İstihbaratta Kullanılan Casusluk Uygulamaları

Menrva

Üye
1 Nis 2020
152
3
İstihbarat; insanlığın en eski faaliyetlerindendir. Başlarda sade insan üzerinden yapılsa da sonradan gelişen teknoloji ile çok karmaşık şekillere bürünmüştür.

Savaşlar her zaman meydanlarda yapılmaz, hükümetler ve silahlı kuvvetler, düşmanlarının planlarını öğrenmek için gizli savaş yürütürler. Bu savaş, casusluk ve istihbarat toplamaktır. Ve bunlar savaşların ayrılmaz unsurlarıdır. Savaşların seyrini değiştiren bu iki unsur, insanların toplum halinde yaşamasından günümüze kadar uzanmaktadır.

Dünyada keşfedilmiş en önemli silah “bilgi”dir. Bilgiyi elinde tutan, geliştiren, en uygun şekilde kullananlar güç ve hakimiyeti elinde bulundurmaktadırlar.

image00446.jpg


Bundandır ki istihbarat, bilgi edinme ihtiyacının bir sonucudur. Casusluk da bunun neticesidir. İstihbarat devletler için hem iç, hem dış güvenlikte önemlidir. Tarih boyunca devletler bu ihtiyacın farkında olmuştur ve bu ihtiyacı gidermişlerdir.

THSe2J.png


Tarih boyunca casusluk ve casusluk faaliyetleri bazı araçlara gerek duymuştur. En yetenekli casuslar dahi haberleri, güvenilir ve çabuk şekilde ulaştırmanın yollarını aramışlardır. Buda istihbaratın kendisine özgü bir dili ve aracı olmasını doğurur.

Bu araçların en yoğun biçimde kullanıldığı ilk savaş Birinci Dünya Savaşı’dır. Birinci Dünya Savaşı klasik haberleşme araçlarından vazgeçilmediği bir savaştır; (posta güvercinleri, özel yetiştirilmiş posta köpekleri, bisikletli kuryeler hatta siperden sipere koşan maratoncu posta erleri…) Pek tabi casusların sırlarını saklamaları da kolay değildir. Bu konuda en bilinen yöntemlerden biri “görünmeyen mürekkep” denen kimyasal bileşimdir. Üzerine özel olarak hazırlanmış bir madde sürülmedikçe kâğıt üzerinde hiç yazı yokmuş hissi veren bu mürekkep o dönemde oldukça sık kullanılan bir yöntem olmuştur.

İstihbarat için özel olarak düzenlenmiş kriptolar (şifreler) ve kripto makineleri mevcuttur. Herkes birbirinin şifrelerini veya şifre çözücü makinelerini ele geçirmek için ayrıca bir uğraş vermiştir.

Biz ilk dönemi “Casusluğun Klasik Dönemi” olarak adlandırabiliriz. Bu dönemde faaliyetler insan kaynaklı- insana dayalı olarak yürütülmüştür.

Casusları birebir iletişim kurmuşlardır. Kişisel yetenek ve kapasite ön plandadır. En basit görevler için olağanüstü riskler göze alınıp, çoğu kez işler şans faktörüne bağlı olarak yürütülmüş, birçok operasyon çıkan basit bir aksilikten dolayı ya iptal edilmiş veya birçok casususun yakalanması ile sonuçlanmıştır. Kısacası riskli olan casusluk mesleği daha riskli halde yürütülmüştür.

