IP Adresinizi Nasıl Gizleyebilirsiniz?

WH0 AM İ

Üye
24 Eyl 2023
114
48
Yaşayan Forum Efsanesi
Gizlilikle ilgili en popüler sorular:
* IP adresinizi nasıl gizleyeceğiniz.
* IP adresinizi neden gizlemeniz gerektiğine dair çeşitli nedenleri öğreneceksiniz,
* IP adresinizi nasıl bulacağınızı ve gizleyeceğinizi öğreneceksiniz.
- Ağ etkinliğini İSS'nizden gizleyin .
- Torrentleri sorunsuz indirin.
- Gizli bilgileri gizleyin.
- Coğrafi engellemeyi atlayın.
- Devlet gözetiminden kaçının.

Bu nedenler sizin için açık değilse, her biri hakkında kısa bir açıklama yapacağız.

Ağ etkinliğini İSS'den gizle

Sağlayıcınız hakkınızda her şeyi biliyor: adınız, adresiniz, telefon numaranız, ödeme bilgileriniz, hatta aile bileşiminiz ve daha fazlası. ISP, çevrimiçi etkinliğinizi şifrelemediğiniz ve anonimleştirmediğiniz sürece, İnternette yaptığınız her şeyi görür.

İnternete bağlanan her cihaza sağlayıcı tarafından bir IP adresi verilir. Hangi adreslerin kime, ne zaman atandığının kaydını tutuyor. Bu, belirli bir gün ve saatte belirli bir sitede tam olarak kimin bulunduğunu bulmanızı sağlar.

Çevrimiçi olduğunuzda IP adresiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinde görünür. Web siteleri, reklamlar, izleyiciler IP adresinizi ve konumunuzu bilir.

IP adresinizi gizlerseniz ve trafiği bir VPN kullanarak şifrelerseniz iki avantajınız olur:

Sağlayıcı internette ne yaptığınızı bilemeyecektir.
Web siteleri, izleyiciler, reklamlar ve diğerleri IP adresinizi ve konumunuzu görmez.

Birleşik Krallık, Avustralya ve diğer birçok ülkede İSS'lerin müşterilerinin ağ faaliyetlerini kaydetmeleri gerekmektedir. Çoğu durumda bu kayıtlar uzun süre saklanır ve devlet kurumları ve diğer yabancılar tarafından erişilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 2017'den beri sağlayıcıların tarama geçmişini reklamverenlere ve diğer kişilere satmasına izin veriliyor.

IP adresinizi gizleyip iyi bir VPN hizmeti ile trafiğinizi şifrelerseniz bu sorunu yaşamazsınız.

Torrentler ve P2P dosya paylaşımıyla güvenli çalışma

Torrent kullanırken ve P2P teknolojisini kullanarak dosya alışverişi yaparken IP adresinizi gizlemek önemlidir. Dünya çapında milyonlarca insan kendi aralarında dosya paylaşmak için torrentleri kullanıyor. Torrentler yasa dışı değildir ancak bu tamamen insanların ne tür dosyalar paylaştığına bağlıdır
Kendinizi korumak için IP adresinizi gizlemeniz gerekir.

Gizli bilgilerin gizli tutulması


Kimseyle paylaşmak istemediğiniz kişisel ve tıbbi bilgilere ulaşmak için internete ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda IP adresinizi gizlemeniz, kimsenin farkına varmadan bu bilgilere erişmenizi sağlayacaktır.

Sigorta şirketinizin kanser tedavisi hakkında okuduklarınızı öğrendiğini hayal edin. Ya da eşiniz, sizin birkaç yıl önce saldırıya uğrayan Ashley Madison arkadaşlık sitesinin kullanıcılarından biri olduğunuzu öğrenir.

Gizli bilgiler açısından bir diğer risk alanı da halka açık Wi-Fi erişim noktalarıdır. Kişisel kullanıcı verilerini çalan şüpheli kişilerin toplanma yerleri olarak ün kazandılar. Bu erişim noktalarına bağlanırken öncelikle bir VPN kullanarak IP adresinizi gizlerseniz, size bağlanabilecek veri hırsızlığına karşı belirli bir düzeyde korumaya sahip olursunuz.

Coğrafi engellemeyi atla


Coğrafi engelleme, belirli içeriğe erişip erişemeyeceğinize karar vermek için IP adresinizi kullanır. Farklı siteler ve ülkeler erişimi kısıtlamaya devam ediyor ve kullanıcılar bu kısıtlamaları atlamaya devam ediyor.

IP adresinizi gizlerseniz veya daha doğrusu belirli bir sitede izin verilen bir IP adresini kullanırsanız, fiziksel olarak izin verilen bölgede bulunmanıza gerek kalmadan sitenin içeriğine erişebileceksiniz. Örneğin, Rusya'dan bazı Amerikan hizmetlerine erişim yasaklanmışsa, bir ABD IP adresi alıp erişim sağlayabilirsiniz.

Devlet Gözetimiyle Karşı Karşıya Olmak

Bazı ülkeler, görünürde bir neden olmaksızın ve uluslararası hukuka aykırı olarak, kullanıcı faaliyetlerine ilişkin her türlü bilgiye bakarak İnternet trafiği üzerinde toplu denetimler yürütmektedir.

Çevrimiçi gizliliği en kötü şekilde ihlal edenlerden bazıları, aşağıdaki üyeleri içeren Beş Göz örgütünün ülkeleridir:

- Amerika Birleşik Devletleri
- Kanada
- Büyük Britanya
- Avustralya
- Yeni Zelanda

IP adresini değiştirmek ve trafiği şifrelemek, gözetime karşı bir miktar koruma sağlayabilir.

*IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz?​

Bir IP adresinin neye benzediğini ve onu nasıl bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu olmadan IP adresini gizleyemezsiniz.

IP adresi, ondalık noktalarla ayrılmış benzersiz bir sayı dizisidir. Bu adres, cihazınızı ve fiziksel konumunuzu tanımlar. 192.44.58.251'e benziyor. İnternette sizi tanımlamak için bir IP adresine ihtiyaç

vardır, bu da eylemlerinizi izlemeyi mümkün kılar.

ip-adres.png


Artık tipik bir IP adresinin neye benzediğini biliyorsunuz. Özel IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz? Bu, internetteki herhangi bir arama motorunda çok kolay bir şekilde yapılabilir.

Google ve Yandex gibi bir arama motorunu açın. DuckDuckGo gibi artırılmış güvenlik ve gizlilik düzeyine sahip arama motorları da vardır .
Arama alanına "IP adresim" sorgusunu girin.
IPv4 ve IPv6 adreslerinizi göreceğiniz IPleak.net gibi siteleri de ziyaret edebilirsiniz .

Lütfen IP adresinizin zaman zaman değiştiğini unutmayın. Herhangi bir nedenle statik bir IP adresiniz olmadığı sürece, İnternet'e her yeniden bağlandığınızda veya İSS'nizin isteğine göre IP adresi değişir. IP adresinizi atayan ve kaydeden ISP'dir. Yönlendiricinizin fişini çekerseniz veya evinizde elektrik kesintisi olursa, yeniden bağlandığınızda IP adresiniz değişecektir.


IP adresinizi gizlemenin üç yolu vardır​

IP adresinizi gizlemenize yardımcı olabilecek araçlar vardır. En baskıcı olanlar dışında çoğu ülkede tamamen yasaldırlar.

1️⃣ VPN
2️⃣ Proxy sunucu.
3️⃣ Tor ağı.

Bunlar IP adresinizi gizlemenin en iyi üç yoludur. IP adresini değiştirmenin de birkaç yöntemi vardır ancak bu, bu makalede açıklanan sorunları çözmez. Herhangi bir noktada bir IP adresi gerçek adınızla ilişkilendirilirse, bu bağlantılar IP adresindeki bir değişiklik nedeniyle sihirli bir şekilde kaybolmayacaktır. Ayrıca belirli bir IP adresiyle ilişkili çevrimiçi etkinliklerinizin kayıtları da kaybolmayacaktır. Yalnızca IP adresini belirli bir etkinlikle ilişkilendirilmeyecek şekilde gizlemek koruma sağlayacaktır.​

En iyi çözüm, IP adresinizi gizlemek için bir VPN hizmeti kullanmaktır​


VPN, IP adresinizi gizlemenin ana yoludur. Diğer yaklaşımların da yararları vardır, ancak VPN'ler kullanım kolaylığı, güvenlik ve gizliliğin en iyi kombinasyonunu sağlar. VPN kullandığınızda cihazınız bir ülkedeki VPN sunucusuna bağlanır. Bu gizlilik, veri koruma ve coğrafi olarak engellenen içeriğe erişim sağlar.

shema-raboty-vpn.png.webp

Bir VPN, engellenen içeriğe erişmenize izin verirken internet trafiğinizi şifreler, güvence altına alır ve anonimleştirir.

VPN sunucusu, gönderdiğiniz herhangi bir mesajın kendi IP adresinizi kullanmak yerine o sunucunun IP adresinden geçmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Sonuç olarak gerçek IP adresinizi yalnızca VPN hizmeti bilir. En iyi VPN hizmetlerinin iş modeli, kullanıcılarına maksimum gizlilik ve güvenlik sağlamaktır. Bu hizmetlerin en iyileri çevrimiçi yaptıklarınızın kaydını tutmaz. Bir VPN aracılığıyla çevrimiçi oldukları anda kimliklerinin tespit edilmesini imkansız hale getirerek yeni müşteriler çekmeye çalışıyorlar. Bu nedenle kullanıcı eylemlerinin kayıtlarını tutmayan hizmetlere ihtiyaç vardır.

Ayrıca VPN'in internette gezinirken gizliliği ve güvenliği sağlama konusunda başka faydaları da vardır. Cihazınız ile sunucu arasındaki bağlantı şifrelenmiştir . Bu, gözlemcilerin yalnızca bir VPN kullandığınızı bilebileceği anlamına gelir. Trafik VPN sunucusundan geçtikten sonra dışarıdakiler mesajlarınızı ele geçiremez ve kiminle iletişim kurduğunuzu bilemez.

En iyi VPN hizmetlerinde internet kapatma anahtarı bulunur. VPN bağlantınız aniden kesildiğinde bu anahtarlar internet bağlantınızı anında keser. Bu, gerçek IP adresinizin internette görünmemesi için yapılır. En iyi VPN hizmetleri kullanıcıların DNS isteklerini şifreler. Bu, İSS'nizin ve diğer gözlemcilerin, DNS sorgularına dayanarak hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilmesini önlemek için yapılır.

Genel olarak VPN, yalnızca IP adresinizi gizlemek için değil, aynı zamanda genel olarak İnternet'e erişirken kendinizi korumak için de en iyi araçtır.​

VPN kullanarak IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?​

- Kaliteli bir VPN hizmetine abonelik satın alın. NordVPN, Surfshark ve diğerleri gibi hizmetleri önerebiliriz. Bu hizmetler testlerde yüksek sonuçlar gösterdi .
- Yukarıda gösterildiği gibi IP adresinizi kontrol edin.
- VPN programını yükleyin ve başlatın.
- VPN sunucusuna bağlanın. Belirli bir sunucuyu seçebilir veya programın sizin için en uygun sunucuyu seçmesine izin verebilirsiniz.
- VPN ayarlarınızı kontrol edin ve acil anahtarın etkin olduğundan emin olun. Herhangi bir nedenle VPN bağlantısı kesilirse IP adresini koruyacaktır.
- Tarayıcınızı başlatın. IP adresini tekrar kontrol edin ve değiştiğinden emin olun.
- İnternette çalışmaya başlayın. Ziyaret ettiğiniz web siteleri, gerçek IP adresiniz yerine VPN sunucusunun IP adresini görecektir.

