Hepinize selamlar!
ben turkhackteam.org Anka Red TEAM'den,
@u1ku1912
Arkadaşlar kısa bir aradan sonra tekrardan sizlerleyim.
Önceki başlatmış olduğum serilerimi takip edenler, serilerimiz kaldığı yerden devam edecektir.
Planlama ve kısa bir dinlenmeden sonra kaldığımız yerden devam ediyorum.
Bugün beraber götürdüğümüz seriler ile birlikte Etik Hackerlik adında bir seri başlatıyorum.
Bu serimde anlatacağım kısa ve öz bir kısım var, hazırsanız başlayalım.
Arkadaşlar bugün ki konumda operatörler yani toplama çıkarma, mod vs. öğreteceğim.
Hazırsanız başlayalım.
Arkadaşlar a ve b değişkenine int atıyorum. Bir önceki dersimde ne anlama geldiğini açıklamıştım.
Daha sonra print parametresini kullanarak bunları işlemde kullanmam lazım (değişken bir (yapılacak işlem) değişken iki) şeklinde bir fonksiyon yazıyoruz.
Toplama, çıkarma, çarpma işlemleri için kullanacağımız girdi bellidir.
Çalıştırdım ve işlemin sonucu aşağıya yazdırıldı.
Arkadaşlar şimdi ise bölmenin iki farklı türünü göreceğiz.
Burada ki temel farklılık birisi ondalıklı olarak daha derinsel işleme girer iken diğeri sınırılı sayı kümesinde
daha doğru bir şekilde sizlere izah eder isem tam sayı olarak alıyor.
Hesaplamada fonksiyonlarımız her zaman aynıdır sadece yapılacak işleme ve girdiğe dikkat edelim.
Çalıştıralım.
Arkadaşlar görüldüğü üzere,
/ küsüratlı devam ederken
// girdisi tam sayı olarak sonucu bizlere veriyor.
Arkadaşlar çoğumuzun lise zamanlarında zorlandığı fakat şahsımca sevdiğim matematik konusundan mod bulmaya bir bakalım
Arkadaşlar hesaplama fonksiyonumuzu yazdık lakin mod bulmada yüzdelik ifade kullanıyoruz.
Değişkenlere değerlerimi atadım ve fonksiyonumu doğru bir şekilde yazdıktan sonra çalıştırıyorum.
Arkadaşlar temel hesaplamalar ile ilgileneceğimiz zaman dilimi bu kadardı.
Şimdi işlem önceliği ve üssü ifadelere bir bakalım.
İlerleyen zamanlarda etik hackerlik serimizde işimize lazım olacak çünkü.
Arkadaşlar öncelikle a ve b değişkenlerime int atadım.
Daha sonra hesaplama fonksiyonumu yazdım fakat değişken bir'in değişken iki kadar değer üssünü alır iken kullanacağım parametre:
** olacaktır. Bunları yaptıktan sonra ekrana yazdırıyorum.
Arkadaşlarım buraya kadar temel mantığı çok iyi anladınız şimdi ise kullanıcıdan sayı aldıktan sonra işlemlerimize devam edelim.
Bundan sonraki adımı çok iyi incelemenizi istiyorum.
Arkadaşlarım ilk öncelikle ilk iki satırda yazdığımı ilk dersi çok iyi anladıysanız hemen alayacaksınız int, input kullanmamın sebebi,
Arkadaşlar input ile alınan veri string int girmeseydik metin ile işlem yapacaktı arkadaşlar.
Daha sonra print ile denklemlerimi yazıyorum.
Değişkenimize dikkat edelim int değil str olarak x1 ve x2 olarak girmeniz gereklidir.
Bunları anladıktan sonra işlemimizi yazdıralım.
Arkadaşlar görüldüğü üzere işlemimizi başarı ile yaptık. Şimdi sizlere öğretmem gereken işlem önceliği ve parantez konusu daha sonra dersimizin sonuna geleceğiz.
Arkadaşlar 3 tane değişken giriyorum; x,y,z adında. Daha sonra karşılarına değerleri giriyorum.
print parametresi ile doğru bir fonksiyon yazıyorum. Bura da dikkat etmemiz gereken
5. satırdaki fonksiyonda ilk olarak y ve z çarpılacağı çıkan sonucun toplanacağı iken
6. satırda ki fonksiyonun işlem önceliğinden dolayı ki parantezden ötürü x ve y toplamının sonucu z çarpımı ile yeni bir değer atfedeceğidir.
Bu konuyu anladıysanız bunu bir örnek ile yapıp, dersimizi sonlandıralım.
Arkadaşlarım serimizin bir ders daha sonuna geldik, iyi hafta sonları geçirmeniz dileğiyle,
Esen kalın!