Hosting Ve Domain Nedir ? //XCodeExpertX

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost
DrGaOs.png


Merhaba TürkHackTeam Ailesi


Bu Konumda Sizlere Hosting Nedir, Domain Nedir Bunlardan Bahsedeceğim.

1.png


Diyelimki Web Kodlama Öğrendiniz Ve Kendinize Bir Web Sitesi Kurmak İstiyorsunuz. Siteniz İçin Kodları Yazdınız Ve Artık Sitenizi Başka İnsanlarında Görmesini İstiyorsunuz.
Veya Farklı Bir Amaç İçin Bir Site Yaptınız Ve Siteye Birini Veya Birilerini Girdirtmek İstiyorsunuz.
Peki Ya Nasıl Olacak Bu İş ?

Sitenize Başka İnsanların da Girebilmesi İçin 2 Şeye İhtiyacınız Var, Domain Ve Hosting.

Şimdi Domain Ve Hosting Kavramlarının Ne Anlama Geldiklerini, Ne Olduklarını İnceleyelim...



P90mVB.png


hosting-1210201819467.jpg


Domain Nedir ?

Domaninin Türkçe Karşılığı Alan Adı 'dır. Domain Yani Alan Adı Bir Websitesinin Sadece Kendisine Özel Belirlenmiş Adresidir. Her Websitesi Benzersiz Bir IP Adresine Sahiptir. Bir Web Sitesine Girmek İçin, O Web Sitesinin IP Adresine Bağlanmamız Gerekmektedir. Yıllaar Önce İlk Web Sitelerinin Kurulduğu Dönemlerde Web Sitelerine Girmek İçin O Web Sitenin IP Adreslerini Yazmak Gerekiyordu. Tabi Gireceğimiz Her Sitenin IP Adresini Ayrı Ayrı Ezberlemek Çok Zor Bir Şey. Alan Adı da Bir Sitenin IP Adresinin Akılda Kalıcı Olması Zor Olduğu İçin Geliştirilmiş Bir İsim Verme Yöntemidir. Yani Kısacası Günümüzdeki Sitelerin İsimlerine Domain Denir. Mesela THT'nin Domaini www.turkhackteam.org Dur.

Bide DNS(Domain Name Server) Diye Bir Şey Vardır. DNS İse Bizim Gireceğimiz Sitenin Domain Name'i İle IP Adresini Bağdaştıran Sistemdir.
Yani Biz www.abc.com Sitesine Girmek İstediğimizde DNS Sistemi Domain Name'i www.abc.com Olan IP Adresine Bizi Bağlar. Aslında Biz www.abc.com Adresine Değil www.abc.com Sitesinin IP Adresine Bağlanmış Oluruz. Tabi Bunların Hepsi Arkaplanda Ve Çok Hızlı Bir Şekilde Gerçekleşiyor.

Bir Domaine Nasıl Sahip Oluruz ?

Alan Adları Domain Şirketleri Tarafından Satılmaktadır. Daha Doğrusu Kiralanıyor. Şöyleki Dünya Üzerindeki Tüm Alan Adları ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) Adı Verilen Bir Kurum Tarafından Atanır. Her Alan Adı Bu Kurumca Bir IP Adresine Yönlendirilir. ICANN, Alan Adını Son Kullanıcılara Yani Bizlere Ulaştırmak İçin Bazı Şirketlere Sertifika Verir. Bu Sertifikaya Sahip Şirketler (Domain Şirketleri) Bizlere Alan Adını En Az 1, En Fazla 10 Yıllık Olmak Üzere Kiralarlar. Siz Bir Alan Adı Satın Aldığınızda Aslında O Tamamen Sizin Olmaz. Kiraladığınız Süre Boyunca Size Aittir. Alan Adınızı Süresi Dolduğunda Yenilemezseniz Kayıt Sizin Üstünüzden Silinir Ve O Alan Adını Başka Birisinin Alabilmesi Mümkün Olur.
Domain Satışı ICANN Tarafından Yetkilendirilmiş Yüzlerce Firma Tarafından Yapılmaktadır.

4MlkWq.gif


ÖZET

  • Domain(alan adı) Bir Web Sitesinin İsmidir.
  • Domain En Fazla On Yıl En Az Bir Yıl Süre İle Satın Alınabilir (kiralanabilir).
  • Domain Olmadan Web Sitesi Yayını Yapmak Teorik Olarak Mümkündür Ancak Siteye Ulaşabilmek İçin IP Adresini Ezberlemek Gerekir.

17napp.gif


server-nedir-what-is-server-cloud-server-vps-server-ne-ise-yarar-cesitleri-800x400.jpeg


Hosting Nedir ?

