F16 Jetleri Havada Yakıt İkmalı (Refueling)

BozkurtOrdusu

Uzman üye
15 Tem 2016
1,871
0
Ankara
Bir F16'nın bir uçuş süresinde harcadığı yakıt miktarı 250 bin Dolar civarı.(Büyük operasyonlar) Dehşet bir para tabii ki bu para uçuş sırasında gelişen olaylara, uçağın ağırlığına, pilotun tecrübesine dayanan binlerce olasılık ile değişiyor örneğin bir anda karşınıza düşman uçağı çıktı bu uçakla girdiğiniz bir anlık savaş size büyük yakıt harcatacaktır. Bunun gibi bir sürü olay olasılığıyla yakıt harcaması değişiyor.

Peki bir uçak havada yakıtını bitirir ise ne olur;

Bu durum çoğu zaman yaşanmaz çünkü pilot devamlı yakıt miktarını kontrol eder ve azaldığını gördüğünde uçağı riske atmadan geri döner ancak yukarıda da belirttiğim gibi olağanüstü durumlarda bu yakıt miktarları bitebiliyor işte bu durumlarda devreye jetlere yakıt veren devasa uçaklar giriyor.

3vZjYr.jpg


Diyeceksiniz havada nasıl yakıt veriyor uçaktan uçağa yakıt mı verilir pilot camını açıyor diğer uçakta ki adam da varili pilotun kafasına mı fırlatıyor? :trl Tabii ki de hayır yakıt tankeri F16'ya bir hook (boru) uzatıyor ve F16'nın üstünde bulunan yakıt kapağı sayesinde pilot yakıtı alıyor peki bu olayın daha da derinine inersek;

Tanker uçağı hook'u uzatır ardından F16 pilotuna komutu verir ''Tanker yakıt vermek için hazır'' diye ardından F16 pilotu yakıt alacağı kapağı açar ve o hook'a yavaşça ilerler bu olay inanılmaz tecrübe ve cesaret ister çünkü en ufak bir hatada iki uçak birden riske girebilir.
Pilot hook'a yaklaşır ardından Tanker uçağı ile aynı hızı yakalayıp hızını sabitler ve Tanker uçağının altında bulunan komutları uygular bu komutlar ışıklardan oluşur aşşağı yukarı ileri geri tarzındadır her komutun altında 2 tane ışık vardır mesela Aşşağı komutunun altında ki iki ışık biri kırmızı biri yeşildir kırmızı çok aşşağıda kaldığını yeşil ise uygun pozisyonda olduğunu belirtir pilot bu komutlara uyarak uçağını sabitler.


VPnXYR.jpg


İşin kalan kısmı hook görevlisine aittir. Özel kameralar ve teknolojiler ile en iyi görüşü sağlar ve hook'u bir joystick yardımı ile yönetir ardından uçağın yakıt kapağına hook'u sokar.

41oq0Y.jpg


Bir süre yakıt aldıktan sonra F16 hook'tan ayrılır ve görevine devam eder.

//Yazı tamamen bana aittir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.