Internet Güvenliği Sözlüğü

Dark-Man

Kıdemli Üye
5 Ocak 2013
4,432
9
I Don't Know
A


Ağ hub'ı
Bir yerel ağdaki bilgisayarları birbirine bağlayan donanım cihazı.

Ağ veya bilgisayar ağı
Birbirlerine kablolar, kablosuz sinyaller veya her ikisiyle bağlanan ve birbirleriyle ağ protokollerini kullanarak iletişim kullanabilen iki veya daha fazla bilgisayardan oluşan grup. Ağlar ayrıca, yazıcılar, router'lar ve ağ hub'ları dahil olmak üzere diğer cihazları içerebilir.

Asimetrik şifreleme
Mesajları şifrelemek için yoğun olarak yayınlanan bir ortak anahtarı ve şifreleri çözmek için buna karşılık gelen özel bir anahtarı kullanan şifreleme yöntemi.


B


Birleştirme
Dosyaların parçalarını daha mantıklı bir sırayla ve birbirine daha yakın şekilde yerleştirerek sabit sürücünüzdeki bilgileri yeniden düzenleme işlemi. Parçalama, bilgisayarınızı yavaşlatabilir; sürücüler birleştirildiği zaman daha hızlıdır ve daha fazla boş alanları vardır.

Blog
"Web günlüğü" anlamına gelen İngilizce "web log"sözcüğünden türetilmiştir. Bir kişinin günlük girişlerini veya yorumlarını düzenli olarak yayınladığı bir web sitesidir. Bazı web günlüğü sahipleri sitelerine başkalarının da mesaj gönderebilmesine izin verir.

Bluetooth ve IEEE 802.15.1
Bu ad, 10. yüzyılda yaşayan ve birleştirici kişiliğiyle tanınan Danimarka kralı Harald Blatan'dan (Mavi Diş) esinlenerek verilmiştir. Kablosuz kulaklıklar, telefonlar, PDA'lar, klavyeler ve diğer bağımsız cihazlar arasındaki kısa menzilli iletişime yönelik klasik kablosuz standartlar setidir. Bluetooth birçok güvenlik önlemini destekler ancak Bluetooth özellikli cihazların saldırıya uğramasına neden olabilen kusurlara sahiptir.

Bot veya Web bot
"Robot" sözcüğünden türetilmiştir. Internet'te insan eylemlerini gerçekleştiren veya taklit eden Web bilgileri toplama uygulaması gibi otomatik bir program. Arama motorları, anlık ileti (IM) programları ve diğer Internet hizmetleri tarafından meşru amaçlarla kullanılır. Web bot aynı zamanda bilgisayarların kontrolünü ele geçirmek, saldırılar yapmak ve verilerin güvenliğini tehlikeye atmak için kullanılabilir ve karma tehdidin bir parçası olarak hareket edebilir. Ayrıca bkz., botnet.

Botnet veya zombi orduları
Güvenlik açığı olan ve kontrolü bir kişiye geçmiş bir grup bilgisayar. Kontrolü ele geçiren kişi güvenlik açığı olan bilgisayarlarda hizmet reddi saldırıları başlatmak, spam göndermek veya başka kötü amaçlı eylemlere girişmek için kötü amaçlı yazılımlar kullanır.




C


Casus Yazılım
Bilgisayarınız ve bilgisayarınızı kullanım biçiminiz hakkında bilgiler toplayan bu bilgileri Internet üzerinden başkalarına aktaran yazılım. Casus yazılımlar arka planda çalışır ve bazı durumlarda sizin bilginiz veya onayınız olmadan kendini bilgisayarınıza yükler.

Çerez
Bir Web sayfasını ziyaret ettiğinizde bilgisayarınıza yerleştirilen küçük bir metin dosyası. Söz konusu sayfayı tekrar ziyaret ettiğinizde tercihlerinizi hatırlamak veya gezinti etkinliklerinizi izlemek için kullanılan çerezler, sanal alışveriş sepetlerini, sayfa özelleştirmeyi ve hedef kitleye yönelik reklamları kolaylaştırır. Bunlar birer program değildir ve sabit sürücünüzü okuyamaz veya bilgisayarınıza zarar veremez.




