ESKİ TÜRKLERDE KURBAN İBADETİ// Byhacker4040// Türkçülük ve Türk tarihi kulübü

S9NTX

Özel Üye
19 Ağu 2017
6,386
1,407
ESKİ TÜRKLERDE KURBAN İBADETİ :

Eski türkler kurbanları Allah yolunda, şerrinden korunmak için, hem de atalarının ruhu için kurban keserlerdi.
Kurban ibadeti neredeyse bütün inanç,din'lerde vardır. Örneğin Yahudilikte tarladan çıkan ilk mahsül Allah için kurban edilir her dinde buna benzer kurban etme çeşitleri vardır.


Eju39P.jpg


KURBAN OLAYIM SÖZÜ:

İnsanlar birine yalvarırken örneğin "kurban olayım yapma etme" derler. Bu kimine göre boştan bir söz olsa da aslı çok büyük bir sözdür. Bu söz söylenen kişiye aslında senin için allaha kurban olayım yani Allah için öleyim demektir.Eski türkler kurban kesme işini kanlı ve kansız kurban kesimi olarak 2'ye ayrilmiştır.

4wMSVZ.jpg



NOT: AŞAĞIDAKİ KISIM ALINTIDIR.

HZ.MUHAMMED (SAV) BABASININ KURBAN OLAYI:

Mekke*ileri gelenlerinden*Abdülmuttalib, büyük dedesi Hazreti İsmail'in bulduğu, ama zamanla kaybolan suyu şifalı*Zemzem*kuyusunu ararken, çocukları olmadığı için yaşadığı yalnızlık dolayısıyla kedere düşmüştü. "On tane oğlum olursa birini kurban edeceğim" diye adamıştı. Duası gerçekleşince rüyasında ikaz edildi. O zamanın geleneğine göre oğulları arasında çektiği kura hep Abdullah'a isabet etti. Bir rahip, "Abdullah ile o zamanlar öldürülen bir kimsenin diyeti (maddi tazminatı, kan parası) olan on deve arasında kura çekin. Develere isabet ederse kesin; Abdullah'a çıkarsa develeri onar onar arttırın" tavsiyesinde bulundu. Yüzüncü de develere isabet etti. Abdülmuttalib develeri kesti. İslâm hukukunda kasıt dışında öldürülen kimse için suçlunun yüz deve diyet ödemesi, bundan kalmadır. İşte bu sebepledir ki Peygamber aleyhisselâm "Ben İki Kurbanlığın ğluyum" buyurarak, babası Abdullah'ı ve büyük dedesi İsmail'i anmıştır.[/COLOR]


SÜSLÜ KURBAN:

Osmanlı dönemlerinde müslüman insanlar ne olursa olsun kurban keserdi. Çünkü genelde bütün ailelerin kurban sürüleri vardı. Kurban sürülerinin içinden 1 tanesini seçerek kurban ederlerdi. Eskiden anadolu'dan İstanbul'a sürü sürü kurban getirilirdi.O dönemlerde genelde herkes kurban kesmeyi bildiği için kurbanını kendi keserdi. Bilmeyen ise önceden bilen bir kişiyi ayarlardı. Kestikten sonra kesen kişiye hediyesini verirlerdi. O zamanlar herkesin evi müstakil olduğu için herkes evinin bahçesinde kurban keserdi. Kurban keserken koyunun koç yani erkek olmasına özen gösterilirdi.Bayramdan birkaç gün önce kurban alınır bahçede beslenir, kınalanır, süslenir, şehirlerde bayram namazı dönüşü kesilirdi.


dMGnCv.jpg


ÇOCUK VE KURBAN:

Kurban kesilecek evde kurban ile çocuk mutlaka samimiyet kurardı. Çocuk üzülmesin diye kurban kesileceği zaman Çocuğa ya başka birşey ya da bir hayvan daha alınırdı. Kurban kesilirken mutlaka çocuk da götürüldü. Çocuğun Kanını alnına sürerler ve bu hayvanın cennette çocuğu karşılayacağını söyleyerek teselli ederlerdi.


Jt1BWk.jpeg



KURBAN DAĞITIMI

Durmu orta seviye olanlar: Üçte birini eve ayırıp gerisini konu-komşu, akraba ve fakirlere dağıtırdı. Zengin olanlar: Kurban etinin hepsini dağıtmayanlar ise kınanırdı. Eskiden bayram ziyaretlerinde şeker ve tatlı yerine kavurma ikram edilirdi.
 
Son düzenleme:
13 Ocak 2018
169
0
Görselleri ve anlatış tarzını beğendim, renklerde sıkıntı olmuş onun dışında gayet ilgi çekici.
 

CiHaN-i TuRaN

Kıdemli Üye
29 Tem 2017
3,512
1,013
Çok Yararlı Bir Konu Olmuş.
Elinize Emeğine Sağlık.
Bu Tarz Konuların Devamını Bekliyorum.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.