Merhabalar THT ailesi; Bu konumuzda sizlerle birlikte JavaScript'te koşullar ve Döngüleri göreceğiz. Konuyu sonuna kadar takip ederseniz mutlu olurum.
Koşullar
Koşullar
Her yazılım dilinde olduğu gibi JavaScript'te if, else yapısı kullanılır. Kullanımı oldukça basittir.
If() , Else Yapısı
JavaScript koşullar if else yapısı ile sağlanır. Bu koşullar True ve False değerleri döndürürler.
İf koşulunun karşılığı "eğer" anlamına gelmektedir. Else koşulunun karşılığı ise "Değilse" anlamına gelmektedir.
Kısa bir örnek ile buna bir göz atalım.
JavaScript:
var isim = "ahmet"; // İsim adında değişken oluşturduk ve buna Ahmet değerini verdik.[/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]if(isim == "ahmet") { // Burada ise isim değeri ahmet'e eşit olup olmadığını sorguladık.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] alert("İsminiz Ahmet"); // İsim Ahmet değerine eşitse bu sonucu döndür.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]} else {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] alert("İsminiz Ahmet Değil"); // İsim Ahmet değerine eşit değilse bu sonucu döndür.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]}
else if() Yapısı
Else if() yapısı, Koşulların yetmediği yerde karşımıza çıkar. Else if() ile if()'teki gibi koşullar belirtebiliriz. Mesela günler üzerinden örnek verelim.
JavaScript:
var gun = "Salı";[/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2][/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]if(gun == "pazartesi") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden Pazartesi");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]}[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else if (gun == "Salı") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden Salı");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else if (gun == "Çarşamba") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden Çarşamba");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else if (gun == "Perşembe") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden Perşembe");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else if (gun == "Cuma") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden Cuma");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else if (gun == "Cumartesi") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden Cumartesi");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else if (gun == "pazar") {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Bugün Günlerden pazar");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]else {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] document.write("Neden Salıtesi Yok! Neden...");[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]
Gün değişkenini herhangi bir tanımsız değer yapsaydık else değerini alacaktık.
JavaScript:
gün = "Sunday"
- Operatörler
- İf koşulanda eşitlerken " = " tek eşittir ifadesi ile yapamazsınız. Bunun için " == " iki eşittir ifadesi kullanmalısınız. " === " Üç eşittir ifadesi ise denktir anlamına gelmektedir. Denktir ifadesi yazıyı ve sayıyı kontrol eder.
JavaScript:
var deger = "0"; // String içerisinde ifade ettim. 0 burada Sayı değilde yazı niteliğinde kullanıldı.[/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]if(deger === 0) { // Burada değer değişkeni Sayı niteliğinde olan 0'a denk mi? sorgusu yaptık.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] alert("eşit"); // Denk değilse.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]} else {[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2] alert("eşit değil"); // Denkse[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]// CIKTI: Eşit değil olacaktır. Çünkü değer değişkeni string bir ifade olacağı için onu yazı formatında kayıt eder.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]// Koşuldaki 0 string niteliğinde olmayıp kendi formatı olan sayı niteliğinde kayıt edilir.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]// Buradaki "===" denktir sembolü ise Sayı formatıyla yazı formatıyla da karşılaştırır.[/INDENT][/INDENT][/INDENT]
[INDENT=2][INDENT=2][INDENT=2]// "==" eşittir sembolü ise sadece değerlerin sonuçlarına bakar. Yazı veya Sayı formatında olduğuna bakmaz.
| == | Eşitse | 1 == 1 | Sonuç: True | 2 == 1 | Sonuç: False | |
| === | Denk ise | 12 === 12 | Sonuç: True | 12 === 12 | Sonuç: False | |
| != | Eşit Değilse | 21 != 10 | Sonuç: True | 21 != 21 | Sonuç: False | |
| < | Küçük ise | 10 < 20 | Sonuç: True | 20 < 10 | Sonuç: False | |
| > | Büyük ise | 20 > 10 | Sonuç: True | 10 > 20 | Sonuç: False | |
| <= | Hem küçük, Hem eşit ise | 12 <= 12 | Sonuç: True | 12 <= 13 | Sonuç: False | |
| >= | Hem büyük, Hem eşit ise | 21 >= 21 | Sonuç: True | 13 <= 12 | Sonuç: False | |
| && | ve | 12 == 12 && 21 == 21 | Sonuç: True | 12 == 7 && 21 == 21 | Sonuç: False | İkside eşit olması lazım |
| || | Veya | 21 == 21 || 12 == 2 | Sonuç: True | 21 == 5 || 12 == 2 | Sonuç: False | Tek birisi olsa bile yeter |
| ! | Değilse | 6 ! 2 | Sonuç: True | 6 ! 6 | Sonuç: False |
Döngüler
- Döngüler do/while() while(), for(), for(in) olmak üzere 4'e ayrılır.
- For
1) while()
- while(koşul) { Kodlar } şeklinde oluşur. Belirli bir şarta bağlı olarak işlemlerin tekrar etmesini istiyorsak kullanırız.
-
JavaScript:
var i = 0; // değişken oluşturdum. Değerine 0 verdim. while(i < 20) { // burada i değişkeni 10 olana kadar tekrar et dedim. document.write(i + " "); // Yazdıracağımız sayıları belirtim. i++; // Koşul sağlanana kadar i değişkenini birer birer artırmasını söyledim. } // ÇIKTI: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
2) do/while()
- While koduyla birlikte kullanılır. Belirli bir koşul geçerli ise devam eden bir döngüdür.
-
JavaScript:
var i = 0; do { document.write(i + " "); i++; } while(i < 20);
3) for()
- for(deger; kosul; sonuc) şeklinde çalışır. While ile aynıdır fakat arasında farklar vardır.
-
JavaScript:
var i; for(i = 0; i < 5; i++) { // i'ye 0 değerini verdim. Eğer i 5'ten küçükse, i'yi birer birer artır. demo.innerHTML += i + "<br>"; // döngüden çıkan i değerini yazdır. "<br>" ile her koşulda bir alt satıra yazıdır. } /* ÇIKTI: 1 2 3 4 */
- For() ile array'deki elemanları listeleyebiliriz.
-
JavaScript:
var i; const diller = ["HTML", "CSS", "JavaScript", "PHP"]; // Dizemi belirttim. for(i = 0; i < diller.length; i++) { // i'ye 0 değerini verdim. Eğer i dizinin içindeki eleman sayısından küçükse, i'yi birer birer artır. demo.innerHTML += diller[i] + " - Dilini Biliyorum. <br>"; // i değeri kadar, dize konumlarını listele } /* ÇIKTI: HTML - Dilini Biliyorum. CSS - Dilini Biliyorum. JavaScript - Dilini Biliyorum. PHP - Dilini Biliyorum. */
4) for(in)
- For/in döngüsü ile oluşturulan JavaScript nesnesinin tüm bilgilerine ulaşabiliriz.
-
JavaScript:
var araba = { marka:"Volkswagen", model:"Possat", fiyat:"993.400 TL" }; // Nesnemi oluşturdum. var x; for (x in araba) { // x değeri nesne sayısına ulaşana kadar demo.innerHTML += araba[x] + "<br>"; // tekrar et } /* ÇIKTI: Volkswagen Possat 993.400 TL */
Son düzenleme: