Hosting Nedir?

'Leroy

Kıdemli Üye
30 Tem 2016
2,610
6
Rivia
Web hosting hizmeti, web sitenizi veya web uygulamanızı internette yayınlayabilmenizi sağlayan online bir hizmettir.

İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir.

lL8jOg.jpg


HOSTİNG

Kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayınlanmasına olanak tanıyan, güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının birleşimi ile oluşturulmuş bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Hazırlanan web sayfaları, kontrol panel üzerinden çeşitli dosya transfer yazılımları ile bu gelişmiş web sunuculara yüklenir, domain tanımlamaları yapılır ve yayına hazır hale getirilir. Bu hizmetin bir diğer adı da barındırma hizmetidir. Özellikle web sitesi tasarımcıları ve webmaster lar arasında web hosting olarak da adlandırılır. Hosting hizmeti sayesinde web siteleriniz dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat erişilebilir hale gelir.

0zyF2G.gif


Ne İşe Yarar?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

Nedir ve Nasıl Çalışır?

Neden dosyalarınızı bilgisayarınızın hard diskinde saklıyorsunuz? Çünkü bu sayede onlara istediğiniz her an, rahatça erişebiliyorsunuz. Bir web sitesi, bir Word dosyasına çok benzer; onu barındırmanız için bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Aradaki fark ise şu: web sitenizi barındırdığınız bilgisayarın sürekli açık olması gerekiyor ki hem siz, hem de ziyaretçileriniz için her an erişilebilir olsun.

Evdeki bilgisayarlarımızdan farklı olarak web sitemizi barındırmak için internete bir ağ üzerinden bağlı olan ve bant genişliği evimizdeki bağlantıdan çok daha fazla olan bir makineye ihtiyacımız var. Söz konusu makinenin 7 gün, 24 saat düzgün çalışır halde olması da önemli. İşte bu tür makine ve bilgisayarlara web sunucuları deniyor.

oRD04T.jpg


Ne Amaçla Kullanılır?

En basit tabiriyle internette web sitenizi yayınlamak ve erişilebilebilir olmasını istiyor iseniz hosting hizmeti edinmeniz birinci gerekliliktir.

Farz edelim kendinize özel bir blog sayfası ile deneyimlerinizi insanlar ile paylaşmak istiyorsunuz. Ya da üretmekte olduğunuz bir ürünün internet üzerinden satışını gerçekleştirmek istiyorsunuz. Ya da kişilerin buluşup deneyimlerini paylaştığı, sosyalleştiği forum oluşturma niyetiniz var. Tüm bu hayaller için hosting hizmetine ihtiyaç duyarsınız.

Edinmiş olduğunuz bu hizmetin birçok özellikleri bulunmakta. Sayfalarınızın hızlı olması, sayfalarınıza yapılan olası saldırıların ve içerik kayıplarının önüne geçecek güvenlik yazılımlarına sahip olması, dünyanın her yerinden erişilebilir olabilmek için web sunucularının en kaliteli veri merkezleri üzerinden hizmet veriyor olması, web sayfalarınızda olabilecek veri kayıplarına karşı periyodik olarak verilerinizin yedeklenmesi hosting hizmetinin kalitesini de belirleyen temel özelliklerdir.

0zyF2G.gif


Hangi Tür Hosting Seçenekleri Var?

Paylaşımlı Hosting
Hosting sağlayıcıları, genellikle birden fazla kullanıcıyla kaynak paylaşımı yapmanızı sağlayan hizmetler sunuyor. Hangi planı seçtiğinize bağlı olarak, aynı hosting hizmeti üzerinde birden çok web sitesi barındırabilirsiniz. Pek çok sağlayıcı, sınırsız trafik hosting hizmeti de sağlıyor; bu sayede herhangi bir ayda tüketiminizin en üst seviyeye çıkması durumunda sürpriz ek maliyetlerle karşılaşmıyorsunuz.

Artıları
Düşük maliyet
Yeni başlayanlar için ideal (spesifik teknik bilgi gerektirmez)
Önceden yapılandırılmış sunucu
Kullanıcı dostu kontrol paneli
Sunucu bakım ve yönetimi host firması tarafından yapılır

Eksileri
Sunucu yapılandırması üzerinde kontrol olmaz veya çok az olur
Diğer sitelerdeki trafik dalgaları, sizin sitenizi yavaşlatabilir

0zyF2G.gif


VPS Sanal Sunucu
Özel bir sanal sunucu, diğer adıyla VPS, birbirinden bağımsız sanal makinelere bölünmüş bir sunucudur. Donanım paylaşımlı kullanıldığı için, sanal sunucunun maliyeti dedike sunuculara göre genellikle daha düşüktür. En önemli avantajı, VPS’nin garantili kaynakları olmasıdır; bunlar başkalarıyla paylaşılmaz ve nasıl isterseniz öyle kullanabilirsiniz. Bu sayede paylaşımlı hostinge oranla daha fazla kontrole ve esnekliğe sahip olursunuz.

