Elektronik imza (e-imza) ve imza oluşturma sürecindeki genel güvenlik ölçütleri

T3RMiN4TOR

Kıdemli Üye
19 Haz 2013
4,998
7
İstanbul
E-imza, 2000 yılı Amerikan E-SIGN (Electronic Signatures
in Global and National Commerce, Küresel ve Ulusal Ticaret Elektronik İmza) yasasında “bir kayıt ile mantıksal olarak ilişkilendirilmiş veya bu kayda eklenmiş elektronik ses, simge veya sürecin; bir kişi tarafından, o kaydı imzalamak amacıyla uygulanması veya benimsenmesi” olarak tanımlanmaktadır.

E-imza ile güncel teknolojiler kullanılarak, işlemleri güvenli bir şekilde yapmak; iş verimliliğini arttırmak; iş akışını hızlandırmak; bürokrasiyi azaltmak; dünya ile hızlı bir şekilde bütünleşmek; küresel pazarlara açılmak; kağıttan elektronik belgelemeye geçişi sağlamak mümkün olabilecektir [5].

E-imza, gelişmiş teknolojiler kullanarak, elektronik ortamda gönderilen veya alınan bir bilginin, bunu gönderen kişi veya kuruma ait olduğunun “doğrulanmasını”; bu bilginin başkaları tarafından değil de bildiğimiz kişiler tarafından gönderildiğinin “belirlenmesini”; bilgiyi gönderenin gönderdiğini ve bilgiyi alanların aldıklarını “inkar edememesini”; bilginin içeriğinin “değiştirilememesini”; bilgiyi oluşturan verinin başkaları tarafından bir şekilde elde edilmesi durumunda içeriğinin bu kişiler tarafından “anlaşılamamasını” garanti eden elektronik haberleşme vasıtası olarak açıklanabilir. Bu ifadeler, e-imzanın sağlamış olduğu şu güvenlik unsurlarına karşılık gelmektedir: kimlik kanıtlama, inkâr edememe, bütünlük ve gizlilik.

E-imzada bu unsurların sağlanması için, özetleme
fonksiyonları veya açık anahtar altyapısı gibi, günümüz bilgi işlem güç ve kapasitesi ile çözülmesi veya kırılması neredeyse imkansız olan şifreleme algoritmaları kullanılmaktadır [6]. Bu açıdan e-imza; şifrelenmiş bilgilerin şifresini kırmak veya çözmek için yapılan, kaba kuvvet, sözlük, ortadaki adam, salt şifreli metin, bilinen düz metin, seçilen düz metin veya şifreli metin saldırıları gibi kriptoanaliz yöntemlerinin kullanıldığı kriptografik saldırılara karşı son derece etkin bir korunma sağlayabilmektedir [7].

E-imza oluşturmanın ön plana çıkan bu mekanizması
dışında çok sayıda bileşen ve etkin bulunmaktadır. İmza
oluşturma bu bakış açısı ile ele alındığında, bu sürecin tüm öğeleri ile oluşturduğu modelin, tamamının güvenlik açısından ele alınması gereklidir.

Bu modelden de görülebileceği gibi imza oluşturma
işlevleri ile bilgi nesne ve arayüzlerinin hepsi ile ilgili
güvenlik hususları söz konusu olabilir. Süreç çok sayıda
noktada güvenlik riski ve tehdidi altındadır. Bu noktalardaki korunmasızlık ve zayıflıklardan yararlanan kötücül ve casus yazılımlar, e-imza oluşturma sürecinin güvenliğini tehlikeye sokabilirler.

E-imza oluşturma süreci, güvenlik açısından en geniş
çerçevede ele alındığında; çevre etkenleri bakımından iki
farklı ortamda, iki farklı güvenlik seviyesine gereksinim
duyulmaktadır. Ev ve işyeri gibi ortamlarda e-imza
oluşturmada, halka açık ortamlarda e-imza oluşturmadan daha fazla düzeyde güvenlik tedbirine ihtiyaç duyulacaktır.

Dolayısıyla, örneğin ev kullanımı için tasarlanmış bir imza
oluşturma sisteminin halka açık ortamlarda kullanılması
risklidir.

Alıntı.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.