Not : Coğrafi olarak engellenen içeriği atlamak için IP adresinizi gizliyorsanız uygun bir ülkeden bir VPN sunucusu seçin. Netflix gibi coğrafi olarak engellenen siteler ile ExpressVPN ve NordVPN gibi VPN hizmetleri arasında devam eden bir savaş var. Bir gün en iyi VPN hizmetiyle bile engellenen içeriğe erişemeyebilirsiniz.​

IP adresinizi gizlemek için en iyi VPN'ler​

NordVPN'i seçin . Mükemmel performans ve düşük fiyatla çok işlevli hizmet.
Surfshark'ı . İyi performansa ve zengin özelliklere sahip, ucuz VPN hizmetlerinden biri.
ExpressVPN'i seçin . Kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve akış için çok uygun olan daha pahalı bir hizmet.​

IP adresinizi gizlemek için proxy kullanmak (riskli seçenek)​

Proxy sunucuları VPN'lerin daha az yetenekli kuzenleri olarak düşünülebilir. VPN sunucuları gibi proxy sunucuları da cihazınızla internetin geri kalanı arasında bulunur. Proxy sunucusu IP adresinizi mesajlardan gizler ve kendi IP adresini atar.

Başka hiçbir şey yapmıyorlar.

Proxy sunucuları, VPN'lerin sahip olduğu diğer güvenlik ve gizlilik özelliklerine sahip değildir. En kötü yanı, proxy sunucularının her türlü hack ve diğer saldırılara açık olmasıdır. Hatta bazıları gizlice kullanıcı verilerini kaydedip satıyor, bu da onlarla iletişim kurma amacını boşa çıkarıyor.​


IP adresinizi gizlemek için Tor ağını kullanma (yavaş seçenek)​


Tor (The Onion Router), trafiği birçok sunucu üzerinden geçirerek anonimlik sağlamak üzere tasarlanmış bir bilgisayar ağıdır. Bu ağ hem sıradan insanlar hem de devlet kurumları tarafından kullanılıyor. IP adresini gizleyebilir ancak onu VPN'den daha az çekici kılan dezavantajları vardır.

Ağa bağlanmak için Tor tarayıcısını kullanmanız gerekir. Bu oldukça ilkel bir tarayıcıdır ancak normal tarayıcıların aksine Tor ağına bağlanabilir. Tüm veriler birden çok şifreleme ve şifre çözme adımıyla birden çok sunucudan geçtiği için Tor ağı çok yavaş olabilir. Bu, siteleri ziyaret etmeyi oldukça zorlaştırır ve ayrıca Tor tarayıcısı torrentlerle çalışmaya veya video izlemeye uygun değildir.

img-303-trashexpert-11-07-21.png


Tor ağının normal İnternet ile sınırlı bağlantıları vardır, bu da onu VPN aracılığıyla kolayca erişilebilen popüler siteleri ziyaret etmek için uygun hale getirmez. Ayrıca birçok site bilinen Tor düğümlerini engeller. Söylentilere göre Tor ağının kullanımına izin verilen ülkeler bile var ancak devlet istihbarat teşkilatları tarafından izleniyor.​


Bir IP adresi nasıl gizlenir: sorular ve cevaplar​

Soru: Bir VPN, kullanıcı IP adreslerini nasıl gizler?​

Cevap:​

Mümkün olduğunca basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, VPN sunucusu IP adresinizi kendi IP adresiyle değiştirir. Görüntülenen konum buna göre değişir.

Sanal özel ağlar, cihazınızın İnternet bağlantısını VPN'in özel sunucularından biri üzerinden yönlendirerek IP adresinizi gizler. Oradan trafik İnternet'e gidiyor ve trafiğin kaynağının İSS'niz yerine VPN sunucusu olduğu anlaşılıyor. Verilerin VPN sunucusuna ulaşmadan önce ele geçirilmemesini sağlamak için trafik şifrelenir ve yalnızca VPN sunucusu şifresini çözebilir.

Soru: Tor ağı IP adresinizi nasıl gizler?​

Cevap:​

Tor (The Onion Router), dünya çapında binlerce bilgisayardan oluşan anonim bir ağdır. Tor, çok sayıda güçlü şifreleme katmanı (soğanın katmanları gibi, adı da buradan gelir) kullanarak, verileri cihazınıza ve cihazınızdan üç aktarma sunucusu aracılığıyla aktarır. Aktarıcıların hiçbiri hem IP adresinizi hem de mesajın içeriğini bilmez. Her röle yalnızca verinin hangi röleden geldiği ve hangi röleye gönderilmesi gerektiği hakkındaki bilgilerin şifresini çözebilir. Bilgi son röleye ulaştığında tamamen şifresi çözülerek hedefine gönderilir.


Tor ağında her veri aktarımı adımı şu şekilde görünür:

1. Adım: Cihazınız. Cihazınızdaki Tor tarayıcısı rotayı Tor ağı üzerinden yönlendirir. Bir başlangıç rölesini, bir ara röleyi ve bir bitiş rölesini seçer. Daha sonra mesajın içeriği şifrelenir ve sizi veya cihazınızı işaret edebilecek tüm bilgiler mesaj başlığından kaldırılır. Daha sonra yalnızca seçilen rölelerin kaldırabileceği şifreleme katmanları eklenir.

2. Adım: İlk tekrarlayıcı Verilerin geldiği IP adresinizi bilir. Verilerin hangi IP adresine yani ara rölenin adresine gönderileceğini bilmek için şifreleme katmanlarından birini kaldırır. İlk aktarım, şifrelenmiş olduğundan mesajınızın içeriğini okuyamıyor.

3. Adım: Ara tekrarlayıcı İlk aktarıcının IP adresini bilir ve veri gönderilecek son aktarıcının IP adresini bulmak için bir şifreleme katmanını kaldırır. Ara röle, şifrelenmiş olduğundan mesajın içeriğini okuyamaz. Ayrıca gerçek IP adresinizi de bilmiyor çünkü ilk aktarıcı bunu yayınlamaıyor.

4. Adım: Tekrarlayıcıyı sonlandır. Verinin geldiği ara rölenin IP adresini ve veri hedefinin adresini bilir. Verileri İnternet'teki hedefine şifrelenmemiş olarak göndermek için tüm şifrelemeyi kaldırır. Son röle gerçek IP adresinizi bilmiyor çünkü ara röle de bunu bilmiyor.

5. Adım: Hedef sitesi. Verinin geldiği uç rölenin IP adresini ve mesajın şifrelenmemiş içeriğini bilir. Verinin kaynağının aslında son aktarıcı olmadığını bilemez.

İnternetten cihazınıza gelen mesajlar da ters sırada benzer bir yol izler.

Bu karmaşık süreç IP adresinizin korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Proxy sunucusu IP adresini nasıl gizler?​

IP adresinizi gizlemek için cihazınızı bir proxy sunucusuna bağlanacak şekilde yapılandırmanız gerekir. Cihaz ile eriştiğiniz İnternet kaynakları arasında aracı olur. Cihazınızdan gelen trafik proxy'ye ulaştığında, IP adresiniz buradan kaldırılır ve bu, sizi ve cihazınızı tanımlamak için kullanılabilir. Bunun yerine proxy sunucusunun IP adresi değiştirilir. Mesaj daha sonra İnternet üzerinden gerçek IP adresinizi görmeyen bir hedefe iletilir. Bu, bir VPN'in çalışma şekline benzer.
Proxy sunucuların VPN'lere göre çeşitli avantajları vardır. Genellikle daha yüksek veri aktarım hızları sağlarlar. Birçok proxy sunucusu ücretsizdir. Ancak bu avantajların dezavantajları da bulunmaktadır.

Proxy neden VPN'den daha hızlıdır? Çünkü VPN gibi bir şifreleme veya güvenlik yoktur. VPN, cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki iletişimi şifreler. Proxy sunucusu bunu yapmaz. Bu, cihazınız ile proxy sunucusu arasındaki bağlantıyı izleyen herhangi birinin (örneğin İSS'niz) IP adresinizi, hedef IP adresinizi ve mesajların içeriğini görebileceği anlamına gelir.

En iyi VPN hizmetleri, tarayıcınızın adres çubuğuna her alan adı yazdığınızda cihazınızın yaptığı DNS sorgularını da şifreler. Bu, İnternet erişiminizi yavaşlatabilir ancak İSS'nizin sizi gözetlemesini engelleyecektir. Proxy sunucusu da bunu yapmaz, böylece İSS'niz hangi siteleri ziyaret ettiğinizi görebilir.


Proxy'ler neden VPN'lerden, hatta ücretsiz olanlardan daha ucuz? Çünkü çok daha basitler ama operasyonları da maliyet gerektiriyor. Bu nedenle birçok proxy sunucusu, en yasal olmayan yöntemleri kullanarak kullanıcılarından para kazanmaktadır.
Not: 2015 yılında bilgi güvenliği uzmanı Christian Hasek 400'den fazla proxy hizmetini analiz etti. Bunların %79'unun şu ya da bu nedenle tehlikeli olduğunu buldu.

Bu nedenle ücretsiz proxy hizmetlerinin kullanılması önerilmez.

Para kazanmak için birçok proxy hizmeti kullanıcı verilerini satar. Diğerleri ise kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı kodlar enjekte ediyor. İnternet'teki diğer ücretsiz hizmetler gibi, cihazlara veya kişisel kullanıcı verilerine erişimle maliyetleri dengelemeye çalışıyorlar.

Elbette belirli koşullar altında kullanılabilecek güvenli proxy hizmetleri vardır. Yine de bunun dikkatli yapılması gerekir.

IP adresinizi gizlemek yasa dışı mı?​

2013 ABD Bölge Mahkemesi kararında "atıldığın web sitelerini ziyaret etmek için bir proxy sunucusu kullanarak IP adresini maskelemenin Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası'nın (CFAA) ihlali olduğu" belirtiliyor. Genel olarak yasa, yasa dışı bilgisayar erişiminin nelerden oluştuğunu açıklamaktadır.

1986 yılına dayanan yasaya rağmen, hangi tür faaliyetlerin yasaya göre yasa dışı olduğu konusunda hâlâ tartışmalar var.

Onbirinci ABD Çevre Mahkemesi'ne göre, bir web sitesinin kullanıcı sözleşmesini ihlal etmek gibi eylemler yasa dışıdır.

İkinci Daire ve Dokuzuncu Daire'ye göre, kullanıcı sözleşmeleri gibi yazılı sınırlamaların ihlali suç teşkil etmiyor.

Bu önemli bir bilgidir çünkü Onbirinci Devre Mahkemesi'nin yorumu, Netflix hesabınızın şifresini paylaşmak veya web sitelerinde gezinmek için VPN kullanmak gibi eylemleri ceza gerektiren bir suç haline getirmektedir. Cezalar bilgisayar dolandırıcılığı ve uyuşturucu kaçakçılığına benzer olabilir.

2020'nin sonlarında ABD Yüksek Mahkemesi'nde açılacak bir dava bu soruna son verebilir. Van Buren / Amerika Birleşik Devletleri, No. 19-783, birçok kullanıcının yıllar içinde farkında olmadan bilgisayar suçlusu olup olmadığını belirlemektedir.

Çözüm​

IP adresinizi doğru bir şekilde gizlerseniz çevrimiçi gizliliğinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz .

IP adresinizi gizlemenin birkaç yolu vardır ve her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu makalede IP adresinizi gizlemenin nedenlerine ve bunu yapmanın en iyi üç yolunu gösterdim. Bu avantaj ve dezavantajları analiz ettikten sonra kaliteli bir VPN hizmeti kullanmanın en iyisi olduğu sonucuna varılmıştır. Eylemlerinizi yalnızca sitelerden değil, İSS'nizden bile gizleyecektir.

