Merhaba sayın THT üyeleri
Nasılsınız , inşallah gayet iyisinizdir . Bugün sizlere işletim sistemlerinin özellikleri hakkında bir konu yazacağım .
iyi okumalar
işletim sistemi nedir? (OS)=(Operating System)
İşletim sistemi donanım erişimini denetleme , program denetlemesi , klasör ve dosya yönetimi ,
donanım ile uygulamalar arsında iletişimi sağlamasıdır .
İşletim sistemleri kişilerin talepleri karşısında farklı tür ve marka olarak ayrılır .
kapalı kaynak kodu ile çalışan işletim sistemleri
1-CHROME OS
2-WİNDOWS OS
3-MAC OS
açık kaynak kodu ile çalışan işletim sistemleri
1-UBUNTU
2-CENTOS
3-FREEDOS32
4-HAİKU
5-REACT OS
6-PARDUS
7-GNU/HURD
windows işletim sistemi versiyonları ve yılları
windows 1.0 / 1985
windows 2.0 /1987
windows 3.0 / 1990
windows NT 3.5 / 1994
windows 95 / 1995
windows 98 / 1998
windows ME / 2000
windows 2000 / 2000
windows XP / 2001
windows wista / 2007
windows 7 / 2009
windows 8 / 2012
windows 10 / 2015
windows 11 / 2021
mac işletim sistemi verisyonları
Nasılsınız , inşallah gayet iyisinizdir . Bugün sizlere işletim sistemlerinin özellikleri hakkında bir konu yazacağım .
iyi okumalar
işletim sistemi nedir? (OS)=(Operating System)
İşletim sistemi donanım erişimini denetleme , program denetlemesi , klasör ve dosya yönetimi ,
donanım ile uygulamalar arsında iletişimi sağlamasıdır .
İşletim sistemleri kişilerin talepleri karşısında farklı tür ve marka olarak ayrılır .
kapalı kaynak kodu ile çalışan işletim sistemleri
1-CHROME OS
2-WİNDOWS OS
3-MAC OS
açık kaynak kodu ile çalışan işletim sistemleri
1-UBUNTU
2-CENTOS
3-FREEDOS32
4-HAİKU
5-REACT OS
6-PARDUS
7-GNU/HURD
windows işletim sistemi versiyonları ve yılları
windows 1.0 / 1985
windows 2.0 /1987
windows 3.0 / 1990
windows NT 3.5 / 1994
windows 95 / 1995
windows 98 / 1998
windows ME / 2000
windows 2000 / 2000
windows XP / 2001
windows wista / 2007
windows 7 / 2009
windows 8 / 2012
windows 10 / 2015
windows 11 / 2021
mac işletim sistemi verisyonları
Cheetah- MAC OS X 10.0
Yalnızca 128 MB Ram ve 800 MB alanı istemekteydi.
Apple’ın Aqua kullanıcı arayüzü ile birlikte TextEdit, Preview, Mail ve QuickTime gibi uygulamaların ilk sürümlerini içermekteydi.
Apple’ın Aqua kullanıcı arayüzü ile birlikte TextEdit, Preview, Mail ve QuickTime gibi uygulamaların ilk sürümlerini içermekteydi.
Puma – MAC OS X 10.1
Daha fazla performans konusunda değişimler yapıldı
Jaguar – MAC OS X 10.2
IChat ve Adress book gibi araçlar bu sürümle gelmiştir. Bunun dışında OS X’i görsel ve fiziksel engelli ya da işitme engelli bireyler için oldukça kullanışlı bir forma koyan Universal Access’i tanıtmıştır , OS 10,2 yeni başlangıç ekranı göstermiştir. Happy Mac logosunu meyveli Apple sembolüyle değiştirmiştir.
Panther MAC OS X 10,3
Safari default web browser olarak bu sürümde yer aldı . Bunun dışında birçok uygulamayı aynı anda daha rahat kullanmak için Expose adlı özellik tanıtılmıştır.
Tiger – MAC OS X 10,4
Spotlight kullanımını getirmiştir . yeni dashboard içerisinde Widget’ları sunmaya başlamıştır.
Leopard – MAC OS X 10.5
Leopard, time machine adında yedekleme sistemini getirmiştir. 64 bit uygulamaları adına tam destek sağlamıştır. Boot Camp ile Microsoft Windows gibi birçok işletim sisteminin Mac üzerinde kullanımına izin vermiştir.