D


Dijital imza
Genel anahtar şifresinde şifrelenen verilerin bütünlüğünü doğrulamak ve dijital sertifika sahibinin kimliğini onaylamanın yanı sıra sertifikanın kendi kimlik denetimini yapmak için kullanılır.

Dijital sertifika
Genel anahtar sertifikası veya kimlik sertifikası olarak da adlandırılır. Genel anahtar şifresinde, genel anahtarın o anahtarla şifrelenmiş veya dijital olarak imzalanmış verileri gönderen kuruluşun mülkiyetinde olduğu doğrulanır. Dijital sertifikalar bir sertifika yetkilisi tarafından yayınlanır ve gönderenin genel anahtarının yanı sıra sertifikanın özgün olduğunu ve anahtarın gönderene ait olduğunu doğrulayan bir dijital imzayı içerir.

DoS
Servis Reddi. Bilgisayara veya ağa yapılan ve bilgisayar veya ağ hizmetlerinin istemciler tarafından kullanılamayacak duruma gelmesine neden olacak şekilde bant genişliğini taşıran veya kaynaklar aşırı yüklenen saldırıdır. Kaynakları kapatan kötü amaçlı bir kod tarafından da aynı işlev görülebilir.

Dosya sıkıştırma veya veri sıkıştırma
Dosyanın içeriğini kodlayarak dosya boyutunu azaltır. Sıkıştırma, depolama alanını artırmak ve Internet üzerinden hızlı aktarımı kolaylaştırmak için kullanılır. Sıkıştırılan dosyalar genellikle bir arşiv dosyasına yerleştirilir ve kullanılmadan önce açılmalı ve çıkarılmalıdır; diğerleri sıkıştırılmış durumda kullanılır. Sık olarak kullanılan sıkıştırma arşiv biçimleri şunlardır: .ZIP, .SIT, .TAR, .JAR ve .CAB.




E



Etki alanı aldatmacası veya Etki alanı ele geçirme
Etki alanı adı sistemini, yasal bir Web adresini sahte veya kötü amaçlı bir web sitesiyle ilişkilendirecek şekilde kötüye kullanma. Kullanıcının sahte web sitesine küçük bir uyarıyla veya hiçbir uyarı olmadan gönderilmesiyle kimlik avı veya diğer saldırı türlerini gerçekleştirmek için kullanılır.




F


FTP
Dosya Aktarım Protokolü. Dosyaların Internet'e bağlı bilgisayarlar arasında aktarılmasına yönelik klasik iletişim kuralları seti. Birçok Web tarayıcısı dosyaları FTP kullanarak aktarabilmektedir ancak genellikle daha iyi güvenlik özellikleri sunan özel bir FTP programı kullanmayı tercih edebilirsiniz.




G


Genel anahtar
Asimetrik şifrelemede, anahtar sahibine şifreli bir mesaj göndermek isteyen herkes tarafından kullanılabilen anahtar. Genel anahtarın sahibi mesajların şifresini çözmek için kendi özel anahtarını kullanır.

Genel anahtar altyapısı (PKI)
Genel anahtar şifrelemesini desteklemek üzere tasarlanan standartlar ve hizmetler seti. Genel anahtarların ve bu anahtarlara sahip olan kuruluşların kimlik denetimlerini gerçekleştirmek için sertifika yetkilileri tarafından yayınlanan dijital sertifikaları kullanır.

Genel anahtar şifresi
Genel anahtar şifresi sahiplerinin kimliklerini denetlemek için kullanılan mesajların ve dijital sertifikaların bütünlüğünü doğrulamak amacıyla mesajları ve dijital imzaları şifrelemek için genel anahtarlar kullanan şifreleme tekniği.

GIF
Grafik Değişim Biçimi. Internet'te popüler olan bir görüntü dosyası biçimi. GIF'ler görüntü kalitesini yitirmeden sıkıştırılabildikleri için tercih edilen grafiklerdir. Ancak, GIF'ler 256 renkle sınırlıdır ve bu nedenle dijital fotoğraflar için uygun değildir. Ayrıca bkz., JPEG.