Değerli TürkHackTeam Ailesi Konu burada Bitmiştir.
Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Daha Fazla Bilgi İçin: Bilgi
 

MR_X

Üye
17 Eyl 2023
76
26
Gizlilikle ilgili en popüler sorular:
* IP adresinizi nasıl gizleyeceğiniz.
* IP adresinizi neden gizlemeniz gerektiğine dair çeşitli nedenleri öğreneceksiniz,
* IP adresinizi nasıl bulacağınızı ve gizleyeceğinizi öğreneceksiniz.
- Ağ etkinliğini İSS'nizden gizleyin .
- Torrentleri sorunsuz indirin.
- Gizli bilgileri gizleyin.
- Coğrafi engellemeyi atlayın.
- Devlet gözetiminden kaçının.

Bu nedenler sizin için açık değilse, her biri hakkında kısa bir açıklama yapacağız.

Ağ etkinliğini İSS'den gizle

Sağlayıcınız hakkınızda her şeyi biliyor: adınız, adresiniz, telefon numaranız, ödeme bilgileriniz, hatta aile bileşiminiz ve daha fazlası. ISP, çevrimiçi etkinliğinizi şifrelemediğiniz ve anonimleştirmediğiniz sürece, İnternette yaptığınız her şeyi görür.

İnternete bağlanan her cihaza sağlayıcı tarafından bir IP adresi verilir. Hangi adreslerin kime, ne zaman atandığının kaydını tutuyor. Bu, belirli bir gün ve saatte belirli bir sitede tam olarak kimin bulunduğunu bulmanızı sağlar.

Çevrimiçi olduğunuzda IP adresiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinde görünür. Web siteleri, reklamlar, izleyiciler IP adresinizi ve konumunuzu bilir.

IP adresinizi gizlerseniz ve trafiği bir VPN kullanarak şifrelerseniz iki avantajınız olur:

Sağlayıcı internette ne yaptığınızı bilemeyecektir.
Web siteleri, izleyiciler, reklamlar ve diğerleri IP adresinizi ve konumunuzu görmez.

Birleşik Krallık, Avustralya ve diğer birçok ülkede İSS'lerin müşterilerinin ağ faaliyetlerini kaydetmeleri gerekmektedir. Çoğu durumda bu kayıtlar uzun süre saklanır ve devlet kurumları ve diğer yabancılar tarafından erişilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 2017'den beri sağlayıcıların tarama geçmişini reklamverenlere ve diğer kişilere satmasına izin veriliyor.

IP adresinizi gizleyip iyi bir VPN hizmeti ile trafiğinizi şifrelerseniz bu sorunu yaşamazsınız.

Torrentler ve P2P dosya paylaşımıyla güvenli çalışma

Torrent kullanırken ve P2P teknolojisini kullanarak dosya alışverişi yaparken IP adresinizi gizlemek önemlidir. Dünya çapında milyonlarca insan kendi aralarında dosya paylaşmak için torrentleri kullanıyor. Torrentler yasa dışı değildir ancak bu tamamen insanların ne tür dosyalar paylaştığına bağlıdır
Kendinizi korumak için IP adresinizi gizlemeniz gerekir.

Gizli bilgilerin gizli tutulması


Kimseyle paylaşmak istemediğiniz kişisel ve tıbbi bilgilere ulaşmak için internete ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda IP adresinizi gizlemeniz, kimsenin farkına varmadan bu bilgilere erişmenizi sağlayacaktır.

Sigorta şirketinizin kanser tedavisi hakkında okuduklarınızı öğrendiğini hayal edin. Ya da eşiniz, sizin birkaç yıl önce saldırıya uğrayan Ashley Madison arkadaşlık sitesinin kullanıcılarından biri olduğunuzu öğrenir.

Gizli bilgiler açısından bir diğer risk alanı da halka açık Wi-Fi erişim noktalarıdır. Kişisel kullanıcı verilerini çalan şüpheli kişilerin toplanma yerleri olarak ün kazandılar. Bu erişim noktalarına bağlanırken öncelikle bir VPN kullanarak IP adresinizi gizlerseniz, size bağlanabilecek veri hırsızlığına karşı belirli bir düzeyde korumaya sahip olursunuz.

Coğrafi engellemeyi atla


Coğrafi engelleme, belirli içeriğe erişip erişemeyeceğinize karar vermek için IP adresinizi kullanır. Farklı siteler ve ülkeler erişimi kısıtlamaya devam ediyor ve kullanıcılar bu kısıtlamaları atlamaya devam ediyor.

IP adresinizi gizlerseniz veya daha doğrusu belirli bir sitede izin verilen bir IP adresini kullanırsanız, fiziksel olarak izin verilen bölgede bulunmanıza gerek kalmadan sitenin içeriğine erişebileceksiniz. Örneğin, Rusya'dan bazı Amerikan hizmetlerine erişim yasaklanmışsa, bir ABD IP adresi alıp erişim sağlayabilirsiniz.

Devlet Gözetimiyle Karşı Karşıya Olmak

Bazı ülkeler, görünürde bir neden olmaksızın ve uluslararası hukuka aykırı olarak, kullanıcı faaliyetlerine ilişkin her türlü bilgiye bakarak İnternet trafiği üzerinde toplu denetimler yürütmektedir.

Çevrimiçi gizliliği en kötü şekilde ihlal edenlerden bazıları, aşağıdaki üyeleri içeren Beş Göz örgütünün ülkeleridir:

- Amerika Birleşik Devletleri
- Kanada
- Büyük Britanya
- Avustralya
- Yeni Zelanda

IP adresini değiştirmek ve trafiği şifrelemek, gözetime karşı bir miktar koruma sağlayabilir.

*IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz?​

Bir IP adresinin neye benzediğini ve onu nasıl bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu olmadan IP adresini gizleyemezsiniz.

IP adresi, ondalık noktalarla ayrılmış benzersiz bir sayı dizisidir. Bu adres, cihazınızı ve fiziksel konumunuzu tanımlar. 192.44.58.251'e benziyor. İnternette sizi tanımlamak için bir IP adresine ihtiyaç

vardır, bu da eylemlerinizi izlemeyi mümkün kılar.

ip-adres.png


Artık tipik bir IP adresinin neye benzediğini biliyorsunuz. Özel IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz? Bu, internetteki herhangi bir arama motorunda çok kolay bir şekilde yapılabilir.

Google ve Yandex gibi bir arama motorunu açın. DuckDuckGo gibi artırılmış güvenlik ve gizlilik düzeyine sahip arama motorları da vardır .
Arama alanına "IP adresim" sorgusunu girin.
IPv4 ve IPv6 adreslerinizi göreceğiniz IPleak.net gibi siteleri de ziyaret edebilirsiniz .

Lütfen IP adresinizin zaman zaman değiştiğini unutmayın. Herhangi bir nedenle statik bir IP adresiniz olmadığı sürece, İnternet'e her yeniden bağlandığınızda veya İSS'nizin isteğine göre IP adresi değişir. IP adresinizi atayan ve kaydeden ISP'dir. Yönlendiricinizin fişini çekerseniz veya evinizde elektrik kesintisi olursa, yeniden bağlandığınızda IP adresiniz değişecektir.


IP adresinizi gizlemenin üç yolu vardır​

IP adresinizi gizlemenize yardımcı olabilecek araçlar vardır. En baskıcı olanlar dışında çoğu ülkede tamamen yasaldırlar.

1️⃣ VPN
2️⃣ Proxy sunucu.
3️⃣ Tor ağı.

Bunlar IP adresinizi gizlemenin en iyi üç yoludur. IP adresini değiştirmenin de birkaç yöntemi vardır ancak bu, bu makalede açıklanan sorunları çözmez. Herhangi bir noktada bir IP adresi gerçek adınızla ilişkilendirilirse, bu bağlantılar IP adresindeki bir değişiklik nedeniyle sihirli bir şekilde kaybolmayacaktır. Ayrıca belirli bir IP adresiyle ilişkili çevrimiçi etkinliklerinizin kayıtları da kaybolmayacaktır. Yalnızca IP adresini belirli bir etkinlikle ilişkilendirilmeyecek şekilde gizlemek koruma sağlayacaktır.​

En iyi çözüm, IP adresinizi gizlemek için bir VPN hizmeti kullanmaktır​


VPN, IP adresinizi gizlemenin ana yoludur. Diğer yaklaşımların da yararları vardır, ancak VPN'ler kullanım kolaylığı, güvenlik ve gizliliğin en iyi kombinasyonunu sağlar. VPN kullandığınızda cihazınız bir ülkedeki VPN sunucusuna bağlanır. Bu gizlilik, veri koruma ve coğrafi olarak engellenen içeriğe erişim sağlar.

shema-raboty-vpn.png.webp

Bir VPN, engellenen içeriğe erişmenize izin verirken internet trafiğinizi şifreler, güvence altına alır ve anonimleştirir.

VPN sunucusu, gönderdiğiniz herhangi bir mesajın kendi IP adresinizi kullanmak yerine o sunucunun IP adresinden geçmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Sonuç olarak gerçek IP adresinizi yalnızca VPN hizmeti bilir. En iyi VPN hizmetlerinin iş modeli, kullanıcılarına maksimum gizlilik ve güvenlik sağlamaktır. Bu hizmetlerin en iyileri çevrimiçi yaptıklarınızın kaydını tutmaz. Bir VPN aracılığıyla çevrimiçi oldukları anda kimliklerinin tespit edilmesini imkansız hale getirerek yeni müşteriler çekmeye çalışıyorlar. Bu nedenle kullanıcı eylemlerinin kayıtlarını tutmayan hizmetlere ihtiyaç vardır.

Ayrıca VPN'in internette gezinirken gizliliği ve güvenliği sağlama konusunda başka faydaları da vardır. Cihazınız ile sunucu arasındaki bağlantı şifrelenmiştir . Bu, gözlemcilerin yalnızca bir VPN kullandığınızı bilebileceği anlamına gelir. Trafik VPN sunucusundan geçtikten sonra dışarıdakiler mesajlarınızı ele geçiremez ve kiminle iletişim kurduğunuzu bilemez.

En iyi VPN hizmetlerinde internet kapatma anahtarı bulunur. VPN bağlantınız aniden kesildiğinde bu anahtarlar internet bağlantınızı anında keser. Bu, gerçek IP adresinizin internette görünmemesi için yapılır. En iyi VPN hizmetleri kullanıcıların DNS isteklerini şifreler. Bu, İSS'nizin ve diğer gözlemcilerin, DNS sorgularına dayanarak hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilmesini önlemek için yapılır.

Genel olarak VPN, yalnızca IP adresinizi gizlemek için değil, aynı zamanda genel olarak İnternet'e erişirken kendinizi korumak için de en iyi araçtır.​

VPN kullanarak IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?​

- Kaliteli bir VPN hizmetine abonelik satın alın. NordVPN, Surfshark ve diğerleri gibi hizmetleri önerebiliriz. Bu hizmetler testlerde yüksek sonuçlar gösterdi .
- Yukarıda gösterildiği gibi IP adresinizi kontrol edin.
- VPN programını yükleyin ve başlatın.
- VPN sunucusuna bağlanın. Belirli bir sunucuyu seçebilir veya programın sizin için en uygun sunucuyu seçmesine izin verebilirsiniz.
- VPN ayarlarınızı kontrol edin ve acil anahtarın etkin olduğundan emin olun. Herhangi bir nedenle VPN bağlantısı kesilirse IP adresini koruyacaktır.
- Tarayıcınızı başlatın. IP adresini tekrar kontrol edin ve değiştiğinden emin olun.
- İnternette çalışmaya başlayın. Ziyaret ettiğiniz web siteleri, gerçek IP adresiniz yerine VPN sunucusunun IP adresini görecektir.

