İlk olarak tasarlandığında BIOS’un 4 fonksiyonu vardı:

CheⓢsteR

Katılımcı Üye
30 Tem 2007
524
12
İlk olarak tasarlandığında BIOS’un 4 fonksiyonu vardı: Sisteminiz her açıldığında, te ControlAmp

Bu program aslında bir eklenti ancak kendi çalıştırılabilir dosyası var ve bunun arkaplanda çalışır durumda olması gerekiyor. Aslına bakarsanız arkaplanda çalışıp duran programları pek sevmem. Çünkü çoğu zaman çok sistem kaynağı tüketirler. Fakat bu program kullandığının karşılığını fazlasıyla veriyor(ki zaten öyle çok fazla bir bellek kullanımı da yok). Neyse, gelelim bu programın genel özelliklerine:

Proram kurulum gerektirmiyor ve zaten sadece 2 dosyadan oluşuyor. Bunlardan biri çalıştırılabillir dosya, diğeri de readme dosyası. Bu program çalıştığı sürece "System Tray"de kalıyor. Buradaki simgesine sağ tuşla tıklayarak çıkan menüden programın işlevlerine ulaşabiliyorsunuz. Tabi ben hala programın ne işe yaradığını söylemedim Evet bu programın ana işlevi klavye ve farenize bazı sistem eylemleri ve Winamp'i kontrol etmek için kısayol tuşları atayabilmenizi sağlamak. Şimdi bazılarınız diyecek ki bu işlev zaten Winamp 5'te "Global Hotkeys" altında var. Evet var ama bu program multimedya klavyelerdeki ekstra tuşları da destekliyor ve farenize de kısayol atayabilmenizi sağlıyor! Ki bunlar "CornerAmp" menüsüyle birleşince program harika hale geliyor.

CornerAmp menüsünden bahsedelim hemen: Bu, fare imlecini ekranın sol üst köşesine ***ürdüğünüzde otomatik açılan bir menü. Bu menüde sizin belirlediğiniz bir klasördeki playlistler, Winamp'in o an aktif olan playlisti, CD-Rom sürücü'deki(eğer takılıysa) şarkılar ve favorileriniz olmak üzere birçok yerdeki şarkılara erişim, bunları Winamp'te direk çalma fonksiyonları gibi birçok şey bulunuyor. Bu menü ayrıca otomatik şarkı arama, aktif playlistten rastgele bir şarkı çalma ve tüm Winamp şarkı kontrollerini barındırıyor. Üstelik bu kadar çok işlevi kolay bir kulanımla birlikte sunuyor.

1. Öncelikle bilgisayarınızda istediğiniz herhangi bir yere program dosyalarını koyun. Bu klasörü daha sonra değiştirmemeniz gerekiyor. İlk çalıştırmada sizden Winamp'in kurulu olduğu klasörü seçmenizi isteyecek. Bunu yaptıktan sonra program "System Tray"deki yerini alacak.

2. Simgesine sağ tıklayıp çıkan menüden "Settings"i seçin. Şimdi eğer yukarıda bahsettiğim CornerAmp'i kullanmayı düşünüyorsanız buradan klasörleri seçmelisiniz.


Playlist Folder, playlistlerinizin alınacağı klasör. "Browse" tuşuna basıp klasörü seçin ve sonra "Update" tuşuna basın.

Favourites Folder, favori şarkılarınızın olduğu klasör. Yine klasörü seçin ve sonra "Update" tuşuna basın.

Search Folder ise otomatik şarkı arama için kullanılacak klasör.

Delete Folder ControlAmp ile sildiğiniz şarkıların konulacağı klasör. Varsayılan değeri "Geri Dönüşüm Kutusu" ve tavsiyem böyle kalması.

Son olarak Enable CornerAmp kutusunu işaretleyin ki CornerAmp aktif olsun.

Tabi eğer klavye ve fare kısayollarını kullanmak istiyorsanız buradan "Use Keyboard Hotkeys" ve "Use Mouse Hotkeys" seçeneklerini de işaretlemeden ayrılmayın.

3. Şimdi "OK" tuşuna basıp ayar penceresini kapattıktan sonra bu kez sağ tıklayıp "Hotkey Settings"e giriyoruz.

Fare Kısayolları

Bu ekranda sol taraftan istediğiniz fonksiyonu seçin(üst taraftan).

"Tetikleyici Tuş" yani farenin ilgili tuşuna basmadan önce basılı tutulması gereken klavye tuşunu seçin. Burada önemli olan nokta birden fazla tuşun birlikte seçilebilmesi. Örneğin hem ctrl hem de alt seçiliyse bu işlevin çalışması için bu iki tuşu basılı tutarken farenin ilgili tuşuna basmalısınız, yoksa komut çalıştırılmaz.

