oldukça düşük seviye diyebileceğimiz bir işlemci. Zaten bu fiyat seviyesinde çok üstün özelliklere sahip bir işlemci istemek hayal kırıklığıyla sonuçlanacaktır. Çift çekirdeğe sahip olan T2330 işlemcisi 1.6GHz hızında çalışıyor ve 64-bit desteği de bulunuyor. Sadece 1MB L2 önbelleğe sahip olan işlemcinin BUS hızı ise 533MHz. 65nm üretim teknolojisine sahip Intel T2330 işlemcimiz 35W enerji tüketiyor. Sistemde ekran kartı olarak anakart ile tümleşik X3100 ekran kartı kullanılmış. Kağıt üzerinde DirectX10 desteğine sahip bu ekran kartıyla günümüz oyunlarını oynamak gibi bir hayaliniz aman olmasın.
Sistemde LG firmasına ait olan bir optik sürücü bulunuyor. Bu optik sürücüyle DVD-RAM ve DVD+R DL dahil bütün DVD formatlarına yazabilmeniz mümkün. Bakalım Blu-Ray okuyucular dizüstüler için ne zaman yaygınlaşmaya başlayacak.
acer-5715z-atheros.jpg

Kablosuz ağ bağdaştırıcısı Atherosa ait
İncelediğimiz 5715z kablosuz iletişim için Atheros AR5BXB63 adaptörünü kullanıyor. Kablosuz adaptörü devre dışı bırakmak için klavyenin üst kısmında bulunan ve bu göreve atanmış tuşu kullanmanız gerekiyor. Denemelerimizde 802.11b ve 802.11g standartlarını destekleyen kablosuz ağ bağdaştırıcısıyla herhangi bir sorunla karşılaşmadık.
acer-5715z-discharge.gif

BatteryEater ile elde ettiğimiz sonuç
BatteryEater programını kullanarak yaptığımız testlerde, sistem tam yük altındayken pilin 68 dakika dayanabildiğini tespit ettik. Sistem çalışırken bataryanın tekrar dolması için gereken süre ise 99 dakika ve bu sırada çekilen güç miktarı 73Watt. Yalnız pil ömrü konusunda önemli bir hatırlatma yapalım. Bizim burada BatteryEater ile elde ettiğimiz değer, başka incelemelerde MobileMark uygulamasıyla elde edilen değer ile karşılaştırılmamalı. MobileMark, yapısı gereği işlemciye çok az yükleniyor ve işlemci testin neredeyse tamamını düşük güç modunda geçiriyor. BatteryEater ise test boyunca işlemciye %100 yüklenerek olabilecek en kötü senaryoyu gerçekleştiriyor. Dolayısıyla, MobileMark'ın elde ettiği sonuçlar fazla iyimse, BatterEater ile elde edilen sonuçlarsa fazla kötümser değerler. Gerçek yaşamda ve gerçekçi bir kullanım senaryosunda Acer 5715z, 3 saate yakın kullanım olanağı sağlayacaktır.
Performans
grad_bar.gif
Lenovo X300Acer Aspire 5715z
Cinebench R10
Rendering - 1 CPU12781514Rendering - 2 CPU23772778Grafik Puanı457515PCMark Vantage Genel Puan27541411Memories---1891TV & Movies959815Gaming21221031Music33292104Communications21252011Productivity40501889HDD1238620303DMark06 Genel Puan---3203DMark05 Genel Puan---557
Geçtiğimiz günlerde test ettiğimiz Lenovo X300 ile bu yazımızın konuğu Acer Aspire 5715z'nin performanslarının karşılaştırmasını yukarıdaki tabloda özetledik. Acer'ın sahip olduğu CPU biraz daha hızlı, bu da direkt olarak Cinebench puanlarını olumlu yönde etkiliyor. Öte yandan Lenovo'nun en büyük avantajı SSD sabit diske sahip olması. Bu da Lenovo'nun PCMark testlerinde Acer'a fark atmasına sebep oluyor. Özellikle HDD puanında oluşan fark SSD'nin avantajını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Lenovo testinde hatırlayacaksınız 3DMark testlerini koymamıştık. Bu sefer bu ürünün kesinlikle oyun için düşünülmemesini vurgulamak adına bu testleri de yaptık. Ortaya çıkan puanlar normal masaüstü sistemlerin aldığı puanlarla karşılaştırınca gerçekten çok komik kalıyor. X3100 bütünleşik ekran kartına sahip dizüstü sistemlerle oyun oynamayı gerçekten düşünmemek gerekiyor.
Yorumlar
grad_bar.gif

acer-5715z-son.jpg

Orta halli bir dizüstü arıyorsanız daha fazla aramayın
Acer Aspire 5715z uygun fiyatlı dizüstü bir bilgisayar alayım, internete girebileyim, ofis işlerimi yapabileyim, gerektiğinde yanımda taşıyabileyim, gerektiğinde televizyona bağlayıp dizilerimi izleyeyim diyenlere yönelik bir ürün. Eğer bunların dışında bir amacınız yoksa kesinlikle size hitap eden bir ürün. Ama eğer ben iş adamıyım dizüstümü hep yanımda gezdiririm derseniz 15.4" ekran büyüklüğü ve ağırlık sizin için sorun olabilir. Yine aynı şekilde pil ömrü eğer sizin için önemliyse bir kez daha düşünmeniz gerekebilir. Yok eğer ben yeni çıkan oyunları oynamak istiyorum diyorsanız zaten performans kısmındaki 3DMark puanlarını gördükten sonra incelemenin bu kısmını okumadığınızı farz ediyoruz. Yazımızı bitirmeden hatırlatalım bizim incelediğimiz 5715z modelinin farklı işlemci, HDD hatta işletim sistemi seçeneklerine sahip farklı alt modelleri de bulunuyor. Alırken mutlaka aklınızda bulunsun.​
 

ardanuc

Üye
19 Eyl 2008
71
1
artvin
EH
:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo:diablo
EN İYİSİ TOPLAMA
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.