RisingSuN72
Üye
Öncelikle söylemem gereken şu ki ; Kali linux işletim sistemini yeni yeni kullanmaya başlıyorum. O yüzden her öğrenmeye çalıştığımı, öğrendiklerimi, ve uyguladıklarımı buraya yazarak hedeflediğim nokta şu; hem öğrenmiş olduğum bilgiyi tekrar etmek, pekiştirmek hem de öğrendiklerimi sizle paylaşmak. Böylelikle hem kendim için hem de Türk Hack Team ailesi için fayda sağlamak. Şimdi Kali Linux komutlarına gelirsek 1000'in üzerinde komut yer almakta. Tabi bizim bunların hepsini hemen ezberlememiz olanaksız bir durum lakin Kali Linux kullanımını kolaylaştırmak için temel bir kaç komutu ve ne iş yaradıklarını öğrenmemiz bize çok faydalı olabilir. Bu işte iyi olan abi ve kardeşlerimiz için konuşmuyorum tabi ama benim seviyemde yani başlangıç seviyesinde ki bu işe gönül vermiş arkadaşlarımıza yazıyorum bu satırları. Çünkü araştırıyoruz ama maalesef bazen araştırdıklarımız da eksik kalabiliyoruz. Bu şekilde birbirimize destek olup çıktıpımız bu yolda yükümüzü hafifletmiş olacağımızı düşünüyorum.
Başlangıç olarak komutların ne işe yaradığını öğrenmek için bilgi alma komutlarına bakabiliriz.
Bilgi Alma Komutları
komut h : Komut hakkında kısa bilgi
komut -help : Komut hakkında kısa bilgi
man komut : Komut hakkında detaylı doküman
Bunun akabinde listeleme komutlarına bakabiliriz. Linuxta bir dizindeki dosyaları listelemek için kullanılan komut ls dir. Fakat ekrana sığmayan uzun listeleri göstermek için ise bu komut less ile beraber kullanılabilir.
Listeleme Komutları
ls : Bulunduğun dizinin içeriğini göster
ls -a : Gizli dosyaları da göster
ls -l : Uzun listele (sahip, izinler, boyut ve tarih dahil)
ls | less : Uzun listeleri kısaltmak için
Bilgisayara paket yükleme ya da Bilgisardan paket silme komutlarına bakalım şimdi de
Paket Ekleme Kaldırma
Paket Siler.
sudo apt-get remove program_adı
Paket Yükler.
sudo apt-get install program_adı
Son olarak, sistem hakkında bilgi edinmek için ihtiyacımız olan komutlara bakalım :
Sistem bilgisi görüntüleme
date: İşletim sisteminin saat ve tarihini görüntüler
df -h: Disk kullanımını görüntüler
free: Bellek kullanımını görüntüler
history: Kullanılan hesap için çalıştırılan komutları listeler
hostname: Yerel sunucu adını verir
rwho -a: Ağa bağlı kullanıcıları listeler
uptime: Bilgisayar açıldığından beri geçen süreyi verir
who: Makineye bağlı kullanıcıları listeler
whoami: Giriş isminizi görüntüler
YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ YORUMLARINIZI VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM. UMARIM YARARLI OLMUŞTUR...
Başlangıç olarak komutların ne işe yaradığını öğrenmek için bilgi alma komutlarına bakabiliriz.
Bilgi Alma Komutları
komut h : Komut hakkında kısa bilgi
komut -help : Komut hakkında kısa bilgi
man komut : Komut hakkında detaylı doküman
Bunun akabinde listeleme komutlarına bakabiliriz. Linuxta bir dizindeki dosyaları listelemek için kullanılan komut ls dir. Fakat ekrana sığmayan uzun listeleri göstermek için ise bu komut less ile beraber kullanılabilir.
Listeleme Komutları
ls : Bulunduğun dizinin içeriğini göster
ls -a : Gizli dosyaları da göster
ls -l : Uzun listele (sahip, izinler, boyut ve tarih dahil)
ls | less : Uzun listeleri kısaltmak için
Bilgisayara paket yükleme ya da Bilgisardan paket silme komutlarına bakalım şimdi de
Paket Ekleme Kaldırma
Paket Siler.
sudo apt-get remove program_adı
Paket Yükler.
sudo apt-get install program_adı
Son olarak, sistem hakkında bilgi edinmek için ihtiyacımız olan komutlara bakalım :
Sistem bilgisi görüntüleme
date: İşletim sisteminin saat ve tarihini görüntüler
df -h: Disk kullanımını görüntüler
free: Bellek kullanımını görüntüler
history: Kullanılan hesap için çalıştırılan komutları listeler
hostname: Yerel sunucu adını verir
rwho -a: Ağa bağlı kullanıcıları listeler
uptime: Bilgisayar açıldığından beri geçen süreyi verir
who: Makineye bağlı kullanıcıları listeler
whoami: Giriş isminizi görüntüler
YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ YORUMLARINIZI VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM. UMARIM YARARLI OLMUŞTUR...