Bir İnternet Sitesini Yayınlamak İçin Gerekli Olan Diğer Şey Hostingdir. Hostingin Türkçe Karşılığı Barındırma Alanı 'dır. Hosting, Web Sayfanıza Ait Tüm Dosyaların Saklanması Ve Erişime Açık Tutulması Hizmetidir. Bu Bilgisayarlara İse “server” Veya “web sunucusu” Adı Verilir. Aslında Bu Serverleri Bir Bilgisayar Gibi Düşünebiliriz. Fakat Bu Bilgisayarlar Bizim Kullandığımız Bilgisayarlardan Donanımsal Olarak Çok Çok Daha Güçlü Makinelerdir.Serverlar; “datacenter” Veya “veri merkezi” Olarak Adlandırılan Yerlerde Barındırılırlar. Veri Merkezleri; Çok Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısına Sahiptir, Elektrik Kesintileri Yaşanmaz, Sel Ve Deprem Benzeri Doğal Afetlere Karşı Korunaklıdır. Bu Sebeple, Siteleriniz Her Koşulda Ziyaretçilerinin Erişimine Açık Olur. Bu Veri Merkezlerinde Birçok Server(web sunucusu) Bulunuyor Ve Her Serverin İçinde Yüzlerce Belkide Binlerce Site Bulunuyor. Yani Bir Serverin İçinde Barındırdığı Site Sayısı Yüzlercedir. Siz Aslında www.abc.com Sitesine Bağlandığınızda, www.abc.com Sitesinin Bulunduğu Servere(sunucu) Bağlanmış Olursunuz. Bu Siteleri Sunucu İçinde Şu Şekilde Düşünebiliriz; Mesela Bir Bilgisayar Düşünün İçinde Yüzlerce Klasör Var Ve Her Klasörün İçeriği Farklı. Siz Mesela İsmi www.abc.com Olan Klasöre Girdiğinizde O Klasördeki İçerikleri Görüntülüyorsunuz. Burdaki Bilgisayarı Sunucu(server) Olarak, Klasörü de Hosting Olarak Düşünün. Yani Siz www.abc.com Sitesine Girdiğinizde Aslında Adı www.abc.com Olan Bir Klasörün İçini Görüntülüyorsunuz. Bu Klasörde Bir Serverin İçinde. Bu Serverde İçinde Yüzlerce Server Bulunan Bir Veri Merkezinde. Bu Veri Merkezide Bir Hosting Şirketine Ait.
Şuan Bu Yazıları Okuyabilmenizi Sağlayan Şey Web Hosting’dir. TürkHackTeam'deki Her Metin, Her Resim, Her Sayfa Kısacası Her Öge Bir Sunucu Üzerinde Depolanmaktadır. Depolanan Bu Veriler Web Hosting Aracılığıyla da Bizlere Gönderilmektedir. Domain ve hosting ‘i de Birbiri İle Eşleştirerek Bu Verilere Ulaşılabilmektedir.

Bir Hostinge Nasıl Sahip Oluruz ?

Bir Hosting Servisine, Hosting Şirketlerinden Size Uygun Olan Hostingi Satın Alarak Sahip Olabilirsiniz. Web Hosting, Tıpkı Bir Hard Disk Gibi Markasına, Boyutuna, Yazma Okuma Hızı Gibi Özelliklerine Göre Fiyatlandırılabilir Bir Servistir. Bir Web Hosting’in Kalitesini Ve Maliyetini Belirleyen Faktörler Şunlardır; Sunucu İşletim Sistemi, Disk Alanı(Depolama Alanı), Bant Genişliği, Lokasyon Ve MYSQL Veritabanıdır.
Aslında Bir Web Hosting Satın Alarak Aldığınız Şirketin Serverlerinden Birinin İçine Daha Yeni Bahsettiğim Bir Klasör Açılır. Ve Artık O Klasör Sizin Olur. O Klasörün İçinede Siz Sitenizin Kodlarını Atarsınız. Ve Satın Aldığınız Hosting Hesabınızdan Gerekli Domain Ayarlarınızı Yaptıktan Sonra Sizin Domaininize Girmeye Çalışan Birini Hosting Şirketiniz Sizin Hosting Klasörünüze Yönlendirir Ve Sitenize Giren Bir Kişi Sizin Hostinginize Attığınız Kodları, Dosyaları Görüntüler.
Aslında Bir Serverda İlla Yüzlerce Hosting Olacak Diye Bir Şey Yok. Eğer ki Siteniz Büyükse Veya Hosting İle Yapmak İstediğiniz Şey Büyük Bir Şeyse Hosting Şirketlerinden Kendinize Özel Olan, Sadece Size Ait Olan Serveri Satın Alabilirsiniz. Yani Az Önce Bahsettiğim İçinde Yüzlerce Site Bulundurabilen O Gelişmiş Bilgisayar(server) Sadece Size Ait Olabilir. Bu Size Çok Uçuk Bir Şeymiş Gibi Gelebilir Ama Hiçde Öyle Gelmesin, İnstagramın, Facebookun, Googlenin Server İhtiyacını Düşünün... :)

4MlkWq.gif


ÖZET

  • Bir Web Sitesinin Sayfalarının, Resimlerinin, Müziklerinin Ve Buna benzer Tüm Depolanabilir Verilerinin Özel Donanımlara Sahip Bilgisayarlar (sunucular) Üzerinde Barındırılması (saklanması, depolanması) Gerekir. Bu Verilerin Kullanıcılara Ulaştırılması Ve Saklanması İşine de Web Hosting Adı Verilir.
  • Her Web Hosting Bir Domain İle Beraber Çalışır.

fIXgAktEoLNMj1BWihacvwK8DKxPFELH6KVu3Dj1OS5cuujLn6vFhPaL3I15DFagITXFcU29p4htmTzF7y9ymmA_THyZLiPdwlfL


P90mVB.png


:Smiley1007:Bu Konumda Bu Kadardı Bir Sonraki Konuda Görüşmek Üzere:Smiley1007:
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.