Görüntü sıkıştırma
Görüntü sıkıştırma. Kalitenin kabul edilebilir bir düzeyde kalmasını sağlayarak görüntü dosyasının boyutunu azaltma. Web'de yaygın olarak kullanılır, JPEG ve GIF, genelde kullanılan sıkıştırılmış görüntü dosyası biçimleridir. Ayrıca bkz., dosya sıkıştırma.

Güvenlik duvarı (ağ)
Ağ erişimini ve ağ ile Internet veya ağın bir kısmıyla diğeri arasındaki iletişimi kontrol eden bir donanım ya da yazılım veya her ikisi.

Güvenlik duvarı (kişisel)
Bilgisayar ile Internet veya bir yerel ağ arasındaki erişimi ve iletişimi kontrol eden yazılım. Kontrol edilen trafiğe izin verirken, korsanları ve diğer izinsiz trafiği engeller.




H


HTML
Köprü Metni İşaretleme Dili. Web sayfalarını oluşturmak ve biçimlendirmek için kullanılan temel dil. Web sayfalarının çoğunda düzeni, tasarımı, metnin görüntülenmesini, köprüleri, görüntüleri ve diğer ortamı kontrol eder.

HTML etiketleri
Web sayfaları oluşturmak ve biçimlendirmek için kullanılan standart HTML kod bileşenleri seti.

HTTP
Köprü Metni Aktarma Protokolü. Web tarayıcılarının ve sunucuların bilgileri Internet üzerinden geri ve ileri yönde aktarmasını kontrol eden klasik bir iletişim kuralları seti.

HTTPS
Bilgilerin şifreleme ve/veya diğer kimlik doğrulama önlemlerini kullanan bir sunucuya aktarılması için kullanılan HTTP kuralları. Güvenli HTTP bağlantıları sunan web sitelerinin URL'leri "https:" ile başlar.



I


IM
Anlık İleti. İki veya daha fazla kişinin Internet üzerinden birbiriyle gerçek zamanlı iletişim kurmasına olanak sağlayan bir program. IM iletişimlerinin büyük bölümü metin biçiminde gerçekleşse de, bazı IM programları ayrıca sesli-görüntülü konferans yayınlama ve dosya alışverişi hizmetleri sunmaktadır. IM, anlık ileti programıyla gönderilen iletileri veya bir anlık ileti gönderme eylemini de belirtebilir.

Internet veya Net
Bilgisayarlardan ve bilgisayar ağlarından oluşan genel, dünya çapında bir ağ. World Wide Web, e-posta, anlık ileti, sohbet odaları ve birçok diğer çevrimiçi hizmetler ve veri aktarımları Internet aracılığıyla gerçekleştirilir.

IP adresi
Internet Protokolü adresi. Internet dahil, bir ağ üzerindeki her bilgisayar veya diğer aygıt için benzersiz bir tanımlayıcı. Kavram olarak telefon numaralarına benzeyen IP adresleri, bilgisayar, router, yazıcı ve diğer aygıtların birbirlerini tanımalarını [kimliğini belirleme] ve iletişim kurmalarını sağlar.




J


JPEG
Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu. Dijital fotoğraflar için popüler bir sıkıştırılmış dosya biçimi. JPEG'ler yüksek çözünürlüğü koruyarak sıkıştırılabildikleri için Web üzerinde tercih edilen biçimdir; birçok dijital kamera varsayılan biçim olarak JPEG oluşturur. JPEG dosyalarının uzantısı .jpg veya .jpeg'dir. Ayrıca bkz., GIF.




K


Karma Tehdit
Solucan, Truva atı ve tuş kaydedici gibi birden çok geleneksel saldırı yöntemini birleştiren saldırı. Bu türden saldırıya karşı savunma bir güvenlik araçları ve korunma katmanları kombinasyonunu gerektirir.