tarihce.png


Bilgi ve belge denetiminin en zor olduğu dönem olan 1. Dünya Savaşını ele alalım;
Bu Klasik dönem de kullanılan uygulamalardan bahsedecek olursak;
Gazete ile Casusluk
Müzik Notaları ile Casusluk
Kanatlı Posta Erleri (güvercinler) ile Casusluk
Telsiz, Telgraf ve Telefon ile Casusluk
Takma Dişlerin Damakları Üzerinde İstihbarat Bilgilerinin Yazılması ile Casusluk
Saç Büklümleri Arasında Görülmeyecek Şekilde İstihbarat Bilgilerini Saklamak ile Casusluk
Tren Vagonları Üzerine Bazı İşaretler /Rakamlar Yazma ile Casusluk
Yazı ile Limon suyu Yoluyla Casusluk
Astarlı Zarfların Kâğıt ve Astarın Arasına Yerleştirilen Sigara Kâğıtlarıyla Yapılan Casusluk
Kartpostalların Bütün Yüzeyine Yapıştırılmış Resimler ile Casusluk
Hediye Paketleri İçinde Ekmek ve Börekler İçindeki Şifreler ile Yapılan Casusluk
Kâğıt İpleri Yazıldıktan Sonra Bükerek Yapılan Casusluk
İnce Flora Kâğıtlar ile Casusluk
. İpek Kâğıtlar Üzerine Yazılan Yazılar ile Casusluk
İp, Sicim ve Kırnap ile Casusluk
Sahte Mühür Yapımı ile Casusluk
Sahte Mühür Yapımı ile Casusluk
Sahte Mühür Yapımı ile Casusluk
Sigara Kâğıtları ile Casusluk
Rus Şekerleme Etiketli Kapların İçine Yazılan Yazılarla Casusluk
Şişe Postası Yöntemiyle Casusluk
Gece Yarısı Sahilden Kibrit Yakarak Casu
sluk
Helyosta Muhabere Makinesi İle Casusluk
Yanıp Sönen Fener Yöntemiyle Casusluk
Parola Yöntemiyle Casusluk
Uçurtmalar ile Casusluk
Şifreleme Yöntemiyle Casusluk
Şarkılar Arasına Cümleler İlave Dilerek Yapılan Casusluk
Osmanlı Banknotlarından ve İkiye Bölünebilir Madeni Paralardan İstifade İle Casusluk
“Topuk Çivisi” Yöntemi ile Casusluk
Seyahatler Yolu ile Yapılan Casusluk
Sebzevatçılar Yoluyla Casusluk
Vapurlar ve Kayıkçılar Vasıtasıyla Casusluk
Yataklı Vagonlarla “Pulsuz Mektup” Taşımak Suretiyle Casusluk
“Kafe Kızı” ile Casusluk


THSe2J.png


Adından da anlaşılır olduğu üzere Klasik Dönem Casusluk Uygulamaları oldukça zor olmuştur.
Yeni gelişen teknolojiler istihbarat alanında da kendisini geliştirmiş ve teknolojik anlamda birçok kolaylık sağlamıştır. Bugün, dünyada teknoloji ağırlıklı çok büyük dinleme, izleme ve operasyon yapma ağı vardır. Elektronik istihbarat türü, teknolojinin istihbarata damgasını vurması sonucu oluşan bir istihbarat türüdür.

İstihbarat faaliyetleri, günlük olaylar gibi kısa vadeli olaylar üzerinde yapılabileceği gibi(taktik istihbarat); uzun vadeli, hayatı öneme haiz, ülkelerin, bölgenin ve dünyanın geleceğine ilişkin büyük olaylarla ilgili olarak da yapılmaktadır (Stratejik istihbarat).

6Uq5uy.gif


Faaliyet alanına bağlı olarak istihbarat türleri değişim göstermektedir. İstihbarat türlerini kısaca ele alacak olursak;
1- Bilgi Kaynaklarına Göre;- Açık Kaynak İstihbaratı. - Gizli Kaynak İstihbarat.
2- İstihbarat Faaliyetinin Mahiyetine Göre;- Askeri İstihbarat.- Milli İstihbarat.- İstihbarata Karşı Koyma.
3- Kullanılan Vasıtalar Açısından:- Beşeri İstihbarat. - Teknik İstihbarat.
4- Faaliyet Hedefinin Kaynağına Göre:- Ülke İçi İstihbarat. - Ülke Dışı İstihbarat.
5- Hedef Alanları açısından:- Siyası İstihbarat.- Askeri İstihbarat. - Teknolojik ve Sinayi İstihbarat. - Elektronik İstihbarat. - Biyografik İstihbarat. - Bilimsel istihbarat. - Sosyal İstihbarat. - Siber İstihbarat. - Ekonomik İstihbarat. - Meteorolojik İstihbarat. - Ekolojik İstihbarat. - Arkeolojik İstihbarat. - Terör İstihbaratı.

