GÖller

SonÇavus1

Katılımcı Üye
GÖLLER
Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
Göllerin Özelliğinde(acı, tuzlu, tatlı olmasında)Etkili Faktörler
Gölün gideğeninin olup olmaması: Göl sularını bir gideğen ile boşaltabiliyorsa suları tatlı olur.
Göl çanağını oluşturan kayaların özelliği:Karstik arazilerdekiler acı, volkanik arazilerdeki sodalıdır.
İklim: Nemli iklim bölgelerinde göllerin tuzluluğu daha azdır. Genelde tatlı suludurlar.

OLUŞUMLARINA GÖRE GÖLLER

TEKTONİK GÖLLER

Yer kabuğu hareketleri ile oluşan çukurlukları dolduran sulardır. En fazla Doğu Afrika’da görülür.
Yurdumuzda ise Tuz Gölü, Manyas (Kuş Gölü), Ulubat, İznik, Sapanca, Akşehir (göl kurudu-2006), Beyşehir, Acıgöl, Eğirdir, Burdur, Eber, Hazar, Ilgın (Çavuşçu) gölleri bu şekilde oluşmuştur.


KARSTİK GÖLLER

Karstik bölgelerdeki çukurlukları dolduran durgun sulardır.
Salda, Suğla, Kestel, Avlan, Kovada ve Obruk platosundaki Kızılören obruk gölleri karstik göllere örnektir.
Ayrıca; Beyşehir, Burdur ve Eğirdir gölleri hem tektonik hem de karstik göllerdir.
Kızılören Obruğu:Konya'nın kuzeydoğusunda yer alır.Kireç taşlarının çözülmesi ile oluşmuş yaklaşık 300 m. çapında 145 m. derinliğindedir. Obruk içerisine suların dolması ile aynı ismi alan bir de göl oluşmuştur. Göl tabanından fazla suları boşalttığından suları tatlıdır.




VOLKANİK GÖLLER

Volkanizma sonucu oluşan çukurlukları dolduran durgun sulardır. Yurdumuzda Nemrut, Meke Tuzlası (Konya –Karapınar),Gölcük (Isparta), Acıgöl (Konya) gölleri buna örnektir.


BUZUL GÖLLERİ
Buzul aşındırması sonucu oluşan çukurluklarda kar ve buzların erimesi oluşan göllerdir.
Yurdumuzda bazı yüksek dağların üst kısmında görülür (Cilo, Sat, Ağrı, Tendürek, Süphan, Kaçkar, Uludağ, Erciyes, Bolkar, Aladağlar, Bey dağları gibi).
Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür. Ayrıca Kanada’nın güneyi ile A.B.D’nin kuzeyindeki göller buna örnektir.

DOĞAL SET GÖLLERİ



ALÜVYON SET GÖLLERİ

Akarsuların taşıdığı alüvyonların vadi boylarında, ovalarda ve deniz kıyılarındaki körfez önlerinde birikmesi ile oluşan göllerdir.
Yurdumuzda bu şekilde oluşmuş göllerin başlıcaları; Marmara, Bafa(Çamiçi)-Aydın, Köyceğiz (Muğla) , Eymir, Mogan (Ankara) ve Uzungöl (Trabzon) dür.


HEYELAN SET GÖLLERİ

Heyelan sonucu vadi önlerinin kapanması ile oluşan göllerdir. Tortum, Sera, Abant,Yedi Göller,Zinav ve Sülüklü göl bu şekilde oluşmuş başlıca göllerimizdir.


VOLKANİK SET GÖLLERİ

Volkanizma sonucu ortaya çıkan lav ve tüflerin vadi önlerini kapaması sonucu oluşan göllerdir. Ör: Van ve Erçek gölleri


KIYI SET (LAGÜN) GÖLLERİ

Kıyılarda, koy önlerinin kıyı kordonları ile kapatılması sonucu oluşurlar.
Ör: Büyük ve Küçük Çekmece , Terkos (Durusu) ,Akyatan (Çukurova deltasında), Balıklı Göl (Bafra deltasında), Simenlik Gölü (Çarşamba deltasında).


BUZUL (Moren ) SET GÖLLERİ

Buzul aşındırması ile ortaya çıkan morenlerin buzul vadisi önünde birikmesi sonucu geride oluşan göllerdir. En fazla K.Batı Avrupa’da görülür.

YAPAY SET (BARAJ) GÖLLERİ
YAPILIŞ AMAÇLARI
Enerji üretmek
İçme ve sulama suyu sağlamak
Arazilerini taşkından korumak
Balıkçılık
Nehir yataklarını değiştirmek
Yapay göller oluşturmak
Su seviyesini yükseltip teknelerle ulaşım sağlamak için barajlar yapılır
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.