Geldikleri Gibi Giderler Sözünün Açıklaması/Atatürk Ve Tarihi Gerçekler Kulübü/

kaan3639

Üye
26 Haz 2015
183
1
Unknown
Geldikleri Gibi Giderler Sözünün Açıklaması

Atatürk, 10 Kasım 1918 tarihinde yola çıkarak 13 Kasım'da İstanbul işgali için Suriye'den İstanbul'a geçiş yaptığı sırada, İstanbul sularında yabancı gemileri görünce, ''Geldikleri gibi giderler.'' sözünü sarf etmiştir. Daha ilk andan itibaren bu işgali asla kabul etmeyeceğini ortaya koymuştur.

BNZQdd2CIAIQuri.jpg:large


Bu olay ile birlikte milli mücadele dönemini Samsun'a giderek başlatan Atatürk, bu söz ile ileri görüşlülüğünü de ortaya koymuştur. Çünkü sonucunda milli mücadele zaferle sonuçlanmış ve İstanbul işgal altından kurtarılmıştır. ''Geldikleri gibi giderler.'' sözünün arkasını, eylemleri ile doldurmayı başaran Mustafa Kemal, son ana kadar mücadeleyi bırakmamıştır. Böylelikle Türk halkını da cesaretlendirmeyi başarmıştır. Bu sözünün verdiği güçle, milli bilincin oluşmasında da büyük katkısı vardır. Ülkenin elbet bir gün bağımsızlığına kavuşacağını, önceden gören ve buna inanarak yaşayan Atatürk'ün bu inançla neler başardığını da Türk halkı görmüştür.Milli mücadelenin büyük zaferi, bu ileri görüşlülük ve değerli düşünceler ile kazanılmıştır. Türk halkı için, bu söz adeta yol gösterici bir etki sağlamıştır.
667872.jpg


Mondros Ateşkes Antlaşması kayıtsız şartsız teslimi ifade eden bir ibret vesikası olarak tarihteki yerini çoktan almıştı. I. Dünya Savaşı henüz sürerken İtilaf Devletleri kendi aralarında Osmanlı topraklarının nasıl pay edileceğine ilişkin gizli paylaşım planları ve anlaşmaları bile yapmışlardı. Bu sebeple Mondros Ateşkes Anlaşması hükümleri içerisine işgalleri kolaylaştırıp, karşı koymalara engel teşkil edecek olan maddeler de yerleştirmeyi ihmal etmemişlerdi. Ve nihayet İtilaf Devletleri’ne ait büyük bir filo İstanbul’a demir atarak Osmanlı’ya yaklaşık olarak beş yüz yıl başkentlik yapmış olan bu şehri işgal etmişti.

13 Kasım 1918 tarihi müttefik devletlerin İstanbul’ a girdiği günlere tekabül etmekteydi. İngiliz donanmasına ait zırhlılar İstanbul Boğazına girip buraya demirlemiş toplarını Osmanlı Devletinin merkezi karargâhı olan Dolmabahçe Sarayına çevirmişti. Durum hiç de iç açıcı değildi. Devlet tüm siyasi ve mülki idareleri ile işgal güçlerine teslim olmuş ve ağır şatlar içeren Mondoros Mütarekesi hükümleri çerçevesi içerisinde işgalci Müttefik Devletlerden gelecek direktiflere boyun bükmekten başkaca bir varlık gösteremiyordu. İşte bu sırada yaveri Salih Bozok’un gözyaşları içinde Mustafa Kemal'e dönerek Boğaza demirlemiş İngiliz zırhlılarını göstermesi üzerine Mustafa Kemal: “Geldikleri gibi giderler” demiş böylelikle ülkenin bir gün yüce Türk milletinin gücüyle bağımsızlığına kavuşacağına dair inancı dile getirmiştir.

ataturkun-bilinmeyen-ozellikleri-53105-47g.jpg
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.