Intel i Serisi İşlemciler, Neden 2-4-6 Diye Değil de 3-5-7 Diye Gidiyor?

realsim

Katılımcı Üye
16 Mar 2018
539
0
Uzun zaman sonra ilk konumdan Selamlar
Intel Pentium serisinden sonra Intel'in yeni amiral gemileri olan Intel Core i serisi, neden 3-5-7 diye devam ediyor hiç düşündünüz mü? Sizler için bir iki ihtimali derledik.
Ünlü marka sahiplerinin ürün isimlendirmeleri bazen ilginç olabiliyor. Hatta bu isimlendirme sonrasında rakiplerin ürünlerine de ilham kaynağı oluyor; tıpkı birazdan irdeleyeceğimiz Intel Core serisinin rakibi olan AMD Ryzen gibi.

AMD Ryzen bildiğiniz gibi Ryzen 3-5-7 serisiyle şu an piyasada bulunuyor. Ancak bu numaralandırmanın, rakipleriyle aynı segmentte ürünler çıkarması dışında hiçbir anlam ve önemi yok. Çıkış noktamız Intel ve bu numaralandırmanın iki farklı gerekçesi olduğu düşünülüyor.


1. Yasalar
Telif ve isimlendirme yasalarına göre markanızın ismini, ürünü tanımlar şekilde tescilleyemezsiniz. Örneğin çift çekirdekli bir işlemci tasarladınız diyelim; bunun adı 2 Core veya Core 2 olamaz. Nitekim bunu yaptığınız taktirde, daha sonrasında çift çekirdekli bir işlemci üreten firmanın hakkı yenmiş olur. Yani çifter şekilde ilerleyen çekirdek sayıları ile işlemci isimlendirmeleri uyuşmuyor. Bu yüzden tek sayılar kullanıldı.


2. Kafa Karışıklığı

Bu maddeyi irdelemeden önce Intel'in Core serilerine ve çekirdek sayılarına bakalım:

-i3: Hepsi çift çekirdekli.

-i5: 2 ya da 4 çekirdekli.

-i7: 4 ya da 6 çekirdekli

Şimdi, yukarıdaki tabloyu göz önüne alarak i serisinin 2-4-6 diye gittiğini düşünelim. i3 serisinin i2 olarak adlandırması bir sorun yaratmayacak; nitekim bütün işlemciler çift çekirdek. Peki i5'ler i4 olarak adlandırılsaydı? i4 işlemcinin aklınızda oluşturacağı ilk imaj 4 çekirdekli olduğudur; ancak 2 çekirdekli moddeler de mevcut. Keza i6 olacak olsaydı, yine 4 çekirdekli modellerle müşterinin kafası karışacaktı.
Özetle bu iki madde özelinde Intel yapılabilecek en iyi isimlendirmeyi gerçekleştirdi. 2-4-6 hem yasal olarak hem de 'marketing' açısından mantıklı değildi.
Kaynak
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.