Not : Coğrafi olarak engellenen içeriği atlamak için IP adresinizi gizliyorsanız uygun bir ülkeden bir VPN sunucusu seçin. Netflix gibi coğrafi olarak engellenen siteler ile ExpressVPN ve NordVPN gibi VPN hizmetleri arasında devam eden bir savaş var. Bir gün en iyi VPN hizmetiyle bile engellenen içeriğe erişemeyebilirsiniz.​

IP adresinizi gizlemek için en iyi VPN'ler​

NordVPN'i seçin . Mükemmel performans ve düşük fiyatla çok işlevli hizmet.
Surfshark'ı . İyi performansa ve zengin özelliklere sahip, ucuz VPN hizmetlerinden biri.
ExpressVPN'i seçin . Kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve akış için çok uygun olan daha pahalı bir hizmet.​

IP adresinizi gizlemek için proxy kullanmak (riskli seçenek)​

Proxy sunucuları VPN'lerin daha az yetenekli kuzenleri olarak düşünülebilir. VPN sunucuları gibi proxy sunucuları da cihazınızla internetin geri kalanı arasında bulunur. Proxy sunucusu IP adresinizi mesajlardan gizler ve kendi IP adresini atar.

Başka hiçbir şey yapmıyorlar.

Proxy sunucuları, VPN'lerin sahip olduğu diğer güvenlik ve gizlilik özelliklerine sahip değildir. En kötü yanı, proxy sunucularının her türlü hack ve diğer saldırılara açık olmasıdır. Hatta bazıları gizlice kullanıcı verilerini kaydedip satıyor, bu da onlarla iletişim kurma amacını boşa çıkarıyor.​


IP adresinizi gizlemek için Tor ağını kullanma (yavaş seçenek)​


Tor (The Onion Router), trafiği birçok sunucu üzerinden geçirerek anonimlik sağlamak üzere tasarlanmış bir bilgisayar ağıdır. Bu ağ hem sıradan insanlar hem de devlet kurumları tarafından kullanılıyor. IP adresini gizleyebilir ancak onu VPN'den daha az çekici kılan dezavantajları vardır.

Ağa bağlanmak için Tor tarayıcısını kullanmanız gerekir. Bu oldukça ilkel bir tarayıcıdır ancak normal tarayıcıların aksine Tor ağına bağlanabilir. Tüm veriler birden çok şifreleme ve şifre çözme adımıyla birden çok sunucudan geçtiği için Tor ağı çok yavaş olabilir. Bu, siteleri ziyaret etmeyi oldukça zorlaştırır ve ayrıca Tor tarayıcısı torrentlerle çalışmaya veya video izlemeye uygun değildir.

img-303-trashexpert-11-07-21.png


Tor ağının normal İnternet ile sınırlı bağlantıları vardır, bu da onu VPN aracılığıyla kolayca erişilebilen popüler siteleri ziyaret etmek için uygun hale getirmez. Ayrıca birçok site bilinen Tor düğümlerini engeller. Söylentilere göre Tor ağının kullanımına izin verilen ülkeler bile var ancak devlet istihbarat teşkilatları tarafından izleniyor.​


Bir IP adresi nasıl gizlenir: sorular ve cevaplar​

Soru: Bir VPN, kullanıcı IP adreslerini nasıl gizler?​

Cevap:​

Mümkün olduğunca basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, VPN sunucusu IP adresinizi kendi IP adresiyle değiştirir. Görüntülenen konum buna göre değişir.

Sanal özel ağlar, cihazınızın İnternet bağlantısını VPN'in özel sunucularından biri üzerinden yönlendirerek IP adresinizi gizler. Oradan trafik İnternet'e gidiyor ve trafiğin kaynağının İSS'niz yerine VPN sunucusu olduğu anlaşılıyor. Verilerin VPN sunucusuna ulaşmadan önce ele geçirilmemesini sağlamak için trafik şifrelenir ve yalnızca VPN sunucusu şifresini çözebilir.

Soru: Tor ağı IP adresinizi nasıl gizler?​

Cevap:​

Tor (The Onion Router), dünya çapında binlerce bilgisayardan oluşan anonim bir ağdır. Tor, çok sayıda güçlü şifreleme katmanı (soğanın katmanları gibi, adı da buradan gelir) kullanarak, verileri cihazınıza ve cihazınızdan üç aktarma sunucusu aracılığıyla aktarır. Aktarıcıların hiçbiri hem IP adresinizi hem de mesajın içeriğini bilmez. Her röle yalnızca verinin hangi röleden geldiği ve hangi röleye gönderilmesi gerektiği hakkındaki bilgilerin şifresini çözebilir. Bilgi son röleye ulaştığında tamamen şifresi çözülerek hedefine gönderilir.


Tor ağında her veri aktarımı adımı şu şekilde görünür:

1. Adım: Cihazınız. Cihazınızdaki Tor tarayıcısı rotayı Tor ağı üzerinden yönlendirir. Bir başlangıç rölesini, bir ara röleyi ve bir bitiş rölesini seçer. Daha sonra mesajın içeriği şifrelenir ve sizi veya cihazınızı işaret edebilecek tüm bilgiler mesaj başlığından kaldırılır. Daha sonra yalnızca seçilen rölelerin kaldırabileceği şifreleme katmanları eklenir.

2. Adım: İlk tekrarlayıcı Verilerin geldiği IP adresinizi bilir. Verilerin hangi IP adresine yani ara rölenin adresine gönderileceğini bilmek için şifreleme katmanlarından birini kaldırır. İlk aktarım, şifrelenmiş olduğundan mesajınızın içeriğini okuyamıyor.

3. Adım: Ara tekrarlayıcı İlk aktarıcının IP adresini bilir ve veri gönderilecek son aktarıcının IP adresini bulmak için bir şifreleme katmanını kaldırır. Ara röle, şifrelenmiş olduğundan mesajın içeriğini okuyamaz. Ayrıca gerçek IP adresinizi de bilmiyor çünkü ilk aktarıcı bunu yayınlamaıyor.

4. Adım: Tekrarlayıcıyı sonlandır. Verinin geldiği ara rölenin IP adresini ve veri hedefinin adresini bilir. Verileri İnternet'teki hedefine şifrelenmemiş olarak göndermek için tüm şifrelemeyi kaldırır. Son röle gerçek IP adresinizi bilmiyor çünkü ara röle de bunu bilmiyor.

5. Adım: Hedef sitesi. Verinin geldiği uç rölenin IP adresini ve mesajın şifrelenmemiş içeriğini bilir. Verinin kaynağının aslında son aktarıcı olmadığını bilemez.

İnternetten cihazınıza gelen mesajlar da ters sırada benzer bir yol izler.

Bu karmaşık süreç IP adresinizin korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Proxy sunucusu IP adresini nasıl gizler?​

IP adresinizi gizlemek için cihazınızı bir proxy sunucusuna bağlanacak şekilde yapılandırmanız gerekir. Cihaz ile eriştiğiniz İnternet kaynakları arasında aracı olur. Cihazınızdan gelen trafik proxy'ye ulaştığında, IP adresiniz buradan kaldırılır ve bu, sizi ve cihazınızı tanımlamak için kullanılabilir. Bunun yerine proxy sunucusunun IP adresi değiştirilir. Mesaj daha sonra İnternet üzerinden gerçek IP adresinizi görmeyen bir hedefe iletilir. Bu, bir VPN'in çalışma şekline benzer.



Proxy neden VPN'den daha hızlıdır? Çünkü VPN gibi bir şifreleme veya güvenlik yoktur. VPN, cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki iletişimi şifreler. Proxy sunucusu bunu yapmaz. Bu, cihazınız ile proxy sunucusu arasındaki bağlantıyı izleyen herhangi birinin (örneğin İSS'niz) IP adresinizi, hedef IP adresinizi ve mesajların içeriğini görebileceği anlamına gelir.

En iyi VPN hizmetleri, tarayıcınızın adres çubuğuna her alan adı yazdığınızda cihazınızın yaptığı DNS sorgularını da şifreler. Bu, İnternet erişiminizi yavaşlatabilir ancak İSS'nizin sizi gözetlemesini engelleyecektir. Proxy sunucusu da bunu yapmaz, böylece İSS'niz hangi siteleri ziyaret ettiğinizi görebilir.


Proxy'ler neden VPN'lerden, hatta ücretsiz olanlardan daha ucuz? Çünkü çok daha basitler ama operasyonları da maliyet gerektiriyor. Bu nedenle birçok proxy sunucusu, en yasal olmayan yöntemleri kullanarak kullanıcılarından para kazanmaktadır.
Not: 2015 yılında bilgi güvenliği uzmanı Christian Hasek 400'den fazla proxy hizmetini analiz etti. Bunların %79'unun şu ya da bu nedenle tehlikeli olduğunu buldu.

Bu nedenle ücretsiz proxy hizmetlerinin kullanılması önerilmez.

Para kazanmak için birçok proxy hizmeti kullanıcı verilerini satar. Diğerleri ise kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı kodlar enjekte ediyor. İnternet'teki diğer ücretsiz hizmetler gibi, cihazlara veya kişisel kullanıcı verilerine erişimle maliyetleri dengelemeye çalışıyorlar.

Elbette belirli koşullar altında kullanılabilecek güvenli proxy hizmetleri vardır. Yine de bunun dikkatli yapılması gerekir.

IP adresinizi gizlemek yasa dışı mı?​

2013 ABD Bölge Mahkemesi kararında "atıldığın web sitelerini ziyaret etmek için bir proxy sunucusu kullanarak IP adresini maskelemenin Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası'nın (CFAA) ihlali olduğu" belirtiliyor. Genel olarak yasa, yasa dışı bilgisayar erişiminin nelerden oluştuğunu açıklamaktadır.

1986 yılına dayanan yasaya rağmen, hangi tür faaliyetlerin yasaya göre yasa dışı olduğu konusunda hâlâ tartışmalar var.

Onbirinci ABD Çevre Mahkemesi'ne göre, bir web sitesinin kullanıcı sözleşmesini ihlal etmek gibi eylemler yasa dışıdır.

İkinci Daire ve Dokuzuncu Daire'ye göre, kullanıcı sözleşmeleri gibi yazılı sınırlamaların ihlali suç teşkil etmiyor.

Bu önemli bir bilgidir çünkü Onbirinci Devre Mahkemesi'nin yorumu, Netflix hesabınızın şifresini paylaşmak veya web sitelerinde gezinmek için VPN kullanmak gibi eylemleri ceza gerektiren bir suç haline getirmektedir. Cezalar bilgisayar dolandırıcılığı ve uyuşturucu kaçakçılığına benzer olabilir.

2020'nin sonlarında ABD Yüksek Mahkemesi'nde açılacak bir dava bu soruna son verebilir. Van Buren / Amerika Birleşik Devletleri, No. 19-783, birçok kullanıcının yıllar içinde farkında olmadan bilgisayar suçlusu olup olmadığını belirlemektedir.

Çözüm​

IP adresinizi doğru bir şekilde gizlerseniz çevrimiçi gizliliğinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz .

IP adresinizi gizlemenin birkaç yolu vardır ve her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu makalede IP adresinizi gizlemenin nedenlerine ve bunu yapmanın en iyi üç yolunu gösterdim. Bu avantaj ve dezavantajları analiz ettikten sonra kaliteli bir VPN hizmeti kullanmanın en iyisi olduğu sonucuna varılmıştır. Eylemlerinizi yalnızca sitelerden değil, İSS'nizden bile gizleyecektir.