6Uq5uy.gif



Elektronik İstihbarat Kullanılan araçlar açısından teknik istihbaratın bir parçasıdır.
Bilgi edinme ve işleme de üstün elektronik cihazlar kullanılmış, muhabere istihbaratı, sinyal-telsiz haberleşme seslerini dinleme istihbaratı, siber istihbarat ve telemetrik ölçüm gibi bütün istihbarat alanlarını kapsar.

Bu alanlarda kullanılan cihazlara örnek verecek olursak;

Düğme kamerası, model F-21, 1970'ler civarı.
Köpek kakası radyo vericisi, 1970'ler civarı.
Gizlenmiş siyanür haplarıyla dolu gözlük, 1975–1977 arası.
Ruj tabanca, 1965'ler civarı.
Ağaç kütüğü dinleme cihazı, 1970'lerin başı.
Rektal alet seti, 1960'lar.
Güvercin kamera, 1916–1917.
Patlayıcı su matarası, 1942–1945.
Patlayıcı kömür ve kamuflaj seti, 1942–1945 civarı.
El feneri silahı, 1930'lar.
Oyuk ****l para, 1950'ler–1990'lar arası.
Topuk vericili ayakkabı, 1960'lar–1970'ler arası.
Kameralı kol saati, 1949 civarı.
Sigara paketinde gizli kamera, 1960'lar.
Eldiven tabanca, 1942–1945.
Pipo tabanca, 1939–1945.
Maymuncuk kalem, 1970'ler.
Kaçış botları, 1939–1945.
Gaz suikast silahı, 1950'ler.
Anahtar kopyalama seti, 1960'lar.
Gecikmeli yangın kalemleri, 1943–1945


Fotoğraflarını görmek isterseniz tıklayabilirsiniz;

THSe2J.png


Bilgisayar ve internet sistemi Elektronik İstihbaratın etkin kullanımı iledir. İnternet bir bilgi kütüphanesi olarak bilgi toplama konusunda köklü bir değişime sebebiyet vermiştir. Bu bilgilere ulaşmak amacıyla gelişmiş ağ, casus programlar kullanılmaktadır.
İstihbarat, elektronik istihbarat sayesinde hedef ülkelerde içbirlikçiler bularak, bilgilere daha rahat ve risk olmadan ulaşmayı sağlar.
Geliştirilen virüs programları ile hedef ülke ya da kişi
nin bilgisayarına sızılıp, istenilen istihbarat yapılabilir. Casus programlarla hedefin tüm bilgisayar alt yapısı tahrip edilir, tüm bilgileri de ele geçirilebilmektedir artık. Bilgisayara internetten uygulanan “arka kapı” programları sayesinde bilgilere erişim daha kolay hal almıştır.

