Hepinize selamlar!
ben turkhackteam.org Anka Red TEAM'den,
@u1ku1912
Arkadaşlar kısa bir aradan sonra tekrardan sizlerleyim.
Önceki başlatmış olduğum serilerimi takip edenler, serilerimiz kaldığı yerden devam edecektir.
Planlama ve kısa bir dinlenmeden sonra kaldığımız yerden devam ediyorum.
Bugün beraber götürdüğümüz seriler ile birlikte Etik Hackerlik adında bir seri başlatıyorum.
Arkadaşlar artık kali linux'a giriş yapıyoruz, kali linux'un temel kullanımını birkaç seride en ince ayrıntısına kadar öğrettikten sonra adım adım seviye yükseltmeye, konularımızı anlatmaya devam edeceğiz.
Bazı günler ek konular açarak konulardan bağımsız ileriye dönük konularda açacağım isterseniz önceden bakabilirsiniz.
Ön bilgi olur ilerleyen zaman için. Bu serimiz oldukça uzun olacak.
Hazırsanız başlayalım
pwd : Bulunulan mevcut çalışma dizininin tam yolunu (root dizininden itibaren) ekrana yazdıran komuttur.
history: Terminal oturumu boyunca kullanıcının çalıştırdığı komutların listesini, her komuta atanmış bir sıra numarasıyla birlikte ekrana getiren komuttur.
type: Belirtilen komutun sistem tarafından nasıl yorumlandığını (bir yerleşik kabuk komutu mu, harici bir dosya mı, takma ad mı yoksa fonksiyon mu olduğunu) gösteren komuttur.
mkdir: Sitemde yeni dizin oluşturur.
cd: Mevcut çalışma dizinini değiştirmek ve başka bir dizine geçiş yapmak için kullanılan komuttur.
&&: Birden fazla komutu aynı satırda ardışık olarak çalıştırmak için kullanılan bağlaçtır. İlk komut başarıyla tamamlanırsa (hata vermezse), ikinci komutun çalıştırılmasını sağlar.
apt update: Sistemdeki paket listelerini güncelleyerek, depoların (repository) güncel durumunu kontrol eden komuttur.
apt upgrade: Sistemde kurulu olan paketlerin en güncel sürümlerini indirip kuran komuttur.
realpath: Bir dosyanın veya dizinin sembolik bağlantılardan (shortcut/link) arındırılmış, kök dizinden (/) başlayan en net ve kesin mutlak yolunu (absolute path) çözümleyerek ekrana yazdıran komuttur.
dirname: Verilen bir dosya yolundaki (path) dosya adını veya en sondaki dizini kaldırarak, geriye sadece bu dosya veya dizinin bulunduğu üst dizin yolunu döndüren komuttur.
cd ..: Bir üst dizine gitmemize yarar.
ls: Mevcut çalışma dizini içindeki dosya ve klasörleri listeleyen komuttur. Herhangi bir argüman eklenmezse gizli olmayan dosyaların isimlerini ekrana döker.
ls -la: Gizli dosyalarda dahil tüm içeriği görebiliriz arkadaşlar.
ls -ls: Dosyaları son değiştirme zamanına göre sıralar
ls -lB: Dosyaları büyüklüğüne göre sıralar
pushd: Mevcut çalışma dizinini bir dizin yığınına (directory stack) kaydeden ve aynı zamanda belirtilen yeni dizine geçiş yapılmasını sağlayan komuttur.
touch: yeni bir dosya oluşturur.
ls -l: Belirtilen dosyanın izinlerini, sahibini, boyutunu ve oluşturulma tarihini liste halinde gösterir.
cp: Bir dosyayı veya dizini bir konumdan başka bir konuma kopyalamak için kullanılır.
touch anlatim{1..5}.txt: 1'den 5'e kadar numaralandırılmış 5 adet boş metin dosyası oluşturdum
mv: Dosyaları veya dizinleri bir konumdan başka bir konuma taşımak veya dosyaların adını değiştirmek için kullanılan komuttur.
cp -i: Dosya kopyalama işlemi sırasında, hedef konumda aynı isimde bir dosya varsa üzerine yazmadan önce kullanıcıdan onay isteyen etkileşimli parametredir.
cp -r: Bir dizini (klasörü), içerisindeki tüm alt dosyalar ve alt dizinlerle birlikte bir bütün olarak kopyalamak için kullanılan parametredir.
! Linux'ta boş olmayan klasörler bu parametre olmadan kopyalanamaz. !
stat: Belirli bir dosya veya dizin hakkında; boyutu, blok yapısı, izinleri (oktal ve sembolik), kullanıcı/grup kimlik numaraları (UID/GID) ve cihaz bilgileri gibi tüm detaylı meta verilerini listeleyen komuttur.
rm -i: Dosyaları silmek için kullanılan rm (remove) komutunun, silme işlemi gerçekleşmeden önce kullanıcıdan onay isteyen parametre türüdür arkadaşlar.
tree -L 2: Bu komut, dizin yapısını görsel bir ağaç şeması şeklinde terminale yazdırır. Dosya ve klasörlerin birbirine göre hiyerarşisini (hangisi hangisinin içinde) anlamak için en ideal araçtır.
Brace Expansion özelliği:
mkdir: Make Directory ifadesinin kısaltmasıdır arkadaşlar. Yeni bir klasör oluşturmak için kullanılır.
mkdir + tree parametresi ile deneme yapalım:
Örnek olarak göstereyim:
mv parametresini kullanarak .txt dosyasının ismini değiştirelim,
ismini değiştirdiğimiz .txt dosyanı daha sonra başka bir dizine taşıyalım arkadaşlar.
Yaptığımızı doğrulamak için taşıdığımız dizine gidip ls parametresi ile terminal ekranı üzerinden doğrulayalım.
setxkbmaptr: Klavyemizi geçici olarak Türkçe diline ayarlar.
file: Bir dosyanın veya dizinin kimliğini yani arkadaşlar gerçekte ne olduğunu tespit eden bir parametre.
rm -i: Belirttiğiniz dosyayı silmeden önce sizlere soru sorar arkadaşlar
rm -r: Arkadaşlar rm silme komutudur -r ise içerisinde ne varsa onuda al. Geri dönüşüme göndermeden siler.
Arkadaşlar bir konu anlatımımın sonuna daha geldim, buraya kadar bu günlük yeter.
Öğrendiklerini kendiniz pratik yaptıktan sonra diğer konu anlatım dersimi bekleyiniz,
ESENLİKLER!