FPS NEDİR? - FPS'im çok düşük FPS'e ne etki eder? - Anti-Aliasing Nedir? - Darboğaz Nedir? - HALKIMIZIN YAPTIĞI EN BÜYÜK YANLIŞ NEDİR?

caylak95

Üye
10 Şub 2015
149
17
.rat
FPS NEDİR?

Bu Konu Türkiyede çok yanlış anlaşılıyor O yüzden açma gereği duygum.


FPS [Frames Per Second] (Saniyedeki kare sayısı).
Bir çok forumda bunu görürsünüz peki bu ne anlama geliyor ?


Saniye başı üretilen görüntü miktarıdır FPS. Çoğu kişi bunu yenileme hızıyla karıştırır. Yenileme hızı, ekranınızın her saniye başında ne kadar yenilendiğini gösterir ve Hertz (Hz) ile ölçülür. 1 Hz saniye başı 1 döngü yapar yani 1 yenileme.
Örneğin: 120Hz bir monitör ekrandaki görüntü saniyede 120 kere yenilediğini düşünürsek 120FPS’de oynanılan bir oyunda ekrana yansıyan görüntü kareleri aynı anda yeniler.


FPS sana saniye başına çekilen veya üretilen fotoğraf sayısıdır aslında.
Bir video izlediğinde aslında her saniye yollanan veya üretilen fotoğraflara bakarsın örneğin 40FPS yazıyorsa Bilgisayarın ekranına saniyede Saniye başı üretilen görüntü yani fotoğraf miktarı 40'tır.

FPS=Saniye Başına yollanan veya üretilen fotoğraf sayısıdır aslında (Bu Daha açıklayıcı bence)



FPS'im çok düşük FPS'e ne etki eder?
Kameralar ve cep telefonlarında buna en büyük etken Çözünürlük ve Görüntü Kalitesidir. Dikat ederseniz bir Video alırken Çözünürlük ayarlarını veya Görüntü kalitesini ne kadar yükseltirseniz çektiğiniz videonun FPS değeri o kadar düşücektir ve saniye başına çektiği fotoğraf sayısı az olduğu için hızlı bir videoyu tam performansta izleyemezsiniz.
Çeşitli Spor Videoları gibi. Hızlı bir idman yaparken basketbol idmanı gibi Çözünürlüğü ve görüntü kalitesini düşürüp videoya almanızı tavsiye ederim.



Bilgisayarda FPS'im çok düşük FPS'e ne etki eder?
FPS'e En çok katkı sağlayan şey Ekran Kartıdır adı Üstünde "Ekran" Kartı veya "Grafik" kartı. Ekran kartınız iyi bir ekran kartı değil ise FPS düşüşü yaşamanız normaldir. FPS'iniz düşükse ilk yapmanız gereken kullandığınız programın veya oyunun önerilen alanı altında desteklediği ekran kartı modeline bakmak.
Yazılımsal bir çözüm arıyorsanız Grafik kartı ayarlarından maximum performansa ayarlarlamalısınız bunun detaylarını kullandığınız Grafik kartının markasını googledan yazarak rahatlıkla bulabilirsin.
Oyun içi ayarlardan ise Anti-Aliasing gibi Grafik kartını yoran seçenekleri kapatmalı ve maximum performansa optimize etmelisin fps değerin artıcak ve oyun içi performans yükselicektir.


FPS DÜŞMANI Anti-Aliasing Nedir?

Grafik kartınız düşükse Anti-Aliasing sizin başınıza bir bela olur.

Anti-Aliasing örtüşmeyen kenar dokularını iyileştirmek için kullanılan bir teknolojidir ve ekran kartını çok ciddi yorar FPS değerinde ise oynadığı rol çok büyüktür.



FPS'e RAM ve İŞLEMCİNİN ETKİSİDE BÜYÜKTÜR

Bunun Dışında her ne kadar Grafik Kartınız ile alakalı olsada FPS değeri RAM ve İŞLEMCİ ilede alakalıdır. Ram'inizin GB ve MHz değeri İşemcinizin ise Çekirdek sayısı ve GHz değeri önemlidir. Çünkü Anakarttaki veri akışında bunlarda rol oynar Darboğaz olursa FPS değerinde düşüş yaşarsınız.


Darboğaz Nedir?

Darboğaz yüksek donanım gücü karşısında zayıf kalan donanımdır.
Örneğin: Ram'im 16GB 3000Mhz Ekran Kartım 2GB 256bit fakat Tek çekirdekli 1.80GHz işlemci kullanıyorum bu durumda ne olur? bilgisayardaki veri akışı işlemciye geldiğinde aksamaya başlar ve darboğaz yapar. Darboğaz FPS'in düşüş sebeplerinden biridir.