1240011_620x410.jpg



2000 yılında ABD‘de, America Online (AOL), Netscape Web tarayıcısını kullanarak, internet kullanıcılarını izlemişti. Web sitelerinden indirilen ‘zip‘ ve ‘exe‘ dosyaları içeriği ve bu dosyaları yükleyenlerin kimliklerini izlemiş ve dosyalamıştı. AOL ve Netscape şirketleri, internetteki izlemeyi, ‘Smart Dawnload”ile gerçekleştirmiştir. İnternet kullanıcıları, kendilerini izleyecek programı, kendi istekleri ile farkında olmadan sistemlerine yüklemekte, Netscape Communicator yazılımını yüklerken de, Smart Dawnload programı da yükleyerek; Communicator üzerinden otomatik olarak bilgisayara ‘cookie‘ Casus Programı da yüklemektedir. Kullanıcı, Smart Dawnload programını kullanarak internetten ‘zip‘ veya ‘exe‘ dosyası indirdiğinde; casus program; AOL şirketine, dosyan yeri, adı, muhtevası ve kullanıcı kimliğini bildirmektedir. Böylece internet servis sağlayıcısı firma, internet kullanıcısı ile Web sitesinin arasına girerek istediği bilgileri alabilmiştir. Aynı şekilde Real Player adlı medya programının üreticisi Real Network Inc, ücretsiz dağıttığı programlar ile, kişisel alışkanlıklar hakkında bilgi toplamıştır.

THSe2J.png


Yine İnternet Üzerinden yapılan casusluk uygulamalarında; Casus Yazılım (spware) kişiler hakkında bütün bilgileri online olarak toplayabilmektedir.
Bu faaliyet türüne “Online casusluk” diyebilmekteyiz.


istihbarat-dosyasi-yabanci-istihbarat-servisleri-hakkinda-kisa-bilgiler-sis-2019-6-1-23-55-43.jpg



Bunların ilk örneği;
Promis Programıdır. 1981 yılında ABD’ de NSA’da çalışan İletişim Uzmanı William Hamilton tarafından geliştirildi. Hamilton, Inslaw adlı şirketi kurarak, programı pazarlamıştır.

Promis programı; hedef şahıs ya da şirketin yasalarda yer alan bütün bilgilerini bir araya getirir. Fakat NSA ve MOSSAD bu programı alıp, içerisine özel casusluk programları ekleyip, geliştirmiştir. Birçok ülkeye bu programı satarak; kullanan ülke ve kişilerin bilgileri elde edilmiştir.

Kanada Adalet Bakanlığı’na Promis programını satan CIA, tüm bilgileri elde etmiştir.
MOSSAD Yaser Arafat ve KGB’yi Promis ile takip etmiş, FKÖ ve KGB’nin kullandığı bütün bilgisayar bilgileri MOSSAD merkezine aktarılmıştı.
Promis’i kullanan Kanada , programın Fransızca versiyonunu Inslaw’dan satın almak isteyince skandal olarak ortaya çıkmış; Inslaw Kanada’ya böyle bir programı satmadığını beyan etmiş mahkemeye başvurmuş, böylelikle CIA içerisine casus program yerleştirdiği versiyonunu sattığı ortaya çıkmıştır. Mahkeme sürecinde ise 2 Bilgisayar mühendisi öldürülmüştür. Günümüzde de Promis programından çok daha kapsamlı programlar geliştirilmiş ve servis edilmektedir. Fakat bunların neler olduğu bilinmemektedir.
2001 Yılında NSA, Microsoft yazılımında ki ana şifreyi kullanarak Alman Ordusunun gizli belgelerini ele geçirmiştir. Bunun üzerine Alman yönetimi Telekom ve Siemens’ten daha güvenli alternatif yazılım istemiştir.
Çin ise kodu açık olan Linux’u güvenli bulmuş ve kullanmış, diğer işletim sistemlerinin kullanımını yasaklamış.
Türkiye’de bu alanda TUBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından PARDUS adlı işletim sistemini geliştirmiştir.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

xavier eckert

Basın&Medya Ekibi Kıdemli
16 Tem 2016
1,641
297
Amerika teknoloji istihbaratında ne kadar iyiyse, Türkiye insan istihbaratında o kadar iyidir.
 
2 Kas 2019
64
0
kendi fikrim: konu elbette ezoterik doğası ile ilgi çekici. ancak biraz dağınık işlenmiş. güncel uygulamalar kısmı zayıf. yeterli derecede tatmin edici değil zira "Daha fazlası için..." ile bitmiş. yine de emek harcanmış. benim açtığım konular kadar kötü değil.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.