Hub ile Switch arasındaki farklar

protutip

Yeni üye
26 Haz 2016
28
0
Eskişehir
Bu konuda eskiden kullanımı yaygın olan “Hub” ile, günümüzde kullanımı yaygın olan “Switch”i anlatıp aralarındaki farklara değineceğim.


Hub


Bildiğiniz üzere eskiden günümüzdeki modem, ağ anahtarı/dağıtıcı (Switch) gibi gelişmiş ağ cihazları yoktu. Birkaç cihaz ile yarım yamalak bir ağ alanı kurulup internete öyle bağlanılıyordu. Bu cihazlardan birisi de “Hub” idi. Hub, günümüzde kullanılan ağ anahtarı veya Switch yerine kullanılıyordu. Şimdiki Switch arasında ufak ama önemli farkları vardır. Hub, üzerinde birkaç ethernet portu bulunduran bir cihazdır. Bu cihaz modem değil, modem ile cihazlar arasındaki araçtır. Bu cihaz sayesinde cihazlar hem modemden gelen internete bağlanabiliyor, hemde birbirlerine direkt olarak bağlanmış olurlar. Hub’a takılan cihazların birbirlerine direkt olarak bağlanmalarının nedeni, Hub’ın tek bir iletim yoluna sahip olması ve Hub’taki tüm cihazların aynı bant genişliğini kullanmasıdır. Yani Hub’taki bir cihazın modem ile veri alışverişi yaparkenki gönderdiği ve aldığı veriler Hub’ta bulunduğu sürece o veriler tüm cihazlara erişime açık oluyor. Bu açıdan tamamen güvenliksiz bir cihazdır Hub. Örneğin eğer hala Hub kullanılan bir yerde internete bağlanırsanız, verilerin bilgisayarınıza akması çok kolay olacaktır. Bu yüzden dizüstü bilgisayarınızı eviniz dışında hub kullanılan bir yerde internete bağlamamanızı öneririm. Yoksa ertesi gün Forumda “hesabım çalındı yardım edin” diye bir konu açma ihtimaliniz yüksektir :trl Hub’ın bir diğer kullanım amacı ise “broadcast”, yani yayın yapmaktır. Yayın yapmaktan kastım öyle televizyon yayını falan değil. Az önce söylediğim gibi Hub’taki cihazlar tek bir bant genişliği kullanırlar ve dolayısıyla birinin gönderip aldığı verileri herkes görebilir. Hub’ın bu özelliğinden yararlanılarak bir cihazdan gönderdiğiniz mesajın Hub’a bağlı diğer tüm cihazlara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak da Hub ethernet kablolarını modeme bağladığı için 0 ve 1 bitleri, yani elektrik kullanır. Bunun için de OSI Modelinde kullandığı katman 1-3. katmanlardır.


8fE3LD.png



Switch (Ağ Anahtarı/Dağıtıcı)

Hub ile benzer görevi yapsa da ondan çok daha güvenli ve gelişmiş bir şekilde yürütmektedir işleri. Switch'ler daha çok büyük ofisli şirketlerde cihazlar ile modem arasındaki ağ köprüsüdür. Bir zamanlar switch, her evde cihazlarla modem arasında köprü görevi görmüştür. Fakat günümüzde artık bu köprüler ve switch'ler yerine modemin kendi içinde bir switch bulunmakta ve bu cihaza da “access point” denmektedir. Neyse konumuza dönelim biz. Switch'ler, Hub’tan farklı olarak daha fazla ethernet portuna sahiptirler. Ve her bir port için ayrı bir bant genişliği atanmaktadır. Bu sayede switch'e bağlanan her cihazın modem ile arasında kendi özel yolu vardır. Switch'ler bir de her cihazın bağlı olduğu porta (Modem ile bağlantı kurduktan sonra) o cihazın MAC adresini atayarak onu hafızasında depolar. Ki günümüzde de bu işlemi modem, daha doğrusu içinde bir switch bulunan “access point” yapar. Switch'ler OSI Modelinin 2-3. katmanlarında çalışırlar.


OyMzuy.jpg
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.