İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

2nokta

Yaşayan Forum Efsanesi
28 Şub 2013
16,689
16
Biz millet olarak online alışveriş kültürünü Avrupa’ya oranla çok sonra öğrendik. Ancak bu öğrenme sürecimiz de çok sancılı oldu kabul edelim. Bir defa bizim dokunmadan, denemeden bir ürüne para vermeye gönlümüz pek razı gelmedi uzun süre. İnternetten alışverişe yavaş yavaş ısındık derken ortaya bir çok problem çıktı. Özellikle online olarak satın alınan teknolojik ürünlerde inanılmaz derecede sahtekarlık olayları gerçekleşti. Öyle ki 200 liraya İphone 5 aldığını zanneden abi eve gelen kargo paketini açtığında karşılaştığı tek şey bir adet “salatalık” argo tabiriyle “hıyar” oldu. Adeta insan onuruyla oynayan bu gibi o kadar çok vaka var ki; yargıya intikal eden kadar etmeyende çok fazla. Özellikle ülkemizde bu konuyla alakalı yasal alt yapının da olmaması önüne gelen her adamın site açarak kafasına göre e-ticaret yapmaya kalkması bu konunun başlangıç noktası. Çevrenizde bile duymuşsunuzdur, bugün Türkiye’de girişimciyim diye geçinen insanların sürekli söyedikleri cümle hep aklımdadır; –E ticaret yapalım abi çok pis para var o işte…

Hal böyleyken internet mecrasından alışveriş yapan her birey son derece dikkatli olması. Bu işi uzun süredir yapan ve fazlaca tecrübesi olan arkadaşlara sözüm yok, onlar zaten hangi siteden neyi alacaklarını çok iyi bilirler. Ancak internetten alışveriş konusunda çekinceleri olan ve kandırılmaktan korkan arkadaşlar için bu rehberi hazırlayarak yol göstermeye çalıştık.

e-commerce-platforms.jpg

İnternetten Alışveriş Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

1.) Öncelikle şunu bilelim 200 tl’lik bir ürün 50 tl’ye satılıyorsa hemen atlamayın. Ucuz etin yahnisi olmayacağı gibi piyasa değeri hemen hemen aynı olan fiyatın birden yüzde 100 indirime girmesi kesinlikle olmayacak bir iştir.

2.) Herhangi bir ürün gördünüz ve satın almak istiyorsunuz ancak, site ile çekinceleriniz varsa kesinlikle siteyle ilgili küçük bir araştırma yapabilirsiniz. Bunun için Google’dan ve sözlük sitelerinden yardım alabilirsiniz. Örneğin; “sanalmarket.com ekşi sözlük” şeklinde aratmanız yeterli olabilir. Site ile ilgili yorumları mutlaka okuyunuz.

3.) Tarayıcıya ait adres satırında Https yazıp yazmaması risk durumunu bildirir. Alışveriş yaptığınız sitenin ödeme bölümüne geldiğinizde adres çubuğunda https:// yazıp yazmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer sadece http:// yazıyorsa o sayfada ödeme yapmak riskli olabilir.

internetten-g%C3%BCvenli-al%C4%B1%C5%9F-veri%C5%9Fin-kurallar%C4%B1.png


4.) Alışveriş yaptıgınız sitenin url adresiyle ödeme yaptıgınız sayfanın url’sinin aynı olduguna dikkat edin dolandırıcılar burda siteleri yönlendirme gibi bir hileyle ödeme yaparken alışveriş yaptıgınız siteye benzer bir siteye sizi yönlendirir ve ödemeyi aslında dolandırıcılara yapabilirsiniz. Burada da yine en önemli nokta tarayıcıya ait adres satırını iyi takip etmektir.

5.) Güvenlik sertifikası. Yine alış veriş yapacağınız sitede aramanız gereken özelliklerden biri. Kurumsal online alış veriş sitelerinin mutlaka anlaşmalı oldukları güvenlik sertifikaları vardır. Ürün alacağınız sitede aşağıda başlıcalarını paylaştığım güvenlik sertifikalarını mutlaka arayın.

online-al%C4%B1%C5%9F-veri%C5%9F-yapmadan-%C3%B6nce-dikkat-edin-300x300.png
internetten-al%C4%B1%C5%9F-veri%C5%9F-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler.jpg


internet-al%C4%B1%C5%9F-veri%C5%9F-g%C3%BCvenlik-sertifikalar%C4%B1.png


6.) Ürün teslimatı konusunda dikkatli ve devamlı takip halinde olmalısınız. Olası bir aksilikte site yada kargo şirketiyle iletişime geçmelisiniz.

7.) Alışverişi tamamladığınızda çıkan sipariş kodunu mutlaka not edin yada ekran alıntısı yapın.

8.) Alışveriş ile ilgili sıkıntılarınızı, memnuniyetsizliğinizi, şikayetinizi mutlaka gerekli yerlere bildirin.

9.) Alışveriş yaptığınız bilgisayarın yada farklı bir mobil cihazın size ait olması en önemli kurallardan biri. Zira internet kafe benzeri yerlerde bulunan bilgisayarlarda sizin kredi kartı bilgilerinizi kopyalamak için hazır bulunan üçüncü parti yazılımlar mevcut olabilir.

Sizinde internetten alış veriş yaparken güvendiğiniz siteler var ise yorum bölümüne ekleyebilirsiniz.

alıntıdır
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.