Karşılıklı kimlik denetimi
İşlemin her iki tarafının kimliğini kanıtlamasını gerektiren bir güvenlik yöntemi. Web'de, bu hem Web tarayıcısının hem de Web sunucusunun birbirlerine kimliklerini kanıtlamasını gerektirir ve bu nedenle Web sayfasının ve sayfanın kullanıcısının iyi niyetli olmasını sağlar. Finansal ve ticari sitelerde kullanılan karşılıklı kimlik denetimi, kimlik avının ve diğer dolandırıcılık türlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Kimlik Avı
İnsanları Sosyal Güvenlik numaraları ve parolalar gibi gizli bilgilerini açıklamaları için kandırmak üzere gerçekleştirilen girişim. Kimlik avı, bilgilere yönelik dolandırıcılık amaçlı taleplerde bulunmak için (örn., veri "avına" çıkmak) tipik olarak uygun görünen sahte web siteleriyle ilişkili e-posta veya IM'leri kullanır. Ayrıca bkz., sosyal mühendislik.

Köprü
Sizi bir Web sayfasından diğer bir Web sayfasına ve Internet'teki başka bir kaynağa taşıyan tıklanabilir bir sözcük, ifade veya görüntü. Köprüler HTML etiketleri kullanılarak oluşturulur ve tarayıcıda görüntülendiklerinde tipik olarak altı çizilerek veya farklı renkte görüntülenerek metnin geri kalanından ayrılır.

Korsan
Genel olarak, bilgisayar sistemlerine kötü veya suç işlemeye yönelik amaçlarla yetkisiz erişim sağlamak için programlama becerilerini ve teknik bilgisini kullanan kişidir. Bununla birlikte programcılar topluluğu bu tür kişiler için "program kırıcı" terimini kullanmayı tercih ederek "korsan" terimini saygı duyulan ve yüksek becerilere sahip programcılar için ayırırlar.

Kötü Amaçlı Yazılım
İngilizce "malicious software" sözcüğünün kısaltması olan "malware" olarak da bilinir. Sistemlerde veya verilerde hasara sebep olarak, gizliliği ihlal ederek veya bilgisayarlara izinsiz şekilde sızarak zarar verme amacıyla tasarlanan yazılım. Virüsleri, solucanları, Truva atlarını, bazı tuş kaydedicileri, casus yazılımı,reklam yazılımını ve bot'ları kapsar.

Kurtarma
Hasar gören veya artık erişilemeyen özgün veri dosyalarını geri yüklemek için yedekleri kullanma işlemi.




L



M


MP3
Mpeg ses katmanı 3. Ses ve müzik kayıtlarının elde taşınan veya masaüstü ses çalarlarda çalınmasında popüler olan sıkıştırılmış ses dosyası biçimi.




N



O


Özel anahtar
Asimetrik şifrelemede, karşılık gelen genel anahtar kullanılarak şifrelenen mesajların şifresini çözmek için yayınlanmayan bir anahtar kullanılır.




P


PDA
Kişisel Dijital Yardımcı. Genellikle adres defterlerini, bilgilendirme defterlerini ve diğer kişisel organizasyon yazılımlarını içeren, elde taşınan bilgisayar. Birçok PDA Web'e bağlanabilir, e-posta gönderebilir ve ev bilgisayarlarıyla senkronize edilebilir; bazıları cep telefonu gibi çalışır.

Podcast
"iPod yayıncılığı" anlamına gelen İngilizce "iPod broadcasting" teriminden türetilmiştir. Web'de bir seferlik indirme veya abonelikle kullanılabilen ve düzenli olarak güncellenen MP3 ses dosyaları seti. Podcast aboneleri güncellemeleri RSS Web beslemeleri yoluyla otomatik olarak alır.




Q



R



Reklam Yazılımı
Bilgisayarınızda reklam içeriği görüntüleyen yazılım. Yakın akrabası olan casus yazılım gibi, bazı reklam yazılımları tamamen bilginiz dahilinde ve izninizle çalışırken, bazıları bu şekilde hareket etmez. Genellikle bir güvenlik riski yaratmaktan çok rahatsızlık veren reklam yazılımları, aynı zamanda gezinme etkinliklerini izleyebilir ve bu bilgileri Internet üzerinde başkalarına aktarabilir.

