Galaxy Note 7 Neden Patlıyordu ? // AlinganPanda

AlinganPanda

Uzman üye
30 May 2014
1,786
1
104
Anıtkabir
spiralbinder-2016-18.jpg


Sağır sultan duydu artık. Note 7 bozuk çıktı. Toplatıldı. Samsung rezil oldu, Apple zengin... Note 7 lerin patlaması uzun süre teknoloji gündeminin zirvesindeydi bu konuda farklı spekülasyonlar ileri sürüldü ancak geneli batarya üzerineydi; Evet Note 7'nin bataryası patlıyordu ama niye ? Bu konuda samsung hala sessizliğini koruyor ve teknoloji dünyasına bilgi vermiyor. Bugün, bu sır perdesini aramaya çalışacağım. Kendi (AlinganPanda) bilgilerimden faydalanarak Note 7'nin bataryası neden patlıyordu bunu dilim döndüğünce açıklayacağım.

Not: Aşağıdaki bilgilerle ilgili Samsung'un net bir beyanı yoktur.

Öncelikle işe biraz "bilim" katalım:

Bir batarya nasıl çalışır ?

Bataryanın çalışması, Michael Faraday tarafından temelleri atılan "elektriksel alan" üzerine kuruludur. Şöyle ki; Faraday'dan önceki bilim insanları kablo içindeki elektriğin tıpkı hortumdan akan su gibi A noktasından B noktasına bir akım ile gittiğini düşünüyorlardı. Ancak Faraday yaptığı gözlemlerle bunun "kısmen doğru" olduğunu kanıtladı. Doğru olan şuydu ki; elektriksel yükler etraflarındaki farklı elektriksel yüklerle tıpkı Newton ve Einstein'ın üzerinde çalıştığı "Kütle çekimi" gibi bir ilişki kuruyordu. Faraday'ın bu çalışmaları üzerine. Günümüz teknolojisinde; paralel levhalar kullanılarak; iki paralel levha arasında elektrik depolanması sağlandı.

Şimdi işe biraz teknik katacağız:

Sığaçlar(Kapasitörler)

*Kapasite veya diğer adıyla sığa, bir cismin elektrik yükü depo etme yeteneğidir. Elektrikle yüklenebilen her cisim sığa barındırmaktadır. Enerji depolama aracının en yaygın formu paralel levhalı sığaçlardır.* Paralel levhalı sığaçta, sığa iletken levhanın yüzey alanıyla doğru orantılıdır ve levhalar arasındaki uzaklığın ayrımıyla da ters orantılıdır. Eğer levhaların yükleri +q ve –q ise, ve V levhalar arasındaki voltajı veriyorsa, paralel levhalar arasındaki yük +q şeklindedir.
paralel levhalar birbirine yaklaştıkça yük, mesafe ile doğru orantılı olarak artar. Fakat burada bir sınır vardır, o da epsilon"
ε" yani paralel levhaları kaplayan dielektrik(yalıtkan) maddenin yakınlaşma katsayısıdır. Tamamen farazi örnek vermek gerekirse kullandığımız yalıtkanın epsilon değeri "5mm" olsun. Bu şu anlama geliyor: Paralel levhaları birbirine en fazla arada 5mm olacak şekilde yerleştirebilrdik. Aksi takdirde paralel levhada bulunan "+" ve "-" yükler bir birini çekerek atlama yapar ve levha yüzeyini bozar.

Biraz sıkıldık mı ne ? Şu Note 7 ye geri dönelim.

Peki Batarya Neden Patlıyordu ?

Samsung mühendisleri kullanılan yalıtkanın epsilon değerini ya hesaba katmamışlardı (ki bu bence çok zor) ya da yanlış hesaplamışlardı ki; Note 7 de kullanılan batarya fazla inceydi; Şöyle bir karşılaştırma yapmak gerekirse:

377p7r.png


Note 7 diğer bir 3500mah telefona göre 4mm yani çok daha inceydi artı olarak batarya bu kalınlıktan daha inceydi: Sonuç olarak paralel levhalar kullanılan maddenin epsilon değerinden daha fazla yakınlardı bu da tıpkı "yıldırım düşmesi" gibi elektrik boşalmalarına sebep oluyor ve levhaları deforme ederek patlamasına yol açıyordu. Veee aşağıdaki tabloyla karşılaşıyorduk:

Samsung-Galxy-Note-7-explodes-in-jeep.jpg


BU YAZI ALINGANPANDA TARAFINDAN YAZILMIŞ ÖZGÜN BİR METİNDİR KAYNAKÇA ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI YERLERİ GÖSTERİR, "*" ile BELİRTİLEN YER DIŞINTA ALINTI YOKTUR.

Kaynakça: Samsung Galaxy Note7 - Full phone specifications
Lenovo P770 - Full phone specifications
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kütle_çekimi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektriksel_alan
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.