Değerli TürkHackTeam Ailesi Konu burada Bitmiştir.
Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Daha Fazla Bilgi İçin: Bilgi
Eline sağlık
 

Butcherb3y

Uzman üye
1 Eyl 2022
1,595
1,185
Anıtkabir
Gizlilikle ilgili en popüler sorular:
* IP adresinizi nasıl gizleyeceğiniz.
* IP adresinizi neden gizlemeniz gerektiğine dair çeşitli nedenleri öğreneceksiniz,
* IP adresinizi nasıl bulacağınızı ve gizleyeceğinizi öğreneceksiniz.
- Ağ etkinliğini İSS'nizden gizleyin .
- Torrentleri sorunsuz indirin.
- Gizli bilgileri gizleyin.
- Coğrafi engellemeyi atlayın.
- Devlet gözetiminden kaçının.

Bu nedenler sizin için açık değilse, her biri hakkında kısa bir açıklama yapacağız.

Ağ etkinliğini İSS'den gizle

Sağlayıcınız hakkınızda her şeyi biliyor: adınız, adresiniz, telefon numaranız, ödeme bilgileriniz, hatta aile bileşiminiz ve daha fazlası. ISP, çevrimiçi etkinliğinizi şifrelemediğiniz ve anonimleştirmediğiniz sürece, İnternette yaptığınız her şeyi görür.

İnternete bağlanan her cihaza sağlayıcı tarafından bir IP adresi verilir. Hangi adreslerin kime, ne zaman atandığının kaydını tutuyor. Bu, belirli bir gün ve saatte belirli bir sitede tam olarak kimin bulunduğunu bulmanızı sağlar.

Çevrimiçi olduğunuzda IP adresiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinde görünür. Web siteleri, reklamlar, izleyiciler IP adresinizi ve konumunuzu bilir.

IP adresinizi gizlerseniz ve trafiği bir VPN kullanarak şifrelerseniz iki avantajınız olur:

Sağlayıcı internette ne yaptığınızı bilemeyecektir.
Web siteleri, izleyiciler, reklamlar ve diğerleri IP adresinizi ve konumunuzu görmez.

Birleşik Krallık, Avustralya ve diğer birçok ülkede İSS'lerin müşterilerinin ağ faaliyetlerini kaydetmeleri gerekmektedir. Çoğu durumda bu kayıtlar uzun süre saklanır ve devlet kurumları ve diğer yabancılar tarafından erişilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 2017'den beri sağlayıcıların tarama geçmişini reklamverenlere ve diğer kişilere satmasına izin veriliyor.

IP adresinizi gizleyip iyi bir VPN hizmeti ile trafiğinizi şifrelerseniz bu sorunu yaşamazsınız.

Torrentler ve P2P dosya paylaşımıyla güvenli çalışma

Torrent kullanırken ve P2P teknolojisini kullanarak dosya alışverişi yaparken IP adresinizi gizlemek önemlidir. Dünya çapında milyonlarca insan kendi aralarında dosya paylaşmak için torrentleri kullanıyor. Torrentler yasa dışı değildir ancak bu tamamen insanların ne tür dosyalar paylaştığına bağlıdır
Kendinizi korumak için IP adresinizi gizlemeniz gerekir.

Gizli bilgilerin gizli tutulması


Kimseyle paylaşmak istemediğiniz kişisel ve tıbbi bilgilere ulaşmak için internete ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda IP adresinizi gizlemeniz, kimsenin farkına varmadan bu bilgilere erişmenizi sağlayacaktır.

Sigorta şirketinizin kanser tedavisi hakkında okuduklarınızı öğrendiğini hayal edin. Ya da eşiniz, sizin birkaç yıl önce saldırıya uğrayan Ashley Madison arkadaşlık sitesinin kullanıcılarından biri olduğunuzu öğrenir.

Gizli bilgiler açısından bir diğer risk alanı da halka açık Wi-Fi erişim noktalarıdır. Kişisel kullanıcı verilerini çalan şüpheli kişilerin toplanma yerleri olarak ün kazandılar. Bu erişim noktalarına bağlanırken öncelikle bir VPN kullanarak IP adresinizi gizlerseniz, size bağlanabilecek veri hırsızlığına karşı belirli bir düzeyde korumaya sahip olursunuz.

Coğrafi engellemeyi atla


Coğrafi engelleme, belirli içeriğe erişip erişemeyeceğinize karar vermek için IP adresinizi kullanır. Farklı siteler ve ülkeler erişimi kısıtlamaya devam ediyor ve kullanıcılar bu kısıtlamaları atlamaya devam ediyor.

IP adresinizi gizlerseniz veya daha doğrusu belirli bir sitede izin verilen bir IP adresini kullanırsanız, fiziksel olarak izin verilen bölgede bulunmanıza gerek kalmadan sitenin içeriğine erişebileceksiniz. Örneğin, Rusya'dan bazı Amerikan hizmetlerine erişim yasaklanmışsa, bir ABD IP adresi alıp erişim sağlayabilirsiniz.

Devlet Gözetimiyle Karşı Karşıya Olmak

Bazı ülkeler, görünürde bir neden olmaksızın ve uluslararası hukuka aykırı olarak, kullanıcı faaliyetlerine ilişkin her türlü bilgiye bakarak İnternet trafiği üzerinde toplu denetimler yürütmektedir.

Çevrimiçi gizliliği en kötü şekilde ihlal edenlerden bazıları, aşağıdaki üyeleri içeren Beş Göz örgütünün ülkeleridir:

- Amerika Birleşik Devletleri
- Kanada
- Büyük Britanya
- Avustralya
- Yeni Zelanda

IP adresini değiştirmek ve trafiği şifrelemek, gözetime karşı bir miktar koruma sağlayabilir.

*IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz?​

Bir IP adresinin neye benzediğini ve onu nasıl bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu olmadan IP adresini gizleyemezsiniz.

IP adresi, ondalık noktalarla ayrılmış benzersiz bir sayı dizisidir. Bu adres, cihazınızı ve fiziksel konumunuzu tanımlar. 192.44.58.251'e benziyor. İnternette sizi tanımlamak için bir IP adresine ihtiyaç

vardır, bu da eylemlerinizi izlemeyi mümkün kılar.

ip-adres.png


Artık tipik bir IP adresinin neye benzediğini biliyorsunuz. Özel IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz? Bu, internetteki herhangi bir arama motorunda çok kolay bir şekilde yapılabilir.

Google ve Yandex gibi bir arama motorunu açın. DuckDuckGo gibi artırılmış güvenlik ve gizlilik düzeyine sahip arama motorları da vardır .
Arama alanına "IP adresim" sorgusunu girin.
IPv4 ve IPv6 adreslerinizi göreceğiniz IPleak.net gibi siteleri de ziyaret edebilirsiniz .

Lütfen IP adresinizin zaman zaman değiştiğini unutmayın. Herhangi bir nedenle statik bir IP adresiniz olmadığı sürece, İnternet'e her yeniden bağlandığınızda veya İSS'nizin isteğine göre IP adresi değişir. IP adresinizi atayan ve kaydeden ISP'dir. Yönlendiricinizin fişini çekerseniz veya evinizde elektrik kesintisi olursa, yeniden bağlandığınızda IP adresiniz değişecektir.


IP adresinizi gizlemenin üç yolu vardır​

IP adresinizi gizlemenize yardımcı olabilecek araçlar vardır. En baskıcı olanlar dışında çoğu ülkede tamamen yasaldırlar.

1️⃣ VPN
2️⃣ Proxy sunucu.
3️⃣ Tor ağı.

Bunlar IP adresinizi gizlemenin en iyi üç yoludur. IP adresini değiştirmenin de birkaç yöntemi vardır ancak bu, bu makalede açıklanan sorunları çözmez. Herhangi bir noktada bir IP adresi gerçek adınızla ilişkilendirilirse, bu bağlantılar IP adresindeki bir değişiklik nedeniyle sihirli bir şekilde kaybolmayacaktır. Ayrıca belirli bir IP adresiyle ilişkili çevrimiçi etkinliklerinizin kayıtları da kaybolmayacaktır. Yalnızca IP adresini belirli bir etkinlikle ilişkilendirilmeyecek şekilde gizlemek koruma sağlayacaktır.​

En iyi çözüm, IP adresinizi gizlemek için bir VPN hizmeti kullanmaktır​


VPN, IP adresinizi gizlemenin ana yoludur. Diğer yaklaşımların da yararları vardır, ancak VPN'ler kullanım kolaylığı, güvenlik ve gizliliğin en iyi kombinasyonunu sağlar. VPN kullandığınızda cihazınız bir ülkedeki VPN sunucusuna bağlanır. Bu gizlilik, veri koruma ve coğrafi olarak engellenen içeriğe erişim sağlar.

shema-raboty-vpn.png.webp

Bir VPN, engellenen içeriğe erişmenize izin verirken internet trafiğinizi şifreler, güvence altına alır ve anonimleştirir.

VPN sunucusu, gönderdiğiniz herhangi bir mesajın kendi IP adresinizi kullanmak yerine o sunucunun IP adresinden geçmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Sonuç olarak gerçek IP adresinizi yalnızca VPN hizmeti bilir. En iyi VPN hizmetlerinin iş modeli, kullanıcılarına maksimum gizlilik ve güvenlik sağlamaktır. Bu hizmetlerin en iyileri çevrimiçi yaptıklarınızın kaydını tutmaz. Bir VPN aracılığıyla çevrimiçi oldukları anda kimliklerinin tespit edilmesini imkansız hale getirerek yeni müşteriler çekmeye çalışıyorlar. Bu nedenle kullanıcı eylemlerinin kayıtlarını tutmayan hizmetlere ihtiyaç vardır.

Ayrıca VPN'in internette gezinirken gizliliği ve güvenliği sağlama konusunda başka faydaları da vardır. Cihazınız ile sunucu arasındaki bağlantı şifrelenmiştir . Bu, gözlemcilerin yalnızca bir VPN kullandığınızı bilebileceği anlamına gelir. Trafik VPN sunucusundan geçtikten sonra dışarıdakiler mesajlarınızı ele geçiremez ve kiminle iletişim kurduğunuzu bilemez.

En iyi VPN hizmetlerinde internet kapatma anahtarı bulunur. VPN bağlantınız aniden kesildiğinde bu anahtarlar internet bağlantınızı anında keser. Bu, gerçek IP adresinizin internette görünmemesi için yapılır. En iyi VPN hizmetleri kullanıcıların DNS isteklerini şifreler. Bu, İSS'nizin ve diğer gözlemcilerin, DNS sorgularına dayanarak hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilmesini önlemek için yapılır.

Genel olarak VPN, yalnızca IP adresinizi gizlemek için değil, aynı zamanda genel olarak İnternet'e erişirken kendinizi korumak için de en iyi araçtır.​

VPN kullanarak IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?​

- Kaliteli bir VPN hizmetine abonelik satın alın. NordVPN, Surfshark ve diğerleri gibi hizmetleri önerebiliriz. Bu hizmetler testlerde yüksek sonuçlar gösterdi .
- Yukarıda gösterildiği gibi IP adresinizi kontrol edin.
- VPN programını yükleyin ve başlatın.
- VPN sunucusuna bağlanın. Belirli bir sunucuyu seçebilir veya programın sizin için en uygun sunucuyu seçmesine izin verebilirsiniz.
- VPN ayarlarınızı kontrol edin ve acil anahtarın etkin olduğundan emin olun. Herhangi bir nedenle VPN bağlantısı kesilirse IP adresini koruyacaktır.
- Tarayıcınızı başlatın. IP adresini tekrar kontrol edin ve değiştiğinden emin olun.
- İnternette çalışmaya başlayın. Ziyaret ettiğiniz web siteleri, gerçek IP adresiniz yerine VPN sunucusunun IP adresini görecektir.