Sağ taraftan ilgli fare tuşunu ya da tekerlek yönünü seçin(WheelUp, WheelDown) ve "Save" düğmesine basın.

İstediğiniz fonksiyonlara kısayollarınızı yukarıdaki yöntemi tekrar ederek atadıktan sonra "Apply" tuşuna basmayı unutmayın.

Klavye Kısayolları

Aynı fare kısayollarındaki gibi sol taraftan fonksiyonu seçiyoruz.

Tetikleyici tuşlarımızı seçiyoruz.

Sağ taraftaki kutucuğun içine asıl kısayol tuşunu yazıyoruz. Burada kullanılabilecek olan değerler "readme.htm" dosyasında var. Örneğin "Media_Prev" yazarsanız bu multimedya klavyedeki "|<<" tuşuna karşılık gelir. Birde klavyedeki bazı özel tuşlar için(mesela bu media tuşları ya da F1, F2 gibi tuşlar) tetikleyici belirtmek zorunda değilsiniz.

Son olarak "Save" tuşuna basmayı ve ardından "Apply" tuşuna basmayı unutmayın. "Save" tuşuna her kısayol atamasından sonra basmalısınız.

Bir de readme dosyasına bakarsanız orada bu bölümden Joystick tuşlarına bile atama yapıldığını göreceksiniz. Eğer Joystiğiniz varsa bunu da deneyebilirsiniz.

Evet tüm ayarları yaptıktan sonra programın simgesine sağ tıklayıp "Add to Startup" seçeneğine tıklayarak programı bilgisayar açılışına entegre edip ayarlarınızın saklanmasını sağlayabilirsiniz. Dediğim gibi program öyle çok fazla sistem kaynağı da tüketmediği için arkaplanda çalışmasında bir sakınca yok ancak oyun oynarken kapatmanızı ya da en azından sağ tıkladığınızda çıkan menüden "Suspend Hotkeys" seçeneğine tıklayarak kısayolları geçici bir süre için kapatabilirsiniz. CornerAmp'i de bu sırada kapatmak akıllıca olacaktır.

CornerAmp menüsünde ve programın simgesine sağ tıkladığınızda çıkan menüde "Update Playlists", "Update CD Menu" gibi seçenekler ilgili klasörlerde bir değişiklik olduğunda programın bunu farketmesini sağlar. Daha doğrusu siz farkedip programa "hadi yavrum şu yenileri de ekle" demiş oluyorsunuz
Gelelim "Automatic song Search" seçeneğine. Buraya tıkladığınızda çıkan yere aradığınız şarkının ismiyle ilgili bir arama metni yazıp "OK" tuşuna basarsanız arama kriterine uyan şarkılar otomatik olarak şarkı listesine konulur ve çalınmaya başlanır.

Son olarak "Enqueue Songs" seçeneği işaretli ise seçtiğiniz playlistler veya şarkılar aktif playlistin sonuna eklenir. Enhancer

Bu eklenti Winamp'in ses kalitesini inanılmaz derecede yükseltiyor. Tabi bu "inanılmaz" benim yorumum. Program bu işi "gerçek zamanlı" yani şarkı çalarken yapıyor. Bu da bir miktar işlemci gücü gerektiriyor tabi ki. Aslına bakarsanız Enhancer için kısaca kulanımı kolay ve gelişmiş bir ekolayzır diyebiliriz. PRogram aynı zamanda yankı için de ayarlar barındırıyor. İlgiizi çektiyse programı buradan adresinden indirip yazıya devam edebilirsiniz

Açıkçası programı çok uzun zaman önce kurduğum ve şimdi tekrar kurmaya üşendiğim için detaylı bir kurulum açıklaması veremeyeceğim ama hatırladığım kadarıyla sadece "Next" tuşuna basarak bitirilebilen çok karışık(!) bir kurulumu vardı. Evet, kurulumdan sonra Winamp'i açtığınızda Enhacer otomatik olarak seçilmediyse Winamp açık ve seçiliyken CTRL+P tuş kombinasyonuyla tercihler penceresini açıyoruz hemen. Sol taraftan Plugins altında bulunan DSP/Effect başlığına tıklıyoruz ve hemen ardından sağ taraftan "Enhancer v0.17"yi seçiyoruz. Aşağıdan "Plugin Settings" düğmesine basıp çıkan yerde iptal tuşuna bastıktan sonra Enhancer penceresini görebilirsiniz.
Açılan pencerenin sol alt tarafında "Power" ve "Boost" yazılı iki düğme var. Bunların yanındaki ışığın sarı renkli olması gerekiyor. Değilse üzerlerine tıklayıp sarı yapın. Şimdi yukarıdan aşağıya anlatayım oradaki ayarları ama herşeyden önce tavsiyem kendiniz sıfırdan bir ayar yapmadan "Presets" altında bulunan onlarca hazır ayarı denemeniz. Size uygun birşey olması muhtemel. Şimdi ince ayarcılar veya profesyoneller(!) için açıklamalar:

