Kusura bakma geç gördüm. Erken görseydim mutlaka yardım ederdim. 1) Kişinin sınav sonucu kötüyse öncelikle yeni açılan bölümler var mı yok mu diye kontrol edilmelidir. Yeni açılan bölüm varsa önceki yıllarda o bölümden kapanma nasıl olmuş yeni açılan üniversitelerde mi açılmış yoksa eski üniversitelerde mi açılmış iyi düşük kapatan üniversitelerde örneğin Kafkas, Hakkari, Bingöl gibi üniversitelerde mi açılmış yoksa yüksek kapatan üniversitelerde Kayseri Erciyes Üniversitesi gibi üniversitelerde mi açılmış? Diye kontrol edilmelidir.
2) Kesinlikle geçen yılın sıralamalarıyla yetinilmemelidir. Hatta öncelikle 2-3 yıl önceki sıralamalara bakılıp ardından geçen yıl kapattığı sıralamalara bakılmalı ve sadece toplam kontenjan sayısı değil bölüm bazında kontenjan sayılarındaki değişim de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
3) Öğrencinin ek puanı varsa öncelikle ek puanı değerlendirilmelidir.
4) İlgi alanları ve yetenekler ile glecekteki meslek hedefleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
5) Sıralamanın hem altından hem de üstünden bölüm yazılmalıdır. Hatta öncelikle sıralamanın üstündeki bölümlerin 2-3 yıl önce nasıl kapattıkları kontrol edilmelidir. Çünkü bir önceki yıl öğrenciler garanti kazanmak için yüklenmiş olduklarından veya kontenjan sayılarındaki değişim nedeniyle yükselmiş olan bölümler olabilir. Sorun kontenjan sayısı kaynaklıysa bölümün altından kapatan bölümlerde kontenjan sayılarında düşüş var mı yok mu veya bölümün kontenjan sayısı tekrar yükseltildi mi yükseltilmedi mi diye kontrol edilmelidir.
6) Nicel veri analizi biliniyorsa nicel veri analizi yapılmalıdır. Bilinmiyorsa herkesin yapabileceği şekilde yıllar arasındaki sıralamaları değişiklikleri göz önünde bulundurularak alt ve üst sınır belirlenmelidir. Örneğin: Kafkas Üniversitesi Kars Meslek YüksekokuluSüt ve Besi Hayvancılığı
2022 Sıralaması: 2.197.457
2023 Sıralaması: 2.062.588
2024 Sıralaması: 2.029.887
Yıllar arasındaki değişim: 2.197.457-2.062.588=134.869
2.062.588-2.029.887=32.701
Alt sınır: 2.029.887-134.869= 1.895.018
Üst Sınır: 2.029.887-32.701= 1.997.186
Yani öğrencinin sıralaması 1.895.018-1.997.186 aralığında değilse bunu yazması riskli olur.
7) İşkur'un meslekleri tanıyalım web sitesinden meslekler konusunda bilgi edinilmeli ve yapay zekada meslekler konusunda bilgi edinmek için kullanılmalıdır.
Türkiye İş Kurumu - Meslek Meslekleri Taniyalim
8) Düşüklere yüklenin diyenlerden uzak durulmalıdır. Düşük kapatan bölümler sonucu kötü olan tüm öğrencilerin popüler bölümleridir. Zira bir bölüm bir yıl çok düşük sıralamada kapattığında, öğrenciler ve aileler “buradan kesin girilir” diye düşünerek ertesi yıl o bölüme yoğun ilgi göster. Bu yüzden bir önceki yıl düşük kapatan bölümler sınavın yapıldığı yeni yılda mutlaka yükselirler.
9) Yurt imkanları da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.