İnternet Hızı FPS değerine etki edermi?
Elbette eder, tabi online oyun oynuyorsanız.
Online oyun oynarken Bilgisayarınız her saniye Ana serverdan veri alır.
Eğer internet hızında yavaşlama olursa Ana serverdan gelen veri gecikir ve bunun adına "Ping" denir. Anaserverdan veri geciktiğinde ping yaşarız. Ping kendini sadece DONARAK ve yavaşlayarak belli etmez. Böyle bir durum yaşıyorsanız zaten veri alamıyorsunuz demektir FPS zaten 0'a düşer ve ekran donar. Pinginize oyunun gerekli ayarlarından bakın.
Ana serverdan verinin gecikmesi demek ister istemez FPS'imizede etki eder. Çünkü veri gecikmiş ve bilgisayar sistemimiz geçen zamanın verisini ile şuan gelen güncel veriyi o ana sıkıştırmaya çalışır hatta kafayı yediği bile olur(ekranda anidengeçen 3 saniyeyi tek fotoğrafta atlama gibi.)
Aslında Wifi Adaptörünüde Bilgisayar sistemimizin bir parçası sayarsak online veri akışında bununda darboğaz etki yaratması mümkündür.


HALKIMIZIN YAPTIĞI EN BÜYÜK YANLIŞ MONİTOR SEÇMEK!
Kardeşim 10 Bin TL verip Masaüstü bir kasa topluyorsun Peki ne yaptın?
60Hz veya 120Hz Monitor aldım.
İşte en büyük yanlış burdadır.
en başta ne dedik
Hz: ekranınızın her saniye başında ne kadar yenilendiğini gösterir ve "Hertz (Hz) ile ölçülür. 1 Hz saniye başı 1 döngü yapar yani 1 yenileme.
120Hz bir monitör ekrandaki görüntü saniyede 120 kere yenilediğini düşünürsek 120FPS’de oynanılan bir oyunda ekrana yansıyan görüntü kareleri aynı anda yeniler."

Yani 120Hz Monitorde 10Bin TL'lik 400FPS veren bir kasayla oyun oynuyorsak Bize monitörde yazan 400 FPS olsada aslında bize verilen görüntü ortalama 120 FPS'dir. Siz ekranda yazanı 400fps gördüğünüz için o kadar FPS aldığınızı zannediyorsunuz, aslında alıyorsunuz fakat Monitörünüz desteklemediği için 120FPS veriyor ve siz 400FPS'te oynadığınızı zannediyorsunuz ama gerçekte monitörünüz size 120FPS performansı veriyor.

Bunun halkımızın yaptığı büyük hatalardan biri olduğunu düşünüyorum.
Kardeşim 10 Bin TL harcadıysan biraz araştır ve git 240Hz 300Hz bir monitor al. Hepsi görüntü veriyor diye 60Hz monitor alan bile gördüm.


İNSAN GÖZÜNÜNDE FPS DEĞERİ VARDIR!
Bilim adamları her ne kadar FPS değerini tam olarak söyleyemeyip bunun hakkında tartışırken insan gözününde bir FPS'i olduğu konusunda herkes hem fikir. Zaten günümüz dönemi üretilen Kameralar ve Fotoğraf Makineleri insan gözden ilham ve örnek alınarak yapıldığını düşünüyorum.
İnsan gözü tıpkı bir telefon kamerası gibidir.
Örneğin bir yere hızlıca bakıp kafanızı çevirdiniz ve odaklanamadınız orayı görürsünüz ama netliği yoktur. Net olarak görmeniz için 1 saniye bakmanız gerek daha net görmeniz için odaklanmanız gerek. Telefon kameralarında ise bir kaç saniye sabit tuttuktan sonra netleşiyor. Odaklamak için ise oraya tıklayıp kareye alıp seçmemiz gerekiyor insan gözünden pekte bir farkı yok.

Online oyunlardaki Anti-Aliasing örtüşmeyen kenar dokularını iyileştiren sistem gibi Gözlerimizle baktığımız yere odaklandığımızda örtüşmeyen kenar dokularını iyileştiriyor. Beynimiz tıpkı bir işlemci Gözlerimiz ise Kamera ve Grafik Kartı gibi.
 
Son düzenleme:

ferhat451

Üye
25 Ocak 2019
93
0
TuranDevleti
Merhaba..

Konu çok güzel olmuş elinize sağlık ancak renklendirerek anlatım yapmış olsaydınız daha hoş gözükürdü bence

İyi forumlar..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.