Not : Coğrafi olarak engellenen içeriği atlamak için IP adresinizi gizliyorsanız uygun bir ülkeden bir VPN sunucusu seçin. Netflix gibi coğrafi olarak engellenen siteler ile ExpressVPN ve NordVPN gibi VPN hizmetleri arasında devam eden bir savaş var. Bir gün en iyi VPN hizmetiyle bile engellenen içeriğe erişemeyebilirsiniz.​

IP adresinizi gizlemek için en iyi VPN'ler​

NordVPN'i seçin . Mükemmel performans ve düşük fiyatla çok işlevli hizmet.
Surfshark'ı . İyi performansa ve zengin özelliklere sahip, ucuz VPN hizmetlerinden biri.
ExpressVPN'i seçin . Kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve akış için çok uygun olan daha pahalı bir hizmet.​

IP adresinizi gizlemek için proxy kullanmak (riskli seçenek)​

Proxy sunucuları VPN'lerin daha az yetenekli kuzenleri olarak düşünülebilir. VPN sunucuları gibi proxy sunucuları da cihazınızla internetin geri kalanı arasında bulunur. Proxy sunucusu IP adresinizi mesajlardan gizler ve kendi IP adresini atar.

Başka hiçbir şey yapmıyorlar.

Proxy sunucuları, VPN'lerin sahip olduğu diğer güvenlik ve gizlilik özelliklerine sahip değildir. En kötü yanı, proxy sunucularının her türlü hack ve diğer saldırılara açık olmasıdır. Hatta bazıları gizlice kullanıcı verilerini kaydedip satıyor, bu da onlarla iletişim kurma amacını boşa çıkarıyor.​


IP adresinizi gizlemek için Tor ağını kullanma (yavaş seçenek)​


Tor (The Onion Router), trafiği birçok sunucu üzerinden geçirerek anonimlik sağlamak üzere tasarlanmış bir bilgisayar ağıdır. Bu ağ hem sıradan insanlar hem de devlet kurumları tarafından kullanılıyor. IP adresini gizleyebilir ancak onu VPN'den daha az çekici kılan dezavantajları vardır.

Ağa bağlanmak için Tor tarayıcısını kullanmanız gerekir. Bu oldukça ilkel bir tarayıcıdır ancak normal tarayıcıların aksine Tor ağına bağlanabilir. Tüm veriler birden çok şifreleme ve şifre çözme adımıyla birden çok sunucudan geçtiği için Tor ağı çok yavaş olabilir. Bu, siteleri ziyaret etmeyi oldukça zorlaştırır ve ayrıca Tor tarayıcısı torrentlerle çalışmaya veya video izlemeye uygun değildir.

img-303-trashexpert-11-07-21.png


Tor ağının normal İnternet ile sınırlı bağlantıları vardır, bu da onu VPN aracılığıyla kolayca erişilebilen popüler siteleri ziyaret etmek için uygun hale getirmez. Ayrıca birçok site bilinen Tor düğümlerini engeller. Söylentilere göre Tor ağının kullanımına izin verilen ülkeler bile var ancak devlet istihbarat teşkilatları tarafından izleniyor.​


Bir IP adresi nasıl gizlenir: sorular ve cevaplar​

Soru: Bir VPN, kullanıcı IP adreslerini nasıl gizler?​

Cevap:​

Mümkün olduğunca basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, VPN sunucusu IP adresinizi kendi IP adresiyle değiştirir. Görüntülenen konum buna göre değişir.

Sanal özel ağlar, cihazınızın İnternet bağlantısını VPN'in özel sunucularından biri üzerinden yönlendirerek IP adresinizi gizler. Oradan trafik İnternet'e gidiyor ve trafiğin kaynağının İSS'niz yerine VPN sunucusu olduğu anlaşılıyor. Verilerin VPN sunucusuna ulaşmadan önce ele geçirilmemesini sağlamak için trafik şifrelenir ve yalnızca VPN sunucusu şifresini çözebilir.

Soru: Tor ağı IP adresinizi nasıl gizler?​

Cevap:​

Tor (The Onion Router), dünya çapında binlerce bilgisayardan oluşan anonim bir ağdır. Tor, çok sayıda güçlü şifreleme katmanı (soğanın katmanları gibi, adı da buradan gelir) kullanarak, verileri cihazınıza ve cihazınızdan üç aktarma sunucusu aracılığıyla aktarır. Aktarıcıların hiçbiri hem IP adresinizi hem de mesajın içeriğini bilmez. Her röle yalnızca verinin hangi röleden geldiği ve hangi röleye gönderilmesi gerektiği hakkındaki bilgilerin şifresini çözebilir. Bilgi son röleye ulaştığında tamamen şifresi çözülerek hedefine gönderilir.


Tor ağında her veri aktarımı adımı şu şekilde görünür:

1. Adım: Cihazınız. Cihazınızdaki Tor tarayıcısı rotayı Tor ağı üzerinden yönlendirir. Bir başlangıç rölesini, bir ara röleyi ve bir bitiş rölesini seçer. Daha sonra mesajın içeriği şifrelenir ve sizi veya cihazınızı işaret edebilecek tüm bilgiler mesaj başlığından kaldırılır. Daha sonra yalnızca seçilen rölelerin kaldırabileceği şifreleme katmanları eklenir.

2. Adım: İlk tekrarlayıcı Verilerin geldiği IP adresinizi bilir. Verilerin hangi IP adresine yani ara rölenin adresine gönderileceğini bilmek için şifreleme katmanlarından birini kaldırır. İlk aktarım, şifrelenmiş olduğundan mesajınızın içeriğini okuyamıyor.

3. Adım: Ara tekrarlayıcı İlk aktarıcının IP adresini bilir ve veri gönderilecek son aktarıcının IP adresini bulmak için bir şifreleme katmanını kaldırır. Ara röle, şifrelenmiş olduğundan mesajın içeriğini okuyamaz. Ayrıca gerçek IP adresinizi de bilmiyor çünkü ilk aktarıcı bunu yayınlamaıyor.

4. Adım: Tekrarlayıcıyı sonlandır. Verinin geldiği ara rölenin IP adresini ve veri hedefinin adresini bilir. Verileri İnternet'teki hedefine şifrelenmemiş olarak göndermek için tüm şifrelemeyi kaldırır. Son röle gerçek IP adresinizi bilmiyor çünkü ara röle de bunu bilmiyor.

5. Adım: Hedef sitesi. Verinin geldiği uç rölenin IP adresini ve mesajın şifrelenmemiş içeriğini bilir. Verinin kaynağının aslında son aktarıcı olmadığını bilemez.

İnternetten cihazınıza gelen mesajlar da ters sırada benzer bir yol izler.

Bu karmaşık süreç IP adresinizin korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Proxy sunucusu IP adresini nasıl gizler?​

IP adresinizi gizlemek için cihazınızı bir proxy sunucusuna bağlanacak şekilde yapılandırmanız gerekir. Cihaz ile eriştiğiniz İnternet kaynakları arasında aracı olur. Cihazınızdan gelen trafik proxy'ye ulaştığında, IP adresiniz buradan kaldırılır ve bu, sizi ve cihazınızı tanımlamak için kullanılabilir. Bunun yerine proxy sunucusunun IP adresi değiştirilir. Mesaj daha sonra İnternet üzerinden gerçek IP adresinizi görmeyen bir hedefe iletilir. Bu, bir VPN'in çalışma şekline benzer.



Proxy neden VPN'den daha hızlıdır? Çünkü VPN gibi bir şifreleme veya güvenlik yoktur. VPN, cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki iletişimi şifreler. Proxy sunucusu bunu yapmaz. Bu, cihazınız ile proxy sunucusu arasındaki bağlantıyı izleyen herhangi birinin (örneğin İSS'niz) IP adresinizi, hedef IP adresinizi ve mesajların içeriğini görebileceği anlamına gelir.

En iyi VPN hizmetleri, tarayıcınızın adres çubuğuna her alan adı yazdığınızda cihazınızın yaptığı DNS sorgularını da şifreler. Bu, İnternet erişiminizi yavaşlatabilir ancak İSS'nizin sizi gözetlemesini engelleyecektir. Proxy sunucusu da bunu yapmaz, böylece İSS'niz hangi siteleri ziyaret ettiğinizi görebilir.


Proxy'ler neden VPN'lerden, hatta ücretsiz olanlardan daha ucuz? Çünkü çok daha basitler ama operasyonları da maliyet gerektiriyor. Bu nedenle birçok proxy sunucusu, en yasal olmayan yöntemleri kullanarak kullanıcılarından para kazanmaktadır.
Not: 2015 yılında bilgi güvenliği uzmanı Christian Hasek 400'den fazla proxy hizmetini analiz etti. Bunların %79'unun şu ya da bu nedenle tehlikeli olduğunu buldu.

Bu nedenle ücretsiz proxy hizmetlerinin kullanılması önerilmez.

Para kazanmak için birçok proxy hizmeti kullanıcı verilerini satar. Diğerleri ise kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı kodlar enjekte ediyor. İnternet'teki diğer ücretsiz hizmetler gibi, cihazlara veya kişisel kullanıcı verilerine erişimle maliyetleri dengelemeye çalışıyorlar.

Elbette belirli koşullar altında kullanılabilecek güvenli proxy hizmetleri vardır. Yine de bunun dikkatli yapılması gerekir.

IP adresinizi gizlemek yasa dışı mı?​

2013 ABD Bölge Mahkemesi kararında "atıldığın web sitelerini ziyaret etmek için bir proxy sunucusu kullanarak IP adresini maskelemenin Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası'nın (CFAA) ihlali olduğu" belirtiliyor. Genel olarak yasa, yasa dışı bilgisayar erişiminin nelerden oluştuğunu açıklamaktadır.

1986 yılına dayanan yasaya rağmen, hangi tür faaliyetlerin yasaya göre yasa dışı olduğu konusunda hâlâ tartışmalar var.

Onbirinci ABD Çevre Mahkemesi'ne göre, bir web sitesinin kullanıcı sözleşmesini ihlal etmek gibi eylemler yasa dışıdır.

İkinci Daire ve Dokuzuncu Daire'ye göre, kullanıcı sözleşmeleri gibi yazılı sınırlamaların ihlali suç teşkil etmiyor.

Bu önemli bir bilgidir çünkü Onbirinci Devre Mahkemesi'nin yorumu, Netflix hesabınızın şifresini paylaşmak veya web sitelerinde gezinmek için VPN kullanmak gibi eylemleri ceza gerektiren bir suç haline getirmektedir. Cezalar bilgisayar dolandırıcılığı ve uyuşturucu kaçakçılığına benzer olabilir.

2020'nin sonlarında ABD Yüksek Mahkemesi'nde açılacak bir dava bu soruna son verebilir. Van Buren / Amerika Birleşik Devletleri, No. 19-783, birçok kullanıcının yıllar içinde farkında olmadan bilgisayar suçlusu olup olmadığını belirlemektedir.

Çözüm​

IP adresinizi doğru bir şekilde gizlerseniz çevrimiçi gizliliğinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz .

IP adresinizi gizlemenin birkaç yolu vardır ve her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu makalede IP adresinizi gizlemenin nedenlerine ve bunu yapmanın en iyi üç yolunu gösterdim. Bu avantaj ve dezavantajları analiz ettikten sonra kaliteli bir VPN hizmeti kullanmanın en iyisi olduğu sonucuna varılmıştır. Eylemlerinizi yalnızca sitelerden değil, İSS'nizden bile gizleyecektir.