Artıları
Özel sunucu alanı (özel sunucu fiyatınından daha ucuza)
Sunucu üzerindeki diğer web siteleri, sizin sitenizin performansına etki etmez
Sunucuya root erişimi
Kolay ölçeklenirlik
Yüksek kişiselleştirme seçenekleri

Eksileri
Paylaşımlı hosting hizmetinden biraz daha pahalıdır
Sunucu yönetimi ve teknik konularda bilgi birikimi şarttır

0zyF2G.gif


WordPress Hosting
WordPress, dünyada en fazla kullanılan İçerik Yönetimi Sistemlerinden (CMS) biri. Özellikle WordPress’e odaklanan hosting planları da sunucu seviyesinde SSD diskleri, nginx sunucuları gibi sistemleri kullanarak otomatik güncelleme ve yedeklemeleri mümkün kılmanın yanı sıra web sitenizin güvenliğini de sağlıyor.

Artıları
Düşük maliyet (genellikle normal paylaşımlı hosting fiyatlarıyla aynıdır)
Yeni başlayanlar için ideal
Tek tık WordPress kurulumu
WordPress siteleri için yüksek performans
WordPress sorunları konusunda eğitimli müşteri destek ekibi
Önceden yüklenmiş WordPress eklenti ve temaları

Eksileri
Sadece WordPress siteleri için tavsiye edilir (eğer sunucunuzda birden fazla web sitesi barındırmak istiyorsanız ve bu sitelerin tamamı
WordPress sitesi değilse sorun yaşanabilir)

0zyF2G.gif


Dedike Sunucu
Dedike sunucu, basit tanımıyla tek bir kullanıcıya ayrılmış fiziksel bir makine veya bilgisayardır. Kullanıcı, bant genişliğinden disk alanına kadar sunucunun tüm kaynaklarını kullanabilir. Dedike sunucular, özellikle aylık trafik hacmi yüksek olan web siteleri, dosya yükleme ve indirme ihtiyacı fazla olan web siteleri için idealdir.

Artıları
Sunucu yapılandırma üzerinde tam kontrol
Yüksek güvenilirlik (sunucu kaynaklarınızı başka kimseyle paylaşmazsınız)
Sunucunuza root erişimi
Yüksek güvenlik

Eksileri
Yüksek maliyet
Sunucu yönetimi ve teknik konularda bilgi birikimi şarttır

0zyF2G.gif


Kurumsal Hosting
Kurumsal Hosting nedir derseniz, kolay kullanılabilen cPanel’ı VPS’nin gücü ve performansıyla bir araya getiren bir hosting hizmetidir. Kurumsal Hosting ile bant genişliğinin yanı sıra işlemci ve dedike RAM de elde edersiniz ve tüm bunlar yüksek trafiğe sahip, veri ağırlıklı olan ve/veya e-ticaret web sitelerinin ihtiyaç duyduğu unsurlardır.

0zyF2G.gif


Windows Hosting
Microsoft yazılım teknolojileri, kolay ve esnek web yazılımları tasarlayabilmek için biçilmiş bir kaftan. Bu teknolojiler ( asp.net, .net core, mssql ) ile geliştirilmiş bir web sitesi, yine bu teknolojiler ile oluşturulmuş bir barındırma altyapısı üzerinden hizmet vermek zoruna. İşte bu tarz barındırma altyapıları windows hosting olarak adlandırılmakta. Windows Server işletim sistemi üzerinde geliştirilen bu barındırma altyapıları üzerinden kesintisiz ve hızlı hizmet alabilirsiniz.

0zyF2G.gif


Linux Hosting
Özellikle PHP, MySQL, Python vb açık kaynak felsefesine uygun araçlarla tasarlanmış olan web siteleri için en doğru çözümdür. Sayfalarınızı çok hızlı bir şekilde yüklersiniz, veritabanınızı kontrol panel üzerinden oluşturursunuz ve yine %100 uygulama uyumluluğu ile sitenizi en hızlı şekilde yayına alırsınız.

Dünya üzerinde belirtmiş olduğumuz açık kaynak tabanlı binlerce web (cms, blog, forum, bilgi bankası, e-ticaret) uygulaması bulunmakta. Bu uygulamalardan da faydalanmak ve barındırmak istiyor iseniz yine bu hizmeti tercih etmelisiniz.