Volume: Bu çubuk şarkı çalarken kendi kendine hareket edip çıkıştaki sesin seviyesini ayarlar. Eğer bu olmasaydı basları çok açtığınızda kolonlarınızdan temiz bir bas duymak yerine iğrenç hırıltılar duyardınız . Basların az olduğu zamanlarda ses seviyesinin çok artıp şarkıda dengesizlik oluşturmasını önlemek için burada uygun bir yere tıklayarak sesin çıkabileceği maksimum seviyeyi belirleyebilirsiniz.

Harmonic Bass: Bu çubuk "Harmonik Bas" olarak geçen ve daha çok bas gitar gibi aletlerden çıkan "brruuum" gibi uzun ve yoğun basları temsil eder. Eğer seviyorsanız açabilirsiniz. Ama bence çok açmak bir yerden sonra rahatsız edici oluyor.

Harmonic Bass Range: Bu sonunda "range" iba resi olan çubukların hepsi ilgili frekansın ne kadarının alınacağını belirliyor. Yani bunu sonuna kadar açarsanız şarkıdaki tüm harmonik baslar yukarıdaki ayara göre kuvvetlendirilir ya da bastırılır, daha az açarsanız şarkıdaki harmonik basların da daha az bir kısmı işlemden geçecektir. Daha sonraki "range" ayarlarında da bir farklılık olmadığı için onları ayrıca açıklamayacağım.

Drum Bass: Bu ayar baterinin davulundan çıkan tok ve anlık basları kuvvetlendirir. Yani ani basları seviyorsanız ya da "dup tıs dup tıs" eşliğinde kafa sallamak istiyorsanız açmalısınız
Dry Signal: Bu ayar ise işlemden geçmemiş ses sinyalinin seviyesini belirtiyor. Normal ekolayzırlardaki orta tonlara(1K gibi) denk geliyor diyebiliriz. Enhancer kullanırken vokalin sesinin az geldiğini düşünüyorsanız bunu sonuna kadar açabilirsiniz.

Harmonic Treble: Bu da anlayacağınız üzere tiz sesleri temsil ediyor. Programın tiz sesleri güçlendirmesinin oldukça iyi olduğunu söyleyebilrim. Ama çok açarsanız "çısık çısık" seslerinden kulaklarınız çınlamaya başlayabilir

Ambience: Bu, eğer açık olursa sese bir yankı ekler ve yankının seviyesini belirtir. Yükselttikçe daha belirgin bir yankı duyarsınız.

Ambience Range: Kim? Ben mi demiştim "range" kısımlarını anlatmayacağım diye? Yok canım demedim Neyse geyiği bırakıyorum. Bu "range"i anlatmamın sebebi diğerlerinden biraz daha farklı olması. Bunu ne kadar açarsanız yankının derinliği ve gecikmesi o kadar artıyor. Yani eğer boş bir oda yankısı elde etmek isterseniz 2-3 gibi bir değere almalısınız. Ama konser alanı etkisi için de 10'a almaktan çekinmeyin.
Bunları da bitirdikten sonra kanal(preset) yönetimini de anlatayım ve sonra programın skin desteğinin de olduğnu söyleyip yazıyı bitireyim. Hımm aslında sonra söylememe gerek kalmdı skin desteğini çünkü burada söylemiş bulundum Evet programın skin desteği var. Yapımcının anasayfasından birçok skine ulaşablirsiniz.

Kanallara gelince. Aslında oldukça kolay bunları kullanmak. "Presets"a basınca çıkan pencereden kayıtlı ayarları görebilirsiniz. Buradan istediğiniz birini seçip "Load" tuşuna bastığınızda ayarlar hemen yüklenecek ve aktif olacaktır. Kendi yaptığınız kanalı kaydetmek için aşağıda bulunan kutucuğun içine kanalınızın ismini yazıp "Save" tuşuna basmalısnız. Ve evet, sizin de bir kanalınız oldu bravo! Seçili kanalı silmek için "Delete", bu pencereyi kapatmak için de "OK" tuşna basabilrisiniz.

Yazıyı bitirmeden önce programın sağ üstündeki "x" simgesine bastığınızda SADECE programın penceresinin kayboduğunu; filtrelerin devreden çıkmadığını ve Enhancer'ın kapanmış olmadığını hatırlatayım. Kapatmak için ya üzerindeki "Power" tuşuna basıp yanındaki sarı ışığı söndürün ya da ekletiler bölümünden(DSP/Effect) "(none)"ı seçin
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.