Değerli TürkHackTeam Ailesi Konu burada Bitmiştir.
Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Daha Fazla Bilgi İçin: Bilgi
Emeğinize sağlık
 

malik0109

Yeni üye
22 Mar 2018
16
1
Gizlilikle ilgili en popüler sorular:
* IP adresinizi nasıl gizleyeceğiniz.
* IP adresinizi neden gizlemeniz gerektiğine dair çeşitli nedenleri öğreneceksiniz,
* IP adresinizi nasıl bulacağınızı ve gizleyeceğinizi öğreneceksiniz.
- Ağ etkinliğini İSS'nizden gizleyin .
- Torrentleri sorunsuz indirin.
- Gizli bilgileri gizleyin.
- Coğrafi engellemeyi atlayın.
- Devlet gözetiminden kaçının.

Bu nedenler sizin için açık değilse, her biri hakkında kısa bir açıklama yapacağız.

Ağ etkinliğini İSS'den gizle

Sağlayıcınız hakkınızda her şeyi biliyor: adınız, adresiniz, telefon numaranız, ödeme bilgileriniz, hatta aile bileşiminiz ve daha fazlası. ISP, çevrimiçi etkinliğinizi şifrelemediğiniz ve anonimleştirmediğiniz sürece, İnternette yaptığınız her şeyi görür.

İnternete bağlanan her cihaza sağlayıcı tarafından bir IP adresi verilir. Hangi adreslerin kime, ne zaman atandığının kaydını tutuyor. Bu, belirli bir gün ve saatte belirli bir sitede tam olarak kimin bulunduğunu bulmanızı sağlar.

Çevrimiçi olduğunuzda IP adresiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinde görünür. Web siteleri, reklamlar, izleyiciler IP adresinizi ve konumunuzu bilir.

IP adresinizi gizlerseniz ve trafiği bir VPN kullanarak şifrelerseniz iki avantajınız olur:

Sağlayıcı internette ne yaptığınızı bilemeyecektir.
Web siteleri, izleyiciler, reklamlar ve diğerleri IP adresinizi ve konumunuzu görmez.

Birleşik Krallık, Avustralya ve diğer birçok ülkede İSS'lerin müşterilerinin ağ faaliyetlerini kaydetmeleri gerekmektedir. Çoğu durumda bu kayıtlar uzun süre saklanır ve devlet kurumları ve diğer yabancılar tarafından erişilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 2017'den beri sağlayıcıların tarama geçmişini reklamverenlere ve diğer kişilere satmasına izin veriliyor.

IP adresinizi gizleyip iyi bir VPN hizmeti ile trafiğinizi şifrelerseniz bu sorunu yaşamazsınız.

Torrentler ve P2P dosya paylaşımıyla güvenli çalışma

Torrent kullanırken ve P2P teknolojisini kullanarak dosya alışverişi yaparken IP adresinizi gizlemek önemlidir. Dünya çapında milyonlarca insan kendi aralarında dosya paylaşmak için torrentleri kullanıyor. Torrentler yasa dışı değildir ancak bu tamamen insanların ne tür dosyalar paylaştığına bağlıdır
Kendinizi korumak için IP adresinizi gizlemeniz gerekir.

Gizli bilgilerin gizli tutulması


Kimseyle paylaşmak istemediğiniz kişisel ve tıbbi bilgilere ulaşmak için internete ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda IP adresinizi gizlemeniz, kimsenin farkına varmadan bu bilgilere erişmenizi sağlayacaktır.

Sigorta şirketinizin kanser tedavisi hakkında okuduklarınızı öğrendiğini hayal edin. Ya da eşiniz, sizin birkaç yıl önce saldırıya uğrayan Ashley Madison arkadaşlık sitesinin kullanıcılarından biri olduğunuzu öğrenir.

Gizli bilgiler açısından bir diğer risk alanı da halka açık Wi-Fi erişim noktalarıdır. Kişisel kullanıcı verilerini çalan şüpheli kişilerin toplanma yerleri olarak ün kazandılar. Bu erişim noktalarına bağlanırken öncelikle bir VPN kullanarak IP adresinizi gizlerseniz, size bağlanabilecek veri hırsızlığına karşı belirli bir düzeyde korumaya sahip olursunuz.

Coğrafi engellemeyi atla


Coğrafi engelleme, belirli içeriğe erişip erişemeyeceğinize karar vermek için IP adresinizi kullanır. Farklı siteler ve ülkeler erişimi kısıtlamaya devam ediyor ve kullanıcılar bu kısıtlamaları atlamaya devam ediyor.

IP adresinizi gizlerseniz veya daha doğrusu belirli bir sitede izin verilen bir IP adresini kullanırsanız, fiziksel olarak izin verilen bölgede bulunmanıza gerek kalmadan sitenin içeriğine erişebileceksiniz. Örneğin, Rusya'dan bazı Amerikan hizmetlerine erişim yasaklanmışsa, bir ABD IP adresi alıp erişim sağlayabilirsiniz.

Devlet Gözetimiyle Karşı Karşıya Olmak

Bazı ülkeler, görünürde bir neden olmaksızın ve uluslararası hukuka aykırı olarak, kullanıcı faaliyetlerine ilişkin her türlü bilgiye bakarak İnternet trafiği üzerinde toplu denetimler yürütmektedir.

Çevrimiçi gizliliği en kötü şekilde ihlal edenlerden bazıları, aşağıdaki üyeleri içeren Beş Göz örgütünün ülkeleridir:

- Amerika Birleşik Devletleri
- Kanada
- Büyük Britanya
- Avustralya
- Yeni Zelanda

IP adresini değiştirmek ve trafiği şifrelemek, gözetime karşı bir miktar koruma sağlayabilir.

*IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz?​

Bir IP adresinin neye benzediğini ve onu nasıl bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu olmadan IP adresini gizleyemezsiniz.

IP adresi, ondalık noktalarla ayrılmış benzersiz bir sayı dizisidir. Bu adres, cihazınızı ve fiziksel konumunuzu tanımlar. 192.44.58.251'e benziyor. İnternette sizi tanımlamak için bir IP adresine ihtiyaç

vardır, bu da eylemlerinizi izlemeyi mümkün kılar.

ip-adres.png


Artık tipik bir IP adresinin neye benzediğini biliyorsunuz. Özel IP adresinizi nasıl öğrenirsiniz? Bu, internetteki herhangi bir arama motorunda çok kolay bir şekilde yapılabilir.

Google ve Yandex gibi bir arama motorunu açın. DuckDuckGo gibi artırılmış güvenlik ve gizlilik düzeyine sahip arama motorları da vardır .
Arama alanına "IP adresim" sorgusunu girin.
IPv4 ve IPv6 adreslerinizi göreceğiniz IPleak.net gibi siteleri de ziyaret edebilirsiniz .

Lütfen IP adresinizin zaman zaman değiştiğini unutmayın. Herhangi bir nedenle statik bir IP adresiniz olmadığı sürece, İnternet'e her yeniden bağlandığınızda veya İSS'nizin isteğine göre IP adresi değişir. IP adresinizi atayan ve kaydeden ISP'dir. Yönlendiricinizin fişini çekerseniz veya evinizde elektrik kesintisi olursa, yeniden bağlandığınızda IP adresiniz değişecektir.


IP adresinizi gizlemenin üç yolu vardır​

IP adresinizi gizlemenize yardımcı olabilecek araçlar vardır. En baskıcı olanlar dışında çoğu ülkede tamamen yasaldırlar.

1️⃣ VPN
2️⃣ Proxy sunucu.
3️⃣ Tor ağı.

Bunlar IP adresinizi gizlemenin en iyi üç yoludur. IP adresini değiştirmenin de birkaç yöntemi vardır ancak bu, bu makalede açıklanan sorunları çözmez. Herhangi bir noktada bir IP adresi gerçek adınızla ilişkilendirilirse, bu bağlantılar IP adresindeki bir değişiklik nedeniyle sihirli bir şekilde kaybolmayacaktır. Ayrıca belirli bir IP adresiyle ilişkili çevrimiçi etkinliklerinizin kayıtları da kaybolmayacaktır. Yalnızca IP adresini belirli bir etkinlikle ilişkilendirilmeyecek şekilde gizlemek koruma sağlayacaktır.​

En iyi çözüm, IP adresinizi gizlemek için bir VPN hizmeti kullanmaktır​


VPN, IP adresinizi gizlemenin ana yoludur. Diğer yaklaşımların da yararları vardır, ancak VPN'ler kullanım kolaylığı, güvenlik ve gizliliğin en iyi kombinasyonunu sağlar. VPN kullandığınızda cihazınız bir ülkedeki VPN sunucusuna bağlanır. Bu gizlilik, veri koruma ve coğrafi olarak engellenen içeriğe erişim sağlar.

shema-raboty-vpn.png.webp

Bir VPN, engellenen içeriğe erişmenize izin verirken internet trafiğinizi şifreler, güvence altına alır ve anonimleştirir.

VPN sunucusu, gönderdiğiniz herhangi bir mesajın kendi IP adresinizi kullanmak yerine o sunucunun IP adresinden geçmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Sonuç olarak gerçek IP adresinizi yalnızca VPN hizmeti bilir. En iyi VPN hizmetlerinin iş modeli, kullanıcılarına maksimum gizlilik ve güvenlik sağlamaktır. Bu hizmetlerin en iyileri çevrimiçi yaptıklarınızın kaydını tutmaz. Bir VPN aracılığıyla çevrimiçi oldukları anda kimliklerinin tespit edilmesini imkansız hale getirerek yeni müşteriler çekmeye çalışıyorlar. Bu nedenle kullanıcı eylemlerinin kayıtlarını tutmayan hizmetlere ihtiyaç vardır.

Ayrıca VPN'in internette gezinirken gizliliği ve güvenliği sağlama konusunda başka faydaları da vardır. Cihazınız ile sunucu arasındaki bağlantı şifrelenmiştir . Bu, gözlemcilerin yalnızca bir VPN kullandığınızı bilebileceği anlamına gelir. Trafik VPN sunucusundan geçtikten sonra dışarıdakiler mesajlarınızı ele geçiremez ve kiminle iletişim kurduğunuzu bilemez.

En iyi VPN hizmetlerinde internet kapatma anahtarı bulunur. VPN bağlantınız aniden kesildiğinde bu anahtarlar internet bağlantınızı anında keser. Bu, gerçek IP adresinizin internette görünmemesi için yapılır. En iyi VPN hizmetleri kullanıcıların DNS isteklerini şifreler. Bu, İSS'nizin ve diğer gözlemcilerin, DNS sorgularına dayanarak hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilmesini önlemek için yapılır.

Genel olarak VPN, yalnızca IP adresinizi gizlemek için değil, aynı zamanda genel olarak İnternet'e erişirken kendinizi korumak için de en iyi araçtır.​

VPN kullanarak IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?​

- Kaliteli bir VPN hizmetine abonelik satın alın. NordVPN, Surfshark ve diğerleri gibi hizmetleri önerebiliriz. Bu hizmetler testlerde yüksek sonuçlar gösterdi .
- Yukarıda gösterildiği gibi IP adresinizi kontrol edin.
- VPN programını yükleyin ve başlatın.
- VPN sunucusuna bağlanın. Belirli bir sunucuyu seçebilir veya programın sizin için en uygun sunucuyu seçmesine izin verebilirsiniz.
- VPN ayarlarınızı kontrol edin ve acil anahtarın etkin olduğundan emin olun. Herhangi bir nedenle VPN bağlantısı kesilirse IP adresini koruyacaktır.
- Tarayıcınızı başlatın. IP adresini tekrar kontrol edin ve değiştiğinden emin olun.
- İnternette çalışmaya başlayın. Ziyaret ettiğiniz web siteleri, gerçek IP adresiniz yerine VPN sunucusunun IP adresini görecektir.

