Flarum Nedir? SSH Erişimi Olmadan Flarum Kurulumu

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,459
Shibuya
logo.png






Flarum Altyapısı



Her ne kadar forum altyapısı olarak geçsede ve birçok kişi beğensede, bana bir nevi sözlük scriptini andırıyor. Sözlük sitelerinde açılan başlıkların ana sayfada alt alta sıralanması, yan tarafta alt alta kategorilerin sıralanması gibi bir görünümü olduğunu söylemek mümkün. Web sitenize gelen ziyaretçilerin ve üyelerinizin daha hızlı, kolay bir şekilde birbirleriyle etkileşime geçmesi bakımından kullanılabilir ama forum kurmak istiyorsanız ben size MyBB, XenForo, vBulletin hatta SMF kullanmanızı bile tavsiye edebilirim. :D Son günlerde forum altyapılarına ve kurulum konularına çok yönlendiğimi biliyorum ama farklı altyapılar hakkında araştırma yapan birçok kişi mevcut. Bu sebepten farklı forum altyapılarını anlatmaya devam ediyorum.





5aE7rL.png






huptozy.png




Flarum Nedir ?


Arayüzünün tasarlanmasında JavaScript ve TypeScript kullanılmış, diğer forum altyapıları gibi PHP dilinde yazılmış forum altyapısıdır. Bir tartışma türünde kurulmuş bir forum için tercih edilebilir. Ayrıca görünümü ve hızlı olması sebebiyle web sitenize giren bir kişi sanki mobil uygulamada dolaşıyormuş gibi bir hissiyata kapılabiliyor.






5aE7rL.png






cf82j2y.png




Neden Flarum?


Aslında bu sorunun cevabını Flarum nedir? başlığı altında kısmen de olsa vermiştim ama yine de kısaca özetleyeyim; En başta MIT lisanslı açık kaynak kodlu bir altyapı olması, hızlı bir şekilde açılması, yeni olması sebebiyle güncel-modern temalar bulabiliyor olmanız Flarum'u kullanmanın nedenlerinden ilk sırada olabilir. Yine önceki konularımda olduğu gibi şöyle bir dezavantajlarına bakalım;





5aE7rL.png






2s1gwtz.gif




Dezavantajları

- Birçok yerde forum altyapısı olarak geçiyor. Bu nedenle bu yönde eleştirilerimi yapacağım. Forum altyapısı denilince benim aklıma konuların açılması, kullanıcıların üye olması vs. Gibisinden Turkhackteam.org tarzı bir tema görünümü geliyor. Eleştirelim bu sebepten altyapının tamamen soru-cevap, tartışma üzerine, aynı sözlük sitelerinde olduğu gibi bir görünümde olması. Tabii ki bu olay kişiden kişiye değişebilir ve kısmen dezavantaj sayılabilir ama dediğim gibi düşüncem bu şekilde. Yoksa tartışma vs. Kullanımını için tamamen uygun.


- Çoğu kullanıcı forum sisteminin SEO yönünden iyi olduğunu söylese de, daha çok yol kat etmesi gerektiğini, Flarum'u uzun zamandır kullanıp da index sorununun olduğunu söyleyen kişiler var. SEO dediğimiz şey, çok karışık bir olay olsa da altyapının da bu yönden sağlıklı olması gerekiyor.


- Forum için yapılan eklentilerin çok az olması da bir başka neden. Her ne kadar güvenlik açığı oluşmaması için eklenti kullanımını önermesem de, kolay bir şekilde özelleştirmeler yapmak için eklenti kullanıyoruz. Flarum'un benim nezdimde dezavantajları kısmen bunlar. Bunlar dışında sıkıntısı var mıdır? uzun kullanımlar için elbet de vardır, ben kısa bir süre test etmiştim. Siz de Flarum kullandıysanız ve bu alanda düşünceleriniz varsa lütfen konu altından belirtin.



- Flarum kurulumu için SSH'ye erişiminiz olması gerekmektedir. SSH'e erişiminiz yoksa, üzgünüm Flarum'u düzgün bir şekilde kuramazsınız. Kurarsınız da stabil çalışmaz. Eklentiler yükleyemezsiniz..





5aE7rL.png






9q83fy6.gif




Flarum Nasıl Kurulur?


Flarum için yine veri tabanına ihtiyacımız olacak. Veri tabanını önceki konularıma bakarak açabilirsiniz. Burayı kurulum aşamasının uzamaması için tekrardan anlatmayacağım. Bu arada Flarum için SSH olan bir sunucuya ihtiyacınız var, yoksa güvenli olmaz ve sağlıklı bir şekilde çalışmaz. Ben Flarum'u kurulmuş, hazır olarak indirdim. Bu şekilde kurulum yapacağım ama sadece göstermelik. Yoksa dediğim gibi sağlıklı değil, kesinlikle tavsiye etmiyorum. Flarum için sunucu gereksinimlerine şöyle bir göz atalım;


>> Apache (mod_rewrite etkin) veya Nginx
>> PHP 7.3+ şu uzantılar aktif olmalı: curl, dom, gd, json, mbstring, openssl, pdo_mysql, tokenizer, zip

>> MySQL 5.6 + veya MariaDB10.0.5+ Composer'ı çalıştırmak için SSH (komut satırı) erişimi


Tabii ki gereksinimler kurduğunuz Flarum sürümüne göre değişiklik gösterebilir. Ben şu an Flarum 1.1 sürümünün kurulumunu yapıyorum.




1- Flarum dosyalarını Filezilla programını kullanarak sunucuma yükledim ve web siteme giderek ana sayfayı görüntüledim. Ana sayfanın görüntüsü aşağıdaki gibi.




bbs21ca.png





5aE7rL.png





r16t4c0.png





5aE7rL.png






2- Daha sonra direkt olarak "install" butonuna basıyoruz ve kurulum bitiyor. Flarum kurulum sonrası yapmamız gereken ayarlarlar elbet de mevcut ama bu konu sadece hosting kurulumsuz için olduğundan hiç o kısımlara girmeyeceğim. Flarum'dan bazı karaler;




11r5bar.png





5aE7rL.png





7kpkgq0.png





5aE7rL.png





h8947yi.png





5aE7rL.png





t9p2i7m.png





5aE7rL.png





SSH olmadan Flarum'a nasıl eklenti kurabiliriz gibi bir soru yöneltirseniz yine yapacağımız işlem SSH'li bir sunucuya yükledikten sonra oradan almak. Bu arada SSH'li sunucu vs. Diyoruz da kendi Local'e Flarum kurduktan sonra SSH erişimi olmayan Hosting hizmetinize de o şekilde bir yönlendirme yapabilirsiniz veya kurulum aşamasının en başında Flarum'da ihtiyaç duyduğunuz tüm eklentileri kurarak öyle C-panel üzerinden yükleme işlemini gerçekleştirirsiniz.




5aE7rL.png





Özet olarak;


SSH olmadan Flarum kurmak tam bir delilik diyebilirim. Yükleme işlemlerinde, güncelleme işlemlerinde, sürüm yükseltmelerinde vs. Hep SSH'ye erişiminiz olması gerekiyor. Ben bu SSH olmadan kurulum için internette hazır zip dosyasını buldum, Filezilla kullanarak yükledim, panelime giderek önceden yüklenilen (Flarum dosyası içerisinde gelen) Türkçe dili aktifleştirdim ve kurulumu tamamladım. SSH olmadan kurulum yapmayı tavsiye etmiyorum. Sadece bir bilgi konusudur.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.