HTTP Request & Response

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,619
4
907
ZYZZ
Merhaba kısa ama hoş bir yazı olacak. Yazıda HTTP Request ve Response ( istek ve yanıt )'lardan bahsedeceğim.

Kavram & Terimler

HTTP = Bağlantı Çeşiti
Request = İstek
Response = Dönüt
Header = Başlık
Body = Gövde

----------------------

Dinlendirici API'leri anlamanın yolu HTTP request ve response'ların istemci ile sunucu arasındaki iletişimi oluşturan bileşenleri anlamaktır. HTTP çekme protokolü olarakda tanınabilir. İletişim herzaman istemciden başlar, istemci sunucuya bir HTTP Request gönderir. Buna karşılık sunucu, istemcinin isteklerine bağlı olarak bir HTTP Response gönderir.



Durum aynen bu görseldeki gibi olmaktadır. Request ve Response'lar makinelerin yorumlayabileceği metin parçalarına benzemektedir. Birlikte Request ve Response yapısına göz atalım.

HTTP Request

Her HTPP Request'i bir Message Header ve Optional ( isteğe bağlı ) body içerir. Bir HTTP Requestinde ilk satıra İstek Satırı denir. Tanımlayıcı olarakda adlandırılabilir. Örnek verirsek;

GET / home.html HTTP/1.1
POST / index.html HTTP/1.1

Bu iki örnek istek satırlarıdır. GET bir verb, home.html kısımları URI, sonrası ise kullanılan HTTP versiondur. İstek Satırından sonra Request'e bağlı Request Header'larına sahibiz. Bu Header'lar bize bazı özellikleri tanıtmakla yükümlüdür. Request name & Value'ler burda tanımlanır. name:value olarak istekde görünür. Birden fazla olması durumunda virgüller ile ayrılır. name:value,name:value olarak. Bunlardan sonra bir aralık gelir ve daha sonra optional olan Body gelir. Body, Request'in bilgisidir. Örnek bir HTTP Request resmi vereyim.



Header kısmındaki bilgilere baktığımızda tarayıcı bilgileri, işletim sistemi, cookie bilgileri vs. var. Tabi bunlar istemciye yani Request'in geldiği yere ait bilgiler. Request böyle şimdi de Response bakalım.

HTTP Response


Server HTTP Request aldıktan sonra Client'e HTTP Response gönderir. Bir cevap niteliğindedir. Response istenilen bilgilerde verebilir, 403,404 gibi bir takım Error'larda. Yani hatalar. Yapı olarak Request ile aunıdır. Response bir Message Header ve Optional Body ' den oluşur. Header'ın ilk satırına Status Line ( Durum Satırı ) denir.

Status Line : HTTP Version, Status Code, Reason Phrases

Durum Satırı : HTTP Versiyonundan, Durum Kodundan ve Durum Kodunu Açıklayan Neden Cümlesinden Oluşur.


Ex Status Code & Reason Phrases


" 200 OK"
"404 Not Found"
"403 Forbidden"


Bazı durum kodları ile neden cümlelerinin birlikteliği bu şekilde örnek vermek gerekirse. Şimdi de bunları açıklayan bir HTTP Response örneği verelim.





Durum bu şekilde. Okuyanlara teşekkür ederim iyi forumlar :))
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.