Not : Coğrafi olarak engellenen içeriği atlamak için IP adresinizi gizliyorsanız uygun bir ülkeden bir VPN sunucusu seçin. Netflix gibi coğrafi olarak engellenen siteler ile ExpressVPN ve NordVPN gibi VPN hizmetleri arasında devam eden bir savaş var. Bir gün en iyi VPN hizmetiyle bile engellenen içeriğe erişemeyebilirsiniz.​

IP adresinizi gizlemek için en iyi VPN'ler​

NordVPN'i seçin . Mükemmel performans ve düşük fiyatla çok işlevli hizmet.
Surfshark'ı . İyi performansa ve zengin özelliklere sahip, ucuz VPN hizmetlerinden biri.
ExpressVPN'i seçin . Kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve akış için çok uygun olan daha pahalı bir hizmet.​

IP adresinizi gizlemek için proxy kullanmak (riskli seçenek)​

Proxy sunucuları VPN'lerin daha az yetenekli kuzenleri olarak düşünülebilir. VPN sunucuları gibi proxy sunucuları da cihazınızla internetin geri kalanı arasında bulunur. Proxy sunucusu IP adresinizi mesajlardan gizler ve kendi IP adresini atar.

Başka hiçbir şey yapmıyorlar.

Proxy sunucuları, VPN'lerin sahip olduğu diğer güvenlik ve gizlilik özelliklerine sahip değildir. En kötü yanı, proxy sunucularının her türlü hack ve diğer saldırılara açık olmasıdır. Hatta bazıları gizlice kullanıcı verilerini kaydedip satıyor, bu da onlarla iletişim kurma amacını boşa çıkarıyor.​


IP adresinizi gizlemek için Tor ağını kullanma (yavaş seçenek)​


Tor (The Onion Router), trafiği birçok sunucu üzerinden geçirerek anonimlik sağlamak üzere tasarlanmış bir bilgisayar ağıdır. Bu ağ hem sıradan insanlar hem de devlet kurumları tarafından kullanılıyor. IP adresini gizleyebilir ancak onu VPN'den daha az çekici kılan dezavantajları vardır.

Ağa bağlanmak için Tor tarayıcısını kullanmanız gerekir. Bu oldukça ilkel bir tarayıcıdır ancak normal tarayıcıların aksine Tor ağına bağlanabilir. Tüm veriler birden çok şifreleme ve şifre çözme adımıyla birden çok sunucudan geçtiği için Tor ağı çok yavaş olabilir. Bu, siteleri ziyaret etmeyi oldukça zorlaştırır ve ayrıca Tor tarayıcısı torrentlerle çalışmaya veya video izlemeye uygun değildir.

img-303-trashexpert-11-07-21.png


Tor ağının normal İnternet ile sınırlı bağlantıları vardır, bu da onu VPN aracılığıyla kolayca erişilebilen popüler siteleri ziyaret etmek için uygun hale getirmez. Ayrıca birçok site bilinen Tor düğümlerini engeller. Söylentilere göre Tor ağının kullanımına izin verilen ülkeler bile var ancak devlet istihbarat teşkilatları tarafından izleniyor.​


Bir IP adresi nasıl gizlenir: sorular ve cevaplar​

Soru: Bir VPN, kullanıcı IP adreslerini nasıl gizler?​

Cevap:​

Mümkün olduğunca basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, VPN sunucusu IP adresinizi kendi IP adresiyle değiştirir. Görüntülenen konum buna göre değişir.

Sanal özel ağlar, cihazınızın İnternet bağlantısını VPN'in özel sunucularından biri üzerinden yönlendirerek IP adresinizi gizler. Oradan trafik İnternet'e gidiyor ve trafiğin kaynağının İSS'niz yerine VPN sunucusu olduğu anlaşılıyor. Verilerin VPN sunucusuna ulaşmadan önce ele geçirilmemesini sağlamak için trafik şifrelenir ve yalnızca VPN sunucusu şifresini çözebilir.

Soru: Tor ağı IP adresinizi nasıl gizler?​

Cevap:​

Tor (The Onion Router), dünya çapında binlerce bilgisayardan oluşan anonim bir ağdır. Tor, çok sayıda güçlü şifreleme katmanı (soğanın katmanları gibi, adı da buradan gelir) kullanarak, verileri cihazınıza ve cihazınızdan üç aktarma sunucusu aracılığıyla aktarır. Aktarıcıların hiçbiri hem IP adresinizi hem de mesajın içeriğini bilmez. Her röle yalnızca verinin hangi röleden geldiği ve hangi röleye gönderilmesi gerektiği hakkındaki bilgilerin şifresini çözebilir. Bilgi son röleye ulaştığında tamamen şifresi çözülerek hedefine gönderilir.


Tor ağında her veri aktarımı adımı şu şekilde görünür:

1. Adım: Cihazınız. Cihazınızdaki Tor tarayıcısı rotayı Tor ağı üzerinden yönlendirir. Bir başlangıç rölesini, bir ara röleyi ve bir bitiş rölesini seçer. Daha sonra mesajın içeriği şifrelenir ve sizi veya cihazınızı işaret edebilecek tüm bilgiler mesaj başlığından kaldırılır. Daha sonra yalnızca seçilen rölelerin kaldırabileceği şifreleme katmanları eklenir.

2. Adım: İlk tekrarlayıcı Verilerin geldiği IP adresinizi bilir. Verilerin hangi IP adresine yani ara rölenin adresine gönderileceğini bilmek için şifreleme katmanlarından birini kaldırır. İlk aktarım, şifrelenmiş olduğundan mesajınızın içeriğini okuyamıyor.

3. Adım: Ara tekrarlayıcı İlk aktarıcının IP adresini bilir ve veri gönderilecek son aktarıcının IP adresini bulmak için bir şifreleme katmanını kaldırır. Ara röle, şifrelenmiş olduğundan mesajın içeriğini okuyamaz. Ayrıca gerçek IP adresinizi de bilmiyor çünkü ilk aktarıcı bunu yayınlamaıyor.

4. Adım: Tekrarlayıcıyı sonlandır. Verinin geldiği ara rölenin IP adresini ve veri hedefinin adresini bilir. Verileri İnternet'teki hedefine şifrelenmemiş olarak göndermek için tüm şifrelemeyi kaldırır. Son röle gerçek IP adresinizi bilmiyor çünkü ara röle de bunu bilmiyor.

5. Adım: Hedef sitesi. Verinin geldiği uç rölenin IP adresini ve mesajın şifrelenmemiş içeriğini bilir. Verinin kaynağının aslında son aktarıcı olmadığını bilemez.

İnternetten cihazınıza gelen mesajlar da ters sırada benzer bir yol izler.

Bu karmaşık süreç IP adresinizin korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Proxy sunucusu IP adresini nasıl gizler?​

IP adresinizi gizlemek için cihazınızı bir proxy sunucusuna bağlanacak şekilde yapılandırmanız gerekir. Cihaz ile eriştiğiniz İnternet kaynakları arasında aracı olur. Cihazınızdan gelen trafik proxy'ye ulaştığında, IP adresiniz buradan kaldırılır ve bu, sizi ve cihazınızı tanımlamak için kullanılabilir. Bunun yerine proxy sunucusunun IP adresi değiştirilir. Mesaj daha sonra İnternet üzerinden gerçek IP adresinizi görmeyen bir hedefe iletilir. Bu, bir VPN'in çalışma şekline benzer.



Proxy neden VPN'den daha hızlıdır? Çünkü VPN gibi bir şifreleme veya güvenlik yoktur. VPN, cihazınız ile VPN sunucusu arasındaki iletişimi şifreler. Proxy sunucusu bunu yapmaz. Bu, cihazınız ile proxy sunucusu arasındaki bağlantıyı izleyen herhangi birinin (örneğin İSS'niz) IP adresinizi, hedef IP adresinizi ve mesajların içeriğini görebileceği anlamına gelir.

En iyi VPN hizmetleri, tarayıcınızın adres çubuğuna her alan adı yazdığınızda cihazınızın yaptığı DNS sorgularını da şifreler. Bu, İnternet erişiminizi yavaşlatabilir ancak İSS'nizin sizi gözetlemesini engelleyecektir. Proxy sunucusu da bunu yapmaz, böylece İSS'niz hangi siteleri ziyaret ettiğinizi görebilir.


Proxy'ler neden VPN'lerden, hatta ücretsiz olanlardan daha ucuz? Çünkü çok daha basitler ama operasyonları da maliyet gerektiriyor. Bu nedenle birçok proxy sunucusu, en yasal olmayan yöntemleri kullanarak kullanıcılarından para kazanmaktadır.
Not: 2015 yılında bilgi güvenliği uzmanı Christian Hasek 400'den fazla proxy hizmetini analiz etti. Bunların %79'unun şu ya da bu nedenle tehlikeli olduğunu buldu.

Bu nedenle ücretsiz proxy hizmetlerinin kullanılması önerilmez.

Para kazanmak için birçok proxy hizmeti kullanıcı verilerini satar. Diğerleri ise kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı kodlar enjekte ediyor. İnternet'teki diğer ücretsiz hizmetler gibi, cihazlara veya kişisel kullanıcı verilerine erişimle maliyetleri dengelemeye çalışıyorlar.

Elbette belirli koşullar altında kullanılabilecek güvenli proxy hizmetleri vardır. Yine de bunun dikkatli yapılması gerekir.

IP adresinizi gizlemek yasa dışı mı?​

2013 ABD Bölge Mahkemesi kararında "atıldığın web sitelerini ziyaret etmek için bir proxy sunucusu kullanarak IP adresini maskelemenin Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası'nın (CFAA) ihlali olduğu" belirtiliyor. Genel olarak yasa, yasa dışı bilgisayar erişiminin nelerden oluştuğunu açıklamaktadır.

1986 yılına dayanan yasaya rağmen, hangi tür faaliyetlerin yasaya göre yasa dışı olduğu konusunda hâlâ tartışmalar var.

Onbirinci ABD Çevre Mahkemesi'ne göre, bir web sitesinin kullanıcı sözleşmesini ihlal etmek gibi eylemler yasa dışıdır.

İkinci Daire ve Dokuzuncu Daire'ye göre, kullanıcı sözleşmeleri gibi yazılı sınırlamaların ihlali suç teşkil etmiyor.

Bu önemli bir bilgidir çünkü Onbirinci Devre Mahkemesi'nin yorumu, Netflix hesabınızın şifresini paylaşmak veya web sitelerinde gezinmek için VPN kullanmak gibi eylemleri ceza gerektiren bir suç haline getirmektedir. Cezalar bilgisayar dolandırıcılığı ve uyuşturucu kaçakçılığına benzer olabilir.

2020'nin sonlarında ABD Yüksek Mahkemesi'nde açılacak bir dava bu soruna son verebilir. Van Buren / Amerika Birleşik Devletleri, No. 19-783, birçok kullanıcının yıllar içinde farkında olmadan bilgisayar suçlusu olup olmadığını belirlemektedir.

Çözüm​

IP adresinizi doğru bir şekilde gizlerseniz çevrimiçi gizliliğinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz .

IP adresinizi gizlemenin birkaç yolu vardır ve her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu makalede IP adresinizi gizlemenin nedenlerine ve bunu yapmanın en iyi üç yolunu gösterdim. Bu avantaj ve dezavantajları analiz ettikten sonra kaliteli bir VPN hizmeti kullanmanın en iyisi olduğu sonucuna varılmıştır. Eylemlerinizi yalnızca sitelerden değil, İSS'nizden bile gizleyecektir.

Değerli TürkHackTeam Ailesi Konu burada Bitmiştir.
Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Daha Fazla Bilgi İçin: Bilgi
Elinize saglık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.