RSS
Really Simple Syndication. Hızlı değişen bilgilerle haber sitelerinde, web günlüklerinde ve diğer Web sitelerinde kullanılabilen Web beslemeleri içeriğini oluşturmak için kullanılan bir XML biçimi. Bu beslemeler genel olarak içeriğin başlıklarını ve özetlerini içerir ve aboneler bunları görüntülemek için RSS okuyucularını kullanır.


S


Sahte Web Sitesiyle Kimlik Avı
Bir web sitesinin etkin alan adını veya URL'sini ele geçirerek ve kullanıcıları bilgilerin çalınmasına yönelik dolandırıcılık amaçlı taleplerde bulunulan bir sahte web sitesine yönlendirerek Internet gezginlerini kandırma girişimi. Ayrıca bkz., URL aldatmacası.

Sertifika otoritesi
Ortak anahtar şifrelemesinde, varlıkların ve onların ortak anahtarlarının kimliğini doğrulayan güvenilir bir üçüncü taraf. Bunun için sertifika otoriteleri, bir ortak anahtarın, dijital imzası sertifikada listelenmiş olan kişiye ait olduğunu doğrulayan dijital sertifikalar yayınlarlar.

Şifreleme
Bilgileri şifre anahtarına sahip olmayan kişiler için okunamaz hale getiren bir güvenlik yöntemi; çevrimiçi satın almaların ve diğer işlerimin güvenliğini sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Bir web sitesi "güvenli" olduğunu belirttiğinde, bu genellikle gönderdiğiniz ve aldığınız verilerin şifrelenmiş olduğu anlamına gelir. Ayrıca bkz., genel anahtar şifresi.

Simetrik şifreleme
Mesajları şifrelemek ve şifresini çözmek için aynı gizli anahtarı kullanan şifreleme yöntemi.

SMTP
Basit E-posta Aktarım Protokolü. E-posta mesajlarının Internet üzerinden aktarılmasına yönelik klasik iletişim kuralları seti.

Sohbet odası
Grupların gerçek zamanlı yazışabilecekleri bir çevrimiçi forum. Birçok sohbet odasında davranışları izlemek ve erişimi denetlemek için moderatörler kullanılır. Ancak, kullanıcılar sohbet odalarına isimsiz olarak katılabilir. Cinsel sapkınlıkları olan kötü niyetli kişiler bu olanağı kendilerini gizleyerek çocuklarla gençleri hedef almak için kullanmaktadır.

Solucan
Bir bilim kurgu romanı olan Şok Dalgası Süvarisi'nden uyarlanmıştır. Kendisini kopyalayabilen ve e-posta programlarını veya diğer aktarma araçlarını kullanarak Internet üzerinden yayılabilen, sık karşılaşılan kötü amaçlı bir programdır. Ayrıca etkilene bilgisayarın güvenliğini tehlikeye atabilir veya sistem ve verilerin hasar görmesine neden olabilir.

Sosyal mühendislik
Kullanıcıları özel bilgilerini açıklamaları için kandırmaya yönelik bir yöntem olan sosyal mühendislik, bilgilerin çalınmasını önlemek için sadece teknik unsurlara güvenmektense başka bir kişiye güvenmek yönündeki doğal eğilimimizden faydalanır. Genellikle kimlik avı, sahte web sitesiyle kimlik avı ve diğer Inter tabanlı dolandırıcılıklarla ilişkilidir.

Spam
Genellikle çok sayıda rastgele hesaba toplu olarak gönderilen ve ürünlere veya hizmetlere ilişkin reklamları içeren istenmeyen e-posta. Ayrıca kimlik avı dolandırıcılıklarında ve diğer çevrimiçi dolandırıcılıklarda kullanılır. E-posta filtreleme yazılımı kullanılarak azaltılabilir.