0zyF2G.gif


Cloud Hosting
Cloud hosting yada diğer adıyla bulut hosting, gerçek anlamda neredeyse hiç downtime süresi olmadığı için piyasadaki en güvenilir çözümlerden birisidir. Cloud Hosting hizmetinde, host firmanız size bir sunucu kümesi sağlar. Dosyalarınız ve kaynaklarınız her bir sunucuda kopyalanır.

Artıları
Sıfıra yakın downtime
Sunucu hataları ve sorunları sitenizi etkilemez
Talebe uygun şekilde kaynak ayarlanır
Kullandıkça ödeme (sadece kullandığınız kadar ödersiniz)
Bir VPS’ye oranla daha fazla ölçeklenirlik

Eksileri
Maliyeti öngörmek zordur
Root erişimi her zaman sunulmaz

0zyF2G.gif


Hızlı Web Sayfaları
Sayfalarınızın yavaş açılması ile hızlı açılması arasında ne fark olabilir? Sonuçta her ikisinde de web sitenize erişim tamamlanıyor? Araştırmalara göre bir web sayfasına erişimi ne kadar yavaş olursa o sayfadan ayrılma eğilimi katlanarak artıyor. Bu demektir ki yavaş bir web sitesi demek, daha az kullanıcıya erişim demek, daha az müşteriye hizmetlerinizi satabilmeniz demek, kısacası elde etmek istediğiniz verimin kat kat altında verim elde etmek demek. İşte bu nedenlerle web siteniz daima 7 gün 24 saat en hızlı şekilde açılmalı ve performansta düşüş kesinlikle yaşanmamalı. Hosting firmalarının, barındırma sunucularında tanımladıkları site adeti arttıkça her siteye atanan işlemci, ram ve disk kaynağı azalır. Sonuçta daha yavaş bir erişim elde edersiniz. Bu nedenle hizmet alırken mutlaka daha az site barındırılan, sitenize daha fazla sunucu kaynakları atanmış ve özel olarak sunucu optimizasyonları gerçekleştirilmiş sunuculardan hizmet alıyor olduğunuzdan mutlaka emin olun.

0zyF2G.gif


Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?
Hosting saldırılarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Yazılımsal tabanlı saldırılar, yani sizin site yazılımınızda bulunan bir açık nedeniyle zararlı dosya yükleme, başka bir siteye yönlendirme veya site dosyalarını bozmayı baz alan saldırılar ne yazık ki yazılımsal müdahaleler ile engellenebilmektedir. Ancak, DDOS gibi saldılarda yani sunucuyu meşgul edereki yanıt verememesi amaçlanan saldırılarda, sunucunun ağ sisteminde ve güvenlik duvarında böyle durumlar için bir koruma mevcuttur. Bunlar hosting paketinizi yöneten firmanın teknik ekibi tarafından engellenir. Kullanıcıların yapabileceği herhangi bir müdahale bulunmamaktadır.

rvdPh3.png


Hosting hizmeti seçerken ürün açıklamalarını dikkatli okumak önemli. Ancak bir de uzak durmanız gerekenlere göz atalım:

Aylık trafiği aşmanız durumunda ortaya çıkabilecek maliyetler: Bazı sağlayıcılar, aylık trafiği aşmanız durumunda sizi ekstra ücrete tabi tutabiliyor. Unutmayın ki bu gibi durumların sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.

Alan adı transferindeki gizli maliyetler: Bazen, ücretsiz alan adı transferi uygulamaları olabiliyor ancak alan adınızı başka bir hosting sağlayıcısına taşımak istediğinizde karşınıza ek maliyetler çıkabilir. Bu, sık görülen bir durum değil ancak kendinizi garantiye almanızı tavsiye ederim.

Alan adı mülkiyeti: Bazı şirketler, alan adını alan kişinin adına değil, kendi şirketleri adına kayıt yapıyor. Bunun olmaması için alan adı sahibi kısmında sizin adınızın yazdığından emin olun.

Teknik destek olmaması: Özellikle hosting kullanımına aşina değilseniz, sağlayıcınızın iyi bir teknik destek ekibi olması çok önemli. Sağlayıcınızla iletişime geçmeniz durumunda size uygun sürede düzgün bir cevap verebilmeleri gerekiyor.

0zyF2G.gif


Sonuç
Özetle, hosting nedir sorusunu cevaplayacak olursak bir web sitesi yayınlamak ve online varlık oluşturmak için ihtiyacınız olan hizmete hosting denir. Açıkçası bir web sitesi sahip olmak, tüm dünyadan milyonlarca insana ulaşabilmenizi sağlayarak size büyük bir avantaj sağlar.

Web hosting konusunda her şeyi öğrendiğinize göre artık yeni web siteniz üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz!​
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.