Snow Leopard – MAC OS X 10.6
Bu sürümde İOS’ta olan ve kullanışlı App Store Mac’e uyarlanmıştır . Power PC mimarisi iptal edildi.
Lion – MAC OS X 10.7
CD/ DVD biçiminde basılmamış olan ilk Mac OS versiyonudur. Bu sürüm İOS’tan birçok fikri kendine uyarladı. Launchpad, gestures ve Windows restoring vs. Bunun dışında iCloud Lion ile beraber Mac PC’lerde uygulanmaya başlanmış.
Mountain Lion - MAC OS X 10.8
İOS üzerinde başarılı olan tüm uygulamaları MAC OS X’de de kullandı.
İChat uygulamaları yerini Messages, Reminders ve Notification Center bu uygulamalardan bazıları.
İChat uygulamaları yerini Messages, Reminders ve Notification Center bu uygulamalardan bazıları.
Mavericks – MAC OS X 10.9
Maps ve ibooks Mavericks ile beraber OS X içinde kullanılmaya başlanmıştır.
Yosemite – MAC OS X 10.10
oldukça fazla tasarım değişikliğini getirmiştir
El Capitan – MAC OS X 10.11
El Capitan Yosemito sonrası performans gelişmelerini içermekteydi.
Spotlight, Safari ve mail uygulamaları üzerinde yapılmış minik değişimlerle birlikte insanların hayatını kolay hale getiren bölünebilir ekran kullanımını mümkün kılmaktaydı
bu yüzden çift ekran bağımlısı kullanıcıların çalışmalarını rahatlıkla yapmasını sağlıyordu.
Spotlight, Safari ve mail uygulamaları üzerinde yapılmış minik değişimlerle birlikte insanların hayatını kolay hale getiren bölünebilir ekran kullanımını mümkün kılmaktaydı
bu yüzden çift ekran bağımlısı kullanıcıların çalışmalarını rahatlıkla yapmasını sağlıyordu.
Sierra Mac OS 10,12
İşletim sisteminin adı macOS olarak değişti.
Ayrıca Apple Pay tanıtımı yapıldı. Apple Watch ile beraber pc’ler arasındaki ilişki pekişti.
Ayrıca Apple Pay tanıtımı yapıldı. Apple Watch ile beraber pc’ler arasındaki ilişki pekişti.
High Sierra – macOS 10.13
Performansa dayalı yenilikler High Sierra ile tanıtıma sunuldu.
Safari ve Photos bu güncellemeden etkilenen uygulamalardır.
Safari ve Photos bu güncellemeden etkilenen uygulamalardır.
Majove – macOS 10.14
Dark mode, dinamik desktop vs. ayrıca finder , Facetimegibi gelişmelerde yapıldı.
Catalina – macOS 10.15
Catalina sürümünün günlük kullanımlarda Sierra’dan pek bir farkı yoktur
chrome os
Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir .
15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile çıkmıştır. Chrome OS özgür yazılım değildir.
Chrome OS'de Linux uygulamalarını çalıştırmak mümkün. Crouton, Ubuntu gibi Linux dağıtımına erişim sağlayan üçüncü taraf komut dosyası kümesi vardır. Ancak, 2018'de Google, masaüstü Linux uygulamalarının Chrome OS'e geldiğini açıkladı. Google'ın resmi Linux uygulama desteğinin iddia ettiği ana avantaj, Chrome OS'in güvenlik özelliklerinin çoğunu koruyarak geliştirici modunu etkinleştirmeden çalışabilmesidir
chrome os
Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir .
15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile çıkmıştır. Chrome OS özgür yazılım değildir.
Chrome OS'de Linux uygulamalarını çalıştırmak mümkün. Crouton, Ubuntu gibi Linux dağıtımına erişim sağlayan üçüncü taraf komut dosyası kümesi vardır. Ancak, 2018'de Google, masaüstü Linux uygulamalarının Chrome OS'e geldiğini açıkladı. Google'ın resmi Linux uygulama desteğinin iddia ettiği ana avantaj, Chrome OS'in güvenlik özelliklerinin çoğunu koruyarak geliştirici modunu etkinleştirmeden çalışabilmesidir