Spim veya anlık spam
Genellikle çok sayıda IM hesabına toplu olarak gönderilen ve pazarlama içeriğini ve ürün Web sayfalarına bağlantıları içeren istenmeyen anlık mesajlar. Ayrıca kimlik avı dolandırıcılıkları ve kötü amaçlı yazılımların yayılması için kullanılabilir. Ayrıca bkz., spam.

SPIT
Internet telefonu üzerinden spam. Internet üzerinden toplu olarak yapılan istenmeyen VOIP telefon çağrıları. Henüz önemli bir rahatsızlık veya tehdit olarak kabul edilmese de, VOIP'nin daha popüler hale gelmesiyle önemli bir sorun haline gelebilir. Ayrıca bkz., spam ve spim.




T


Truva atı
Yasal bir yazılım gibi görünen, genellikle başkalarının bilgisayarınızı uzaktan kontrol etmesine neden olan veya verilere ya da sistemlere saldıran kötü amaçlı program. Virüslerden ve solucanlardan farklı olarak Truva atları kendilerini çoğaltamaz veya yayamazlar, bu nedenle diğer dağıtım yöntemlerine güvenmelidirler.

Tuş kaydedici
Kullanıcının bilgisayar klavyesinde yazdığı her şeyi izleyen ve kaydeden yazılım. Teknik destek ve gözetim amaçlarıyla kullanılır. Ayrıca kötü amaçlı yazılımlara entegre edilebilir ve parolaları, kullanıcı adlarını ve diğer özel bilgileri ele geçirmek için kullanılabilir.




U


URL
Tekdüzen Kaynak Bulucu. Bir web sitesi veya Web sayfasının adresi (örn., Endpoint, Cloud, Mobile & Virtual Security Solutions | Symantec ya da www.symantec.com/home_homeoffice/index.html). Tarayıcılar, Web sayfalarını tanımak ve konumlandırıldıkları yer olan Web sunucularından indirmek için URL'leri kullanır.

URL aldatmacası
Web tarayıcının adres çubuğunda görüntülenen URL gibi görünme veya taklit etme girişimi. Kimlik avı saldırılarında ve sahte web sitelerinin yasal görünmesi için diğer çevrimiçi saldırılarında kullanılır, saldıran gerçek URL'yi üstünü yasal görünümlü bir adresle kapatarak veya benzer yazıma sahip bir URL kullanarak gizler.




V


Virüs
Kendi kendini çoğaltabilen ve dosyalara, programlara ve bilgisayar sistemlerine bulaşan program. Bazı virüsler basit şekilde kendilerini kopyalar ve yayılırken, diğerleri bilgisayar sistemine ve verilere zarar verebilir.

VoIP
Internet üzerinden Ses Protokolü. Ses aktarımlarını Internet veya diğer IP ağları üzerinden gerçekleştiren dijital telefon hizmeti.




W


Web beslemesi
Haber yazıları, podcast'ler ve bloglar gibi hızlı değişen Web içerine ilişkin başlıkları ve özetleri içeren genellikle XML biçiminde olan dosya. Web beslemeleri abonelik veya bir seferlik indirme için içeriğin tam sürümlerine bağlantılar sağlar; ayrıca bir çeşit çevrimiçi dağıtım oluşturarak diğer web siteleri tarafından paylaşılabilir ve yeniden yayınlanabilir. Ayrıca bkz., RSS.

Web sayfası
Tarayıcıların Web'den alabileceği, genellikle HTML biçiminde olan bir dosya. Web sayfaları metin, görüntüler ve multimedya kaynakları içerebilir. Genellikle diğer Web sayfalarına veya dosyalara giden köprüler içerirler ve bazılarında sayfa sahibine bilgiler gönderebildiğiniz formlar bulunur.

Web sunucusu
Web sayfalarını ve diğer kaynakları Internet üzerinden paylaşım için uygun hale getiren bir bilgisayar. HTTP kullanan Web tarayıcılar Web sunucularından sayfa talebinde bulunur ve daha sonra sunucular bu sayfaları talep sahibine gönderir veya indirir. Ayrıca Web sunucunun fonksiyonlarını kolaylaştıran bir programa da bu ad verilir.

WEP

Kabloluya Eşdeğer Gizlilik. 802.11 IEEE standartlarının bir parçası olan WEP, bilgilerin şifrelenmesine ve kablosuz ağlara yetkisiz erişimin engellenmesine yönelik bir güvenlik protokolüdür. Kablolu ağlarla eşit seviyede güvenlik sağlayacak şekilde tasarlanan WEP, önemli kusurlara sahiptir ve tercih edilen kablosuz güvenlik protokolleri olan WPA ve WPA2 ile değiştirilebilir.

Widget

Genellikle düğme, onay kutusu, pencere veya metin kutusu gibi bir etkileşimli grafik bileşenidir. Ayrıca gerçek zamanlı bilgileri görüntüleyen ve yaygın olarak kullanılan fonksiyonlara hızlı erişim sağlayan küçük masaüstü programlarına da bu ad verilir.

Wi-Fi
Kablosuz Sadakat. "Yüksek sadakat" sözcüğünden türetilmiştir. 802.11 kablosuz ağları, cihazları ve 802.11 kablosuz teknolojisiyle ilişkili tüm unsurları (örn., Wi-Fi etkin noktası) açıklamak için kullanılan bir terimdir.

Wi-Fi etkin noktası
Genel bir kablosuz ağ üzerinden Internet'e bağlanmak için Wi-Fi kullanan bir aygıtı kullanabildiğiniz fiziksel bir alan. Bazı etkin noktalarda alınmış güvenlik önlemleri yoktur, başkalarında ise iletim güvenliği için WEP veya WPA kullanılır.

WPA
Wi-Fi Korumalı Erişim. 802.11 kablosuz standartlarının bir parçası olan WPA, WEP güvenlik protokolünün daha iyi şifreleme ve kullanıcı kimlik denetimi önlemleri sunan bir uzantısı ve gelişmiş bir halidir.

WPA2
802.11 kablosuz standartlarının bir parçası olan WPA2, WPA güvenlik protokolünün gelişmiş halidir. WEP, WPA ve WPA2 halen kullanılmaktadır ancak WPA ve WPA2 daha iyi koruma sunmaktadır.



X


XML
Genişletilebilir İşaretleme Dili. Web programcılarının bilgileri biçimlendirmek ve Web'de sunmak için kullandıkları HTML benzeri bir dildir. HTML'den farklı olarak sabit bir biçimlendirme etiketleri setine sahip değildir; bunun yerine, programcılara kendi işaretleme etiketlerini oluşturma ve bu sayede bilgileri yenilikçi yöntemlerle düzenleme ve sunma esnekliğini sunan bir üstdildir.




Y


Yedekleme
Bilgisayar dosyalarının genellikle orijinallerinden fiziksel olarak başka bir konumda saklanan ekstra kopyası. Orijinal dosyalar zarar gördüğünde ve kaybolduğunda kurtarma işlemi için çok önemlidir.

Yönlendirici
İki ağı bağlayan ve trafiği bir ağdan diğerindeki uygun hedefe yönlendiren bir donanım cihazı. Bir ağın Internet'e bağlanmasında sıkça kullanılan bazı router'ler, ağ güvenlik duvarlarına ve başka yerleşik özelliklere sahiptir.

Alıntıdır.

 
Son düzenleme:

Dark-Man

Kıdemli Üye
5 Ocak 2013
4,432
9
I Don't Know

bılmedıgım kavramlar ogrendım saol

Teşekkürler :) Bazı Arkadaşlar Terimleri Sallamayı Bırakır Artık :D


Iyi ve yararlı bir yazı.Emeğe saygı.

eline yüregine sağlık babacanım:) herkesin ögrenmesi ve yararlı olacagı terimler babacanım:)


Saolun Arkadaşlar İnş. Yararlı Olmuşumdur.
 

'AdrenaLiN

Yaşayan Forum Efsanesi
2 Şub 2012
8,398
166
Eline sağlık ama hala bazı yerler boş doldurmaya çalış dahada güzel olsun.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.